Browse through our Interesting Nodes of Greek Newspapers & Magazines Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 11-01-20

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Πρόσκαιρη η ηρεμία των αγορών"
  • [02] ''Το νέο πρόσωπο της ΝΔ''
  • [03] Στις 11/3 πρόωρες εκλογές στην Ιρλανδία
  • [04] Απορριπτική εισηγήση στον Άρειο Πάγο για συμβασιούχους
  • [05] "Προσήλωση σε θέματα διαφάνειας"
  • [06] "Παραβίαση αρχών της ΕΕ"
  • [07] Ακριβότερα εισιτήρια ο»Ώ

  • [01] "Πρόσκαιρη η ηρεμία των αγορών"

    "Πακέτο" με τον μόνιμο μηχανισμό στήριξης, θα πάει το θέμα της επιμήκυνσης του ελληνικού δανείου των 110 δισ. ευρώ, σύμφωνα με όσα είπε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, στο Υπουργικό Συμβούλιο, που συνεδριάζει σήμερα, όπως αναφέρουν σχετικές πληροφορίες.

    Το θέμα αυτό συζητήθηκε στο πρόσφατο Eurogroup, αλλά δεν ελήφθησαν αποφάσεις. Το θέμα θα τεθεί και στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής του Φεβρουαρίου ή στην επόμενη συνεδρίαση του Συμβουλίου υπουργών.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Παπακωνσταντίνου ενημέρωσε το Yπουργικό Συμβούλιο ότι η σχετική ηρεμία των αγορών είναι "πρόσκαιρη" και οφείλεται στην παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, παρέμβαση, όμως, που δεν μπορεί να συνεχιστεί επ΄ άπειρον.

    Τα εκκρεμή ζητήματα που υπάρχουν αυτή την ώρα στην Ευρώπη, κατά τον κ.Παπακωνσταντίνου, είναι η αύξηση των πόρων του Ευρωπαϊκού Ταμείου, η ευελιξία του και το χαμηλότερο κόστος δανεισμού των χωρών-μελών, κάτι που ενδιαφέρει και την Ελλάδα, η οποία ευελπιστεί σε χαμηλότερα επιτόκια δανεισμού.

    Σύμφωνα με την ενημέρωση του κ. Παπακωνσταντίνου, η Γερμανία προωθεί ένα "σφιχτό" δημοσιονομικό πλαίσιο, για όλες τις χώρες.

    Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο υπουργός, αναφέρθηκε και στην έλευση της τρόϊκας. Στις συναντήσεις που θα έχει με μέλη της κυβέρνησης, αναμένεται να εξειδικευτούν τα μέτρα που θα ληφθούν για την περίοδο 2012-2014, με στόχο να πέσει το έλλειμμα από τα 17 δισ. στα 6 δισ.

    Στις προθέσεις του Υπουργείου Οικονομικών και της κυβέρνησης είναι, για τα θέματα αυτά, να ξεκινήσει διάλογος με τους κοινωνικούς φορείς και τα πολιτικά κόμματα ώστε "ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του".

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [02] ''Το νέο πρόσωπο της ΝΔ''

    Το νέο πρόσωπο της ΝΔ, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, παρουσίασε σήμερα ο πρόεδρος του κόμματος Αντώνης Σαμαράς, σε ειδική εκδήλωση που έγινε στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, στα νέα γραφεία της ΝΔ επί της λεωφόρου Συγγρού.

    Το νέο σήμα και λογότυπο του κόμματος είναι λιτό, αποτελείται από τον τίτλο "Νέα Δημοκρατία" με μπλε και γαλάζια γράμματα και δύο γραμμές πορτοκαλί και πράσινο.

    Το νέο λογότυπο και σήμα αποτελεί την καινούργια εικόνα του κόμματος, στον 21ο αιώνα, ανέφερε ο κ. Σαμαράς.

    Πρόσθεσε ότι το νέο σήμα εκφράζει τις αξίες της ΝΔ: διαφάνεια, πρωτοπορία, ανθρωπιά, σιγουριά, ήρεμη δύναμη. Σημείωσε ότι το παλαιό σύμβολο δεν πετιέται, αλλά περνά στην ιστορία.

    Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΝΔ παρουσίασε και το καινούργιο portal του κόμματος.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [03] Στις 11/3 πρόωρες εκλογές στην Ιρλανδία

    Στις 11 Μαρτίου θα διεξαχθούν οι βουλευτικές εκλογές στην Ιρλανδία, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της χώρας, Μπράιαν Κόουεν.

    Μιλώντας στο Ντάιλ, την Κάτω Βουλή του ιρλανδικού κοινοβουλίου, ο Κόουεν ανακοίνωσε την πρόθεσή του να διαλύσει το κοινοβούλιο "με σκοπό να οργανωθούν βουλευτικές εκλογές την Παρασκευή, 11 Μαρτίου".

    Ο πρωθυπουργός είχε αναγκαστεί τον Νοέμβριο να ανακοινώσει μια ημερομηνία, που τότε δεν είχε καθοριστεί ακόμη, για τη διεξαγωγή εκλογών, κατόπιν πιέσεων του κόμματος των Πρασίνων που συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό. Οι Πράσινοι διαμαρτύρονταν με αυτόν τον τρόπο για την απόφαση του Κόουεν να ζητήσει οικονομική στήριξη από την ΕΕ και το ΔΝΤ για να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση στη χώρα.

    Το Δουβλίνο συμφώνησε τον Νοέμβριο σε ένα σχέδιο διάσωσης ύψους 85 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η απόφαση αυτή θεωρήθηκε "ντροπιαστική" από την πλειονότητα των Ιρλανδών.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [04] Απορριπτική εισηγήση στον Άρειο Πάγο για συμβασιούχους

    Τετράωρη στάση εργασίας, από τις 8.30 το πρωί έως τις 12.30 το μεσημέρι έκαναν σήμερα οι εργαζόμενοι με συμβάσεις στο δημόσιο, τον ευρύτερο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα.

    Οι συμβασιούχοι πραγματοποίησαν συλλαλητήριο στον Άρειο Πάγο, όπου στη διευρυμένη Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου συζητήθηκε η υπόθεση όσων καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

    Μικροένταση σημειώθηκε όταν έγινε γνωστή η απορριπτική εισήγηση του εισαγγελέα του ΑΠ, Ιω. Τέντε, προς την Ολομέλεια για το θέμα της μονιμοποίησής τους.

    Εκτός από τη σημερινή στάση εργασίας, η Ε.Ε. της ΑΔΕΔΥ αποφάσισε νέο κύκλο κινητοποιήσεων που ξεκινούν με συλλαλητήριο κατά της ακρίβειας την Πέμπτη 27 Ιανουαρίου και κορυφώνονται με 24ωρη απεργία την Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου.

    Γιατροί και οι οδοντίατροι

    Εικοσιτετράωρη απεργία πραγματοποιούν σήμερα όλοι οι γιατροί και οι οδοντίατροι της χώρας. Στην απεργία συμμετέχουν οι νοσοκομειακοί γιατροί, οι ιδιώτες γιατροί και οι γιατροί των ασφαλιστικών Ταμείων.

    Βασικό αίτημα των γιατρών είναι η απόσυρση του πολυνομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας, για τις "Διαρθρωτικές αλλαγές στο Σύστημα Υγείας". Το νομοσχέδιο, αναφέρουν οι γιατροί, θα οδηγήσει σε υποβάθμιση τον τομέα της Υγείας και σε πλήρη εξαθλίωση τον ιατρικό κόσμο.

    Κλειστά παραμένουν και τα φαρμακεία, με απόφαση του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου. "Οι απεργίες θα συνεχιστούν και οι κινητοποιήσεις θα κλιμακωθούν με βάση τις αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων των συλλόγων", δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΦΣ Θεόδωρος Αμπατζόγλου.

    Δίωρη στάση εργασίας ΔΟΕ

    Την κήρυξη 2ωρης στάσης εργασίας την ερχόμενη Τετάρτη αποφάσισε το Δ.Σ. της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [05] "Προσήλωση σε θέματα διαφάνειας"

    Με τις αποφάσεις του υπουργικού συμβουλίου για το «άνοιγμα» των «κλειστών» επαγγελμάτων και την τροποποίηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών που αυστηροποιεί τις διατάξεις, εντός των δυνατοτήτων που επιτρέπει το ισχύον Σύνταγμα, «αποδείχτηκε η προσήλωση της κυβέρνησης σε θέματα κοινωνικής δικαιοσύνης και διαφάνειας στον πολιτικό βίο», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής.

    Ο κ. Πεταλωτής χαρακτήρισε το «άνοιγμα» των «κλειστών» επαγγελμάτων ως ζήτημα κοινωνικής δικαιοσύνης, επαγγελματικής ελευθερίας και ίσης αντιμετώπισης όλων των πολιτών.

    Πρόσθεσε ότι έτσι ενισχύεται η ανταγωνιστικότητα, κάτι που επιφέρει μειώσεις τιμών και καλύτερες υπηρεσίες στους πολίτες και σημείωσε ότι «η ελευθερία των επαγγελμάτων θα συμβάλλει και στην αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας».

    Εξάλλου, ο κ. Πεταλωτής χαρακτήρισε «εξαιρετικής σημασίας» την κυβερνητική πρωτοβουλία για τροποποίηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών και τόνισε πως αποτελεί «σαφές δείγμα» ότι αυτή η κυβέρνηση δεν συμβιβάζεται, αλλά αναθεωρεί τους όρους λειτουργίας του παρόντος πολιτικού συστήματος και τις στρεβλώσεις που αυτό παράγει.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [06] "Παραβίαση αρχών της ΕΕ"

    Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκρινε σήμερα ότι η ελληνική φορολογική νομοθεσία, με την οποία χορηγείται απαλλαγή μόνο στους κατοίκους της Ελλάδας από τον οφειλόμενο φόρο για την αγορά πρώτης κατοικίας, παραβιάζει τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Σύμφωνα με την απόφαση του Δικαστηρίου, που δικαίωσε την προσφυγή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά της Ελλάδας, οι διατάξεις της ελληνικής νομοθεσίας έχουν αποτρεπτικό χαρακτήρα έναντι των προσώπων, που δεν κατοικούν στην Ελλάδα και περιορίζουν το δικαίωμα ελεύθερης κυκλοφορίας εντός της Ένωσης

    Όπως υποστηρίζει το Δικαστήριο, η ελληνική νομοθεσία προβλέπει, υπό ορισμένες προϋποθέσεις, απαλλαγή από τον φόρο για την αγορά πρώτης κατοικίας αποκλειστικά και μόνο για τους αγοραστές που κατοικούν μονίμως στην Ελλάδα και, κατ' εξαίρεση, για τους Έλληνες που δεν κατοικούν στη χώρα οι οποίοι έχουν εργασθεί στην αλλοδαπή για χρονικό διάστημα τουλάχιστον έξι ετών.

    Η Επιτροπή άσκησε προσφυγή κατά της Ελλάδας ενώπιον του Δικαστηρίου υποστηρίζοντας ότι, χορηγώντας απαλλαγή από τον φόρο, αφενός, αποκλειστικά και μόνο στα πρόσωπα που κατοικούν μονίμως στην Ελλάδα, αλλά όχι και στα πρόσωπα που δεν κατοικούν εκεί και έχουν την πρόθεση να εγκατασταθούν μελλοντικώς σε αυτό το κράτος μέλος, και, αφετέρου, υπό ορισμένες προϋποθέσεις, αποκλειστικά και μόνο σε Έλληνες υπηκόους, κατά την αγορά πρώτης κατοικίας στην Ελλάδα, το εν λόγω κράτος μέλος εισάγει ρητή διάκριση εις βάρος των κατοίκων αλλοδαπής οι οποίοι δεν είναι Έλληνες υπήκοοι.

    Με την απόφασή του, το Δικαστήριο υπενθυμίζει αρχικά ότι, η άμεση φορολογία εμπίπτει στην αρμοδιότητα των κρατών μελών, τα οποία οφείλουν, σε κάθε περίπτωση, να την ασκούν τηρώντας το δίκαιο της Ένωσης. Οι κανόνες περί ίσης μεταχείρισης της Συνθήκης απαγορεύουν όχι μόνο τις εμφανείς διακρίσεις λόγω ιθαγένειας αλλά και κάθε συγκεκαλυμμένη μορφή διάκρισης, η οποία, κατ' εφαρμογή άλλων κριτηρίων διαφοροποίησης, όπως ο τόπος κατοικίας ή διαμονής, καταλήγει στην πράξη στο ίδιο αποτέλεσμα.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [07] Ακριβότερα εισιτήρια

    Ακριβότερο για το επιβατικό κοινό έως και 80% θα είναι από την πρώτη Φεβρουαρίου το κόμιστρο στις αστικές συγκοινωνίες, μετά τις αυξήσεις που αποφάσισαν από κοινού τα συναρμόδια υπουργεία Μεταφορών και Οικονομικών. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα όσα ανακοινώθηκαν, από την 1-2-2011 καθιερώνονται δύο τύποι εισιτηρίων. Το πρώτο θα έχει κόστος 1,20 ευρώ και θα αφορά μια απλή διαδρομή για λεωφορεία, τρόλεϊ και Τραμ και το δεύτερο θα κοστίζει 1,40 και θα ισχύει για όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς και θα έχει ισχύ για χρονική διάρκεια 90 λεπτών από την ώρα της ακύρωσής του.

    Βαθειά το χέρι στην τσέπη θα βάλουν όσοι χρησιμοποιούν αποκλειστικά το μετρό ή τον ΗΣΑΠ, καθώς η μηνιαία κάρτα που μέχρι τώρα είχε 25 ευρώ, διαμορφώνεται στα 45 ευρώ, δηλαδή θα αυξηθεί κατά 80%.

    Σύμφωνα με τον πίνακα των εισιτηρίων που ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών οι τιμές των εισιτηρίων διαμορφώνονται ως εξής:

    - Απλό εισιτήριο λεωφορείο, τρόλεϊ και τραμ για μία διαδρομή: 1,20 ευρώ

    - Για όλα τα μέσα και για 90' : 1,40 ευρώ

    - Εισιτήριο για όλες μετακινήσεις 24ωρου: 4 ευρώ

    - Εβδομαδιαίο εισιτήριο: 14 ευρώ

    - Εισιτήριο λεωφορείου για Σαρωνίδα: 1,60 ευρώ

    - Εισιτήριο λεωφορείου για τις γραμμές express προς αεροδρόμιο: 5 ευρώ

    - Εισιτήριο του Μετρό από και προς το αεροδρόμιο: 8 ευρώ

    - Η μηνιαία κάρτα απεριορίστων διαδρομών για τα λεωφορεία: 20 ευρώ

    - Η μηνιαία κάρτα για όλα τα μέσα: 45 ευρώ

    - Η ετήσια κάρτα απεριορίστων διαδρομών για λεωφορεία, τρόλεϊ και τραμ: 200 ευρώ. ( Ισχύει μέχρι 31-1-2012).

    - Η ετήσια κάρτα για όλα τα μέσα μεταφοράς: 450 ευρώ (Ισχύει μέχρι 31-1-2012)

    - Η μηνιαία κάρτα του Μετρό από και προς το αεροδρόμιο: 140 ευρώ

    - Η ετήσια κάρτα του Μετρό από και προς το αεροδρόμιο: 1.000 ευρώ (Ισχύει μέχρι 31-1-2012).

    - Καταργείται η μηνιαία και η ετήσια κάρτα απεριορίστων διαδρομών του ΗΣΑΠ και του Μετρό.

    - Το εισιτήριο του Προαστιακού θα ισχύει για όλα τα μέσα μεταφοράς για 90 λεπτά.

    Μειωμένο κατά 50% εισιτήριο δικαιούνται:

    - Πολύτεκνοι γονείς και μέλη των οικογενειών τους, κάτοχοι κάρτας πολυτέκνου

    - Άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών, με την επίδειξη της αστυνομικής τους ταυτότητας ή διαβατηρίου

    - Παιδιά ηλικίας 7 έως 12 ετών

    - Νέοι ηλικίας 13 έως 18 ετών με την επίδειξη της ταυτότητάς τους ή διαβατηρίου

    - Μαθητές, φοιτητές και σπουδαστές που είναι κάτοχοι δελτίου ΟΑΣΑ

    - Σπουδαστές Δημόσιων και Ιδιωτικών ΙΕΚ ή Εργαστηρίων Ελευθέρων Σπουδών έως 22 ετών, με την επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου και βεβαίωσης της Σχολής

    - Φοιτητές Σχολών Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης ή Πανεπιστημίων του εξωτερικού έως 25 ετών, με την επίδειξη της φοιτητικής ταυτότητας και της ταυτότητας ή του διαβατηρίου.

    Ακυρώνονται δρομολόγια του ΟΣΕ

    Ακινητοποιημένοι θα παραμείνουν και σήμερα οι συρμοί του ΟΣΕ και του Προαστιακού, λόγω της 48ωρης απεργίας της Πανελλήνιας Ένωσης Προσωπικού Έλξης.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 20 January 2011 - 15:30:53 UTC