Browse through our Interesting Nodes on the United States of America Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 11-01-24

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Διεκόπη η δίκη για τους "Πυρήνες" Video
  • [02] Πολύνεκρη επίθεση στο αεροδρόμιο της Μόσχας
  • [03] Το φορολογικό αύριο στο Υπουργικό
  • [04] "'Οχι στην αναδιάρθρωση χρέους"
  • [05] Δωρεάν τεστ "Παπ"
  • [06] Ευρωβουλευτές στην Πτολεμαϊδα
  • [07] "Πλοήγηση στο σκοτάδι" ο»Ώ

  • [01] Διεκόπη η δίκη για τους "Πυρήνες" Video

    Νέα εμπλοκή σημειώθηκε στη δίκη ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων όπου δικάζεται η υπόθεση της οργάνωσης "Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς". Οι κατηγορούμενοι ανακάλεσαν τις εντολές τους προς τους συνηγόρους τους, αποχώρησαν από τη διαδικασία και δήλωσαν ότι ξεκινούν αποχή συσσιτίου. Είπαν επίσης με δήλωσή τους στο δικαστήριο ότι αν προχωρήσει στο διορισμό νέων συνηγόρων, θα ξεκινήσουν απεργία πείνας.

    Τελικά, το δικαστήριο προχώρησε στο διορισμό νέων συνηγόρων των κατηγορουμένων, ενώ η ακροαματική διαδικασία θα συνεχίσει αύριο το πρωί

    Η στάση των κατηγορουμένων ήταν ουσιαστικά αντίδραση στην απόφαση του δικαστηρίου να εφαρμόζεται το μέτρο της παρακράτησης ταυτοτήτων σε όσους εισέρχονται στο χώρο.

    Λίγο πριν από την αποχώρηση των κατηγορουμένων η πρόεδρος του δικαστηρίου ανέγνωσε έγγραφο του υπουργείου Δικαιοσύνης σύμφωνα με το οποίο λόγω του υψηλού κόστους που θα απαιτηθεί, δεν είναι δυνατή η καταγραφή (μαγνητοφώνηση και απομαγνητοφώνηση) των πρακτικών της δίκης. Η υπεράσπιση αντέδρασε και στην απόφαση για την παρακράτηση των ταυτοτήτων και για το ζήτημα των πρακτικών, ενώ η συνήγορος του Παναγιώτη Αργυρού Ιωάννα Κούρτοβικ ζήτησε από το δικαστήριο μέσω του εισαγγελέα να κινήσει όλες τις νόμιμες πειθαρχικές διαδικασίες ώστε να εντοπιστεί ο ένοχος και να επιβληθούν ποινικές κυρώσεις για τη διαρροή καταθέσεων συγγενών των κατηγορουμένων σε κυριακάτικη εφημερίδα.

    Λίγο πριν τη διακοπή του δικαστηρίου σημειώθηκε μεγάλη ένταση με αφορμή τη διαταγή της προέδρου προς τους αστυνομικούς για να απομακρυνθεί από την αίθουσα μία νεαρή κοπέλα, που μίλησε δυνατά.

    Την ίδια ώρα οι έξι κατηγορούμενοι, που κρατούνται, ειχείρησαν να φύγουν από το δωμάτιο κράτησης και προχώρησαν προς τον προαύλιο χώρο, ωστόσο διμοιρία της υπηρεσίας Μέτρων Τάξης έσπευσε στην πίσω πλευρά της αίθουσας μαζί με δύναμη από τη φρουρά των φυλακών και οι κατηγορούμενοι ξαναοδηγήθηκαν στο χώρο των κρατητηρίων.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [02] Πολύνεκρη επίθεση στο αεροδρόμιο της Μόσχας

    Τριάντα ένας άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 130 τραυματίστηκαν (εκ των οποίων 20 βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση) από την επίθεση αυτοκτονίας στο αεροδρόμιο Ντομοντέντοβο, της Μόσχας.

    Η έκρηξη σημειώθηκε στον χώρο παραλαβής των αποσκευών της αίθουσας αφίξεων διεθνών πτήσεων. Στις εικόνες που μετέδωσαν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης διακρίνεται καπνός να βγαίνει από την αίθουσα και άνθρωποι να τρέχουν προς τις εξόδους κινδύνου του αεροδρομίου.

    Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της επιτροπής έρευνας, Βλαντιμίρ Μάρκιν, η έκρηξη οφείλεται σε τρομοκρατική επίθεση.

    Η αστυνομία της Μόσχας έχει τεθεί σε συναγερμό και στο Μετρό της πρωτεύουσας, καθώς και στα άλλα αεροδρόμια της πόλης ελήφθησαν δρακόντεια μέτρα ασφαλείας. "Λόγω αυτού που συνέβη στο Ντομοντέντοβο, τα μέτρα ασφαλείας ενισχύθηκαν σε όλα τα αεροδρόμια", δήλωσε χαρακτηριστικά αστυνομική πηγή.

    Σύμφωνα με άλλη πηγή, πράκτορες του υπουργείου Εσωτερικών και των υπηρεσιών ασφαλείας (FSB) έχουν σταλεί στο Ντομοντέντοβο και στα άλλα αεροδρόμια, το Σερεμέτιεβο και το Βνούκοβο.

    Τον Μάρτιο του 2010 δύο γυναίκες από το Νταγκεστάν πραγματοποίησαν επίθεση αυτοκτονίας στο μετρό της Μόσχας, σκοτώντας 40 ανθρώπους.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [03] Το φορολογικό αύριο στο Υπουργικό

    Αυστηρότερες ποινές για φοροδιαφυγή, αλλαγές στη φορολογία των κερδών των επιχειρήσεων, αλλά και "ανάσα" στην αγορά λόγω διευκολύνσεων στην καταβολή του φόρου προστιθέμενης αξίας φέρνει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, οι βασικές αρχές του οποίου αναμένεται να παρουσιαστούν στην αυριανή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου από τον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου.

    Σε ό,τι αφορά τις ποινές για φοροδιαφυγή, το φορολογικό νομοσχέδιο, μεταξύ άλλων, θα προβλέπει:

    -Την επιβολή αυτόφωρου για όποιον συλλαμβάνεται να μην αποδίδει ΦΠΑ πάνω από κάποιο συγκεκριμένο ποσό, ενώ δεν θα μπορεί να εξαγοράσει την ποινή του όποιος καταδικαστεί για το αδίκημα της φοροδιαφυγής αν προηγουμένως δεν εξοφλήσει το σύνολο της οφειλής του.

    -Την θέσπιση νέου θεσμού που θα ονομάζεται φορολογική διαιτησία προκειμένου να επιλύονται γρηγορότερα οι φορολογικές διαφορές ανάμεσα στους φορολογούμενους και το Δημόσιο.

    -Την τοποθέτηση οικονομικού εισαγγελέα στο υπουργείο Οικονομικών ο οποίος θα ασχολείται με τα σοβαρά οικονομικά εγκλήματα προκειμένου οι υποθέσεις να διεκπεραιώνονται ταχύτερα.

    Σε ό,τι αφορά τους φόρους στα κέρδη των επιχειρήσεων το νομοσχέδιο θα προβλέπει τη μείωση από το 24 στο 20% του συντελεστή φορολογίας των αδιανέμητων κερδών των επιχειρήσεων από το 2011.

    Το νομοσχέδιο θα προβλέπει επίσης διευκολύνσεις σε ό,τι αφορά την καταβολή ΦΠΑ από τις επιχειρήσεις για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, θα προβλέπει την καταβολή του φόρου σε τρεις μηνιαίες δόσεις ως εξής: το 40% του φόρου με την υποβολή της δήλωσης, το 30% τον επόμενο μήνα και το υπόλοιπο 30% τον μεθεπόμενο μήνα.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [04] "'Οχι στην αναδιάρθρωση χρέους"

    Η μόνη συζητηση στην οποία μετέχει η ελληνική κυβερνηση είναι η επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής του χρέους των 110 δισ. ευρώ , τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτης, διαψεύδοντας κατηγορηματικά κάθε σκέψη περί αναδιάρθρωσης.

    Στο μεταξύ, ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Όλι Ρεν, μιλωντας στην γερμανικη εφημεριδα ΝτιΤσάιτ τονίζει ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις πρέπει να αποφασίσουν άμεσα κοινά μέτρα για την προστασία της σταθερότητας της Ευρωζώνη.

    Είναι σημαντικό οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να διασφαλίσουν ότι δεν είναι οι χρηματαγορές που αποφασίζουν και θέτουν σε κίνδυνο την οικονομική ανάκαμψη, σηειωνει ο Ολι Ρεν.

    Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα μπορούσαν να εξετάσουν ως μακροπρόθεσμη επιλογή την έκδοση κοινών ομολόγων της ευρωζώνης, μόλις θα έχουν επιτύχει μεγαλύτερη δημοσιονομική και οικονομική ολοκλήρωση, δήλωσε η υπουργός Οικονομικών της Γαλίας Κριστίν Λαγκάρντ. Video

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [05] Δωρεάν τεστ "Παπ"

    «Με το τεστ Παπανικολάου προλαμβάνονται πολύ σοβαρές καταστάσεις, όπως είναι οι προκαρκινικές καταστάσεις του τραχήλου της μήτρας, οι οποίες, δυστυχώς, τον τελευταίο καιρό έχουν αυξηθεί, δεδομένου ότι έχουν αυξηθεί και τα παθολογικά τεστ Παπ από τη δεκαετία του ΄90», επισήμανε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο Σταύρος Κανακέκης, διευθυντής, μαιευτήρας- γυναικολόγος.

    Να σημειωθεί πως από σήμερα έως το τέλος του μήνα (24-31), δωρεάν κυτταρολογικές εξετάσεις τραχηλικού επιχρίσματος (τεστ Παπανικολάου) για όλες τις γυναίκες από 15 ετών και άνω, θα διενεργούνται στα δημόσια και πανεπιστημιακά νοσοκομεία της χώρας, που διαθέτουν γυναικολογική κλινική.

    Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, αν και μπορεί να διαγνωστεί έγκαιρα με το τεστ Παπανικολάου, αποτελεί σήμερα τον δεύτερο σε συχνότητα καρκίνο στον γυναικείο πληθυσμό. Κλειδί για την μείωση των τραγικών αυτών ποσοστών, αποτελεί η πρόληψη με τακτικούς ελέγχους.

    Το πρόγραμμα δωρεάν προσυμπτωματικών ελέγχων, σε όλη την επικράτεια, υλοποιείται στο πλαίσιο του εθνικού σχεδίου δράσης για τον καρκίνο και με αφορμή την 5η ευρωπαϊκή εβδομάδα πρόληψης του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

    Στόχος του υπουργείου Υγείας είναι η εφαρμογή στην πράξη της προληπτικής ιατρικής και των προσυμπτωματικών ελέγχων, για μεγάλο τμήμα του πληθυσμού, ώστε να γίνει συνείδηση η ανάγκη για ετήσιο έλεγχο σε όλες τις γυναίκες.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [06] Ευρωβουλευτές στην Πτολεμαϊδα

    Επίσκεψη στην Πτολεμαϊδα πραγματοποίησαν Έλληνες ευρωβουλευτές για συναντήσεις και ανταλλαγή απόψεων με εκπροσώπους φορέων και ενώσεων, που δραστηριοποιούνται στους τομείς της απασχόλησης, της υγείας και της προστασίας του περιβάλλοντος.

    Οι ευρωβουλευτές επισκέφθηκαν τον σταθμό της ΔΕΗ " Αγ. Δημήτριος" και το λιγνιτωρυχείο

    "Νότιο Πεδίο", που είναι το μεγαλύτερο ορυχείο λιγνίτη στα Βαλκάνια. Αυτό και τα άλλα τρία που εκμεταλλεύεται η ΔΕΗ στη Δυτική Μακεδονία, συνεισφέρουν σε ποσοστό πάνω από 50% στην ενεργειακή αυτονομία της χώρας.

    Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γιάννης Ιωακείμ. Διευθυντής του "Νοτίου Πεδίου", τονίζει ότι "η εξόρυξη λιγνίτη εδώ κοστίζει δύο ευρώ το κυβικό μέτρο και η επεξεργασία του στη ΔΕΗ οκτώμιση ευρώ ανά τόνο. Αυτό τον καθιστά ένα φθηνό, σταθερής απόδοσης καύσιμο".

    "Η πρώτη ύλη μεταφέρεται στον Ατμοηλεκτρικό Σταθμό. Εκεί καίγεται στο λέβητα και παράγει ατμό που γυρίζει το στρόβιλο και δίνει ενέργεια στο σύστημα και ατμό στην ατμόσφαιρα. Φυσικά και τα υπολείμματα της καύσης και τέφρα, που όμως γίνεται προσπάθεια να μειωθούν. Ήδη, τα ηλεκτροστατικά φίλτρα νέας τεχνολογίας που χρησιμοποιούνται στον ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου έχουν απόδοση έως και 99,95 %" σημειώνει ο Γιώργος Καλτεριμτζής, Υποτομεάρχης Τομέα Διακίνησης Σκληρών Σχηματισμών.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [07] "Πλοήγηση στο σκοτάδι"

    Πέντε μεγάλης κλίμακας ατσάλινα γλυπτά, που αποτελούν την τριλογία με τίτλο "Navigating in the dark" (Πλοήγηση στο σκοτάδι) ορθώνει η γλύπτρια Καλλιόπη Λεμού, στην πρώτη ατομική της έκθεση στην Αθήνα.

    Πρώτος σταθμός της έκθεσης είναι το αίθριο του Μουσείου Μπενάκη της Πειραιώς, από τις 25 Ιανουαρίου. Ακολουθούν το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης στο Τζαμί Ιbrahim Khan του Ρεθύμνου (Μάιος - Αύγουστος 2011) και η κρύπτη του Αγίου Παγκράτιου στο Λονδίνο (Οκτώβριος -Νοέμβριος 2011).

    «Τα πέντε έργα είναι αυτόνομα, αλλά νοηματικά συνδέονται μεταξύ τους. Λειτουργούν σαν φάρος στο σκοτάδι», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Λεμού.

    Κάθε φορά κατασκευάζει τα έργα της για τον συγκεκριμένο χώρο, που θα εκτεθούν, επηρρεασμένη από την ατμόσφαιρα που αποπνέει.

    Την ενέπνευσε το αίθριο του Μουσείου Μπενάκη, επειδή «είναι μια αυλή μέσα στην τίρβη της Μητρόπολης και συγχρόνως μια αυλή, που μας προστατεύει. Μέσα σε αυτή την φασαρία και την ωμή πραγματικότητα της πόλης, θέλησα να δώσω το μήνυμα να μαζευτούμε μέσα μας».

    Τo τζαμί Ibahim Khan στο Ρέθυμνο τής δίνει τη δυνατότητα να συνδυάσει με το έργο που θα εγκαταστήσει εκεί «τον τόπο λατρείας με την τάση του ανθρώπου να στρέφεται στη δύναμη που είναι παραπάνω από τον εαυτό του», ενώ στον τελευταίο χώρο της τριλογίας «Navigation in the dark», μέσα στην κρύπτη που αποτελεί και ταφικό χώρο στον Άγιο Παγκράτιο του Λονδίνου, το έργο που θα τοποθετήσει «έχει να κάνει με την εσωστρέφεια, το ψάξιμο μέσα στο σκοτάδι».

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 24 January 2011 - 15:30:37 UTC