Visit our Special News & Events Pages Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 11-01-25

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Κανένα περιθώριο νομιμοποίησης μεταναστών"
  • [02] "Τα σούπερ μάρκετ δεν θα μπουν στον χώρο του φαρμάκου"
  • [03] Ένας "Κυνόδοντας" για Όσκαρ
  • [04] Μελέτες για τα Ταμεία
  • [05] Εύσημα από την Α. Μέρκελ ο»Ώ

  • [01] "Κανένα περιθώριο νομιμοποίησης μεταναστών"

    «Δεν υπάρχει καμία πρόθεση και κανένα περιθώριο μαζικής και αδιάκριτης νομιμοποίησης αλλοδαπών που έχουν εισέλθει και διαμένουν παράνομα στη χώρα», τονίζεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών σχετικά με το θέμα των μεταναστών που έχουν καταλύσει σε χώρους της Νομικής Σχολής Αθηνών.

    "Να ληφθούν όλα τα μέτρα και να αποδοθούν οι ευθύνες" ήταν η εντολή που έδωσε ο πρωθυπουργός στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Χρ. Παπουτσή, ενώ ο Αντ. Σαμαράς δήλωσε πως "η μόνη λύση είναι η κατάργηση του ασύλου".

    «Η μετατροπή της Νομικής σε καταυλισμό μεταναστών είναι πέρα από τα όρια κάθε ανοχής», τόνισε η υπουργός Παιδείας.

    Η κα Διαμαντοπούλου χαρακτήρισε "εξοργιστικό" το γεγονός «ότι πολιτικές δυνάμεις εκμεταλλεύονται με προκλητικό τρόπο την ανθρώπινη αγωνία για να υπηρετήσουν και κομματικές σκοπιμότητες, καταλύοντας τις πανεπιστημιακές ελευθερίες» και υπογράμμισε ότι «οι πρυτανικές αρχές του Πανεπιστημίου Αθηνών οφείλουν, ως έχουν εκ του νόμου την πρωτοβουλία, να υπερασπιστούν την ακαδημαϊκή λειτουργία».

    "Οι Πανεπιστημιακές Αρχές έχουν την αποκλειστική ευθύνη και αρμοδιότητα για την αντιμετώπιση της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στην Νομική», δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρ. Παπουτσής.

    «Να συμβάλει άμεσα στην επίλυση του προβλήματος για το οποίο δεν ευθύνεται το Πανεπιστήμιο», καλεί, με ανακοίνωσή της, την Πολιτεία η Κοσμητεία της Σχολής Νομικών Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών.

    "Όσοι οδήγησαν τους μετανάστες στη Νομική, τους εκθέτουν περισσότερο στη συκοφάντηση και στις απειλές αντιδραστικών κομμάτων και μηχανισμών, στην κρατική καταστολή και στους εκβιασμούς των κυκλωμάτων που τους εκμεταλλεύονται", τονίζει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του.

    Οι 250 οικονομικοί μετανάστες στην Αθήνα και άλλοι 50 στη Θεσσαλονίκη ξεκίνησαν από σήμερα απεργία πείνας με αίτημα τη "νομιμοποίηση όλων των μεταναστών και τα ίσα πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα και υποχρεώσεις με τους Έλληνες εργαζόμενους".

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [02] "Τα σούπερ μάρκετ δεν θα μπουν στον χώρο του φαρμάκου"

    «Τα σούπερ μάρκετ δεν θα μπουν στο χώρο του φαρμάκου», τόνισε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος και επανέλαβε τη δέσμευσή του ότι για την ίδρυση φαρμακείου θα απαιτείται πτυχίο φαρμακοποιού.

    «Αν δεν ικανοποιεί και αυτό, τους φαρμακοποιούς, τότε κοροϊδευόμαστε», είπε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι «θα μπορούσα να είχα καταφύγει στη Δικαιοσύνη για να ανοίξουν τα φαρμακεία και να μην ταλαιπωρείται ο κόσμος. Δεν το κάνω όμως. Στέλνω μήνυμα καταλαγής. Θέλω να κάνουμε διάλογο».

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [03] Ένας "Κυνόδοντας" για Όσκαρ

    Τα όνειρα γίνονται πραγματικότητα και ο «Κυνόδοντας» του Γιώργου Λάνθιμου μπήκε στη τελική πεντάδα των ταινιών, που είναι υποψήφιες για Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας.

    Στην ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου έχουν κερδίσει Όσκαρ έως σήμερα τέσσερις Έλληνες: η Κατίνα Παξινού (β' γυναικείου ρόλου) για την ερμηνεία της στην ταινία «Για ποιον χτυπά η καμπάνα», ο Μάνος Χατζιδάκις για το τραγούδι της ταινίας «Ποτέ την Κυριακή» το 1961, ο Βασίλης Φωτόπουλος για την καλλιτεχνική διεύθυνση και τα σκηνικά στον «Ζορμπά» το 1965 και ο Βαγγέλης Παπαθανασίου για τη μουσική στους «Δρόμους της Φωτιάς» το 1982.

    Ο «Κυνόδοντας» γίνεται έτσι, η τέταρτη ελληνική ταινία που κερδίζει υποψηφιότητα για Όσκαρ ξένης ταινίας μετά την «Ηλέκτρα» (1963) και την «Ιφιγένεια» (1978) του Μιχάλη Κακογιάννη και τα «Κόκκινα Φανάρια» (1964) και το «Το χώμα βάφτηκε κόκκινο» (1966) του Βασίλη Γεωργιάδη.

    Η ταινία «Ποτέ την Κυριακή» ήταν υποψήφια για πέντε βραβεία Όσκαρ, όχι όμως για βραβείο καλύτερης ταινίας.

    «Η είδηση ότι η ταινία "Κυνόδοντας" του Γιώργου Λάνθιμου είναι υποψήφια για Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας, ξεπερνά κατά πολύ τον χώρο του κινηματογράφου, των τεχνών, του πολιτισμού. Αφορά ολόκληρη τη χώρα, τους ανθρώπους της, τη νέα γενιά δημιουργών που ενσαρκώνουν το "Ναι, γίνεται" σε μια δύσκολη εποχή», δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος.

    Η βρετανική ιστορική ταινία "Ο λόγος του βασιλιά" κέρδισε τις περισσότερες υποψηφιότητες για Όσκαρ, καθώς επιλέχθηκε σε 12 κατηγορίες έναντι 10 υποψηφιοτήτων για το "Αληθινό θράσος" (True grit) των αδελφών Κοέν.

    Η ταινία "The Social Network", που πραγματεύεται τη δημιουργία του φαινομένου Facebook, και το θρίλερ "Inception" με πρωταγωνιστές τον Λεονάρντο Ντι Κάπριο και τη Μαριόν Κοτιγιάρ ακολουθούν με 8 υποψηφιότητες η κάθε μία.

    Η ελληνική ταινία "Ο Κυνοδοντας" έχει προταθεί για Όσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας μαζί με το "Biutiful" του Αλεχάντρο Ινιάριτου που είναι υποψήφιο από το Μεξικό, το "Πέρα από το νόμο" (Hors la loi) από την Αλγερία, το "In a better world" από τη Δανία και το "Incendies" από τον Καναδά.

    Για Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας έχουν προταθεί οι ταινίες: "Μαύρος Κύκνος", "The fighter", "Inception", "127 ώρες", "Ο λόγος του βασιλιά", "The Social Network", "Toy story 3", "Αληθινό θράσος", "Winter's bone", "Τα παιδιά είναι εντάξει".

    Για Όσκαρ Πρώτου Ανδικού Ρόλου έχουν προταθεί οι: Χαβιέ Μπαρδέμ για το "Biutiful", Τζεφ Μπρίτζες για το "Αληθινό θράσος", Κόλιν Φερθ για τον "Λογο του Βασιλιά", Τζέιμς Φράνκο για τις "127 ώρες" και Τζέσε Άιζενμπεργκ για το "The Social Network".

    Για Όσκαρ Πρώτου Γυναικείου Ρόλου έχουν προταθεί: η Ανέτ Μπένινγκ για "Τα παιδιά είναι εντάξει", η Νικόλ Κίντμαν για το "Απώλεια" (Rabbit hole), η Νάταλι Πόρτμαν για τον "Μαύρο κύκνο", η Τζένιφερ Λόρενς για τον "Winter's bone" και η Μισέλ Ουίλιαμς για το "Blue Valentine".

    Η τελετή απονομής θα γίνει την 27η Φεβρουαρίου.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [04] Μελέτες για τα Ταμεία

    Δεν θα απαιτηθούν αλλαγές στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης ή στον τρόπο υπολογισμού της κύριας σύνταξης για τους ασφαλισμένους των τριών μεγάλων Ταμείων (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ και ΟΓΑ) ενώ αν υπάρξουν αλλαγές στις συντάξεις του Δημοσίου, αυτές θα είναι οριακές. Αυτά τόνισε παρουσιάζοντας απόψε στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή τα πορίσματα των αναλογιστικών μελετών για τα Ταμεία ο Αναπληρωτής Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Γιώργος Κουτρουμάνης.

    Επίσης, ο κ. Κουτρουμάνης, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μελλοντικών αλλαγών στις επικουρικές "εφόσον αυτές προκύψουν από τις μελέτες και όπου χρειασθεί".

    Οι αναλογιστικές μελέτες δείχνουν περιορισμό της αύξησης των ελλειμμάτων των τεσσάρων μεγάλων ταμείων, ενώ οι συνολικές δαπάνες για τις συντάξεις διατηρούνται σχεδόν σταθερές ως ποσοστό του ΑΕΠ από σήμερα και για τις επόμενες 5 δεκαετίες.

    Το συμπέρασμα αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό αφού τα 4 αυτά μεγάλα ταμεία καλύπτουν για κύρια σύνταξη 4.615.000 ασφαλισμένους που αποτελούν το 93% των ασφαλισμένων.

    Οι επικαιροποιημένες μελέτες για τα τρία μεγάλα ταμεία έγιναν με βάση τις μακροοικονομικές παραδοχές του Ecofin σε ότι αφορά το δημογραφικό την εξέλιξη της ανεργίας, το ποσοστό μεταβολής του ΑΕΠ, κ.λ.π.

    Έχουν συμπεριληφθεί παραδοχές όπως, η επικαιροποίηση των αποδοχών με βάση την αύξηση του ΑΕΠ και την μεταβολή του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, η καταβολή από τον Ιούνιο του 2010, 12 συντάξεων σε ότι αφορά τη βασική σύνταξη και η μείωση των αναπηρικών συντάξεων ως ποσοστού επί του συνόλου από το 14,5%, στο 8,5% μέχρι το 2020.

    Σύμφωνα με τα γενικά συμπεράσματα των μελετών, ένα πρόβλημα ελλείμματος θα παραμένει παρά τις μεταρρυθμίσεις κυρίως λόγω της χειροτέρευσης του δημογραφικού, ενώ οι συνολικοί δείκτες παροχών σταδιακά μειώνονται, κυρίως λόγω των τροποποιήσεων στα ποσοστά αναπλήρωσης που έγιναν με το νέο ασφαλιστικό νόμο.

    Η μελέτη για το Δημόσιο είναι έτοιμη και απομένει η τελική πιστοποίηση της από το Διεθνές Γραφείο Εργασίας.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [05] Εύσημα από την Α. Μέρκελ

    Τις προσπάθειες που καταβάλλει η Ελλάδα και η ελληνική κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της κρίσης εξήρε η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ.

    «Έχω πλήρη συνείδηση ότι ορισμένες χώρες της Ευρωζώνης και της ΕΕ έπρεπε να πάρουν σκληρά μέτρα προσαρμογής - είτε στην Ελλάδα όπου παρακολουθούμε με μεγάλο σεβασμό τι έχει δρομολογήσει η ελληνική κυβέρνηση, είτε σε άλλες χώρες στις οποίες έχουν γίνει πάρα πολλά», ανέφερε η κ. Μέρκελ στη ομιλία της, κατά την ετήσια δεξίωση για το διπλωματικό σώμα στο Βερολίνο.

    «Το ευρώ για μας δεν είναι ένα απλά ένα νόμισμα», τόνισε η κ. Μέρκελ. «Είναι ένα σημαντικό νόμισμα, διεθνώς αναγνωρισμένο, ενώ έχει καταστεί και ένα ισχυρό σύμβολο της ευρωπαϊκής ενοποίησης», πρόσθεσε η καγκελάριος. Δεσμεύτηκε δε για την υπεράσπιση του ευρώ «και μάλιστα με τρόπο ώστε "μέτρο" να είναι ο ισχυρότερος στην Ευρωζώνη, προκειμένου να διασφαλιστεί η ανταγωνιστικότητα και η σταθερότητα». Κατά την κ. Μέρκελ «μόνον έτσι μπορεί γίνει ισχυρό το ευρώ».

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 25 January 2011 - 19:30:16 UTC