Visit our archive of Documents on Greece & the Former Yugoslav Republic of Macedonia (FYROM) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 11-01-26

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τροποποιήσεις στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο
  • [02] Σύλληψη νεαρού για οπλοκατοχή
  • [03] Αμερικανικό fund στοιχηματίζει υπέρ της Ελλάδας
  • [04] "Διαύγεια" και στους ΟΤΑ
  • [05] "Συγκλίσεις σε ορισμένα κεφάλαια"
  • [06] Απεργιακές κινητοποιήσεις
  • [07] Αύξηση των εξαγωγών
  • [08] Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων ο»Ώ

  • [01] Τροποποιήσεις στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο

    Αναρτήθηκε στο διαδίκτυο (στην ιστοσελίδα opengov) το νέο φορολογικό νομοσχέδιο με τέσσερις βασικές τροποποιήσεις σχετικά με το σχέδιο νόμου που έδωσε στη δημοσιότητα χθες το υπουργείο Οικονομικών μετά τη λήξη του υπουργικού συμβουλίου.

    Οι τροποποιήσεις αυτές αφορούν τη διάταξη για το γενικό εισαγγελέα, τη διάταξη που χαρακτηρίζει διαρκές το αδίκημα της μη απόδοσης του ΦΠΑ και άλλων παρακρατούντων φόρων τη διάταξη για τις ποινές φυλάκισης έως και 10 χρόνια που προβλέπονταν για μη απόδοση στο δημόσιο βεβαιωμένων χρεών πάνω από 5.000 ευρώ καθώς και αυτή στην οποία προσδιορίζονταν έντεκα κατηγορίες φορολογουμένων ελεύθερων επαγγελματιών που θα ελέγχονταν κατά προτεραιότητα εάν δήλωναν εισοδήματα κάτω από ένα συγκεκριμένο πλαφόν.

    Το νομοσχέδιο θα αποτελέσει αντικείμενο διαβούλευσης από σήμερα έως και την Δευτέρα 31 Ιανουαρίου, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών προκειμένου οι φορολογούμενοι να εκφράσουν τις απόψεις τους και να διατυπώσουν τις προτάσεις τους για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο οι οποίες και θα ληφθούν υπόψη για τις τελικές αλλαγές που θα γίνουν στο σχέδιο νόμου.

    Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι οι τροποποιήσεις που εμφανίζονται στο κείμενο που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα από το υπουργείο σε σχέση με το χθεσινό, αποσκοπούν όχι στην οριστική διαγραφή των συγκεκριμένων ρυθμίσεων αλλά στη συζήτησή τους με το υπουργείο Δικαιοσύνης πριν λάβουν την οριστική τους μορφή.

    Σε ότι αφορά το νέο κείμενο του νομοσχεδίου που δημοσιοποιήθηκε σήμερα οι τροποποιήσεις που περιλαμβάνονται είναι οι ακόλουθες:

    1. Στη διάταξη που αφορούσε τη θέσπιση γενικού εισαγγελέα οικονομικού εγκλήματος απαλείφεται ο όρος "γενικός" και παραμένει η υπόλοιπη διάταξη ως έχει.

    2. Στη διάταξη για το αδίκημα περί μη απόδοσης του ΦΠΑ απαλείφεται ο χαρακτηρισμός του ως "διαρκές" και σημειώνεται πλέον ότι "στο αδίκημα της μη απόδοσης ΦΠΑ και παρακρατούμενων φόρων όπου ουσιαστικά πρόκειται για υπεξαίρεση χρήματος, που τρίτος έχει καταβάλει για να δοθούν στο δημόσιο, όποιος συλλαμβάνεται να μην έχει αποδώσει ΦΠΑ πάνω από κάποιο ύψος κρατείται και παραπέμπεται σε δίκη".

    Επίσης το ίδιο ισχύει και για το αδίκημα μη απόδοσης ληξιπρόθεσμων χρεών προς το δημόσιο, εφόσον η καθυστέρηση καταβολής τους υπερβαίνει ένα εύλογο χρονικό διάστημα ανοχής π.χ. έξι ή οχτώ μήνες.

    Τέλος, για τα επαγγέλματα που θα ελέγχονται κατά προτεραιότητα ανάλογα με το ύψος των δηλωθέντων εισοδημάτων στο νέο κείμενο του νομοσχεδίου αναφέρεται μόνο ότι θα υπάρχει πρόβλεψη ελέγχου κατά προτεραιότητα για δηλούμενα χαμηλά εισοδήματα από συγκεκριμένους κλάδους ελεύθερων επαγγελματιών χωρίς όμως να υπάρχει αναφορά ούτε στο ποια επαγγέλματα θα είναι αυτά, ούτε τα ποσά δηλωθέντος εισοδήματος κάτω από τα οποία θα ξεκινά ο έλεγχος.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [02] Σύλληψη νεαρού για οπλοκατοχή

    Από την αντιτρομοκρατική υπηρεσία εξετάζεται νεαρός που συνελήφθη το μεσημέρι από αστυνομικούς της ομάδας ΔΙΑΣ στην οδό Ελαιών, κοντά στο τμήμα Τροχαίας Κηφισιάς.

    Επάνω του βρέθηκε ένα πιστόλι των εννέα χιλιοστών τύπου Glock και μία χειροβομβίδα. Μαζί του ήταν ένα ακόμα άτομο, το οποίο κατάφερε να διαφύγει.

    Για την υπόθεση αναμένεται να γίνουν ανακοινώσεις αργότερα από την ΕΛ.ΑΣ.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [03] Αμερικανικό fund στοιχηματίζει υπέρ της Ελλάδας

    Υπέρ της ελληνικής οικονομίας στοιχηματίζει το επενδυτικό ταμείο κάλυψης κινδύνου (hedge fund) Saba Capital Management, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg. Μιλώντας στο συνέδριο του Bloomberg στη Νέα Υόρκη για το πρόβλημα χρέους της Ευρώπης, ο Διευθυντής και αναλυτής για την Ευρώπη του Saba κ. Μπεν Μόγιερ, είπε ότι "οι προκλήσεις είναι πολλές και μεγάλες, αλλά τουλάχιστον αρχίζουμε να βλέπουμε βελτίωση στην Ελλάδα". Ο κ. Μόγιερ είπε ότι το ταμείο του, το οποίο διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους 2,2 δις. δολαρίων, αγόρασε ελληνικά κρατικά ομόλογα με πολύ μεγάλη έκπτωση, ενώ πωλεί τα παράγωγα για προστασία σε περίπτωση στάσης πληρωμών. Η Ελλάδα, είπε, μείωσε το δημοσιονομικό της έλλειμμα και βελτιώνει την είσπραξη των φορολογικών εσόδων.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [04] "Διαύγεια" και στους ΟΤΑ

    Από τις 15 Μαρτίου όλοι οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τα νομικά πρόσωπα - επιχειρήσεις που ελέγχουν θα πρέπει υποχρεωτικά να αναρτούν στο Διαδίκτυο, στο πλαίσιο του Προγράμματος «Διαύγεια», τους νόμους και τις πράξεις των κυβερνητικών και των διοικητικών οργάνων, σύμφωνα με σχετική εγκύκλιο που εξέδωσε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης.

    Η παράβαση της υποχρέωσης για καταχώρηση και ανάρτηση των νόμων και των αποφάσεων στο Διαδίκτυο συνιστά πειθαρχικό παράπτωμα.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [05] "Συγκλίσεις σε ορισμένα κεφάλαια"

    Έληξε στη Γενεύη η κοινή συνάντηση του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων της Κύπρου, τον πρόεδρο Δημήτρη Χριστόφια και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Έρογλου.

    Ο γενικός γραμματέας, σε δήλωση που ανέγνωσε, δεν ανακοίνωσε ημερομηνία για νέα συνάντησή του με τους δύο ηγέτες. Ανέφερε ότι υπήρξαν κάποιες συγκλίσεις σε ορισμένα κεφάλαια.

    Ο Μπαν Κι Μουν δήλωσε ότι στο τέλος Φεβρουαρίου θα υποβάλει έκθεση στο Συμβούλιο Ασφαλείας και εξέφρασε την ελπίδα μέχρι τότε να εντατικοποιηθούν οι διαπραγματεύσεις στη Λευκωσία και οι δύο ηγέτες θα επιδείξουν καλή θέληση για να υπάρξουν περισσότερες συγκλίσεις σε όλα τα κεφάλαια των διαπραγματεύσεων.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [06] Απεργιακές κινητοποιήσεις

    Οι φαρμακοποιοί συνεχίζουν τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις με κλείσιμο των φαρμακείων τους σήμερα, Πέμπτη και Παρασκευή, συμμετέχοντας στις κινητοποιήσεις του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ). Όπως ανέφεραν, τα συγκεκριμένα ταμεία οφείλουν στους φαρμακοποιούς όλης της χώρας 400 εκατομμύρια ευρώ.

    Να αλλάξουν απόφαση οι φαρμακοποιοί που βρίσκονται σε κινητοποιήσεις, ευελπιστεί το υπουργείο Υγείας μετά τις διευκρινήσεις που έδωσε χθες ο Ανδρέας Λοβέρδος, σύμφωνα με τις οποίες φαρμακείο μπορεί να ανοίξει σε ίδιο και αυτόνομο χώρο ο διπλωματούχος - αδειούχος φαρμακοποιός που διαθέτει αυτοτελές φορολογικό μητρώο.

    Ακινητοποιμένα τα τρένα του ΟΣΕ και του Προαστιακού

    "Χειρόφρενο" σήμερα και αύριο σε ΟΣΕ και προαστιακό, ενώ κανονικά θα κινηθούν όλα τα υπόλοιπα μέσα μαζικής μεταφοράς.

    Πλήρης διάσταση απόψεων μεταξύ των συνδικαλιστών στον ΟΣΕ διαπιστώθηκε τις τελευταίες ώρες, με αφορμή την εξαγγελθείσα για την Τετάρτη και την Πέμπτη, 25 και 26 του μηνός 48ωρη απεργία, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις μετατάξεις που γίνονται στον Οργανισμό, στο πλαίσιο του νομοσχεδίου για την εξυγίανση και ανάπτυξη του ελληνικού σιδηροδρόμου.

    Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών, ΠΟΣ, αποφάσισε να αναστείλει μονάχα για την Τετάρτη την απεργία, καθώς έγινε δεκτό το αίτημα να συναντηθούν με την ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, προκειμένου να συζητήσουν θέματα που αφορούν τον σιδηρόδρομο και τους εργαζόμενους σε αυτόν.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΠΟΣ, από τα αποτελέσματα της συνάντησης θα εξαρτηθεί η παραπέρα στάση των Σιδηροδρομικών.

    Όμως, οι μηχανοδηγοί διαφωνούν και επιμένουν να προχωρήσουν στην απεργία, γεγονός που πρακτικά σημαίνει ότι τελικά τα τρένα του ΟΣΕ θα παραμείνουν ακινητοποιημένα για 48 ώρες.

    Η μόνη διαφοροποίηση που επέρχεται είναι ότι την Τετάρτη το Μετρό θα λειτουργήσει κανονικά και στο τμήμα Δουκίσσης Πλακεντίας-Αεροδρόμιο, καθώς η διαχείριση του δικτύου δεν γίνεται από τους μηχανοδηγούς.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [07] Αύξηση των εξαγωγών

    Aισιοδοξία για την πορεία της Ελληνικής οικονομίας δημιουργούν τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας για την πορεία των εξαγωγών το ενδεκάμηνο του 2010 ενώ φαίνεται ότι η κρίση επηρέασε θετικά το εμπορικό ισοζύγιο καθώς μειώθηκαν εντυπωσιακά οι εισαγωγές το Νοέμβριο του 2010.

    «Η εντυπωσιακή αύξηση των εξαγωγών κατά 37,9% το μήνα Νοέμβριο αποδεικνύει πως στη χώρα υπάρχουν δυναμικές επιχειρήσεις οι οποίες, ακόμη και σε δυσμενείς για την οικονομία συνθήκες, τολμούν και δείχνουν το δρόμο για την έξοδο από την κρίση» δήλωσε ο Υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, σχολιάζοντας την εξέλιξη των ελληνικών εξαγωγών, σύμφωνα με τα δεδομένα που παρουσίασε η Ελληνική Στατιστική Αρχή - ΕΛ.ΣΤΑΤ.

    Εντυπωσιακή είναι επίσης η μείωση του εμπορικού ελλείμματος το Νοέμβριο, που έφτασε το 44,2% καθώς παράλληλα μειώθηκαν οι εισαγωγές κατά 19%, σε σχέση με το περσινό ποσοστό. Για το διάστημα Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2010 οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 7,1% σε σχέση με το 2009, οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 21,5% ενώ το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου κατά το ίδιο διάστημα μειώθηκε κατά 35,1%.

    Όπως υπογράμμισε ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, «αυτή την Ελλάδα πρέπει να ενισχύσουμε, την Ελλάδα της εξωστρέφειας, του δυναμισμού και των ανοιχτών συνόρων. Με την εθνική στρατηγική για τις εξαγωγές που καταρτίσαμε από κοινού με τους επιχειρηματίες και τα επιμέρους προγράμματα που ήδη υλοποιούμε, το Υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας στηρίζει και ενισχύει την εξωστρέφεια. Χάρη στην ανοδική πορεία των εξαγωγών και σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες πολιτικές που ακολουθούμε για την αναθέρμανση της αγοράς, η ελληνική οικονομία μπορεί να επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, ακόμη και μέχρι το τέλος του 2011».

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [08] Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων

    Ανεξάρτητη και νομοθετικά κατοχυρωμένη διοικητική αρχή για ζητήματα δημοσίων συμβάσεων δημιουργείται με το σχέδιο νόμου για τη ''Σύσταση Ενιάιας Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων''.

    Η αρχή αυτή θα συγκεντρώσει τις αρμοδιότητες που μέχρι σήμερα ήταν διάσπαρτες σε διάφορα υπουργεία και φορείς, θα αναλάβει το έργο της παρακολούθησης της κωδικοποίησης και απλούστευσης του υφιστάμενου πολύπλοκου νομικού πλαισίου και θα έχει την πρωταρχική ευθύνη για τη χάραξη και παρακολούθηση της εθνικής στρατηγικής στον τομέα των δημοσίων συμβάσεων.

    «Με τη σύσταση της Ενιαίας Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων βάζουμε τάξη σε μια δημοσιονομική "μαύρη τρύπα" που "καταπίνει" τα χρήματα των φορολογουμένων χωρίς να αποδίδει δημόσια αξία, υποθάλπει φαινόμενα κακοδιαχείρισης και διαφθοράς και υπονομεύει τις προσπάθειες όλων μας για έξοδο από την κρίση» υπογράμμισε ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας στην εισήγησή του χθες στο υπουργικό συμβούλιο. Παρουσιάζοντας το περιβάλλον που ισχύει σήμερα για τις δημόσιες συμβάσεις ο υπουργός, έκανε λόγο για κατακερματισμό αρμοδιοτήτων, πολυπλοκότητα νομοθεσίας, προβλήματα συμβατότητας με την κοινοτική νομοθεσία, αδιαφάνεια, σπατάλη πόρων, καθυστερήσεις, περιττές δικαστικές εμπλοκές, ανεπαρκείς προδιαγραφές, κακή ποιότητα προμηθειών και απουσία ηλεκτρονικών μειοδοτικών διαγωνισμών.

    Όπως επισήμανε χαρακτηριστικά ο υπουργός, με τη σύσταση μιας ανεξάρτητης αρχής δημοσίων συμβάσεων θα γίνει επιτέλους εφικτή «η παρακολούθηση της εθνικής στρατηγικής ανάθεσης και εκτέλεσης δημοσίων συμβάσεων, η βελτίωση και ενοποίηση του συναφούς νομικού πλαισίου, ο συντονισμός και εξορθολογισμός της πρακτικής των αναθετουσών αρχών, καθώς και η προαγωγή της διαφάνειας στο πεδίο της ανάθεσης και εκτέλεσης δημοσίων συμβάσεων».

    Το πεδίο εφαρμογής των αρμοδιοτήτων της Ενιαίας Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων αφορά στις δημόσιες συμβάσεις, ανεξαρτήτως οικονομικής αξίας, οι οποίες έχουν ως αντικείμενο την παροχή υπηρεσιών, την προμήθεια αγαθών ή την εκτέλεση έργων. Συγκεκριμένα, η Ενιαία Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων έχει τις εξής βασικές αρμοδιότητες:

    Προτείνει σχέδια νομοθετικών και κανονιστικών ρυθμίσεων στους αρμόδιους Υπουργούς που διαθέτουν τη σχετική πρωτοβουλία.

    Υποστηρίζει το έργο των αναθετουσών αρχών.

    Συγκεντρώνει κρίσιμα στοιχεία τα οποία εξυπηρετούν, αφενός, τη διαφάνεια στο πεδίο των δημοσίων συμβάσεων, αφετέρου, τη διατύπωση των σχεδίων και προτάσεών της για τη βελτίωση του νομικού πλαισίου ανάθεσης και εκτέλεσης δημοσίων συμβάσεων στη χώρα μας.

    Στα οφέλη που θα προκύψουν από τη σύσταση της Ενιαίας Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων συμπεριλαμβάνονται:

    Ο συντονισμός της εθνικής στρατηγικής στον τομέα των δημοσίων συμβάσεων.

    Η μείωση και ο έλεγχος των δαπανών του κράτους για τις δημόσιες συμβάσεις.

    Η διευκόλυνση και ενθάρρυνση της συμμετοχής των ενδιαφερομένων οικονομικών φορέων στους διαγωνισμούς του Δημοσίου.

    Η ανάπτυξη υγιούς ανταγωνισμού στις διαγωνιστικές διαδικασίες, σύμφωνα με τις αρχές της διαφάνειας και ίσης μεταχείρισης.

    Η τήρηση των κανόνων και αρχών της ευρωπαϊκής και εθνικής νομοθεσίας περί δημοσίων συμβάσεων.

    Η διατύπωση προτάσεων προς τα αρμόδια εθνικά όργανα για την προσήκουσα εναρμόνιση της εθνικής έννομης τάξης προς την ευρωπαϊκή νομοθεσία, καθώς και για την απλούστευση, συμπλήρωση, αναμόρφωση, κωδικοποίηση και ενοποίηση των σχετικών νομοθετικών και κανονιστικών διατάξεων.

    Σημειώνεται ότι η σύσταση ενός ενιαίου (σε εθνικό επίπεδο), αξιόπιστου και ανεξάρτητου φορέα που ενοποιεί το δίκαιο των συμβάσεων που εφαρμόζεται στη χώρα μας, είναι πάγιο αίτημα των οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δέσμευση που απορρέει από τους όρους της εφαρμογής του Μηχανισμού Στήριξης.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 26 January 2011 - 15:30:22 UTC