Read the UN Convention on the Rights of the Child (20 November 1989) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 11-01-27

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στο Νταβός ο πρωθυπουργός
  • [02] Άνοιγμα των "κλειστών" επαγγελμάτων επιθυμούν 8 στους 10 Ελληνες
  • [03] Ο φιλόσοφος Α. Μπαντιού στο ΑΠΕ- ΜΠΕ
  • [04] Ιράκ: Βομβιστική επίθεση με 35 νεκρούς
  • [05] Στο ευρωδικαστήριο οκτώ χώρες για το ΦΠΑ
  • [06] Ζητούμενο η ανάπτυξη
  • [07] Δελφίνια σε ρόλο παιδιάτρου
  • [08] "Η Τουρκία δεν παραιτείται" ο»Ώ

  • [01] Στο Νταβός ο πρωθυπουργός

    Με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου και άλλων 35 ηγετών απ΄ όλο τον κόσμο, άρχισαν χθες το βράδυ στο Νταβός της Ελβετίας, οι εργασίες της 41ης συνάντησης του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.

    Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα μιλήσει σε πάνελ με θέμα τις «Ευρωπαϊκές μεταρρυθμίσεις» και τίτλος της συζήτησης, «Ευρώπη: πίσω στο σχεδιαστήριο»; Οι συνομιλητές θα συζητήσουν τους τρόπους με τους οποίους η Ευρώπη θα μπορέσει να εφαρμόσει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για την εξασφάλιση της συνοχής και της ανταγωνιστικότητάς της.

    Σε ανάλογο πάνελ θα πάρει μέρος και ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, με θέμα την ευρωζώνη και ειδικότερα αν η ευρωζώνη μετατοπίζεται από την επιβίωση στην αναγέννηση.

    Ενιαίο "μέτωπο" Γαλλίας- Γερμανίας υπέρ του ευρώ

    "Οι επενδυτές που θα στοιχηματίσουν εναντίον του ευρώ θα χάσουν τα χρήματά τους επειδή η Γαλλία και η Γερμανία είναι εντελώς αποφασισμένες να υπερασπιστούν το νόμισμα", δήλωσε σήμερα ο γάλλος Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί.

    Ο Σαρκοζί, ο οποίος προεδρεύει τόσο της Ομάδας των Είκοσι (G20) περισσότερο ανεπτυγμένων βιομηχανικών και αναδυόμενων οικονομιών όσο και της Ομάδας των Οκτώ (G8) πιο αναπτυγμένων βιομηχανικών κρατών, δήλωσε στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός ότι το Παρίσι και το Βερολίνο θα προχωρήσουν σε νεά βήματα προς την ευρωπαϊκή οικονομική ολοκλήρωση μέσα στις ερχόμενες εβδομάδες.

    "Λέω σ' αυτούς που θα στοιχημάτιζαν εναντίον του ευρώ, προσέξτε τα χρήματά σας, επειδή είμαστε εντελώς αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε το ευρώ", δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος απευθυνόμενος σ' ένα κοινό από επιχειρηματικούς και πολιτικούς ηγέτες.

    Στο, μεταξύ, την ανάγκη διεύρυνσης του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ) τονίζουν με συνεντεύξεις τους ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Ζαν Κλοντ Τρισέ και ο Επίτροπος για οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις κ. Όλι Ρεν.

    Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της UBS Όσβαλντ Γκρίμπελ εκτιμά ότι δεν υπήρχε το πλαίσιο για να οδηγηθεί η Ελλάδα ως χώρα-μέλος του ευρώ σε πτώχευση. "Όχι, αυτό δεν μπορεί να συμβεί στην Ευρωζώνη", λέει ο κ.Γκρίμπελ σε συνέντευξή του στην εβδομαδιαία εφημερίδα Die Zeit.

    "Ακόμη και σε περίπτωση αναδιάρθρωσης του χρέους της, δεν θα πρέπει μια χώρα να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη", διαμήνυσε από τη Βιέννη, ο Έβαλντ Νοβότνι, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας της Αυστρίας.

    Μικρή πιθανότητα αναδιάρθρωσης του χρέους της Ελλάδας στο πρώτο εξάμηνο του 2011 δίνουν περισσότεροι από 50 οικονομολόγοι, οι οποίοι έλαβαν μέρος σε σχετική έρευνα του Ρόιτερ.

    Στο μεταξύ, μια μικρή έκρηξη, η αιτία της οποίας δεν έγινε γνωστή, σημειώθηκε σήμερα σε ξενοδοχείο στο Νταβός, κοντά στο κτίριο όπου διεξάγεται το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, όμως ουδείς τραυματίσθηκε, δήλωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας του καντονιού του Γκριζόν.

    "Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι σημειώθηκε μια έκρηξη σε αποθηκευτικό χώρο στο υπόγειο του ξενοδοχείου. Το προσωπικό μας βρίσκεται ακόμη εκεί. Υπήρξαν μικρές ζημιές, όμως ουδείς τραυματίσθηκε", δήλωσε ο εκπρόσωπος.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [02] Άνοιγμα των "κλειστών" επαγγελμάτων επιθυμούν 8 στους 10 Ελληνες

    Υπέρ της "απελευθέρωσης" των "κλειστών" επαγγελμάτων τάσσεται η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών. Αυτό προκύπτει από την πανελλήνια δημοσκόπηση της Metron Analysis για λογαριασμό του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο κατέθεσε σήμερα προς ψήφιση στη Βουλή το σχετικό νομοσχέδιο.

    Επίσης, οι πολίτες, σε πολύ σημαντικό ποσοστό θεωρούν ότι το "άνοιγμά" τους θα λειτουργήσει υπέρ της οικονομίας. Παράλληλα, όμως, πιστεύουν ότι δεν πρέπει να επιτραπεί στα super markets να πωλούν βενζίνη ή φάρμακα.

    Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, σε ποσοστό 82% του δείγματος, οι πολίτες δηλώνουν ότι γνωρίζουν τι εννοείται με τον όρο "κλειστά" επαγγέλματα, ενώ σε ποσοστό 78% τάσσονται υπέρ του "ανοίγματός" τους και σε ποσοστό 15% κατά. Το 75% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι το "άνοιγμα" των "κλειστών" επαγγελμάτων θα ωφελήσει την ελληνική οικονομία και το 16% ότι θα την βλάψει.

    Ειδικότερα, σε ποσοστό 84% θεωρούν ότι με το "άνοιγμα" θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, το 82% ότι ο καταναλωτής θα έχει καλύτερες υπηρεσίες λόγω ενίσχυσης του ανταγωνισμού και το 77% ότι ο καταναλωτής θα πληρώνει λιγότερα χρήματα. Επίσης, το 78% τάσσεται υπέρ της άρσης των γεωγραφικών περιορισμών στην άσκηση του επαγγέλματος του δικηγόρου.

    Επιπλέον, το 76% τάσσεται υπέρ του να μην υπάρχουν ελάχιστες προκαθορισμένες αμοιβές για τους δικηγόρους, το 76% για τους συμβολαιογράφους και το 75% για τους αρχιτέκτονες και τους μηχανικούς.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [03] Ο φιλόσοφος Α. Μπαντιού στο ΑΠΕ- ΜΠΕ

    Ακτιβιστής φιλόσοφος, μαοϊκού προσανατολισμού, ο Γάλλος Αλαίν Μπαντιού μιλά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και στην δημοσιογράφο Ελένη Μπουκαούρη, με αφορμή τη διάλεξη που δίνει απόψε, Πέμπτη, 27 Ιανουαρίου, στο Γαλλικό Ινστιτούτο, με θέμα :«Μορφές της θηλυκότητας στον σύγχρονο κόσμο».

    Ο Γάλλος φιλόσοφος έχει επανειλημμένως ταχθεί υπέρ της ανάστασης του κομμουνισμού, θεωρώντας ότι τα υπαρκτά σοσιαλιστικά καθεστώτα ήταν κυρίως μια απόπειρα εφαρμογής του που δεν ολοκληρώθηκε και δεν πρέπει να συγχέεται με τη γενική του ιδέα.

    Αναφερόμενος στην κρίση που ταλανίζει τους τελευταίους μήνες την Ελλάδα αλλά και ολόκληρη την Ευρώπη επισημαίνει ότι η περίπτωση της Ελλάδας «χρησιμεύει ως εργαστήριο πειραματισμού».«Το σπουδαίο είναι ότι με τις κρίσεις, αντιλαμβανόμαστε πλέον ότι ο καπιταλισμός δεν σημαίνει την αέναη και αιώνια πρόοδο».

    Για τη κυρίαρχη μορφή θηλυκότητας στον σύγχρονο κόσμο ο Αλαίν Μπαντιού υποστηρίζει ότι το μόνο εμπόδιο στην γυναικεία χειραφέτηση στην σημερινή κοινωνία παραμείνει η μητρότητα «την οποία η κοινωνία εξακολουθεί να αντιμετωπίζει κάπως ως αρχαϊκό φαινόμενο».

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [04] Ιράκ: Βομβιστική επίθεση με 35 νεκρούς

    Τουλάχιστον 35 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 65 τραυματίστηκαν σήμερα στη Βαγδάτη σε επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο που είχε στόχο μια επικήδεια τελετή.

    Η επίθεση σημειώθηκε κοντά στη σκηνή όπου μια οικογένεια σιιτών δεχόταν συλλυπητήρια από συγγενείς για το θάνατο ενός μέλους της, στη βορειοδυτική συνοικία Σούλα της ιρακινής πρωτεύουσας, ανέφεραν πηγές ασφαλείας.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [05] Στο ευρωδικαστήριο οκτώ χώρες για το ΦΠΑ

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε σήμερα να παραπέμψει την Ελλάδα, την Τσεχική Δημοκρατία, τη Φινλανδία, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Πολωνία, την Πορτογαλία και την Ισπανία στο Δικαστήριο της Ε.Ε. για μη ορθή εφαρμογή των κανόνων ΦΠΑ της Ε.Ε. στα πρακτορεία ταξιδίων.

    Η οδηγία ΦΠΑ 2006/112/EΚ περιέχει ειδικές διατάξεις (τις καλούμενες «ειδικό καθεστώς περιθωρίου κέρδους») για τα πρακτορεία ταξιδίων όταν πωλούν οργανωμένα ταξίδια σε ταξιδιώτες.

    Η οδηγία ΦΠΑ περιέλαβε το «ειδικό καθεστώς περιθωρίου κέρδους» προκειμένου να απλοποιηθεί η εφαρμογή του ΦΠΑ για τα πρακτορεία ταξιδίων, λαμβανομένου υπόψη του γεγονότος ότι στοιχεία των οργανωμένων ταξιδίων που πωλούν μπορεί να αφορούν διάφορες χώρες και συνεπώς να υπόκεινται σε διαφορετικούς κανόνες ΦΠΑ.

    Οι εταιρείες ταξιδίων μπορούν να επωφελούνται από το ειδικό καθεστώς περιθωρίου κέρδους όταν πωλούν οργανωμένα ταξίδια σε ταξιδιώτες. Ωστόσο, στα προαναφερθέντα κράτη το καθεστώς δεν εφαρμόζεται σε πρακτορεία ταξιδίων τα οποία πωλούν προγράμματα διακοπών σε άλλες εταιρείες, ιδίως σε άλλα πρακτορεία ταξιδίων για μεταπώληση.

    Τα 8 κράτη μέλη που παραπέμπονται σήμερα στο Δικαστήριο για το εν λόγω θέμα δεν εφαρμόζουν ορθά το ειδικό καθεστώς περιθωρίου κέρδους, δεδομένου ότι συχνά επιτρέπουν να εφαρμόζεται το καθεστώς αυτό σε πωλήσεις μεταξύ πρακτορείων ταξιδίων. Αυτό προκαλεί, κατά την Επιτροπή, στρεβλώσεις του ανταγωνισμού, καθόσον ορισμένα πρακτορεία ταξιδίων επιβαρύνονται φορολογικά περισσότερο από ό,τι άλλα.

    Παραπομπή Ελλάδας για την Κορώνεια

    Εν τω μεταξύ, η Ελλάδα παραπέμπεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τη ρύπανση της λίμνης Κορώνειας, η οποία αποτελεί μέρος του ευρωπαϊκού δικτύου προστατευόμενων περιοχών φυσικού κάλλους (Νatura 2000). H υπόθεση παραπέμπεται στο Δικαστήριο, ύστερα από σύσταση του Επιτρόπου, αρμόδιου για το περιβάλλον, Γιάνες Ποτότσνικ, αναφέρει σημερινή ανακοίνωση της Επιτροπής.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [06] Ζητούμενο η ανάπτυξη

    Ο Γιώργος Προβόπουλος επισήμανε ότι "όσο πιο τολμηρά και αποφασιστικά κινηθούμε, τόσο πιο γρήγορα θα περάσουμε στην ανάπτυξη".

    Σημείωσε δε ότι κατά την πρόσφατη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό διαπίστωσε "με μεγάλη χαρά αρκετά μεγάλη σύμπτωση απόψεων σχετικώς με το ποιες είναι οι προϋποθέσεις και πού πρέπει να ρίξουμε το βάρος για να προχωρήσουμε όσο γίνεται πιο γρήγορα".

    Ο Κάρολος Παπούλιας ενδιαφέρθηκε ιδιαίτερα για την κατάσταση των ελληνικών τραπεζών, για τις οποίες ο Διοικητής της ΤτΕ σημείωσε ότι "βρίσκονται ενώπιον μεγάλων προκλήσεων, καθώς πέρυσι ταλαιπωρήθηκαν εξαιτίας της δημοσιονομικής κρίσης".

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [07] Δελφίνια σε ρόλο παιδιάτρου

    Σε εξαιρετικούς θεραπευτές για παιδιά έχουν εξελιχθεί τρία δελφίνια στο τουριστικό θέρετρο του Μπαλί στην Ινδονησία. Τα τρία δελφίνια, που έσωσαν οι αρχές από ένα τσίρκο, έχουν συμβάλει τα τελευταία εξι χρονια στη θεραπεία 1000 ατόμων,μεταξυ των οποίων και πολλών παιδιών που πάσχουν από διάφορες νοσους.

    Η Τερ Χέιντε, επικεφαλής της γιατρών που αξιοποιούν τα θηλαστικά, λέει ότι το σόναρ που διαθέτουν τα δελφίνια συμβάλλει στην θεραπεία κινητικών προβλημάτων."Δύο είναι τα στοιχεία με τα οποία τα δελφίνια βοηθούν στην θεραπευτική αγωγή: Πρώτον με την ίδια την επαφή τους με τους ανθρώπους και δεύτερον με το σόναρ που διαθέτουν" λέει η Τερ Χέιντε και προσθέτει: "Επιδρούν στα εγκεφαλικά κύταρρα και βοηθούν στη θεραπεία κινητικών παθήσεων αλλά και στη λογοθεραπεία".

    O πεντάχρονος ουκρανός Ευγκένι πάσχει από μια σπάνια γενετική διαταραχή που του προκαλεί αδυναμία των μυών του, με αποτέλεσμα να αναπτύσσεται πολύ βραδύτερα απ' ό,τι τα άλλα παιδιά της ηλικίας του.

    Πριν από τρία χρόνια, οι γονείς του Ευγκένι τον έφεραν στο ειδικό θεραπευτήριο στο Μπαλί χωρίς να μπορεί να κινηθεί καθόλου. Στη διάρκεια της θεραπείας,τα δελφίνια κολυμπούν γύρω από το παιδί και μερικές φορές τον αγγίζουν ελαφρά.Σήμερα τα αποτελέσματα της θεραπείας με τα δελφίνια είναι εντυπωσιακά.

    Η Τερ Χάιντε λέει ότι ο κάθε ασθενής λαμβάνει ένα ειδικά προσαρμοσμένο πρόγραμμα θεραπείας, αλλά σε κάθε περίπτωση είναι σημαντικό ότι τα δελφίνια αλληλεπιδρούν με τον ασθενή όσο το δυνατόν περισσότερο.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [08] "Η Τουρκία δεν παραιτείται"

    Μιλώντας σε τηλεοπτικό πρόγραμμα της δημόσιας τουρκικής τηλεόρασης (TRT), ο Εγκεμέν Μπαγίς σημείωσε ότι πολλοί που «πριν από 5 χρόνια έλεγαν ότι ήταν λάθος η ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε., τώρα λένε άλλα πράγματα».

    Ο Τούρκος υπουργός, αρμόδιος για τις διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε. τόνισε ακόμη ότι τα εμπόδια που θέτει η ελληνοκυπριακή πλευρά στις διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την Ε.Ε., δεν μπορούν να εξηγηθούν λογικά, ως απόρροια των ελληνοκυπριακών συμφερόντων και υποστήριξε ότι «πίσω από αυτούς (τους ελληνοκυπρίους) υπάρχουν άλλες δυνάμεις».

    «Ποιες μπορεί να είναι αυτές; Μπορεί να είναι αυτές που ανησυχούν ότι η Τουρκία θα είναι ανταγωνιστής τους όταν γίνει πλήρες μέλος στην Ε.Ε.;», αναρωτήθηκε ο κ. Μπαγίς.

    Επιπλέον, χαρακτήρισε πιθανή ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. «τίτλο ασφάλειας» για τους Ελληνοκυπρίους.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 27 January 2011 - 13:30:23 UTC