Visit the Cyprus News Agency (CNA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 11-02-01

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αερογέφυρα για τον επαναπατρισμό Ελλήνων
  • [02] Συζήτηση στη Βουλή για το πανεπιστημιακό άσυλο
  • [03] "Mπλακ άουτ" στις αστικές συγκοινωνίες και την Υγεία ο»Ώ

  • [01] Αερογέφυρα για τον επαναπατρισμό Ελλήνων

    Με την αναχώρηση, σήμερα το πρωί, στις 9 π.μ., τριών ελληνικών μεταγωγικών αεροσκαφών C-130 για την Αλεξάνδρεια και υπό τον συντονισμό του υφυπουργού Εξωτερικών Δημήτρη Δόλλη, ο οποίος θα επιβαίνει του πρώτου αεροσκάφους, που θα αναχωρήσει, τίθεται σε εφαρμογή η επιχείρηση επαναπατρισμού των Ελλήνων πολιτών που βρίσκονται στην Αίγυπτο.

    Στην Αλεξάνδρεια περίπου 200 είναι οι Έλληνες που επιθυμούν να επιστρέψουν. Στην παροικία του Καΐρου, είναι λιγότεροι οι ομογενείς που ανησυχούν. Ο πρόεδρος της ελληνικής κοινότητας Καΐρου Χρήστος Καβαλής δήλωσε ότι προς το παρόν μόνο έξι εκπαιδευτικοί και όχι περισσότεροι από δέκα πάροικοι έχουν εκφράσει επίσημο αίτημα να επαναπατριστούν.

    "Ουδείς Έλληνας ομογενής βρίσκεται σε κίνδυνο, παρ' όλα αυτά η κυβέρνηση έχει ενεργοποιήσει πλήρως και με απόλυτο σχέδιο τον σχετικό μηχανισμό και είμαστε πανέτοιμοι να τους μεταφέρουμε με ασφάλεια, εάν και όποτε αυτό χρειαστεί" τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής.

    Πολλές ξένες κυβερνήσεις και τουριστικά πρακτορεία επισπεύδουν την απομάκρυνση των υπηκόων τους που ζουν μόνιμα ή προσωρινά στην Αίγυπτο, ενώ πολλοί ξένοι επιχειρηματικοί όμιλοι έχουν διακόψει ήδη κάθε δραστηριότητά τους στην αραβική χώρα.

    Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις

    Οι Αιγύπτιοι διαδηλωτές παραμένουν στο κέντρο του Καΐρου και υποστηρίζουν ότι θα μείνουν εκεί μέχρι να ανατραπεί ο πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ, η τύχη του οποίου φαίνεται να βρίσκεται στα χέρια του στρατού, αφού οι πιέσεις όχι μόνο στο εσωτερικό της χώρας, αλλά και από το εξωτερικό πληθαίνουν.

    Οι διαδηλωτές έχουν προγραμματίσει για σήμερα "πορεία διαμαρτυρίας ενός εκατομμυρίου" ανθρώπων ζητώντας τον εκδημοκρατισμό της χώρας.

    Στο μεταξύ, κυβερνητικό ανασχηματισμό ανακοίνωσε ο Μουμπάρακ.Υπουργός Εσωτερικών ορίστηκε ο στρατηγός Μαχμούντ Ουάγκντι. Έχει διατελέσει επικεφαλής της εγκληματολογικής υπηρεσίας του Καΐρου, και επικεφαλής των σωφρονιστικών ιδρυμάτων της χώρας. Στη θέση του παραμένει ο υπουργός Άμυνας Μοχάμεντ Χουσεΐν Ταντάουι, ο οποίος προήχθη σε αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, ενώ ο Σαμίρ Μοχάμεντ Ραντουάν διορίστηκε υπουργός Οικονομικών. Ο Άχμεντ Αμπούλ Γέιτ παραμένει υπουργός Εξωτερικών.

    Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ ζήτησαν να γίνουν στην Αίγυπτο "ουσιαστικές, δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις" που θα οδηγήσουν στη διεξαγωγή "δίκαιων και ελεύθερων" εκλογών.

    Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον κάλεσε τον Μουμπάρακ να αρχίσει "αμέσως" διάλογο με την αντιπολίτευση.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [02] Συζήτηση στη Βουλή για το πανεπιστημιακό άσυλο

    Συζητείται το απόγευμα στη Βουλή, η τροπολογία που κατέθεσε η αξιωματική αντιπολίτευση για την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, με αφορμή την πρόσφατη κατάληψη της Νομικής Σχολής από μετανάστες.

    Υπέρ της κατάργησης του πανεπιστημιακού ασύλου τάχθηκε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης, ο οποίος χαρακτήρισε τους Πρυτάνεις «θύματα» αφού, όπως υποστήριξε, φοβούνται τις αντιδράσεις μερίδας φοιτητών.

    Η υπουργός Παιδείας, Αννα Διαμαντοπούλου, δήλωσε ότι λύση στο θέμα του ασύλου θα δοθεί μέσα από τις "ριζικές αλλαγές στη λειτουργία των Πανεπιστημίων και ΤΕΙ όχι με τον εισαγγελέα και την αστυνομία".

    "Οι νέοι άνθρωποι που σπουδάζουν σήμερα, έχουν ανάγκη απο σπουδές ποιότητας και πτυχία με αντίκρυσμα. Δεν έχουν ανάγκη ούτε απο δημαγωγία, ούτε απο το καθεστώς της γενικευμένης ανομίας που υπάρχει σε πολλές περιπτώσεις", δήλωσε η υπουργός.

    Από την πλευρά του, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής, δήλωσε ότι "εάν η ελληνική πολιτεία, οι διδασκόμενοι και οι διδάσκοντες θέλουν να συνεχίσουμε να έχουμε πανεπιστημιακό άσυλο, θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να το περιφρουρήσουν".

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [03] "Mπλακ άουτ" στις αστικές συγκοινωνίες και την Υγεία

    Το αδιαχώρητο αναμένεται να παρατηρηθεί και σήμερα στους δρόμους της Αθήνας, λόγω των απεργιακών κινητοποιήσεων στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

    Οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία απεργούν σήμερα, Τρίτη, και αύριο, ενώ την Παρασκευή θα πραγματοποιήσουν στάση εργασίας από τις 11 το πρωί έως τις 3:30 το απόγευμα.

    Οι εργαζόμενοι στον Ηλεκτρικό Σιδηρόδρομο αποφάσισαν δύο 24ωρες απεργίες για αύριο και την Πέμπτη, ενώ την Παρασκευή θα πραγματοποιήσουν 4ωρη στάση εργασίας από τις 12 το μεσημέρι και συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας.

    Τα τρόλεϊ θα ακινητοποιηθούν σήμερα και αύριο, ενώ την Παρασκευή οι εργαζόμενοι θα κάνουν στάση εργασίας 11 το πρωί με 3 το μεσημέρι.

    Τέλος, 24ωρη απεργία για σήμερα αποφάσισαν οι εργαζόμενοι στο μετρό. Η απεργία κρίθηκε παράνομη από το Πρωτοδικείο, ύστερα από την προσφυγή που κατέθεσε η διοίκηση της ΑΜΕΛ, ωστόσο, σύμφωνα με τους συνδικαλιστές, η απεργία θα πραγματοποιηθεί κανονικά, θα περιφρουρηθεί από τους ίδιους του εργαζόμενους και ως εκ τούτου οι συρμοί του Μετρό δεν πρόκειται να κινηθούν.

    Η αντιπαράθεση μεταξύ των εργαζομένων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κλιμακώνεται, με αφορμή το νομοσχέδιο για τις αστικές συγκοινωνίες, η συζήτηση του οποίου αρχίζει αύριο, Τετάρτη, στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

    Απεργούν οι γιατροί του ΙΚΑ

    Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργούν από σήμερα, Τρίτη, έως και την Παρασκευή, 4 Φεβρουαρίου, τα ιατρεία του ΙΚΑ, καθώς οι γιατροί του Ιδρύματος προχωρούν σε δύο 48ωρες κυλιόμενες απεργίες, αντιδρώντας στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας "Διαρθρωτικές αλλαγές στο Σύστημα Υγείας και άλλες διατάξεις" που έχει κατατεθεί στη Βουλή.

    Οι νοσοκομειακοί γιατροί της Αθήνας και του Πειραιά προχωρούν σήμερα σε 4ωρη στάση εργασίας (9π.μ.-13:00), προκειμένου να πάρουν μέρος στην πανιατρική συγκέντρωση διαμαρτυρίας την ίδια ημέρα στις 10 το πρωί, έξω από το υπουργείο Υγείας.

    Στο μεταξύ ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ζητώντας να ακυρωθεί η υπουργική απόφαση που εκδόθηκε στις 31.10.2010 σύμφωνα με το Ν. 3868/2010, ο οποίος καθιέρωσε την ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων, την οποία χαρακτηρίζουν "αντισυνταγματική και παράνομη".

    Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι φαρμακοποιοί

    Πανελλαδικές 24ωρες απεργίες στις 4 , 7 και 8 Φεβρουαρίου, αποφάσισε ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος. Την Τετάρτη, 9 Φεβρουαρίου, θα συγκληθεί η Γενική Συνέλευση του ΠΦΣ, προκειμένου να αποφασίσει τη συνέχιση και την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

    Επίσης, όπως έγινε γνωστό, οι φαρμακοποιοί της Αττικής σταματούν από την 1η Μαρτίου τη χορήγηση φαρμάκων με πίστωση στους ασφαλισμένους των Ταμείων που δεν είναι συνεπή στις οικονομικές τους υποχρεώσεις.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 1 February 2011 - 5:30:14 UTC