Read about International Treaties, Human & Minority Rights in Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 11-02-01

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Λαοθάλασσα κατά του Μουμπάρακ στην Αίγυπτο
  • [02] Μόνιμη αδυναμία πληρωμής ο»Ώ

  • [01] Λαοθάλασσα κατά του Μουμπάρακ στην Αίγυπτο

    Εκατοντάδες χιλιάδες Αιγύπτιοι βγήκαν σήμερα στους δρόμους για τη μεγαλύτερη κινητοποίηση σε οκτώ ημέρες διαμαρτυρίας κατά του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ, που καλείται περισσότερο από ποτέ να φύγει μετά από 30 χρόνια στην εξουσία.

    Αξιοποιώντας την ανοχή του παντοδύναμου στρατού, ο οποίος έχει υποσχεθεί να μην ανοίξει πυρ εναντίον τους, άνδρες, γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι διαδήλωσαν για να απαιτήσουν την αποχώρηση του κ. Μουμπάρακ που φαίνεται να έχει προσκολληθεί στην εξουσία, προτείνοντας διάλογο και μεταρρυθμίσεις που αμέσως απορρίφθηκαν.

    Κανένα βίαιο επεισόδιο δεν καταγράφηκε κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν μετά από κάλεσμα της αντιπολίτευσης για την "πορεία ενός εκατομμυρίου" στο Κάιρο και την Αλεξάνδρεια κατά του προέδρου τους, που κατηγορείται για όλα τα δεινά--φτώχεια, ανεργία, παραβίαση των ελευθεριών, διαφθορά και "κλείδωμα" της πολιτικής.

    Ο Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, η πιο εξέχουσα φυσιογνωμία της αντιπολίτευσης, κάλεσε τον κ. Μουμπάρακ να φύγει "το αργότερο την Παρασκευή", τασσόμενος υπέρ μιας "έντιμης εξόδου", του 82 χρόνου προέδρου, που η θέση του γίνεται όλο και δυσκολότερη.

    Μπροστά στη δοκιμασία της συνεχιζόμενης βίας και της επίδειξης δύναμης, οι ΗΠΑ ήρθαν σε επαφή και με τις δύο πλευρές: ένας αμερικανός πρώην διπλωμάτης των ο Φρανκ Ουίσνερ επρόκειτο να συναντηθεί στο Κάιρο με ανώτερους αξιωματούχους του καθεστώτος, ενώ η πρεσβευτής των ΗΠΑ Μάργκαρετ Σκόμπι μίλησε στο τηλέφωνο με τον κ. Ελ Μπαραντέι, ο οποίος έλαβε επίσης ένα τηλεφώνημα από τον Βρετανό πρεσβευτή.

    Την ίδια στιγμή, διέταξαν την αποχώρηση του μη αναγκαίου προσωπικού από τις πρεσβείες τους, ενώ το κίνημα διαμαρτυρίας, χωρίς προηγούμενο από το 1981, αν και συνεχίζει ειρηνικά, έχει προκαλέσει από τις 25 Ιανουαρίου τουλάχιστον 300 νεκρούς, σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτο απολογισμό του ΟΗΕ, και χιλιάδες τραυματίες.

    Στο κέντρο του Καΐρου, η μεγάλη πλατεία Ταχρίρ (πλατεία Ελευθερίας), επίκεντρο του κινήματος, κατελήφθη από μια ανθρωποθάλασσα. Η ατμόσφαιρα ήταν πολύ γιορτινή, οι διαδηλωτές, χορεύοντας και τραγουδώντας αποδοκίμαζαν τον αιγύπτιο πρόεδρο.

    Οι περαστικοί χειροκροτούσαν στη θέα των δύο ομοιωμάτων που απεικόνιζαν τον κ. Μουμπάρακ, με το αστέρι του Δαβίδ κρεμασμένο στη γραβάτα του και δέσμες δολάρια στις τσέπες του.

    "Νομίζω ότι οι κυβερνήσεις παντού πρέπει να μας υποστηρίξουν. Περιμένουμε να πουν ότι έφυγε, ότι είναι μέσα στο αεροπλάνο. Είναι το όνειρό μας", δήλωσε μια διαδηλωτής, η Μπάσμα Μαχμούντ 30 ετών.

    Ο στρατός έκλεισε τον πρωί την πρόσβαση στην πρωτεύουσα και άλλες πόλεις, και ελικόπτερα πετούσαν τακτικά πάνω από το κέντρο του Καΐρου. Η σιδηροδρομική κυκλοφορία διεκόπη για να αποφευχθεί μια "εισβολή" στην πρωτεύουσα.

    Στην Αλεξάνδρεια, δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας στη Μεσόγειο, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν έξω από το τζαμί Καέντ Ιμπραήμ και τον σιδηροδρομικό σταθμό.

    Στο Σουέζ (ανατολικά), 15.000 άνθρωποι διαδήλωσαν, ενώ ήταν 40.000 στη Μανσούρα, 5.000 στην Τάντα και 10.000 στη Μαχάλα, στο Δέλτα.

    Λίγες ώρες μετά την έναρξη της απαγόρευσης κυκλοφορίας (1300 GMT έως τις 0600 GMT), το πλήθος άρχισε να διαλύεται στο Κάιρο με τάξη, υπό το βλέμμα του στρατού.

    Το ίδιο και στην Αλεξάνδρεια, οι άνθρωποι άρχισαν να επιστρέφουν στα σπίτια τους, ενώ η ανασφάλεια βασιλεύει στη χώρα, λόγω των λεηλασιών που έγιναν τις πρώτες ημέρες της κινητοποίησης, μετά την απόσυρση της αστυνομίας απο τους δρόμους.

    Μετά από μια εβδομάδα διαδηλώσεων, οι οικονομικές συνέπειες της εξέγερσης είναι αισθητές. Οι τουρίστες, μία από τις κυριότερες πηγές εσόδων για την Αίγυπτο, σταμάτησαν να έρχονται, και οι αλλοδαποί τράπηκαν σε φυγή.

    Οι τράπεζες και το χρηματιστήριο παραμένουν κλειστά.

    Μετά τον οίκο Moody's τη Δευτέρα, ο οίκος αξιολόγησης Standard and Poors υποβάθμισε κατά ένα βαθμό την πιστοληπτική ικανότητα της Αιγύπτου. Όμως, το ΔΝΤ δηλώνει έτοιμο να βοηθήσει την Αίγυπτο. Η Unesco απηύθυνε έκκληση για τη διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της Αιγύπτου, ζητώντας μέτρα για την προστασία "των θησαυρών" της χώρας.

    Φοβούμενος από την πλευρά του μια πιθανή μελλοντική εξουσία εχθρική προς τη χώρα του, ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να "απαιτήσει" τον σεβασμό της συνθήκης ειρήνης μεταξύ της Αιγύπτου και Ισραήλ.

    Στήριξη Πατριαρχείου

    "Το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας βρίσκεται στο πλευρό όλων των πονεμένων ανθρώπων, άσχετα αν είναι Έλληνες, Αιγύπτιοι ή Άραβες, ή αν προέρχονται από οποιαδήποτε άλλη φυλή", τόνισε ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος ο Β΄ σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

    "Ευχόμαστε η Αίγυπτος να βρει τον δρόμο της και να συνεχίσει να αποτελεί τη σημαντικότερη πύλη της Αφρικής", είπε ακόμη ο προκαθήμενος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αφρικής.

    Στην Ελλάδα τα C-130

    Προσγειώθηκαν στο Διεθνές Αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» και τα τρία στρατιωτικά αεροσκάφη C-130, που μετέφεραν από την Αλεξάνδρεια συνολικά 184 Ελληνες που ζουν στην Αίγυπτο.

    Συγκέντρωση έξω απο την αιγυπτιακή πρεσβεία

    Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε έξω από την αιγυπτιακή πρεσβεία στη Βασιλίσσης Σοφίας. Οι συγκεντρωμένοι φώναξαν συνθήματα ενάντια στο καθεστώς Μουμπάρακ, εκφράζοντας παράλληλα την αλληλεγγύη τους στους Αιγύπτιους που συμμετέχουν στη σημερινή πορεία του ''ενός εκατομμυρίου'' στο Κάιρο.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [02] Μόνιμη αδυναμία πληρωμής

    Σε περίπου δέκα χιλιάδες υπολογίζονται τα νοικοκυριά που θα βρίσκονται κάθε χρόνο σε μόνιμη αδυναμία πληρωμής των δανειακών τους υποχρεώσεων και θα ζητούν τη δικαστική ρύθμιση των οφειλών τους, σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας.

    Το ενδιαφέρον των πολιτών είναι ήδη πολύ έντονο και αυτό καταδεικνύεται από την αυξημένη προσέλευση που υπάρχει σε όλες τις ενημερωτικές ημερίδες που πραγματοποιούνται με αυτό το θέμα ανά την Ελλάδα με τη συμμετοχή και δικηγόρων. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι από τον Ιανουάριο που έχει ξεκινήσει η εφαρμογή του νόμου μέχρι σήμερα ο γενικός γραμματέας Καταναλωτή κ. Δ. Σπυράκος έχει συμμετάσχει σε περισσότερες από 12 ημερίδες και έχει απαντήσει σε πλήθος εξειδικευμένων ερωτημάτων ενώ οι ενώσεις καταναλωτών επεξεργάζονται την κατάρτιση δύο - τριών σχεδίων αγωγών που θα καλύπτουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερο εύρος περιπτώσεων καθώς η πολυπλοκότητα της κάθε μίας περίπτωσης είναι αιτία κωλυσιεργιών επί της διαδικασίας.

    Όπως προκύπτει από τα στοιχεία των ενώσεων καταναλωτών και από τα στοιχεία των δικηγόρων, δεν έχουν κατατεθεί μέχρι τώρα οι αγωγές που δικαιολογούνται από το αυξημένο ενδιαφέρον που εκδηλώνεται από τους δανειολήπτες και αυτό αποδίδεται στο ότι ακόμη δεν έχουν αγχωθεί οι πολίτες καθώς ισχύει η πρόβλεψη από την κυβέρνηση για το πάγωμα των πλειστηριασμών.

    Η εκτίμηση των στελεχών της γενικής γραμματείας Καταναλωτή είναι ότι θα υπάρξει γεωμετρική αύξηση των καταθέσεων αγωγών που θα ξεκινήσει από το δεύτερο εξάμηνο του έτους και σε δύο με τρία χρόνια υπολογίζεται ότι ο αριθμός των αγωγών που θα κατατίθεται για αυτό το λόγο θα είναι ο τετραπλάσιος του αριθμού των αγωγών που θα κατατεθεί μέχρι το τέλος του 2011.

    Να σημειωθεί ότι η Εurobank με επιστολή της προς τη γενική γραμματεία Καταναλωτή σημειώνει την πρόθεση της τράπεζας να δει με ευαισθησία το θέμα, σημειώνει ότι το διάστημα προσαρμογής που έδωσε το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας ήταν μικρό και εν τέλει όπως σχολιάζουν στο ΑΠΕ στελέχη της γενικής γραμματείας Καταναλωτή ''ακόμη και αν υπήρχε διάθεση υπονόμευσης του νόμου στην αρχή της διαδικασίας αυτή σήμερα ακόμη και οι ίδιες οι τράπεζες διακρίνουν ότι υπάρχει βάση γιαυτή τη νομοθεσία και έχουν αλλάξει άποψη για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουν όσους φτάνουν στην πόρτα τους για συμβιβασμό''.

    Ως παράδειγμα της εξελικτικής πορείας μιας τέτοιας νομοθεσίας αναφέρεται η περίπτωση τη Γερμανίας. Αντίστοιχος νόμος εφαρμόστηκε το 1999 ξεκινώντας με 3.500 αιτήσεις και πέρυσι η χρονιά έκλεισε με 140.000 αιτήσεις.

    Απαιτείται δηλαδή μια εξοικείωση του κόσμου με τη νομοθεσία σε βάθος χρόνου και όπως σχολιάζει ο γενικός γραμματέας Καταναλωτή στο ΑΠΕ κ. Δ. Σπυράκος ''είναι πολύ νωρίς για να χαρακτηρίζεται αποτυχημένο το εγχείρημα καθώς μόλις τον Ιανουάριο ξεκίνησε η εφαρμογή του νόμου''.

    Μεγάλη βοήθεια αναμένεται να δοθεί στην αξιοποίηση των ευεργετικών διατάξεων του νόμου από τη δημιουργία πανελλήνιου δικτύου παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών και υποστήριξης καταναλωτών σε θέματα πρόληψης και αντιμετώπισης της υπερχρέωσης. Η σχετική υπουργική απόφαση αναμένεται να υπογραφεί από τους συναρμόδιους υπουργούς εντός των αμέσως προσεχών ημερών εφόσον η σχετική πράξη εντάχθηκε στα κονδύλια του ΕΣΠΑ.

    Στις ρυθμίσεις της συγκεκριμένης πράξης προβλέπεται και η αμοιβή που θα λαμβάνουν δικηγόροι (100 ευρώ) και ενώσεις καταναλωτών (30 ευρώ ανά υπόθεση) για την επίτευξη εξωδικαστικού συμβιβασμού. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 1.530.000 ευρώ με εκτίμηση ποσοστού επίτευξης συμβιβασμού 30% και αριθμό διεκπεραιωμένων υποθέσεων 20.000 κατά προσέγγιση.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 1 February 2011 - 19:30:15 UTC