Check our bulletin board of Hellenic Public Events Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 11-02-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συγκρούσεις διαδηλωτών με καθεστωτικούς
  • [02] ΣτΕ: "Οχι" στην ψήφο των αλλοδαπών
  • [03] Ποινή φυλάκισης τριών ετών με αναστολή στον Τ. Βοσκόπουλο
  • [04] Κανονικά θα κινηθούν αύριο τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς
  • [05] "Εφικτή η λύση"
  • [06] Κρίσιμοι αγώνες ο»Ώ

  • [01] Συγκρούσεις διαδηλωτών με καθεστωτικούς

    Συμπλοκές μεταξύ διαδηλωτών που ζητούν την πτώση του Μουμπάρακ και φιλοκαθεστωτικών ξέσπασαν στο Κάιρο.

    Υποστηρικτές του Μουμπάρακ, κραδαίνοντας ρόπαλα και μαστίγια, εισέβαλαν πάνω σε άλογα και καμήλες στην πλατεία Ταχρίρ της αιγυπτιακής πρωτεύουσας, όπου συγκρούονται με αντικυβερνητικούς διαδηλωτές, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.

    Σύμφωνα με τηλεγράφημα του Γαλλικού Πρακτορείου, οι έφιπποι οπαδοί του Μουμπάρακ περικυκλώθηκαν και υποχρεώθηκαν να αφιππεύσουν.

    Από τις συμπλοκές έχουν τραυματιστεί δέκα άνθρωποι.

    Στο μεταξύ, βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση χαρακτήρισε σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση την απόφαση του Χόσνι Μουμπάρακ να μην είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές, αλλά σημείωσε ότι η νέα κυβέρνηση του αιγύπτιου προέδρου δεν είναι αντιπροσωπευτική.

    Σε ανακοίνωσή της η επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ Κάθριν Άστον υπογραμμίζει επίσης ότι η ΕΕ προτίθεται να υποστηρίξει τον αιγυπτιακό λαό στην αναζήτηση ενός καλύτερου μέλλοντος.

    Παράλληλα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα ότι προτίθεται "να ενισχύσει τη βοήθειά της" στην Αίγυπτο για να τη βοηθήσει να πραγματοποιήσει μια πολιτική μετάβαση.

    "Η μετάβαση στην Αίγυπτο πρέπει να είναι γρήγορη, αξιόπιστη και να αρχίσει τώρα", δήλωσε ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, ενώ ο ΥΠΕΞ της Σουηδίας Μπιλτ υποστήριξε ότι "η εποχή Μουμπάρακ τελείωσε".

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [02] ΣτΕ: "Οχι" στην ψήφο των αλλοδαπών

    Αντισυνταγματικός κρίθηκε από το ΣτΕ ο Ν. 3838/2010 για την «ιθαγενοποίηση» των αλλοδαπών που διαμένουν στην Ελλάδα και έχουν δικαίωμα "εκλέγειν και εκλέγεσθαι" στις δημοτικές εκλογές

    Το δικαίωμα του "εκλέγειν και εκλέγεσθαι" κατά τις νομαρχιακές και δημοτικές εκλογές έχουν μόνο οι Έλληνες πολίτες, αποκλειομένων των αλλοδαπών και τα αντίθετα που προβλέπει ο νόμος 3838/2010 περί ιθαγενοποίσης είναι αντισυνταγματικά, έκρινε το Συμβούλιο της Επικρατείας με σημερινή απόφασή του.

    Ειδικότερα, η επταμελής σύνθεσης το Δ΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε αντισυνταγματικό το νόμο 3838/2010 που προβλέπει την ιθαγενοποίηση των αλλοδαπών που διαμένουν στην χώρα μας. Και για το λόγο αυτό παρέπεμψε το όλο αυτό "καυτό" ζήτημα προς οριστική κρίση στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου.

    Αναλυτικότερα, το Δ΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας (πρόεδρος ο Σωτ. Ρίζος και εισηγητής ο σύμβουλος Επικρατείας Ε. Αντωνόπουλος) υπογραμμίζει στην υπ΄ αριθμ. 350/2011 απόφασή της ότι τόσο η άσκηση του δικαιώματος του εκλέγειν όσο και η άσκηση του δικαιώματος του εκλέγεσθαι για την ανάδειξη των οργάνων της τοπικής αυτοδιοίκησης «επιφυλάσσεται μόνο στους Έλληνες πολίτες και δεν μπορεί να επεκταθεί και στους μη έχοντες την ιδιότητα αυτή, χωρίς αναθεώρηση της σχετικής διατάξεως του Συντάγματος».

    Κατά συνέπεια οι ρυθμίσεις των άρθρων 14 έως 21 του Ν. 3838/2010 «είναι ανίσχυρες» ως αντίθετες προς τα άρθρα 1, 52 και 102 του Συντάγματος, προσθέτει το ΣτΕ.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [03] Ποινή φυλάκισης τριών ετών με αναστολή στον Τ. Βοσκόπουλο

    Ποινή φυλάκισης τριών ετών επέβαλε το Ζ΄Μονομελές Πλημμελειοδικείο στον τραγουδιστή Τόλη Βοσκόπουλο, για το αδίκημα της φοροδιαφυγής που αφορά την περίοδο 1993-97 και για ποσό που φτάνει τα 5,5 εκατομμύρια ευρώ.

    Το δικαστήριο έδωσε ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεση καθώς και τη δυνατότητα εξαγοράς της ποινής με 5 ευρώ ημερησίως.

    Ο κ. Βοσκόπουλος, που ήταν απών από το δικαστήριο, εκπροσωπήθηκε από το συνήγορο του, κ. Β. Δημακόπουλο, ο οποίος ανέφερε ότι ο τραγουδιστής έκανε αίτηση να υπαχθεί σε ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών, που θα του έδινε το δικαίωμα να τύχει έκπτωσης 100% επί των προσαυξήσεων. Ωστόσο, όπως ανέφερε ο δικηγόρος, το αίτημά του δεν έγινε δεκτό.

    Όπως είπε ο κ. Δημακόπουλος, ο οποίος προσκόμισε στο δικαστήριο έγγραφο με προσφυγή του Βοσκόπουλου κατά της αρνητικής απάντησης υπαγωγής στη ρύθμιση, όλοι οι λογαριασμοί του εντολέα του είναι μηδενικοί και όλες τις αμοιβές του τις εισέπρατε η πρώην σύζυγός του, κ. Τζούλια Παπαδημητρίου, η οποία και υπέβαλε τις φορολογικές δηλώσεις. Στο δικαστήριο κατέθεσε η υπάλληλος της αρμόδιας ΔΟΥ, η οποία είπε ότι ο κ. Βοσκόπουλος δεν έχει καταβάλλει, μέχρι στιγμής, καθόλου χρήματα για την οφειλή του και δεν υπήχθη στη ρύθμιση καθώς έχει στην κατοχή του ακίνητα αντικειμενικής αξίας 660.000 ευρώ.

    Ο λογιστής του τραγουδιστή κατέθεσε στο δικαστήριο ότι ο πελάτης του δεν μπορούσε να υπαχθεί στη ρύθμιση, καθώς οι υπέρογκες προσαυξήσεις θα καθιστούσαν εξαιρετικά υψηλή τη μηνιαία δόση με αποτέλεσμα να μην μπορεί να ανταποκριθεί. Κατέθεσε, επίσης, ότι τα ακίνητα που έχει στην κατοχή του είναι δεσμευμένα.

    Στην πρότασή της περί ενοχής η εισαγγελέας έδρας εισηγήθηκε στο δικαστήριο να του επιβάλλει φυλάκιση τεσσάρων ετών.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [04] Κανονικά θα κινηθούν αύριο τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

    Ύστερα από ένα τριήμερο μεγάλης ταλαιπωρίας για το επιβατικό κοινό, όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς θα κινηθούν κανονικά την Πέμπτη, μετά και την αναστολή της προγραμματισμένης για αύριο 24ωρης απεργίας που αποφάσισαν οι εργαζόμενοι στον Ηλεκτρικό Σιδηρόδρομο.

    Σύμφωνα με το πρόγραμμα που έχει ανακοινωθεί από τα συνδικαλιστικά όργανα των εργαζομένων και εφόσον δεν υπάρξει κάποια αλλαγή, η επόμενη κινητοποίηση που έχει εξαγγελθεί είναι την Παρασκευή, με τα λεωφορεία της ΕΘΕΛ να κάνουν στάση εργασίας από τις 11 το πρωί έως τις 3:30 το απόγευμα, τα τρόλεϊ 11.00-15.00 και τον Ηλεκτρικό Σιδηρόδρομο να ακινητοποιείται για 4 ώρες από τις 12 το μεσημέρι.

    Σήμερα είναι ακινητοποιημένα τα λεωφορεία, τα τρόλεϊ, ο ηλεκτρικός σιδηρόδρομος και το μετρό, ενώ κυκλοφορούν κανονικά ο προαστιακός και το τράμ.

    Νέα αυστηρή προειδοποίηση προς τους απεργούς εργαζόμενους στις αστικές συγκοινωνίες, απηύθυνε ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Δημήτρης Ρέππας, λέγοντας κατηγορηματικά ότι το νομοσχέδιο θα προχωρήσει και θα ψηφιστεί από τη Βουλή και ζητώντας από τους απεργούς να σταματήσουν "να δείχνουν τη γροθιά τους στην κοινωνία".

    Σε ερώτηση για την πραγματοποίηση της απεργίας των εργαζομένων στο μετρό, παρά το γεγονός ότι είχε κηρυχθεί παράνομη, ο κ. Ρέππας είπε ότι "θα αντιμετωπίσουν τους φορείς της πολιτείας όσοι απεργούν παράνομα". Στο μεταξύ, για το θέμα αυτό, η προϊσταμένη της εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών διέταξε σήμερα να διεξαχθεί έρευνα για να διαπιστωθεί αν στοιχειοθετείται ποινικό αδίκημα, αυτό της παράβασης δικαστικής απόφασης.

    Με προσωπικό ασφαλείας λειτουργούν έως την Παρασκευή τα ιατρεία του ΙΚΑ, ενώ και οι νοσοκομειακοί γιατροί πραγματοποιούν σήμερα 24ωρη απεργία.

    Συνεχίζεται η κατάληψη του Υπουργείου Υγείας, από γιατρούς που ζητούν απόσυρση του ν/σ για τις αλλαγές στην Υγεία.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [05] "Εφικτή η λύση"

    Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας μια μέρα πριν τις αυριανές συνομιλίες του στην Αθήνα με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, με αποκλειστική συνέντευξη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ανοίγει για πρώτη φορά τα "χαρτιά" του , μετά την πρόσφατη συνάντηση της Γενεύης με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Έρογλου.

    Ο Κύπριος πρόεδρος υπογραμμίζει ότι μπορεί να βρεθεί λύση του Κυπριακού μέχρι το τέλος του 2011 με την προϋπόθεση ότι ο κ. Έρογλου και η Άγκυρα θα σεβαστούν τη βάση λύσης, που είναι η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, με πολιτική ισότητα όπως την περιγράφουν τα Ηνωμένα Έθνη, για ένα κράτος με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα, και επιδείξουν την ίδια με τη δική μας καλή θέληση.

    Ο πρόεδρος Χριστόφιας αποκαλύπτει ότι στη συνάντηση της ο κ. Έρογλου δεν ήταν εποικοδομητικός και ότι δεν αποδέχθηκε με σαφή και δεσμευτικό τρόπο τη διασύνδεση του περιουσιακού με το κεφάλαιο των εδαφικών αναπροσαρμογών και το θέμα των εποίκων. Επίσης, δεν απάντησε θετικά στην πρόταση του Κυπρίου προέδρου για απογραφή πληθυσμού στα κατεχόμενα από τον ΟΗΕ για να διακριβωθεί ο αριθμός των Τούρκων εποίκων.

    Στη συνέντευξη του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος Χριστόφιας :

    -Δηλώνει ότι δεν θέτει όρους για νέα συνάντηση τον Μάρτιο ή Απρίλιο με τον γ.γ. του ΟΗΕ και τον Έρογλου

    -Απορρίπτει κατηγορηματικά τον ισχυρισμό ότι η Ελληνική κυβέρνηση είναι "απλός θεατής" στο κυπριακό.

    - Αναφέρει ότι δεν υπάρχει εξέλιξη στην πρόταση του για συνάντηση με Ερντογάν ή Γκιούλ.

    Στο ερώτημα, αν στις αυριανές συνομιλίες με τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου θα συζητηθεί και το συμφωνίας για οριοθέτηση της ΑΟΖ Κύπρου- Ελλάδος, ο Κύπριος πρόεδρος απάντησε διπλωματικά ότι "η ατζέντα των συνομιλιών περιλαμβάνει θέματα που απασχολούν την Ελλάδα και την Κύπρο".

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [06] Κρίσιμοι αγώνες

    Με τους αγώνες ρεβάνς για την προημιτελική φάση, συνεχίζεται σήμερα κι αύριο το κύπελλο Ελλάδας. Σήμερα θα διεξαχθούν τα σημαντικότερα παιχνίδια με την ΑΕΚ να υποδέχεται τον Παναθηναϊκό στο Ολυμπιακό στάδιο και τον ΠΑΟΚ να φιλοξενεί στην Τούμπα τον Ολυμπιακό. Η ΑΕΚ έχει το προβάδισμα για την πρόκριση στα ημιτελικά της διοργάνωσης, καθώς στο πρώτο παιχνίδι είχε νικήσει με 2-0, ενώ χωρίς προγνωστικά είναι το ματς στη Θεσσαλονίκη.

    Ο ΠΑΟΚ είχε αποσπάσει ισοπαλία 1-1 στο πρώτο ματς του Πειραιά και έχει ένα μικρό προβάδισμα κόντρα στον Ολυμπιακό, ο οποίος όμως είναι σε εξαιρετική κατάσταση και μπορεί να πάρει την πρόκριση μέσα στην «καυτή» Τούμπα.

    Από εκεί και πέρα, το πρόγραμμα των αγώνων θα ολοκληρωθεί αύριο, Πέμπτη, με τον Διαγόρα να υποδέχεται τον Ατρόμητο και τον Ολυμπιακό να παίζει στο Βόλο με την Κέρκυρα. Ο Ατρόμητος και ο Ολυμπιακός Βόλου είναι τα φαβορί για την πρόκριση, μετά τις νίκες τους στα πρώτα παιχνίδια.

    Συνοπτικά το πρόγραμμα των αγώνων και τα αποτελέσματα των πρώτων παιχνιδιών:

    Τετάρτη

    18:00 (Τούμπα) ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός (1-1)

    21:00 (ΟΑΚΑ) ΑΕΚ-Παναθηναϊκός (2-0)

    Πέμπτη

    16:00 (Ρόδος) Διαγόρας-Ατρόμητος (0-2)

    19:00 (Βόλος) Ολυμπιακός Βόλου-Κέρκυρα (2-0)

    ΗΜΙΤΕΛΙΚΑ 1. Παναθηναϊκός ή ΑΕΚ-Ολυμπιακός ή ΠΑΟΚ

    2. Κέρκυρα ή Ολυμπιακός Βόλου-Ατρόμητος ή Διαγόρας

    ΤΕΛΙΚΟΣ (30/4, ΟΑΚΑ) Νικητής 1-Νικητής 2

    Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας ο αγώνας ΠΑΟΚ - Ολυμπιακού

    Σε εφαρμογή τέθηκε λίγο πριν το μεσημέρι γιγαντιαία επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ., με τη συμμετοχή δύο χιλιάδων περίπου αστυνομικών, στο πλαίσιο της ποδοσφαιρικής αναμέτρησης Παοκ - Ολυμπιακού, που ξεκινά στις 6 το απόγευμα στο γήπεδο της Τούμπας, κεκλεισμένων των θυρών.

    Στην επιχείρηση συμμετέχει ολόκληρη η αστυνομική δύναμη της Θεσσαλονίκης, ενώ μεταφέρθηκαν ενισχύσεις αστυνομικών και διμοιριών των ειδικών δυνάμεων καταστολής από την Αθήνα, τη Δράμα, αλλά και άλλες πόλεις της Βόρειας Ελλάδας.

    Κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και παρουσία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων έφθασαν λίγο πριν τις 4.30 το απόγευμα στο γήπεδο οι αποστολές των ομάδων.

    Το πρώτο κλιμάκιο της αποστολής της ομάδας του Πειραιά, μετακινήθηκε από το ξενοδοχείο Hyatt στο γήπεδο με φορτηγό μεταφορών, σύμφωνα με το σχέδιο της ΕΛΑΣ προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο επεισοδίων. Στο φορτηγό βρίσκονταν, μεταξύ άλλων, ο υπεύθυνος ασφαλείας του Ολυμπιακού, απόστρατος στρατηγός της ΕΛΑΣ Γιάννης Τσιρώνης, φροντιστές και άλλα στελέχη της ομάδας. Κατευθύνθηκαν αμέσως στα αποδυτήρια του γηπέδου, χωρίς να σημειωθεί το παραμικρό επεισόδιο.

    Λίγη ώρα αργότερα, κομβόι λεωφορείων της ΕΛΑΣ και δεκάδες δικυκλιστές της ομάδας "Δέλτα", συνόδευσαν, από το ξενοδοχείο στο γήπεδο της Τούμπας, μέσω της περιφερειακής οδού, τρία λεωφορεία, με τους ποδοσφαιριστές, με παράγοντες και άλλα μέλη της αποστολής του Ολυμπιακού, με επικεφαλής τον πρόεδρο της ΠΑΕ Βαγγέλη Μαρινάκη. Αποδοκιμάστηκαν από μικρή ομάδα φιλάθλων του ΠΑΟΚ, που βρίσκονταν κυρίως σε ταράτσες γειτονικών πολυκατοικιών, αλλά χωρίς και πάλι να σημειωθεί το παραμικρό επεισόδιο.

    Αντίθετα, οι λιγοστοί οπαδοί του ΠΑΟΚ χειροκρότησαν την αποστολή της ομάδας τους, που έφθασε στο γήπεδο, στις 4.30 το απόγευμα, ενώ αυτή την ώρα οι δύο ομάδες προθερμαίνονται στον αγωνιστικό χώρο της Τούμπας.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 2 February 2011 - 15:30:21 UTC