Visit the American Hellenic Media Project (AHMP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 11-02-03

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σε απεργία διαρκείας οι γιατροί του ΙΚΑ
  • [02] Στα πρόθυρα εμφυλίου η Αίγυπτος
  • [03] "Ταξίδι ψυχής" ο»Ώ

  • [01] Σε απεργία διαρκείας οι γιατροί του ΙΚΑ

    Σε απεργία διαρκείας προχωρούν οι γιατροί του ΙΚΑ, ενώ έως και την ερχόμενη Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου απεργούν οι νοσοκομειακοί γιατροί Αθήνας και Πειραιά. Τριήμερη πανελλαδική απεργία -μέχρι την ψήφιση του νομοσχεδίου για την Υγεία- από την ερχόμενη Τρίτη, 8 Φεβρουαρίου, ανακοίνωσε η Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), ενώ ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών προκήρυξε απεργία για την Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου. Σε 24ωρη απεργία προχωρά αύριο και το υγειονομικό προσωπικό του ΙΚΑ.

    Στη συνέντευξη Τύπου των ιατρικών συλλόγων, που δόθηκε στο αμφιθέατρο του υπουργείου Υγείας, το οποίο τελεί υπό κατάληψη, παρέστη και ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής Κωνσταντίνος Λουράντος, ο οποίος μίλησε για κοινό αγώνα γιατρών-φαρμακοποιών.

    Οι γιατροί ζητούν απόσυρση του νομοσχεδίου και διάλογο από μηδενική βάση, ενώ καταγγέλλουν τον υπουργό πως με "προχειρότητα και αυτοσχεδιασμούς της στιγμής επιχειρεί να στήσει απεργοσπαστικούς μηχανισμούς, προκειμένου να κάμψει την αντίσταση του συνόλου των γιατρών και ειδικότερα των γιατρών του ΙΚΑ".

    "Δεν θα αποσύρουμε ένα σχέδιο νόμου που φέρνει τον γιατρό κοντύτερα στον πολίτη", απαντά ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος.

    Στο μεταξύ, "ρολά" κατεβάζουν αύριο και τη Δευτέρα τα φαρμακεία σε όλη τη χώρα, στο πλαίσιο της 48ωρης απεργίας που έχει κηρύξει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος. Στην Αθήνα, τα φαρμακεία θα παραμείνουν κλειστά και την Τρίτη 8 Φεβρουαρίου, ενώ την ίδια ημέρα θα συνεδριάσουν εκ νέου τα συνδικαλιστικά όργανα των φαρμακοποιών προκειμένου να λάβουν αποφάσεις για την πορεία των κινητοποιήσεών τους.

    Το κοινό θα εξυπηρετείται από τα εφημερεύοντα και διανυκτερεύοντα φαρμακεία.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [02] Στα πρόθυρα εμφυλίου η Αίγυπτος

    Πεδίο μάχης είναι για δέκατη ημέρα η πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου, όπου συνεχίζονται οι συγκρούσεις μεταξύ φιλοκαθεστωτικών και αντιπάλων του καθεστώτος Μουμπάρακ, από τις οποίες δέκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ εκατοντάδες τραυματίστηκαν. Συνολικά, από την έναρξη των επεισοδίων οι νεκροί είναι περισσότεροι από 310.

    Ο Χόσνι Μουμπάρακ σε συνέντευξή του, που μεταδόθηκε απόψε, τόνισε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να παραιτηθεί μετά τις μαζικές διαμαρτυρίες, όμως φοβάται ότι θα προκύψει χάος, ενώ ο εκπρόσωπος των Αδελφών Μουσουλμάνων δήλωσε ότι το ισχυρότερο αντιπολιτευόμενο κίνημα στην Αίγυπτο αρνείται να κάνει διάλογο με την κυβέρνηση.

    Στο μεταξύ, όλο και πιο δύσκολο γίνεται το έργο των δημοσιογράφων που καλύπτουν τα δραματικά γεγονότα. Ιδιαίτερα τις δύο τελευταίες ημέρες οι προπηλακισμοί αυτών που καλύπτουν τα ρεπορτάζ για τα διεθνή Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης αλλά ακόμα και τα αιγυπτιακά αυξάνονται.

    Θύματα επιθέσεων έπεσαν και δύο εκπρόσωποι των ελληνικών μέσων, ο δημοσιογράφος Πέτρος Παπακωνσταντίνου της Καθημερινής, και ο φωτορεπόρτερ Γιώργος Μουτάφης.

    Μαρτυρίες υπάρχουν επίσης και για κλοπές φωτογραφικών μηχανών, αλλά και άλλων συσκευών που χρησιμοποιούν οι δημοσιογράφοι, από τα δωμάτια των ξενοδοχείων στα οποία διαμένουν, ενώ μέχρι τώρα έχουν καταγραφεί και συλλήψεις δημοσιογράφων που έχουν αφαιθεί ελεύθεροι στη συνέχεια. Ρεπορτάζ διεθνών Μέσων κάνουν λόγο και για απέλαση κάποιων από αυτούς.

    Την ίδια ώρα, το παράρτημα του Αλ Τζαζίρα παραμένει κλειστό αφού έχει θεωρηθεί παράνομο από την κυβέρνηση Μουμπάρακ.

    Στο μεταξύ, οι προεδρικές εκλογές στην Αίγυπτο θα διεξαχθούν τον Αύγουστο ή το αργότερο τον Σεπτέμβριο, διαβεβαίωσε ο αντιπρόεδρος της χώρας, Όμαρ Σουλεϊμάν, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην κρατική τηλεόραση.

    Ο Σουλεϊμάν είπε ότι ο πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ δεν πρόκειται να παραιτηθεί γιατί "η αποχώρησή του θα ήταν ένα βήμα προς το χάος".

    Ο Σουλεϊμάν μίλησε για "συνωμοσία", υποστηρίζοντας ότι η πολιτική αναταραχή ξεκίνησε με νόμιμα αιτήματα αλλά στη συνέχεια παρείσφρυσαν "υποκινητές". Επέκρινε μάλιστα τις "ξένες κυβερνήσεις" γιατί, όπως είπε, αναμειγνύονται στις εσωτερικές υποθέσεις της Αιγύπτου. "Η παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις μας είναι απαράδεκτη και δεν θα την επιτρέψουμε", τόνισε.

    Οι ηγέτες των πέντε μεγαλύτερων χωρών της Ευρώπης (Γαλλία, Βρετανία, Γερμανία, Ιταλία και Ισπανία) ζήτησαν η διαδικασία μετάβασης στην Αίγυπτο να αρχίσει από τώρα και καταδίκασαν "όλους αυτούς που χρησιμοποιούν ή ενθαρρύνουν τη βία".

    Υπέρ της μετάβασης της Αιγύπτου στη δημοκρατία χωρίς βία, τάχθηκε ο πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου σε συνέντευξη που παραχώρησε στο BBC-4.

    "Η βία που βλέπουμε τις τελευταίες ημέρες πρέπει να σταματήσει και η μετάβαση πρέπει να γίνει με τρόπο που να φέρει την πλήρη δημοκρατία και ελευθερία που, ειδικότερα, η νεολαία της Αιγύπτου ζητά", υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου, μιλώντας στην εκπομπή "The Word at One" με την δημοσιογράφο Martha Kearny.

    Ο κ. Παπανδρέου είπε επίσης ότι μετέφερε στον Αιγύπτιο πρόεδρο την επιθυμία της διεθνούς κοινότητας αλλά και των Αιγυπτίων για συγκεκριμένες δράσεις μετάβασης προς την δημοκρατία.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [03] "Ταξίδι ψυχής"

    «Η Κική Δημουλά έμαθε στους νέους να διαβάζουν ξανά ποίηση και έστρεψε τα φώτα της δημοσιότητας στην ποίηση και στους ποιητές».

    Με αυτά τα λόγια ο Γιώργος Χρονάς -ποιητής και ο ίδιος και εκδότης- καλωσόρισε και προλόγισε την Κική Δημουλά στον πολυχώρο Passport στον Πειραιά, σε μια εκδήλωση που ήταν αφιερωμένη στο έργο της. Κόσμος του πνεύματος αλλά και πολλοί απλοί άνθρωποι μαζεύτηκαν -αψηφώντας το τσουχτερό κρύο- για να συναντήσουν την ποιήτρια που συγκινημένη, παρακολουθούσε ομιλητές και κοινό.

    «Τίποτε άλλο δεν έκανα παρά να αφοσιωθώ σε αυτό που από τη φύση μου προσφέρθηκε» είπε η ποιήτρια και τόνισε πόσο οικεία αισθάνεται με τον Πειραιά : «είναι ο τόπος που με θέλγει μελαγχολικά, καθώς από εδώ ξεκινούν τα πλοία τα μεγάλα και τα μικρά, τα μακρινά και τα κοντινά ταξίδια τους.

    Οι ηθοποιοί Μίρκα Παπακωνσταντίνου και Μάνος Γκαρατζογιάνης διάβασαν ποιήματα της Δημουλά .

    Η Μίρκα Παπακωνσταντίνου χαρακτήρισε "ταξίδι ψυχής" τα ποιήματα της Δημουλά , τα οποία τη συντρόφευσαν, όπως είπε, σε πολλές στιγμές της ζωής της».

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 3 February 2011 - 21:30:14 UTC