Read about International Treaties, Human & Minority Rights in Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 11-02-07

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στάση εργασίας σήμερα στα λεωφορεία
  • [02] Αιματηρή επίθεση στην Καλλιθέα
  • [03] ΣτΕ για οικογενειακό επίδομα χηρείας
  • [04] Διαδηλώσεις διαμαρτυρίας Τουρκοκυπρίων
  • [05] Το "νέο λύκειο" και η φιλοσοφία των αλλαγών
  • [06] Αίσθημα ανασφάλειας
  • [07] Καταρχήν συμφωνία
  • [08] Αμετάβλητη η κορυφή ο»Ώ

  • [01] Στάση εργασίας σήμερα στα λεωφορεία

    Νέα ταλαιπωρία περιμένει το επιβατικό κοινό σήμερα, καθώς οι εργαζόμενοι στην ΕΘΕΛ (λεωφορεία) πραγματοποιούν πεντάωρη στάση εργασίας. Συγκεκριμένα, τα μπλε λεωφορεία θα μείνουν ακινητοποιημένα από τις 11 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα, προκειμένου οι εργαζόμενοι να πραγματοποιήσουν τη γενική τους συνέλευση, στην οποία θα εξετάσουν την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με την κατάθεση του νομοσχεδίου για τις αστικές συγκοινωνίες στη Βουλή και να αποφασίσουν την περαιτέρω πορεία των κινητοποιήσεών τους.

    Για την Τρίτη, οι εργαζόμενοι στο μετρό έχουν εξαγγείλει στάση εργασίας από τις 12 το μεσημέρι έως τις 4 το απόγευμα.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [02] Αιματηρή επίθεση στην Καλλιθέα

    Αγνωστοι πυροβόλησαν με καλάσνικοφ και σκότωσαν 30χρονο ειδικό φρουρό, ενώ τραυμάτισαν έναν 26χρονο Αλβανό, στις 3.30 τα ξημερώματα, στην οδό Σόλωνος 83, στην Καλλιθέα.

    Οι δύο άνδρες ήταν μέσα σε ΙΧ αυτοκίνητο το οποίο οδηγούσε ο ειδικός φρουρός, που υπηρετεί στο Αστυνομικό Τμήμα Καλλιθέας και ήταν εκτός υπηρεσίας.

    Το αυτοκίνητο ήταν σταματημένο στην άκρη του δρόμου όταν οι δράστες, που επέβαιναν πιθανότητα σε μοτοσικλέτα, σταμάτησαν πίσω τους και τους γάζωσαν με περισσότερες από 20 σφαίρες. Αποτέλεσμα ήταν να σκοτώσουν τον 30χρονο ειδικό φρουρό και να τραυματίσουν πολύ σοβαρά τον 26χρονο Αλβανό, ο οποίος χειρουργείται αυτή την ώρα στο νοσοκομείο "Ευαγγελισμός".

    Τα κίνητρα της αιματηρής επίθεσης δεν έχουν ακόμη διευκρινιστεί και διενεργείται έρευνα από το Τμήμα Εγκλημάτων κατά Ζωής της Ασφάλειας Αττικής.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [03] ΣτΕ για οικογενειακό επίδομα χηρείας

    Δεν δικαιούνται το οικογενειακό επίδομα οι χήροι υπάλληλοι του δημοσίου και των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) οι οποίοι έχουν ενήλικα τέκνα, έκρινε η πενταμελής σύνθεση του ΣΤ' Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας. Όμως λόγω μείζονος σπουδαιότητας του θέματος, η υπόθεση παραπέμφθηκε προς οριστική κρίση στην επταμελή σύνθεση του ίδιου Τμήματος του ΣτΕ.

    Ειδικότερα, οι σύμβουλοι Επικρατείας έκριναν ότι "δεν αντίκειται στο άρθρο 21 του Συντάγματος η διάταξη της παραγράφου 6 του άρθρου 12 του ν. 2470/1997, σύμφωνα με την οποία σε περίπτωση θανάτου ενός των συζύγων διακόπτεται η χορήγηση της οικογενειακής παροχής προς τον επιζώντα σύζυγο, ο οποίος είναι υπάλληλος".

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [04] Διαδηλώσεις διαμαρτυρίας Τουρκοκυπρίων

    Οξύνεται η αντιπαράθεση των Tουρκοκυπρίων με την κυβέρνηση της Τουρκίας, μετά και τις νέες σκληρές δηλώσεις Ερντογάν. Η σημερινή εκδήλωση διαμαρτυρίας, στην οποία θα συμμετέχουν μη κυβερνητικές οργανώσεις θα είναι συμβολική, αλλά προγραμματίζονται στο μέλλον μαζικές κινητοποιήσεις, όπως αναφέρεται και στο πρωτοσέλιδο της τουρκοκυπριακής εφημερίδας «Γενί Ντουζέν» με τίτλο "Σύντομα με μαζικές διαδηλώσεις".

    Ο Ερντογάν ζήτησε την παραπομπή Τουρκοκυπρίων διαδηλωτών στη δικαιοσύνη, δηλώνοντας ότι η χώρα του «δεν μπορεί να ανεχθεί τέτοια προσβολή εναντίον της». Ο Τούρκος πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Ερογλου από τον οποίο ζήτησε να επιδείξει «την αναγκαία στάση».

    «Είμαστε αποφασισμένοι για νέες κινητοποιήσεις, νέες δραστηριότητες ώστε να καταλάβουν ότι η Κύπρος ανήκει στο λαό της, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους. Θέλουμε με αυτές τις κινητοποιήσεις να δείξουμε ότι επιθυμούμε να κυβερνούμε εμείς τον τόπο μας», τόνισε ο Αμπτουλάχ Κορκμαζχάν, στέλεχος του κόμματος «Ενωμένη Κύπρος».

    Με δηλώσεις του στο ΡΙΚ ο πρόεδρος της Συντεχνίας των Τουρκοκυπρίων δασκάλων Σενέρ Ελτζίλ διέψευσε ότι οι διαδηλώσεις γίνονται σε συνεργασία με τους Ελληνοκύπριους. «Εδώ και χρόνια οι κυβερνήσεις τις Τουρκίας προσπαθούν να ξεγελάσουν με ψέματα την τουρκοκυπριακή κοινότητα», συμπλήρωσε.

    Για την ενόχληση Ερντογάν από το γεγονός ότι στο πρόσφατο συλλαλητήριο υπήρχε σημαία της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά όχι της Τουρκίας, ο κ. Ελτζίλ είπε ότι αυτό δεν αφορά τον κύριο Ερντογάν. Διευκρίνισε ότι αυτός που κρατούσε την σημαία της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν απέκρυψε την ταυτότητα του.

    Χαρακτήρισε ακόμη αντιδημοκρατική την αξίωση Ερντογάν να οδηγηθούν διαδηλωτές ενώπιον δικαστηρίου.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [05] Το "νέο λύκειο" και η φιλοσοφία των αλλαγών

    Στο μοντέλο που από τον Σεπτέμβριο θα αποτελέσει το «νέο λύκειο», αναμένεται να έχουν καταλήξει σε δύο μήνες τα αρμόδια στελέχη του Υπουργείου Παιδείας. Ο πρόεδρος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, Κλ. Ναυρίδης, ο οποίος σε ειδική εκδήλωση έκανε γνωστό ότι τον Απρίλιο θα είναι όλα έτοιμα για την ανακοίνωση του πλαισίου του νέου λυκείου, αναφέρθηκε στη φιλοσοφία των αλλαγών και μίλησε για τους στόχους του νέου τύπου λυκείου.

    Σύμφωνα με όσα σχεδιάζονται, ο σημερινός τρόπος διδασκαλίας θα αλλάξει πλήρως. Σε δύο μήνες θα θεωρείται πλέον ξεπερασμένος και οι μαθητές, μέσω του νέου τύπου σχολείου, θα μυούνται σε ουσιαστικότερους τρόπους απόκτησης γνώσεων, που περιορίζουν την αποστήθιση και προάγουν την κριτική τους ικανότητα.

    Όπως σημείωσε ο κ. Ναυρίδης, «οι μαθητές θα πρέπει να αρχίσουν να μυούνται σε ερευνητικές διαδικασίες και διεργασίες. Δηλαδή, θα μάθουν να διατυπώνουν τα ερωτήματα, να προσδιορίζουν τα προβλήματα και να μεθοδεύουν διερευνήσεις. Επιπλέον, να αναζητούν απαντήσεις στα προβλήματα, που έχουν τεθεί, να αναζητούν και να αξιοποιούν ερευνητικά εργαλεία, να αναλύουν και να συνθέτουν δεδομένα».

    Η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου έχει αναφερθεί πολλές φορές στην αλλαγή του σημερινού τύπου λυκείου, συνδυάζοντάς την με την αλλαγή του συστήματος εισαγωγής στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ.

    Αν, όμως, η αλλαγή στα λύκεια δεν είναι ουσιαστική -σχολιάζουν πολλοί καθηγητές- όποιο σύστημα εισαγωγής και αν υιοθετηθεί, δεν θα επιτύχει.

    Πολλοί εκπαιδευτικοί, επίσης, υποστηρίζουν ότι ίσως το δυσκολότερο έργο του σχεδιασμού μίας τέτοιας αλλαγής, όπως αυτής που μελετάται για το λύκειο, θα είναι να αντιμετωπιστούν μορφωτικές και κοινωνικές ανισότητες. Έτσι, τα όποια εκπαιδευτικά μέτρα θα πρέπει -λένε- να συνοδεύονται και από αντίστοιχα κοινωνικά, έτσι ώστε να διασφαλίζεται, στο μέτρο του δυνατού, η ισότητα στις ευκαιρίες μόρφωσης και απόκτησης γνώσεων, δεξιοτήτων και προσόντων.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [06] Αίσθημα ανασφάλειας

    Κέντρο ...διερχομένων είναι πλέον το αστυνομικό τμήμα της Κυψέλης, επί της οδού Θήρας, καθώς νυχθημερόν φτάνουν στις υπηρεσίες του περιστατικά κλοπών, διαρρήξεων των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής και κυρίως, μεταναστών, που προσάγονται ή συλλαμβάνονται είτε για μικροαδικήματα, είτε επειδή βρίσκονται παρανόμως στην Ελλάδα.

    Στον γυναικείο πληθυσμό της περιοχής το αίσθημα ανασφάλειας είναι διάχυτο από την αύξηση των κρουσμάτων παραβατικότητας. Προϊστάμενοι των επιμέρους τμημάτων επισημαίνουν την ανάγκη να αυξηθεί η αριθμητική δύναμη των αστυνομικών του τμήματος, προκειμένου να υπάρξει αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση στους τομείς της διακίνησης ναρκωτικών και του trafficking.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [07] Καταρχήν συμφωνία

    Να συγκροτηθεί μία επιτροπή που θα προετοιμάσει, έως τον Μάρτιο, τις προτάσεις για τη συνταγματική μεταρρύθμιση, συμφώνησαν η αιγυπτιακή κυβέρνηση και η αντιπολίτευση, προκειμένου να βρεθεί διέξοδος στην κρίση, έπειτα από συνομιλίες στις οποίες συμμετείχαν και οι ισλαμιστές Αδελφοί Μουσουλμάνοι.

    Ωστόσο, η Μουσουλμανική Αδελφότητα, η μεγαλύτερη αντιπολιτευόμενη δύναμη στη χώρα, ανακοίνωσε ότι οι μεταρρυθμίσεις που προτείνει το καθεστώς του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ είναι ανεπαρκείς, ενώ ο Ελ Μπαραντέι δήλωσε ότι δεν προσεκλήθη στις συνομιλίες.

    Πάντως, οι παρατηρητές επισημαίνουν ότι οι συνομιλίες με τον αντιπρόεδρο της Αιγύπτου Ομάρ Σουλεϊμάν είναι έκδηλα μία παραχώρηση της αντιπολίτευσης, που για μέρες δεν συζητούσε οτιδήποτε, "αν δεν έφευγε αμέσως από την προεδρία της χώρας ο Μουμπάρακ".

    Η Αίγυπτος αρνείται τα τελεσίγραφα, τόνισε ο επικεφαλής της αιγυπτιακής διπλωματίας, Αχμεντ Αμπουλ Γέιτ, μετά τις εκκλήσεις δυτικών παραγόντων να γίνει "γρήγορα και συντεταγμένα" η μετάβαση σε μία νέα πολιτική τάξη πραγμάτων.

    Στο μεταξύ, η ζωή στην Αίγυπτο προσπαθεί να ξαναβρεί τους κανονικούς της ρυθμούς, έπειτα από 13 ημέρες διαδηλώσεων. Το κέντρο του Καίρου συνεχίζει να παραμένει κομμένο στα δύο, με τους διαδηλωτές να επιμένουν να ζητούν -σε ειρηνικό, όμως, κλίμα- την "εδώ και τώρα" παραίτηση του Χόσνι Μουμπάρακ. Στο υπόλοιπο Κάιρο, η ζωή ξαναθυμίζει σιγά - σιγά παλιές ημέρες. Το μποτιλιάρισμα επανήλθε στις παλιές, μεγάλες του δόξες, οι καθαριστές των δρόμων άρχισαν να μαζεύουν σκουπίδια, τα περισσότερα μαγαζιά άνοιξαν, παρά την μικρή έλλειψη τροφίμων και κάποιων βασικών ειδών και η εμπορική κίνηση επανήλθε σημαντικά, ενώ άνοιξαν και οι τράπεζες, όπου σχηματίστηκαν τεράστιες ουρές.

    Αναβάλλεται για μια ακόμη εβδομάδα η λειτουργία των ελληνικών σχολείων στο Κάιρο και την Αλεξάνδρεια

    Νέα αναβολή αποφασίστηκε για την λειτουργία των ελληνικών σχολείων στο Κάιρο και την Αλεξάνδρεια, καθώς τα μαθήματα έχουν διακοπεί από την Κυριακή 30 Ιανουαρίου, λόγω των δραματικών γεγονότων που συγκλονίζουν την χώρα τις τελευταίες ημέρες.

    Έτσι, τα ελληνικά σχολεία στο Κάιρο, η Αχιλλοπούλειος Σχολή και η Αμπέτειος Σχολή θα επαναλειτουργήσουν μετά από μία εβδομάδα, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Συντονιστής Εκπαίδευσης Μέσης Ανατολής και Β. Αφρικής από το Κάιρο κ. Γιάννης Σταυρόπουλος.

    Ο κ. Σταυρόπουλος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να ενημερωθούν οι εκπαιδευτικοί να ξεκινήσουν τα μαθήματα γρηγορότερα, εάν βεβαίως οι συνθήκες το επιτρέψουν.

    Αναφορικά με την Αλεξάνδρεια, η εκεί Ελληνική Κοινότητα (που αποτελεί και τον Διαχειριστικό Φορέα των Ελληνικών Σχολείων) προσανατολίζεται σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες να επαναλειτουργήσει την Πρατσίκειο και την Τοσιτσαία Σχολή από την ερχόμενη Τετάρτη, εκτός και πάλι αν οι συνθήκες επιβάλλουν νέα αλλαγή στο πρόγραμμά τους.

    Αναφορικά με την Ελληνική Κοινότητα Καίρου, τα γραφεία της επαναλειτουργούν κανονικά από σήμερα, Δευτέρα.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [08] Αμετάβλητη η κορυφή

    Τη διαφορά των επτά βαθμών από τον δεύτερο στη βαθμολογία του πρωταθλήματος Παναθηναϊκό, διατηρεί ο Ολυμπιακός, μετά την ολοκλήρωση της 21ης αγωνιστικής.

    "Ζωντανός" στη μάχη του τίτλου έμεινε ο Παναθηναϊκός που νίκησε τον ΠΑΟΚ μέσα στην Τούμπα με 1-0.

    Αναλυτικά η βαθμολογία του πρωταθλήματος της Σούπερ Λίγκας, μετά το τέλος της 21ης αγωνιστικής.

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΣΥΝΟΛΟ ΕΝΤΟΣ ΕΚΤΟΣ

    ΑΓ. Ν-Ι-Η Ν-Ι-Η Ν-Ι-Η ΤΕΡΜ. ΒΑΘ.

    1. Ολυμπιακός 21 18-0-3 10-0-0 8-0-3 40-9 54

    2. Παναθηναϊκός 21 14-5-2 8-2-1 6-3-1 34-14 47

    3. ΠΑΟΚ 21 10-4-7 6-1-3 4-3-4 23-19 34

    4. ΑΕΚ 21 10-3-7 6-2-1 4-1-6 32-23 33

    5. Καβάλα 21 8-7-6 6-2-3 2-5-3 23-19 31

    6. Άρης 21 8-4-9 5-2-4 3-2-5 13-17 28

    . Εργοτέλης 21 8-4-9 5-2-4 3-2-5 19-24 28

    . Ολυμπιακός Βόλου 21 6-10-5 3-5-3 3-5-2 22-19 28

    9. Ατρόμητος 21 6-8-7 3-6-1 3-2-6 22-23 26

    . Ηρακλής 21 6-8-7 5-4-1 1-4-6 17-21 26

    11. Ξάνθη 21 6-6-9 3-3-4 3-3-5 18-24 24

    . Κέρκυρα 21 6-6-9 4-3-3 2-3-6 17-25 24

    13. Πανιώνιος 21 5-6-10 3-3-5 2-3-5 13-24 21

    . Αστέρας Τρίπολης 21 4-9-8 1-5-5 3-4-3 14-20 21

    15. Λάρισα 21 4-6-11 4-2-4 0-4-7 15-26 18

    16. Πανσερραϊκός 21 4-4-13 3-3-5 1-1-8 18-33 16

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 7 February 2011 - 7:30:20 UTC