Read the CSCE Charter for a New Europe (Paris, 21 November 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 11-02-08

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ''Η Ελλάδα θα επιβιώσει''
  • [02] Επαφές της τρόικας στην Αθήνα
  • [03] Ημερίδα για το Διαδίκτυο ο»Ώ

  • [01] ''Η Ελλάδα θα επιβιώσει''

    "Το ευρώ δεν κινδυνεύει και θα επιβιώσει. Και η Ελλάδα θα επιβιώσει χάρη στο ευρώ", δήλωσε ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και επικεφαλής του eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σε δηλώσεις στις οποίες προέβη από κοινού με τον πρωθυπουργό Γιώργο Α. Παπανδρέου στο Μέγαρο Μαξίμου. Στη μακρά συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργο ήταν παρόντες επίσης ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου και ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας.

    Στις δηλώσεις του ο κ. Γιούνκερ είπε ότι πρέπει να παραταθεί η προθεσμία αποπληρωμής του ελληνικού χρέους ενώ εξέφρασε την πλήρη στήριξη, όπως είπε, της Ευρώπης στην προσπάθεια της Ελλάδας λέγοντας χαρακτηριστικά ότι όλοι θαυμάζουμε την Ελλάδα στην Ευρώπη, εκτός από μερικούς ηλίθιους.

    Σε ό,τι αφορά την αποπληρωμή του ελληνικού χρέους ο κ. Γιούνκερ είπε ότι όταν αναφέρεται σε κάτι τέτοιο σημαίνει ότι έχει εξασφαλιστεί η συναίνεση της Ευρωπαϊκής Ενωσης ενώ αναφερόμενος στο πρόγραμμα της ελληνικής κυβέρνησης εξέφρασε τη συμφωνία του με αυτό προσθέτοντας ότι αν οι στόχοι δεν επιτευχθούν πλήρως θα εφαρμοστούν και άλλα μέτρα.

    Σε ό,τι αφορά τη συζήτηση για το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας που διεξάγεται αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη, με κορύφωση τη Σύνοδο Κορυφής της 25ης Μαρτίου, ο κ. Γιούνκερ είπε ότι έχει γίνει μια πρόταση από τη Γερμανία και τη Γαλλία, η Ελλάδα και το Λουξεμβούργο είναι υπέρ της ανταγωνιστικότητας, ωστόσο δεν έμειναν ικανοποιημένες στο τελευταίο Συμβούλιο. Εξετάζονται οι προτάσεις της Γερμανίας και της Γαλλίας "και θα κρίνουμε όταν γεννηθεί το μωρό", είπε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του Eurogroup.

    Από την πλευρά του ο Ελληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο σύνολο των θεμάτων που συζήτησε με τον κ. Γιούνκερ, ενώ σε ό,τι αφορά την κρίση του ευρωπαϊκού χρέους είπε ότι η Ευρώπη πρέπει να πάρει αναγκαίες αποφάσεις σύντομα.

    Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι η Ελλάδα επιθυμεί συνολική λύση στο ζήτημα αυτό, ενώ σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα που εφαρμόζει η κυβέρνηση ο πρωθυπουργός τόνισε ότι είχαμε λάβει εντολή από τον ελληνικό λαό να προχωρήσουμε σε βαθειές αλλαγές και αυτό κάνουμε.

    Λόγω χρέους και ελλειμμάτων αναγκαστήκαμε να πάρουμε έκτακτα μέτρα με στόχο τη σωτηρία της χώρας, είπε ο κ. Παπανδρέου, προσθέτοντας ότι τώρα ο σκοπός είναι να αλλάξουμε τη χώρα, προχωρούμε σε μια σειρά αλλαγές που δεν σχετίζονται με τα έκτακτα μέτρα και το μήνυμα είναι πως η Ελλάδα είναι σε σωστό δρόμο και οι Ελληνες πολίτες πρέπει να βλέπουν το μέλλον με αισιοδοξία.

  • ** Ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, είχε συνάντηση στο υπουργείο Οικονομικών με τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου. Μετά τη συνάντηση, δεν υπήρξαν δηλώσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, αντικείμενο της συνάντησης εργασίας ήταν τα ζητήματα που θα απασχολήσουν τα επόμενα συμβούλια Eurogroup και Ecofin, όπως το θέμα των πόρων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, η διεύρυνση της λειτουργίας του και το γαλλογερμανικό "Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας".

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [02] Επαφές της τρόικας στην Αθήνα

    Νέα συνάντηση με τους επικεφαλής της τρόικας, στο πλαίσιο του ελέγχου της ελληνικής οικονομίας, είχε, στο υπουργείο Οικονομικών, ο υπουργός Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, οι αξιωματούχοι του ΔΝΤ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, επικεντρώνονται στην επίσπευση των διαρθρωτικών αλλαγών, ενώ η εκταμίευση της 4ης δόσης του δανείου θεωρείται δεδομένη. Οι ίδιοι παράγοντες ανέφεραν ότι οι επικεφαλής της τρόικας πιστεύουν ότι δεν υπάρχει πρόβλημα στις δεσμεύσεις που έχει λάβει η χώρα ή στα χρονοδιαγράμματα της υλοποίησής τους, ενώ δεν ανησυχούν ιδιαίτερα και για το θέμα της δημοσιονομικής προσαρμογής. Ζητούμενο, πάντως, για αυτούς, είναι να μην χαθεί η δυναμική στις μεταρρυθμίσεις.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αβεβαιότητες, κατά την τρόικα, εντοπίζονται στις δαπάνες του ευρύτερου τομέα της Κεντρικής Κυβέρνησης (ζήτησαν να σφίξουμε το σύστημα σε φορείς που δεν δίνουν στοιχεία, ανέφεραν οι παράγοντες του υπουργείου), η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και η επίσπευση των ιδιωτικοποιήσεων (θέλουμε και εμείς να δούμε ιδιωτικοποιήσεις, δηλώνουν οι παράγοντες του ΥΠΟΙΚ).

    Οι παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, επισημαίνουν ταυτόχρονα ότι "δεν τίθεται θέμα κατάργησης του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, όπως και δεν υπάρχει θέμα αύξησης του ΦΠΑ". Σχετικά με τις επιχειρησιακές συμβάσεις, οι επικεφαλής της τρόικας θέλουν να δουν πώς θα εφαρμοσθούν αυτές και εάν θα χρειασθούν επιπλέον αλλαγές, ενώ, παράλληλα, αναμένουν τις αναλογιστικές μελέτες για τα επικουρικά ταμεία.

    Όσον αφορά στο μεσοπρόθεσμο πλαίσιο 2012- 2015, το οποίο θα περιλαμβάνει μέτρα ύψους 12,77 δισ. ευρώ (5,2% του ΑΕΠ), το οποίο πρέπει να νομοθετηθεί έως τον Μάιο, οι παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών επισημαίνουν ότι θα υπάρξει ένας διάλογος με τα πολιτικά κόμματα και οικονομολόγους, πολιτικά κόμματα για τις στοχευμένες δράσεις που θα απαιτηθούν σε δαπάνες και ανάπτυξη, που θα εξειδικευθούν για κάθε υπουργείο. Οι ίδιοι παράγοντες θεωρούν ότι στόχος είναι να υπάρξει το 2015 πρωτογενές πλεόνασμα στην ελληνική οικονομία της τάξεως του 5% του ΑΕΠ, ενώ το θέμα πλέον δεν είναι το δημοσιονομικό έλλειμμα, αλλά πού πρέπει να υπάρξει στόχευση για να αρχίσει να μειώνεται το δημόσιο χρέος.

    Συνάντηση με υπουργό Εσωτερικών

    Τη βεβαιότητα ότι θα υπάρξει πραγματική μείωση του μισθολογικού κόστους στο δημόσιο μόνο από τις αποχωρήσεις υπαλλήλων, οι οποίες έφτασαν το 2010 τις 53.335, εξέφρασε ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης, μετά από τη συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους της τρόικας.

    Όπως τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών, μετά την αποχώρηση των 53.335 υπαλλήλων το 2011 θα προσληφθούν περί τους 10.500 νέους υπαλλήλους, στις οποίες προσμετρούνται οι 2.800 μετατάξεις από τον ΟΣΕ, που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη. Επισήμανε ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν υπερβολικά αιτήματα για προσλήψεις από τους φορείς του δημοσίου, έτσι ώστε να δημιουργηθεί πρόβλημα, ενώ σημείωσε ότι θα διασφαλιστεί η ομαλή και απρόσκοπτη λειτουργία των υπηρεσιών. Πρόσθεσε δε ότι ανάμεσα σε αυτούς που θα προσληφθούν θα είναι και οι επιτυχόντες στους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ και οι τελειόφοιτοι της Σχολής Δημόσιας Διοίκησης - Αυτοδιοίκησης.

    Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που παρουσίασε ο κ. Ραγκούσης στην τρόικα, μέχρι το τέλος του 2013 θα έχουν αποχωρήσει συνολικά, και με τις συντηρητικότερες εκτιμήσεις, 200.000 δημόσιοι υπάλληλοι.

    Ο κ. Ραγκούσης διέψευσε κατηγορηματικά ότι η τρόικα απαίτησε η μία πρόσληψη για πέντε αποχωρήσεις από το δημόσιο να μετατραπεί σε εφτά αποχωρήσεις, συμπληρώνοντας ότι ούτε τέθηκε τέτοιο θέμα, ούτε υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο και το ίδιο ισχύει και για όσα έχουν ακουστεί για περαιτέρω μείωση της μισθολογικής δαπάνης του Δημοσίου.

    Επίσης, ο υπουργός Εσωτερικών ενημέρωσε την τρόικα για το νέο ενιαίο μισθολόγιο του οποίου η επεξεργασία προχωρεί κανονικά, τόνισε ότι δεν ζήτησαν επιτάχυνση της εφαρμογής του, αλλά πρόσθεσε ότι θα εφαρμοστεί το συντομότερο, χωρίς να υπάρξει μεταβατική περίοδος. Επανέλαβε δε ότι το ενιαίο μισθολόγιο θα είναι σύγχρονο, δίκαιο και θα άρει τις αδικίες που υπάρχουν σήμερα, αφήνοντας ταυτόχρονα να εννοηθεί ότι θα κοπούν τα εξωφρενικά επιδόματα και πως οι υπάλληλοι με τα ίδια προσόντα και την ίδια θέση θα λαμβάνουν τον ίδιο μισθό, ανεξαρτήτως των υπηρεσιών που υπηρετούν.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [03] Ημερίδα για το Διαδίκτυο

    Hμέρα Ασφαλούς Δικτύου σήμερα και στο υπουργείο Παιδείας διοργανώθηκε ημερίδα στην οποία, εκτός από την υπουργό Άννα Διαμαντοπούλου, μίλησαν ο ειδικός γραμματέας, Μ. Κοντογιάννης, εκπρόσωποι του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Δικτύου αλλά και έφηβοι που εξέθεσαν τις εμπειρίες τους από το Διαδίκτυο.

    Ορισμένα παιδιά ανέφεραν εμπειρίες δικές τους ή των συμμαθητών τους για τις παγίδες και τα προβλήματα του Διαδικτύου. Ένας μαθητής ανέφερε την περίπτωση συμμαθήτριάς του που είχε κλαπεί ο κωδικός του email της, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να στέλνει άγνωστος μηνύματα στους γνωστούς της, προκαλώντας προβλήματα στην ίδια την μαθήτρια που, φυσικά, δεν είχε ιδέα. Αποτέλεσμα ήταν η μαθήτρια να πάθει κατάθλιψη, να μην μπορεί να αντιδράσει, να αρχίσει να κλείνεται στον εαυτό της και στο δωμάτιό της χωρίς να θέλει να βγει έξω.

    Τέτοια προβλήματα ανέφεραν και άλλοι μαθητές, ενώ έγινε γνωστό ότι τουλάχιστον 90 έφηβοι έχουν προσβληθεί από την «εξάρτηση» των βιντεοπαιχνιδιών.

    Η υπουργός Παιδείας επεσήμανε τη σοβαρότητα και τις διαστάσεις του προβλήματος και αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο μεγαλύτερο δίκτυο στη χώρα μας που είναι το σχολικό: «Πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν, τόνισε, να προστατεύσουμε τα παιδιά και να μάθουν να χρησιμοποιούν δημιουργικά το Διαδίκτυο».

    Επίσης, τόνισε ότι το νέο ψηφιακό σχολείο πρέπει να περιλαμβάνει την ανάπτυξη της κριτικής ικανότητας των μαθητών που θα μάθουν να χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο ως χρήσιμο εργαλείο. Κι αν το μάθουν τώρα, θα το χρησιμοποιούν σε όλη τους τη ζωή. Γιατί η δική μας γενιά είναι αυτή που μπαίνει στο Διαδίκτυο, ενώ τα παιδιά είναι η γενιά που γεννήθηκε στην εποχή του Διαδικτύου. Ήδη έχουν αναληφθεί πολλές πρωτοβουλίες και προς την κατεύθυνση της επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών, ενώ ειδικές οδηγίες κυκλοφορούν σε βιβλιαράκι αλλά και στο Διαδίκτυο.

    Ο Μ. Κοντογιάννης επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι το υπουργείο Παιδείας έστειλε εγκύκλιο στις εκπαιδευτικές διευθύνσεις και τις σχολικές μονάδες της χώρας με την οποία ενημερώνει ότι δημιουργήθηκε «μνημόνιο» με τους φορείς όπου θα μπορούν να απευθύνονται μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί για θέματα που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης από τυχόν δύσκολες καταστάσεις που συναντούν οι μαθητές στο Διαδίκτυο.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 8 February 2011 - 17:30:17 UTC