Visit the Point of Reference Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 11-02-12

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Το πρωί της νίκης" στην πλατεία που έγινε σύμβολο της εξέγερσης
  • [02] Η Αθήνα θέλει ποδήλατο
  • [03] Σπάνια είδη σπόρων ο»Ώ

  • [01] "Το πρωί της νίκης" στην πλατεία που έγινε σύμβολο της εξέγερσης

    Χιλιάδες Αιγύπτιοι παραμένουν σήμερα στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου και πανηγυρίζουν την πρώτη ημέρα μετά την παραίτηση του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ.

    Στη γέφυρα που οδηγεί σε μια από τις εισόδους στην πλατεία Ταχρίρ ομάδες νέων χορεύουν υψώνοντας αιγυπτιακές σημαίες και σταματούν τα αυτοκίνητα για να συγχαρούν τους οδηγούς για την απομάκρυνση του Μουμπάρακ. Οι νέοι χειροκροτούν τους στρατιώτες καλώντας τους να συνεχίσουν τη "μάχη" για μια "δημοκρατική" Αίγυπτο. "Το πρωί της νίκης" φώναζαν.

    Ο αιγυπτιακός στρατός άρχισε από το πρωί την άρση των οδοφραγμάτων από την πλατεία που έγινε σύμβολο της λαϊκής εξέγερσης κατά του Μουμπάρακ, ο οποίος κυβέρνησε σχεδόν επί 30 χρόνια την Αίγυπτο.

    Οι στρατιώτες αφαιρούν τα συρματοπλέγματα όπως και τα οδοφράγματα, αρχίζοντας από αυτά που είχαν στήσει δίπλα στο Εθνικό Αιγυπτιακό Μουσείο, στη βόρεια είσοδο της πλατείας.

    Ο στρατός απομακρύνει επίσης τους σκελετούς των καμένων αυτοκινήτων, ώστε να καθαρίσει η πλατεία που έγινε σύμβολο της λαϊκής εξέγερσης κατά του καθεστώτος Μουμπάρακ. Στις προσπάθειες αυτές βοηθούν και οι πολίτες.

    Τα τανκς που είχαν παραταχθεί στους δρόμους δίπλα στην πλατεία Ταχρίρ φράζοντας τις εισόδους της, αρχίζουν να ελευθερώνουν την πρόσβαση σε αυτή.

    Η ανακοίνωση της παραίτησης του 82χρονου Μουμπάρακ έγινε μετά τη διαδήλωση τουλάχιστον ενός εκατομμυρίου Αιγυπτίων που ζητούσαν από τον αιγύπτιο πρόεδρο να φύγει από την εξουσία.

    Ο πανίσχυρος, κάτω από την παρούσα συγκυρία, αιγυπτιακός στρατός διαβεβαίωσε χθες το βράδυ ότι δεν επιθυμεί να υποκαταστήσει "τη νομιμότητα στην οποία προσβλέπει ο λαός της Αιγύπτου", καθιστώντας τούτο σαφές ώρες μόνον αφότου εγκατέλειψε την προεδρία ο Χόσνι Μουμπάρακ.

    Στο στρατιωτικό ανακοινωθέν αναφέρεται "Λαμβάνουμε υπόψη μας τη λαϊκή απαίτηση, γιά μία ριζική αλλαγή, και το ανώτατο στρατιωτικό συμβούλιο μελετά τις λαϊκές διεκδικήσεις ... με νεότερα ανακοινωθέντα του θα δημοσιοποιούνται τα μέτρα, τα οποία θα λαμβάνονται"

    Επικεφαλής του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου είναι ο υπουργός Άμυνας Μοχάμαντ Χουσεΐν Ταντάουι.

    "Είναι η καλύτερη ημέρα της ζωής μου", δήλωσε ο αντιπολιτευόμενος πολιτικός Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι. "Περιμέναμε για δεκαετίες αυτή την ημέρα. Ανυπομονούμε να συνεργαστούμε με τον στρατό για να προετοιμάσουμε δίκαιες και ελεύθερες εκλογές.", πρόσθεσε.

    Ο επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου, Αμρ Μούσα, δήλωσε ότι είναι βέβαιος πως η χώρα του θα επιλέξει τον σωστό δρόμο, ενώ η Χαμάς χαιρέτισε την παραίτηση του Μουμπάρακ ως "την αρχή της νίκης της επανάστασης".

    Εκκληση της διεθνούς κοινότητας για ομαλή μετάβαση

    Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-Μουν επανέλαβε την έκκλησή του για μία "διαφανή, ειρηνική και ομαλή" μετάβαση.

    Η Αίγυπτος "δεν θα είναι ποτέ πιά η ίδια, ο λαός της μίλησε και ζήτησε μία αυθεντική δημοκρατία", τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.

    Ο Μουμπάρακ "άκουσε τη φωνή του λαού", δήλωσε η εκπρόσωπος της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον.

    Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι ο Χόσνι Μουμπάρακ με την παραίτησή του προσέφερε σοβαρή υπηρεσία στο λαό της Αιγύπτου.

    Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί χαιρέτισε την "αναγκαία αλλά και θαρραλέα" απόφαση του Χόσνι Μουμπάρακ να παραιτηθεί και εξέφρασε την ελπίδα ότι οι νέες αιγυπτιακές αρχές "θα οργανώσουν ελεύθερες εκλογές με διαφάνεια" επιτρέποντας την επαναφορά της χώρας σε δημοκρατικούς θεσμούς.

    Από το Λονδίνο, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον ευχήθηκε η μετάβαση να οδηγήσει την Αίγυπτο να γίνει μια "ανοικτή και ελεύθερη δημοκρατική χώρα" .

    "Η απόφαση του Χόσνι Μουμπάρακ ανοίγει τον δρόμο στη διαδικασία εκδημοκρατισμού της Αιγύπτου. Η Αίγυπτος έκανε σήμερα ένα μεγάλο βήμα Δημοκρατίας. Είναι, όμως, και ώρα εθνικής συνεννόησης. Σε πνεύμα ειρηνικό και επιδίωξης μεγάλων συναινέσεων για το μέλλον της χώρας" , αναφέρει σε δήλωση του ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.

    "Ιστορική εξέλιξη" χαρακτηρίζει ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου τα όσα γίνονται στην Αίγυπτο, και τονίζει ότι "δεν πρόκειται για την απλή αλλαγή κάποιου ηγέτη" αλλά για την "εμπέδωση της ιδιαίτερα ισχυρής πολιτικής βούλησης του αιγυπτιακού λαού που επικράτησε χωρίς καμία εκδήλωση βίας".

    Από την πλευρά του, το Ιράν εκτιμά ότι οι Αιγύπτιοι κατάφεραν "μια πολύ μεγάλη νίκη".

    Από το Αμάν το ισχυρό κίνημα των Αδελφών Μουσουλμάνων της Ιορδανίας σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι η παραίτηση του Αιγύπτιου προέδρου "θα πρέπει να γίνει ένα καλό μάθημα για πολλά αραβικά καθεστώτα που ακολουθούν τις ίδιες μεθόδους με αυτές του Μουμπάρακ κατά των λαών τους".

    Στο μεταξύ, η ευφορία για την επιτυχία της λαϊκής εξέγερσης στην Αίγυπτο ώθησε την αντιπολίτευση στην Αλγερία να προσπαθήσει να την μιμηθεί καλώντας σε μια αυθόρμητη μαζική κινητοποίηση τα μεσάνυχτα της Παρασκευής προς Σάββατο, που όμως κατεστάλη βίαια από την αστυνομία.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [02] Η Αθήνα θέλει ποδήλατο

    «Η Αθήνα το φωνάζει: Θέλω ποδήλατα» και η νέα δημοτική αρχή είναι αποφασισμένη να ικανοποιήσει το αίτημα της πόλης, καθώς οι υπηρεσίες του δήμου βρίσκονται ήδη στη διαδικασία συλλογής πληροφοριών, ώστε πριν το καλοκαίρι να λειτουργήσει πιλοτικά ποδηλατόδρομος, γύρω από την Ακρόπολη.

    Η παράταξη «Επιμένουμε Αθήνα» του Γιώργου Αμυρά, κατέθεσε τη δική της πρόταση για τη δημιουργία δύο ποδηλατοδρόμων και δημοτικού συστήματος ενοικίασης κοινόχρηστων ποδηλάτων στην Αθήνα.

    Όπως επεσήμανε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο κ. Αμυράς, οι δύο ποδηλατόδρομοι που προτείνονται δεν απαιτούν κόστος κατασκευής παρά μόνο την πεζοδρόμηση της οδού Μοναστηρίου, την διαγράμμιση και την ενημέρωση των πολιτών. Οι διαδρομές που προτείνονται ανήκουν, κατά κύριο λόγο, στην αρμοδιότητα του δήμου Αθηναίων και μόνο στο κομμάτι Ακαδημία Πλάτωνος-Τεχνόπολη, χρειάζεται η συνεργασία του δήμου με το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) και την ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων.

    Το ΥΠΕΚΑ εξβ άλλου, όπως επισημαίνει ο κ. Αμυράς, έχει ήδη εντάξει αυτή τη διαδρομή στα σχέδιά του για ένα μεγαλύτερο ποδηλατόδρομο που θα ξεκινάει από τα Ιλίσια, μέσω Κατεχάκη.

    Στην πρόταση της παράταξης του κ. Αμυρά, θετική είναι και η στάση του δημάρχου Αθηναίων Γιώργου Καμίνη αφού από το γραφείο του δήλωσαν στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ότι «κινείται στην ίδια κατεύθυνση με το προεκλογικό πρόγραμμα του δημάρχου Αθηναίων».

    Μάλιστα επισήμαναν ότι ο κ. Καμίνης, έχοντας ως άμεση προτεραιότητα το κέντρο της πόλης, πριν ξεκινήσει η τουριστική περίοδος θα τεθεί σε πιλοτική εφαρμογή ποδηλατόδρομος γύρω από την Ακρόπολη, με προοπτική επέκτασης και σε άλλες περιοχές σε συνεργασία με το ΜΕΤΡΟ και τον ΗΣΑΠ.

    Θετικός είναι ο δήμαρχος Αθηναίων και στην άλλη πρόταση που κατέθεσε η παράταξη «Επιμένουμε Αθήνα», που αφορά στην ενοικίαση ποδηλάτων προς τους τουρίστες της πόλης, σύμφωνα με τα πρότυπα που ισχύουν σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις.

    Μία ακόμη πρόταση της παράταξης «Επιμένουμε Αθήνα», που ετοιμάζεται να προωθήσει ο δήμος Αθηναίων είναι η χρήση ποδηλάτων από την δημοτική αστυνομία.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [03] Σπάνια είδη σπόρων

    Σπάνιες ποικιλίες σπόρων άγριων, αλλά και καλλιεργήσιμων, φυτών, ποικιλίες τις οποίες οι Γερμανοί είχαν πάρει από την Κρήτη την περίοδο της κατοχής του νησιού, προκειμένου να τις εξελίξουν, βρίσκονται στο Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων (ΜΑΙΧ). Πρόκειται για περίπου 200 ποικιλίες σπόρων, που για χρόνια φυλάσσονταν και αναπαράγονταν στη Γερμανία και που εδώ και μερικές εβδομάδες επιστράφηκαν στην Τράπεζα Γενετικού Υλικού στα Χανιά.

    Ανάμεσα στους σπόρους είναι και πολλές ποικιλίες που δεν υπάρχουν πια και που δεν καλλιεργούνται στην Κρήτη, όπως σπόροι σταριού, κριθαριού, βρώμης αλλά και φασολιών, φάβας και πολλοί από άγρια ενδημικά φυτά της Κρήτης.

    Στόχος των επιστημόνων του ΜΑΙΧ είναι να καταφέρουν να αναπαραγάγουν τις ποικιλίες των σπόρων, που έχει πλέον στη διάθεσή του το Ινστιτούτο, προκειμένου να τους διαθέσουν σε αγρότες και παραγωγούς, που επιθυμούν να καλλιεργήσουν τις παλιές ποικιλίες.

    Χαρακτηριστικό παράδειγμα της προσφοράς του ΜΑΙΧ είναι η αναγέννηση του φοινικοδάσους του Πρέβελη, μετά τη φωτιά του περσινού καλοκαιριού. Το απαραίτητο απόθεμα σπόρων του Φοίνικα του Θεόφραστου φυλασσόταν στους χώρους του Ινστιτούτου και χάρη στη συστηματική εργασία ετών το σπάνιο οικοσύστημα μπορεί να αναγεννηθεί.

    Σύμφωνα με την υπεύθυνη της Μονάδας Διατήρησης Μεσογειακών Ειδών του ΜΑΙΧ, Χριστίνα Φραγκογιάννη, η συγκέντρωση των σπόρων από τους Γερμανούς άρχισε το 1942 από ειδικούς βοτανολόγους και έγινε συστηματικά σε άλλες περιοχές της Ελλάδας και των Βαλκανίων γενικότερα. «Στόχος τους, ξέροντας πως η Ελλάδα είναι πολύ πλούσια σε βιοποικιλότητα, ήταν η συγκέντρωση σπόρων από διάφορα φυτά, προκειμένου να τα εξελίξουν και να βελτιώσουν τις δικές τους καλλιέργειες, να φτιάξουν δικές τους βελτιωμένες ποικιλίες», τονίζει η κ. Φραγκογιάννη.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 12 February 2011 - 11:30:14 UTC