Browse through our Interesting Nodes on the Middle East Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 11-02-12

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σκληρή απάντηση της κυβέρνησης στην τρόικα
  • [02] Στερνό αντίο στον Μιλτιάδη Έβερτ
  • [03] Νέες κινητοποιήσεις των δικηγόρων
  • [04] Αυξήσεις 50% στον Προαστιακό
  • [05] Παρεμβάσεις στο ιστορικό κέντρο
  • [06] "Το πρωί της νίκης" στην πλατεία που έγινε σύμβολο της εξέγερσης
  • [07] Πρόσκληση συναίνεσης
  • [08] Ενότητα δυνάμεων
  • [09] Κρίσιμες αναμετρήσεις ο»Ώ

  • [01] Σκληρή απάντηση της κυβέρνησης στην τρόικα

    Στην αντεπίθεση, η οποία γίνεται όλο και πιο σκληρή, έχει περάσει η κυβέρνηση ύστερα από όσα προκλητικά και απαράδεκτα ανέφεραν στη συνέντευξη Τύπου που έδωσαν την Παρασκευή οι εκπρόσωποι της "τρόικας".

    Οι αντιδράσεις από την ελληνική πλευρά ήταν πολλές με κορυφαία αυτή του Πρωθυπουργού στον επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν, αντιδράσεις οι οποίες αναμένεται να συνεχιστούν και να ενταθούν. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι προτίθεται να επικοινωνήσει τόσο με τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλωντ Τρισέ, όσο και με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο, κάνοντας ανάλογα διαβήματα, ενώ δεν αποκλείεται να κάνει διάβημα και στον Πρόεδρο του "Γιούρογκρουπ" Ζαν Κλωντ Γιούνκερ.

    Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο κ. Παπανδρέου επικοινώνησε ήδη με τον Ευρωπαίο Επίτροπο, αρμόδιο για τις νομισματικές υποθέσεις, Όλι Ρεν.

    Στην επικοινωνία του με τον κ. Στρος Καν, η οποία έγινε με πρωτοβουλία του επικεφαλής του ΔΝΤ, που θέλησε να βολιδοσκοπήσει τις διαθέσεις της ελληνικής κυβέρνησης, ύστερα και από την ανακοίνωση που εξέδωσε τις πρώτες πρωινές ώρες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο κ. Παπανδρέου μίλησε με σκληρή γλώσσα για τη συμπεριφορά των εκπροσώπων της "τρόικας", τονίζοντας ότι δεν είναι δική τους δουλειά να απευθύνονται στον ελληνικό λαό και να λένε τι πρέπει να κάνει η κυβέρνηση με τη δημόσια περιουσία ή με τους εργαζόμενους και όλα τα άλλα που είπαν και ζήτησε τις δικές του ενέργειες.

    Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ.Στρος Καν έδειξε απόλυτη κατανόηση προς τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης, θεώρησε θεμιτή και δικαιολογημένη την αντίδρασή της.

    Για απαράδεκτη συμπεριφορά των εκπροσώπων της ΕΕ, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ στη συνέντευξη Τύπου, κάνει λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής, σε δήλωσή του, στην οποία προέβη αργά χθες το βράδυ.

    «Τους ζητήσαμε να βοηθήσουν και τιμάμε στο ακέραιο τις δεσμεύσεις μας. Δεν ζητήσαμε όμως από κανέναν να παρεμβαίνει στα εσωτερικά της χώρας. Θα πρέπει όλοι να αντιληφθούν τον ρόλο τους. Και αυτό θα το καταστήσουμε σαφές σε όλους τους εταίρους μας» αναφέρει ο κ. Πεταλωτής και τονίζει:

    «Έχουμε ανάγκη αλλά έχουμε και όρια. Και τα όρια της αξιοπρέπειάς μας δεν τα διαπραγματευόμαστε με κανέναν. Εντολές παίρνουμε μόνο από τον ελληνικό λαό».

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημειώνει η κυβέρνηση έχει ήδη επίσημες ανακοινώσεις καθώς και λεπτομερή σχεδιασμό σε βάθος πολλών ετών για την ανάγκη αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, με όρους διαφάνειας, ώστε αυτή να συνεισφέρει στην ανάπτυξη αλλά και στη μείωση του δημόσιου χρέους και υπογραμμίζει ότι αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει εκποίηση δημόσιας γης.

    Αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

    Την άμεση απομάκρυνση του υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Παπακωνσταντίνου, ζητά η ΝΔ, με αφορμή την συνέντευξη των εκπροσώπων της τρόικας και την αντίδραση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Γιώργου Πεταλωτή.

    Η ΝΔ, δια του εκπροσώπου της, Γιάννη Μιχελάκη, απορρίπτει ως "υποκριτική" την αντίδραση της κυβέρνησης, λέγοντας ότι «η μεταμεσονύκτια θεατρική παράστασή της αποτελεί φαρσοκωμωδία» και την κατηγορεί ότι έχει συναποφασίσει με την τρόικα τα μέτρα.

    «Η τηλεοπτική κατάργηση της κυβέρνησης από την τρόικα, που προσέβαλε την αξιοπρέπεια του ελληνικού λαού, είχε ήδη συντελεστεί με το Μνημόνιο, που υπέγραψε πανηγυρίζοντας», αναφέρει ο εκπρόσωπος της ΝΔ.

    «Ούτε οι καθυστερημένοι κλαυθμοί του ΠΑΣΟΚ, ούτε οι στείροι πανηγυρισμοί της Νέας Δημοκρατίας θα τιθασεύσουν την αγριότητα των επελαυνόντων "τροικανών"», δήλωσε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης και συπλήρωσε: «Αυθαδιάζουν γιατί εμείς δεν έχουμε επιδείξει την πρέπουσα στιβαρότητα, αλλά και σύμπνοια».

    «Αν η κυβέρνηση δε συμφωνεί με γενική εκποίηση, δε σκοπεύει να ξεπουλήσει τη χώρα σε τιμή ευκαιρίας ... ας βγει καθαρά να καταγγείλει το μνημόνιο, όχι τους υπαλλήλους της τρόικας. Ας καταγγείλει το μνημόνιο τώρα. Όλα τα υπόλοιπα είναι φτηνά επικοινωνιακά παιχνίδια», δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας και σημείωσε: «Έχουν ήδη συμφωνήσει στη Σύνοδο Κορυφής για τη συνταγματοποίηση του μνημονίου, της φτώχειας και της εξαθλίωσης και τώρα το παίζουν αιφνιδιασμένοι. Και όλ' αυτά ερήμην του λαού, αλλά και της εθνικής αντιπροσωπείας».

    Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης, σχολίασε: «Η κυβέρνηση έχει τεράστιες ευθύνες, γιατί επέτρεψε σε εκπροσώπους των δανειστών να ξεπερνούν τα όρια τους. Είναι υπόλογη στον ελληνικό λαό για τις ακολουθούμενες πολιτικές της».

    "Πράσινο φως" για την τέταρτη δόση

    Το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής της Ελλάδος έχει σημειώσει περαιτέρω πρόοδο προς την επίτευξη των στόχων του, επισήμαναν οι εκπρόσωποι της τρόικας, Σερβάς Ντερούζ, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Πόουλ Τόμσεν από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και Κλάους Μαζούχ από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, παρουσιάζοντας τα συμπεράσματα από τον νέο έλεγχο της ελληνικής οικονομίας.

    Παρά τις καθυστερήσεις σε ορισμένους τομείς, υλοποιούνται σταδιακά οι δημοσιονομικές και οι ευρύτερες μεταρρυθμίσεις που είναι απαραίτητες για την επίτευξη των μεσοπρόθεσμων στόχων του προγράμματος, τόνισαν.

    Η επικαιροποίηση του μνημονίου, στην οποία συμφώνησαν το υπουργείο Οικονομικών και οι επικεφαλής της τρόικας προβλέπει σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας στο δεύτερο μισό του 2011 και θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης από το 2012.

    Οι εκπρόσωποι της τρόικας ανακοίνωσαν πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων συνολικού ύψους 50 δισ. ευρώ για την περίοδο 2011-2015, το οποίο, όπως είπε ο κ. Ντερούζ θα έχει ως "πηγή" εισηγμένες και μη εισηγμένες επιχειρήσεις, μερίδια του Δημοσίου σε αυτές τις επιχειρήσεις καθώς και εμπορικά ακίνητα και ακίνητη περιουσία. Στο πλαίσιο αυτό θα γίνει πλήρης και αναλυτική απογραφή όλων των περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου, πρόσθεσε. Αναφορικά με τα επόμενα δύο χρόνια το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων προβλέπει έσοδα 15 δισ. ευρώ.

    Τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις θα πάνε για τη μείωση το χρέους, ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Τόμσεν ανέφερε ότι σε καμία περίπτωση η τρόικα δεν πρότεινε την πώληση αρχαίων μνημείων της Ελλάδας για συμπληρωθεί το ποσό αλλά εκτιμά ότι το πρόγραμμα είναι εφικτό με την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας «που δεν πρέπει να την εκμεταλλεύονται λίγοι σε βάρος των πολλών».

    Οι κύριοι Τόμσεν και Ντερούζ αναφέρθηκαν επίσης στο θέμα των επιχειρησιακών συμβάσεων και ανέφεραν ότι θα παρακολουθήσουν την εφαρμογή για ένα διάστημα έξι μηνών και αν χρειαστεί θα προτείνουν τροποποιήσεις.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [02] Στερνό αντίο στον Μιλτιάδη Έβερτ

    Το τελευταίο αντίο στον Μιλτιάδη Έβερτ είπε ο πολιτικός κόσμος της χώρας. Η κηδεία του πρώην προέδρου της ΝΔ έγινε από το Α' Νεκροταφείο, δημοσία δαπάνη.

    Στην τελετή παραβρέθηκαν ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, ο πρόεδρος της Βουλής, Φίλιππος Πετσάλνικος ο πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος, ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, και σχεδόν σύσσωμη η κεντροδεξιά παράταξη, την οποία υπηρέτησε με πάθος ο εκλιπών. Εκτός από τον πρόεδρο της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά, και τον πρώην πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή, ήταν εκεί η Ντόρα Μπακογιάννη, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ο Γεώργιος Σουφλιάς, δεκάδες νυν και πρώην βουλευτές, κομματικά στελέχη της ΝΔ, αλλά και πολλοί απλοί πολίτες.

    Τους επικήδειους λόγους εκφώνησαν οι κύριοι Σαμαράς, Πετσάλνικος και Καμίνης.

    Ο κ. Σαμαράς μίλησε για την πληθωρική προσωπικότητα του Μιλτιάδη Έβερτ και τόνισε ότι ήταν αγωνιστής, ασυμβίβαστος, πολιτικός που «δεν μάσαγε τα λόγια του», πάντα αφοσιωμένος στις αρχές του ιδρυτή του κόμματος Κωνσταντίνου Καραμανλή. Ο κ. Πετσάλνικος στάθηκε στη μακρά κοινοβουλευτική παρουσία του εκλιπόντος και επισήμανε ότι δεν περιορίστηκε στη διεκπεραίωση, όταν ανέλαβε κυβερνητικά πόστα, εξασφάλισε την ενότητα της ΝΔ και τον χαρακτήριζαν πάντα η συνέπεια, ο δυναμισμός, η εντιμότητα και το ήθος. Ο κ. Καμίνης υπογράμμισε ότι ο Μιλτιάδης Έβερτ διεκδίκησε ρόλο καινοτόμο στην πολιτική ζωή του τόπου και συνέβαλε στην αλλαγή του επικοινωνιακού τοπίου με την ίδρυση του δημοτικού ραδιοφώνου 9,84.

    Η οικογένεια του Μιλτιάδη Έβερτ είχε ζητήσει αντί στεφάνων να κατατίθενται χρήματα στους λογαριασμούς φιλανθρωπικών οργανώσεων.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [03] Νέες κινητοποιήσεις των δικηγόρων

    Τη συνέχιση της πανελλαδικής αποχής έως τη Δευτέρα, 21 Φεβρουαρίου, αποφάσισε η ολομέλεια των δικηγορικών συλλόγων της χώρας, που συνήλθε χθες στην Αθήνα με τη συμμετοχή 55 δικηγορικών συλλόγων από τους συνολικά 63 (δεν συμμετείχαν της Αθήνας και του Πειραιά). Το Σάββατο, 19 του μηνός, θα πραγματοποιηθεί νέα ολομέλεια στην Αθήνα.

    Οι δικηγόροι διαμαρτύρονται για το «άνοιγμα» του επαγγέλματός τους.

    Επιπλέον, αποφασίστηκε, την Τετάρτη, 16, να πραγματοποιηθεί από τις 8 το πρωί δύωρη συμβολική κατάληψη σε όλα τα δικαστήρια της χώρας, ενώ μια μέρα πριν, Τρίτη, 15, η συντονιστική επιτροπή της ολομέλειας θα δώσει συνέντευξη Τύπου.

    Ακόμη, η ολομέλεια αποδοκίμασε την πλειοψηφία των διοικητικών συμβουλίων του Δικηγορικού συλλόγου Αθηνών και Πειραιά για την απόφασή τους να μη συμμετέχουν στις απεργιακές κινητοποιήσεις, που πραγματοποιήθηκαν, αλλά και τη στάση ορισμένων μελών της ΕΣΗΕΑ να μην καλύψουν δημοσιογραφικά τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Σύνταγμα και τη συμβολική κατάληψη στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών, που έληξε χθες.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [04] Αυξήσεις 50% στον Προαστιακό

    Αυξημένα έως και 50% θα είναι από τη Δευτέρα, 14 Φεβρουαρίου, τα εισιτήρια του Προαστιακού, σύμφωνα με τη νέα τιμολογιακή πολιτική, που ανακοίνωσε η εταιρεία και εντάσσεται στη λογική να μειωθούν, όσο γίνεται περισσότερο, τα ελλείμματα του ΟΣΕ, όπως προβλέπει και το σχετικό νομοσχέδιο, που ψηφίστηκε πριν από περίπου 4 μήνες στη Βουλή.

    Χαρακτηριστικά στη διαδρομή Κιάτο-Πειραιάς-Κιάτο το απλό εισιτήριο, που κοστίζει 8 ευρώ, με τη νέα τιμολογιακή πολιτική ανεβαίνει στα 12 ευρώ, δηλαδή αυξάνεται κατά 50%. Το δε εισιτήριο με επιστροφή φτάνει τα 18 ευρώ. Αντίστοιχα, στη διαδρομή Κόρινθος-Πειραιάς-Κόρινθος το απλό εισιτήριο είναι 6 ευρώ και με επιστροφή 10 και από τη Δευτέρα, θα στοιχίζουν 9 ευρώ το απλό και 14 με επιστροφή, δηλαδή επιβαρύνονται με αυξήσεις 50 και 40% αντίστοιχα. Ανάλογες αυξήσεις θα ισχύσουν και στα εισιτήρια για τα τοπικά δρομολόγια του Προαστιακού, με αποτέλεσμα τα εισιτήρια να εξισώνονται με αυτά των αστικών συγκοινωνιών, δηλαδή από 1 ευρώ σε 1,40 (αύξηση 40%).

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [05] Παρεμβάσεις στο ιστορικό κέντρο

    Εντός του πρώτου δεκαπενθημέρου του Μαρτίου θα ανακοινωθούν, δια στόματος του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, συγκεκριμένες κυβερνητικές πρωτοβουλίες για το ιστορικό κέντρο της Αθήνας. Αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, αποφασίστηκε στη διάρκεια πολύωρης σύσκεψης υπό τον κ. Παπανδρέου που πραγματοποιήθηκε στη Βουλή για τα ζητήματα που απασχολούν το κέντρο της πρωτεύουσας.

    Ο πρωθυπουργός, κατά τις ίδιες πληροφοίες, έχει υπόψη του ένα μεγάλο εύρος προτάσεων για την αναβάθμιση του ιστορικού κέντρου που έχουν κατατεθεί και ορισμένες εξ αυτών είναι άμεσα υλοποιήσιμες. Μεταξύ των προτάσεων που τέθηκαν στο τραπέζι των συζητήσεων περιλαμβάνονται οικονομικά κίνητρα για την αναβάθμιση περιοχών του ιστορικού κέντρου. Επίσης έχουν κατατεθεί προτάσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των αστέγων, των εξαρτημένων ατόμων με την ενεργητικότερη δραστηριοποίηση του ΟΚΑΝΑ, παρεμβάσεις με κινητές μονάδες υγείας, ενώ σε όλα τα προγράμματα, πέραν των αρμόδιων υπουργείων, θα έχει ενεργό συμμετοχή ο Δήμος Αθηναίων.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [06] "Το πρωί της νίκης" στην πλατεία που έγινε σύμβολο της εξέγερσης

    Χιλιάδες Αιγύπτιοι στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου και πανηγύρισαν την πρώτη ημέρα μετά την παραίτηση του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ.

    Σε ανακοίνωσή τους οι οργανωτές των διαδηλώσεων τονίζουν ότι οι Αιγύπτιοι θα παραμείνουν εκεί μέχρις ότου το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο που κυβερνά τώρα την Αίγυπτο, κάνει δεκτή την ατζέντα τους για τις μεταρρυθμίσεις.

    Στην ανακοίνωσή τους ζητούν, μεταξύ άλλων, την άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που είχε επιβάλει ο Χόσνι Μουμπάρακ, την απελευθέρωση όλων των πολιτικών κρατουμένων, την κατάργηση των στρατοδικείων και τη συμμετοχή αντιπροσώπων του πολιτικού κόσμου στη μεταβατική διαδικασία.

    Ο αιγυπτιακός στρατός άρχισε από το πρωί την άρση των οδοφραγμάτων από την πλατεία που έγινε σύμβολο της λαϊκής εξέγερσης κατά του Μουμπάρακ, ο οποίος κυβέρνησε σχεδόν επί 30 χρόνια την Αίγυπτο.

    Η ανακοίνωση της παραίτησης του 82χρονου Μουμπάρακ έγινε μετά τη διαδήλωση τουλάχιστον ενός εκατομμυρίου Αιγυπτίων που ζητούσαν από τον αιγύπτιο πρόεδρο να φύγει από την εξουσία.

    Ο αιγυπτιακός στρατός υποσχέθηκε "ειρηνική μετάβαση" προς "μια εκλεγμένη πολιτική εξουσία" και διαβεβαίωσε ότι η Αίγυπτος θα σεβαστεί τις περιφερειακές και διεθνείς συνθήκες που έχει υπογράψει.

    Το ανώτατο συμβούλιο των ενόπλων δυνάμεων στο υπ' αριθμόν 4 ανακοινωθέν του τονίζει ότι η κυβέρνηση που διόρισε ο Χόσνι Μουμπάρακ λίγες ημέρες πριν από την παραίτησή του, θα συνεχίσει να διαχειρίζεται τις τρέχουσες υποθέσεις, ως το σχηματισμό νέας.

    "Η αραβική Δημοκρατία της Αιγύπτου παραμένει προσηλωμένη σε όλες τις περιφερειακές και διεθνείς συμφωνίες που έχει υπογράψει", τονίζεται στο ανακοινωθέν.

    Η Αίγυπτος και η Ιορδανία είναι οι μοναδικές αραβικές χώρες που έχουν υπογράψει συμφωνία ειρήνης με το Ισραήλ.

    Ο στρατός δεσμεύτηκε σε μια "ειρηνική μετάβαση εξουσίας", η οποία "θα προετοιμάσει το έδαφος για μια εκλεγμένη πολιτική εξουσία με στόχο την οικοδόμηση ενός ελεύθερου δημοκρατικού κράτους", υπογραμμίζεται στο ανακοινωθέν.

    Η Μουσουλμανική αδελφότητα, που η Ουάσινγκτον τρέφει υποψίες έναντί της, τόνισε με ανακοίνωσή της, ότι "δεν επιζητεί την εξουσία", ενώ εξήρε τις προσπάθειες του ανώτατου στρατιωτικού συμβουλίου, σύντομα η εξουσία να παραδοθεί σε μία κυβέρνηση πολιτικών, όπως προσδοκά ο λαός.

    Διευκρίνισε ότι δεν θα υπάρξει δικός της υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές, όποτε γίνουν, ούτε θα επιδώξει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο."Είμαστε οι υπηρέτες του αξιοπρεπούς λαού".

    Εκκληση της διεθνούς κοινότητας για ομαλή μετάβαση

    Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-Μουν επανέλαβε την έκκλησή του για μία "διαφανή, ειρηνική και ομαλή" μετάβαση.

    Η Αίγυπτος "δεν θα είναι ποτέ πιά η ίδια, ο λαός της μίλησε και ζήτησε μία αυθεντική δημοκρατία", τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.

    Ο Μουμπάρακ "άκουσε τη φωνή του λαού", δήλωσε η εκπρόσωπος της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον.

    Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι ο Χόσνι Μουμπάρακ με την παραίτησή του προσέφερε σοβαρή υπηρεσία στο λαό της Αιγύπτου.

    Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί χαιρέτισε την "αναγκαία αλλά και θαρραλέα" απόφαση του Χόσνι Μουμπάρακ να παραιτηθεί και εξέφρασε την ελπίδα ότι οι νέες αιγυπτιακές αρχές "θα οργανώσουν ελεύθερες εκλογές με διαφάνεια" επιτρέποντας την επαναφορά της χώρας σε δημοκρατικούς θεσμούς.

    Από το Λονδίνο, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον ευχήθηκε η μετάβαση να οδηγήσει την Αίγυπτο να γίνει μια "ανοικτή και ελεύθερη δημοκρατική χώρα" .

    "Η απόφαση του Χόσνι Μουμπάρακ ανοίγει τον δρόμο στη διαδικασία εκδημοκρατισμού της Αιγύπτου. Η Αίγυπτος έκανε σήμερα ένα μεγάλο βήμα Δημοκρατίας. Είναι, όμως, και ώρα εθνικής συνεννόησης. Σε πνεύμα ειρηνικό και επιδίωξης μεγάλων συναινέσεων για το μέλλον της χώρας" , αναφέρει σε δήλωση του ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.

    "Ιστορική εξέλιξη" χαρακτηρίζει ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου τα όσα γίνονται στην Αίγυπτο, και τονίζει ότι "δεν πρόκειται για την απλή αλλαγή κάποιου ηγέτη" αλλά για την "εμπέδωση της ιδιαίτερα ισχυρής πολιτικής βούλησης του αιγυπτιακού λαού που επικράτησε χωρίς καμία εκδήλωση βίας".

    Από την πλευρά του, το Ιράν εκτιμά ότι οι Αιγύπτιοι κατάφεραν "μια πολύ μεγάλη νίκη".

    Από το Αμάν το ισχυρό κίνημα των Αδελφών Μουσουλμάνων της Ιορδανίας σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι η παραίτηση του Αιγύπτιου προέδρου "θα πρέπει να γίνει ένα καλό μάθημα για πολλά αραβικά καθεστώτα που ακολουθούν τις ίδιες μεθόδους με αυτές του Μουμπάρακ κατά των λαών τους".

    Πορεία διαμαρτυρίας και συλλήψεις στην Αλγερία

    Στο μεταξύ, η ευφορία για την επιτυχία της λαϊκής εξέγερσης στην Αίγυπτο ώθησε την αντιπολίτευση στην Αλγερία να προσπαθήσει να την μιμηθεί.

    Περίπου 2.000 διαδηλωτές, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν σε έκκληση για μια πορεία διαμαρτυρίας, παρά την απαγόρευση από την αστυνομία, σήμερα στο Αλγέρι με αίτημα την "αλλαγή του πολιτικού συστήματος", μεταξύ των οποίων και ο Αλί Μπελχάτζ, πρώην ηγέτης του εκτός νόμου Ισλαμικού Μετώπου, κατάφεραν για λίγο να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό για να βρεθούν λίγο αργότερα αποκλεισμένοι από την αστυνομία, ανέφεραν γαλλικές δημοσιογραφικές πηγές.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [07] Πρόσκληση συναίνεσης

    Δεν θα επιβληθούν μέτρα αντίστοιχα με εκείνα του 2010, διαβεβαιώνει ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Κόσμος του Επενδυτή». Καλεί, δε, τα πολιτικά κόμματα του κοινοβουλίου να συναινέσουν στο τριετές κυλιόμενο δημοσιονομικό πρόγραμμα, υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να αποτελέσει μοναδική ευκαιρία, τόσο για την κυβέρνηση, όσο και για το πολιτικό σύστημα συνολικά, να αποδείξουν ότι «μπορούμε να μπούμε σε μία νέα εποχή πολιτικού ήθους και πολιτικής πρακτικής».

    «Από τη στιγμή, που το έλλειμμά μας συνεχίζει να υπάρχει, η οικονομία μας βρίσκεται σε ύφεση, το χρέος μας αυξάνεται και εξαρτιόμαστε από τον δανεισμό, δεν μπορούμε να σταματήσουμε την προσπάθεια. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζονται και άλλες παρεμβάσεις [...] σε βαθιές τομές και όχι σε μέτρα αντίστοιχα με αυτά, που αναγκαστήκαμε να πάρουμε το 2010», τονίζει ο υπουργός.

    Χαρακτηρίζει «κοντόφθαλμες, αυτοκαταστροφικές και βαθύτατα αντικοινωνικές» τις λογικές του "δεν πληρώνω", ενώ αναφερόμενος στο ενδεχόμενο κλεισίματος ΔΕΚΟ και νοσοκομείων και σ΄εκείνο της απόλυσης εργαζομένων, ο υπουργός Οικονομικών σημειώνει: «Κανένας πολίτης δεν θέλει να πληρώνει για πεθαμένους οργανισμούς χωρίς αντικείμενο ή για επιχειρήσεις, που η συντήρησή τους κοστίζει πολλαπλάσια από το όφελος για τους πολίτες. Όμως, επίσης, έχουμε πει ότι δεν καταργούμε δημόσια αγαθά [...]».

    Στο μεταξύ, την πρόσκληση για διάλογο, που απηύθυνε ο υπουργός Οικονομικών, απορρίπτουν τόσο η ΝΔ, όσο και το ΚΚΕ και ο ΣΥΝ. Αντίθετα, θετικά απαντά ο ΛΑΟΣ.

    Στις επιστολές που απέστειλε, ο κ. Παπακωνσταντίνου, με εντολή του πρωθυπουργού, προς τους αρχηγούς των κομμάτων, επισημαίνεται η ανάγκη εκπόνησης ενός μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού πλαισίου και αναφέρει: «Δεδομένου ότι οι σημαντικές αυτές αποφάσεις θα καθορίσουν την πορεία της χώρας τα επόμενα χρόνια, τα οποία υπερβαίνουν την κοινοβουλευτική θητεία αυτής της κυβέρνησης, είναι συνεπώς απαραίτητο να στηριχθούν από ένα όσο το δυνατόν ευρύτερο φάσμα της κοινωνίας και του πολιτικού κόσμου».

    Σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιάννης Μιχελάκης κατηγορεί την κυβέρνηση ότι αναζητεί συνενόχους στην αδιέξοδη πολιτική της και επισημαίνει πως η Νέα Δημοκρατία έχει κατά το παρελθόν ενημερώσει πολλές φορές τόσο τον κ. Παπακωνσταντίνου, όσο και τον υφυπουργό του σχετικά τις προτάσεις για έξοδο από την κρίση.

    «Δεν έχει κανένα νόημα ο διάλογος με μια κυβέρνηση η οποία έφερε στην Ελλάδα το Μνημόνιο και όλους εκείνους τους βάρβαρους μηχανισμούς που έναν στόχο έχουν: Την κερδοφορία του κεφαλαίου σε βάρος των πιο στοιχειωδών δικαιωμάτων των εργαζομένων» αναφέρει ανακοίνωση της ΚΕ του ΚΚΕ.

    «Στη Δημοκρατία τα κόμματα έχουν θεσμικές υποχρεώσεις», τόνισε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης.

    «Η κυβέρνηση έχει επιλέξει τον δρόμο του μνημονίου. Η συναίνεση σε αυτήν την πολιτική συνιστά συνενοχή», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του ΣΥΝ.

    «Η Δημοκρατική Αριστερά δεν συναινεί σε πολιτικές και μέτρα που εξουθενώνουν και διαλύουν την κοινωνία. Οι επιλογές της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των ελλειμμάτων και του χρέους είναι κοινωνικά άδικες και αναποτελεσματικές», δήλωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [08] Ενότητα δυνάμεων

    Η κρίση «γονιμοποιεί» ενωτικές διεργασίες, κοινές δράσεις και διεκδίκηση κοινών εναλλακτικών προς το μνημόνιο πολιτικών, σ΄ ένα μεγάλο φάσμα δυνάμεων, σημείωσε στην ομιλία του στη συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέξης Τσίπρας.

    «Σ΄αυτή την κατεύθυνση συμμετέχουμε ως ΣΥΝ και ως ΣΥΡΙΖΑ σε πρωτοβουλίες που θα ενταθούν στο επόμενο διάστημα, με στόχο να δημιουργηθεί μία νέα δυναμική και μία νέα ελπίδα [...] Σε μια περίοδο κοινωνικής ισοπέδωσης, η ευρύτερη δυνατή ενότητα δυνάμεων είναι αναγκαιότητα. Είναι, λοιπόν, περιττή πολυτέλεια η αδυναμία μας να συνεννοηθούμε μεταξύ μας για τα αυτονόητα», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΝ.

    Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση πως έχει συνειδητά επιλέξει με ποιού το μέρος είναι, χαρακτηρίζοντας προσχηματικές τις αποστάσεις, που πήρε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μετά τη συνέντευξη Τύπου της τρόικας, ενώ επέκρινε και τη στάση της ΝΔ και του προέδρου της, Αντ. Σαμαρά, για αντιμνημονιακή ρητορική.

    «Η ουσία του μνημονίου ήταν η κατεδάφιση των κοινωνικών κατακτήσεων, η διάλυση των εργασιακών σχέσεων και το ξεπούλημα όλης της δημόσιας περιουσίας», ανέφερε.

    Επιπλέον, υποστήριξε πως «η κυβέρνηση κάνει ανοιχτά την επιλογή της αυταρχοποίησης». «Τους φταίνε οι πάντες. Οι οδηγοί, οι αγρότες, οι μετανάστες, οι φοιτητές, οι γιατροί, οι φαρμακοποιοί, οι νοσηλευτές. Οι μόνοι που δεν φταίνε για τον κ. Παπανδρέου είναι οι συνεργάτες του και τα μεγάλα συμφέροντα», είπε ο κ. Τσίπρας.

    Σχολιάζοντας, τέλος, την εξέγερση του αιγυπτιακού λαού, σημείωσε πως «ο ξεσηκωμός των λαών της Β. Αφρικής απέναντι στους δυνάστες του αποτελεί νίκη για όλους τους λαούς που τούτες τις δύσκολες μέρες της κρίσης βλέπουν να χάνουν δημοκρατικά δικαιώματα και κατακτήσεις που κερδήθηκαν με αγώνες και με αίμα».

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [09] Κρίσιμες αναμετρήσεις

    Κρίσιμο είναι για τους διεκδικητές του τίτλου το πρόγραμμα της 22ης ημέρας του πρωταθλήματος ΟΠΑΠ της Σούπερ Λίγκας.

    Ακάθεκτος προχωρά ο Ολυμπιακός, καθώς πέτυχε την ανατροπή και νίκησε 2-1 τον Άρη μέσα στο «Κλεάνθης Βικελίδης».

    Πολύτιμη νίκη, στην προσπάθεια που καταβάλλει για παραμονή στη Σούπερ Λίγκα, πανηγύρισε ο Πανιώνιος. Χάρη σε πέναλτι του Μπάλαμπαν στο 73΄, οι «κυανέρυθροι» επικράτησαν 1-0 του ΠΑΟΚ στη Νέα Σμύρνη.

    Παρά το ότι βρέθηκε πίσω στο σκορ, ο Εργοτέλης κατάφερε να «γυρίσει» το ματς και να νικήσει 2-1 την Καβάλα στο Παγκρήτιο.

    Συνοπτικά το αυριανό πρόγραμμα:

    ΚΥΡΙΑΚΗ

    15:00 Κέρκυρα-Πανσερραϊκός (NOVA 4)

    15:00 Ηρακλής-Αστέρας Τρίπολης (NOVA 2)

    17:15 Λάρισα-Ολυμπιακός Βόλου (NOVA 2)

    17:15 Ξάνθη-Ατρόμητος (ΝΕΤ)

    19:30 Παναθηναϊκός-ΑΕΚ (NOVA 1)

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 12 February 2011 - 21:30:22 UTC