Browse through our Interesting Nodes of Greek Radio & Television Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 11-02-13

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σκληρή απάντηση της κυβέρνησης στην τρόικα
  • [02] ''Η ανομία δεν αποτελεί λύση''
  • [03] Συμφέρει η αγορά ακινήτου
  • [04] Αλκοόλ στην εφηβεία
  • [05] Έθιμο πανάρχαιο ο»Ώ

  • [01] Σκληρή απάντηση της κυβέρνησης στην τρόικα

    Στην αντεπίθεση, η οποία γίνεται όλο και πιο σκληρή, έχει περάσει η κυβέρνηση ύστερα από όσα προκλητικά και απαράδεκτα ανέφεραν στη συνέντευξη Τύπου που έδωσαν την Παρασκευή οι εκπρόσωποι της τρόικας (αποκρατικοποιήσεις 50 δισ. ευρώ, κινητοποιήσεις προνομιούχων, κ.λπ.).

    Μετά τα διαβήματα, που έκανε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου σε τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον επικεφαλής του ΔΝΤ, Στρος Καν, και τον ευρωπαίο επίτροπο, αρμόδιο για τις νομισματικές υποθέσεις, Όλι Ρεν, οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ, της ΕΕ και της ΕΚΤ, με ανακοίνωσή τους, μετά τα μεσάνυκτα του Σαββάτου, εκφράζουν τη λύπη τους για τις εντυπώσεις, που δημιουργήθηκαν.

    Συγκεκριμένα στην ανακοίνωση των μελών της τρόικας αναφέρεται:

    «Με το πέρας της κοινής αποστολής μας, χθες, διαπιστώσαμε ότι το οικονομικό πρόγραμμα της Ελλάδας παραμένει σε καλό δρόμο. Επισημάναμε, επίσης, ότι συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε σθεναρά την κυβέρνηση για την επίτευξη των στόχων της, δηλαδή της δημοσιονομικής σταθεροποίησης και της αποκατάστασης της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας, όπως αποτυπώνεται και στο Μνημόνιο επί του προγράμματος. Η συνεργασία μας σε αυτήν την προσπάθεια βασιζόταν πάντα και εξακολουθεί να βασίζεται στην αμοιβαία εμπιστοσύνη. Οι τρεις Οργανισμοί μας σέβονται απόλυτα τις αρμοδιότητες και τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης σε όλους τους τομείς λήψης οικονομικών αποφάσεων, ο δε ρόλος μας συνίσταται στην παροχή συμβουλών και υποστήριξης προς την κυβέρνηση μέσω της εξέτασης εναλλακτικών λύσεων κατά τη διαδικασία λήψης αποφάσεων. Είναι λυπηρό εάν κάποια στιγμή σχηματίστηκε διαφορετική εντύπωση. Αναγνωρίζουμε τις δύσκολες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία και σεβόμαστε απόλυτα τις αξιοσημείωτες προσπάθειες που καταβάλλει ο ελληνικός λαός. Εξακολουθούμε να υποστηρίζουμε τις προσπάθειες αυτές».

    Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Παπανδρέου προτίθεται να επικοινωνήσει, επίσης, τόσο με τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ, όσο και με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο, κάνοντας ανάλογα διαβήματα, ενώ δεν αποκλείεται να κάνει διάβημα και στον πρόεδρο του "Γιούρογκρουπ" Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

    Στην επικοινωνία του με τον κ. Στρος Καν, η οποία έγινε με πρωτοβουλία του επικεφαλής του ΔΝΤ, που θέλησε να βολιδοσκοπήσει τις διαθέσεις της ελληνικής κυβέρνησης, ύστερα και από την ανακοίνωση που εξέδωσε τις πρώτες πρωινές ώρες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, ο κ. Παπανδρέου μίλησε με σκληρή γλώσσα για τη συμπεριφορά των εκπροσώπων της "τρόικας", τονίζοντας ότι δεν είναι δική τους δουλειά να απευθύνονται στον ελληνικό λαό και να λένε τι πρέπει να κάνει η κυβέρνηση με τη δημόσια περιουσία ή με τους εργαζόμενους και όλα τα άλλα που είπαν και ζήτησε τις δικές του ενέργειες.

    Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Στρος Καν έδειξε απόλυτη κατανόηση προς τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης, θεώρησε θεμιτή και δικαιολογημένη την αντίδρασή της.

    Για απαράδεκτη συμπεριφορά των εκπροσώπων της ΕΕ, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ στη συνέντευξη Τύπου, κάνει λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής, σε δήλωσή του, στην οποία προέβη αργά το βράδυ της Παρασκευής.

    «Έχουμε ανάγκη αλλά έχουμε και όρια. Και τα όρια της αξιοπρέπειάς μας δεν τα διαπραγματευόμαστε με κανέναν. Εντολές παίρνουμε μόνο από τον ελληνικό λαό» αναφέρει ο κ. Πεταλωτής σημειώνει η κυβέρνηση έχει ήδη κάνει επίσημες ανακοινώσεις καθώς και λεπτομερή σχεδιασμό σε βάθος πολλών ετών για την ανάγκη αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, με όρους διαφάνειας, ώστε αυτή να συνεισφέρει στην ανάπτυξη αλλά και στη μείωση του δημόσιου χρέους και υπογραμμίζει ότι αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει εκποίηση δημόσιας γης.

    Αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

    Την άμεση απομάκρυνση του υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Παπακωνσταντίνου, ζητά η ΝΔ, με αφορμή την συνέντευξη των εκπροσώπων της τρόικας και την αντίδραση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Γιώργου Πεταλωτή.

    Η ΝΔ, δια του εκπροσώπου της, Γιάννη Μιχελάκη, απορρίπτει ως "υποκριτική" την αντίδραση της κυβέρνησης, λέγοντας ότι «η μεταμεσονύκτια θεατρική παράστασή της αποτελεί φαρσοκωμωδία» και την κατηγορεί ότι έχει συναποφασίσει με την τρόικα τα μέτρα.

    «Η τηλεοπτική κατάργηση της κυβέρνησης από την τρόικα, που προσέβαλε την αξιοπρέπεια του ελληνικού λαού, είχε ήδη συντελεστεί με το Μνημόνιο, που υπέγραψε πανηγυρίζοντας», αναφέρει ο εκπρόσωπος της ΝΔ.

    «Ούτε οι καθυστερημένοι κλαυθμοί του ΠΑΣΟΚ, ούτε οι στείροι πανηγυρισμοί της Νέας Δημοκρατίας θα τιθασεύσουν την αγριότητα των επελαυνόντων "τροικανών"», δήλωσε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης και συπλήρωσε: «Αυθαδιάζουν γιατί εμείς δεν έχουμε επιδείξει την πρέπουσα στιβαρότητα, αλλά και σύμπνοια».

    «Αν η κυβέρνηση δε συμφωνεί με γενική εκποίηση, δε σκοπεύει να ξεπουλήσει τη χώρα σε τιμή ευκαιρίας ... ας βγει καθαρά να καταγγείλει το μνημόνιο, όχι τους υπαλλήλους της τρόικας. Ας καταγγείλει το μνημόνιο τώρα. Όλα τα υπόλοιπα είναι φτηνά επικοινωνιακά παιχνίδια», δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας και σημείωσε: «Έχουν ήδη συμφωνήσει στη Σύνοδο Κορυφής για τη συνταγματοποίηση του μνημονίου, της φτώχειας και της εξαθλίωσης και τώρα το παίζουν αιφνιδιασμένοι. Και όλ' αυτά ερήμην του λαού, αλλά και της εθνικής αντιπροσωπείας».

    Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης, σχολίασε: «Η κυβέρνηση έχει τεράστιες ευθύνες, γιατί επέτρεψε σε εκπροσώπους των δανειστών να ξεπερνούν τα όρια τους. Είναι υπόλογη στον ελληνικό λαό για τις ακολουθούμενες πολιτικές της».

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [02] ''Η ανομία δεν αποτελεί λύση''

    Η κυβέρνηση αναγνωρίζει τις αδικίες στις συμβάσεις κατασκευής εθνικών οδών, και εξετάζει τα περιθώρια άρσης τους μέσω επαναδιαπραγματεύσεων των συμβάσεων. Η ανομία ωστόσο δεν αποτελεί λύση, ανέφερε στη Βουλή, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα για την "ποινικοποίηση του κινήματος ανυπακοής στα διόδια".

    Αναπτύσσοντας την ερώτησή του, ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τον κ. Παπανδρέου, πως ενώ χτυπήθηκε από τα διαπλεκόμενα συμφέροντα των εργολάβων και των ιδιοκτητών μέσων ενημέρωσης, σήμερα τα εξυπηρετεί, από τον φόβο μήπως στραφούν εναντίον της κυβέρνησης.

    «Διαχειριζόμαστε τις κακές συμβάσεις της ΝΔ για να διασώσουμε τα έργα. Εκτός αν δεν θέλετε να γίνουν τα έργα. Θλίβομαι ειλικρινά βλέποντας ένα κοινοβουλευτικό κόμμα να παροτρύνει τους πολίτες σε ανομίες, γιατί με το να αρνούμαστε την τήρηση των καθηκόντων μας, τραυματίζουμε την πατρίδα, τη δημοκρατία και τα συμφέροντα των πολιτών», ανέφερε ο κ. Παπανδρέου.

    «Υπάρχουν συμβάσεις που δεν είναι της αρεσκείας μας. Όμως, υπογράφτηκαν από μία ελληνική κυβέρνηση κι έβαλε την υπογραφή του το ελληνικό Δημόσιο απέναντι και σε διεθνείς εταιρείες. Αν καταπέσουν οι συμβάσεις, θα πληρώσει ρήτρες και θα χτυπηθεί η αξιοπιστία της χώρας μας», τόνισε ο κ. Παπανδρέου.

    Σε κάθε περίπτωση, ο πρωθυπουργός συμφώνησε με τον κ. Τσίπρα πως ο πολίτης πληρώνει διόδια για δρόμους που δεν κατασκευάστηκαν και πως ιδιαίτερα ο τοπικός πληθυσμός πληρώνει «με τρόπο μη αναλογικό τις μετακινήσεις του»: «Αναγνωρίζουμε και αναζητούμε λύσεις μέσα στα πλαίσια των νομικών και οικονομικών μας δυνατοτήτων, για να βρούμε τις καλύτερες λύσεις μέσα στα πλαίσια των επαναδιαπραγματεύσεων. Δεν θα δεχθούμε όμως ότι η λύση είναι η ανομία», υπογράμμισε.

    «Η κοινωνική ανυπακοή απέναντι στην αυθαιρεσία είναι κοινωνικό δικαίωμα», αντέταξε ο Αλέξης Τσίπρας, υπενθυμίζοντας πως τις επίμαχες συμβάσεις είχε υπερψηφίσει και το ΠΑΣΟΚ ως αντιπολίτευση. «Τζαμπατζήδες είναι αυτοί που τα χρόνια της ανάπτυξης έφαγαν το καταπέτασμα και θέλουν τώρα να κερδοσκοπήσουν την εποχή της κρίσης, επεκτεινόμενοι στον τζόγο και στα σκουπίδια στην Κερατέα, και απαιτούν διόδια για έργα με ελάχιστη δική τους συμμετοχή».

    «Πριν λίγες μέρες αθωώσατε τα κόμματά σας στη Siemens, ακόμα και γιβ αυτά που είπε ο κ. Τσουκάτος και ο κ. Μαντέλης. Είναι οριακή η κατάσταση της κοινωνίας. Θα στέλνετε στη φυλακή πολίτες για 2,5 ευρώ στα διόδια και για 1,4 ευρώ στις δημόσιες συγκοινωνίες, όπου το κόστος των εισιτηρίων για έναν εργαζόμενο, ισούται με ένα μηνιάτικο το χρόνο. Είναι αθλιότητα και να την πάρετε πίσω αμέσως», αξίωσε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ.

    «Εγώ δεν κατηγόρησα τους πολίτες. Εσάς τον ΣΥΡΙΖΑ κατηγορώ. Γιατί είστε κοινοβουλευτικό κόμμα και θέλετε να παροτρύνετε την ανομία. Εσείς πρέπει να είστε οι πρώτοι που να θέλετε μια ευνομούμενη πολιτεία. Εμείς αλλάζουμε τις νομοθεσίες που βοηθούσαν να πιάνουμε το μικρό και να ξεφεύγει ο μεγάλος - αλλά εσείς ισοπεδώνετε τα πάντα», εγκάλεσε μεταξύ άλλων τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ ο πρωθυπουργός.

    Η άρνηση πληρωμής διοδίου καθίσταται παράβαση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ), ενώ η μη καταβολή κομίστρου στις δημόσιες συγκοινωνίες μετατρέπεται σε πλημμέλημα, με προσθήκη στο νομοσχέδιο για τις αστικές συγκοινωνίες, που κατατέθηκε στη Βουλή.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [03] Συμφέρει η αγορά ακινήτου

    Η απόφαση για το ποια είναι η καλύτερη επιλογή, η αγορά ή η ενοικίαση ενός σπιτιού δεν είναι εύκολη και απασχολεί πολλούς που δεν έχουν ιδιόκτητη στέγη, ιδιαίτερα με τις σημερινές οικονομικές συνθήκες.

    Το δίλημμα είναι έντονο, τόσο σβ αυτούς που επιθυμούν να αποκτήσουν δικό τους σπίτι καλύπτοντας τις νέες οικογενειακές τους ανάγκες, όσο και στους ενοικιαστές που ξοδεύουν κάθε μήνα ένα σημαντικό ποσό για τη χρήση ενός σπιτιού που δεν θα γίνει ποτέ δικό τους.

    Ο πρόεδρος των κτηματομεσιτών Αττικής, Γιάννης Ρεβύθης, μιλώντας στο ΑΠΕ- ΜΠΕ δήλωσε ανεπιφύλακτα ότι «συμφέρει η αγορά κατοικίας». Όπως διευκρίνισε, η αγορά ακινήτου είναι μια συμφέρουσα επένδυση στις μέρες μας γιατί οι τιμές τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο είναι πολύ καλές, τονίζοντας ότι είναι πολύ φθηνότερες σε σχέση με πριν από τρία χρόνια σε ποσοστό 15%-20%. Επίσης, όπως δήλωσε, πολύ σημαντικός παράγοντας είναι ότι το κόστος χρήματος, δηλαδή τα επιτόκια δανεισμού, είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα και παραμένει αμετάβλητο.

    Από την πλευρά του, ο προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), Στράτος Παραδιάς, στο δίλημμα αν συμφέρει αυτήν την εποχή να προχωρήσει κάποιος σε ενοικίαση ή αγορά κατοικίας, τόνισε ότι συμφέρει απόλυτα η αγορά κατοικίας. Έκανε μάλιστα και την εκτίμηση ότι «μετά από ένα χρόνο η μείωση στην τιμή για αγορά κατοικίας θα είναι πάνω από 5% και θα είναι ακόμα πιο συμφέρουσα».

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [04] Αλκοόλ στην εφηβεία

    Ανησυχητικές διαστάσεις και στη χώρα μας λαμβάνει η κατάχρηση του αλκοόλ μεταξύ των εφήβων μαθητών, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγιεινής (ΕΠΙΨΥ).

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, ένας στους επτά μαθητές πίνει με συχνότητα δύο με τρεις φορές την εβδομάδα. Σχεδόν οι μισοί μαθητές (42%) αναφέρουν υπερβολική χρήση αλκοόλ (5 ή περισσότερα οινοπνευματώδη ποτά στη σειρά μέσα στον τελευταίο μήνα) και το ίδιο έχει κάνει πάνω από τρεις φορές το 15%. Επί πλέον, το 14,9% των αγοριών και το 9,5% των κοριτσιών έχουν μεθύσει μέσα στον τελευταίο μήνα. Ωστόσο, η υπερβολική κατανάλωση οινοπνευματωδών (τουλάχιστον 5 ποτά στη σειρά) έστω για μία φορά τον τελευταίο μήνα στους δεκαεξάχρονους, παρουσιάζει αύξηση μεταξύ 1999 και 2007 (από 31% το 1999 σε 41% το 2007).

    Στην Ελλάδα έρχονται πρώτα στις προτιμήσεις των εφήβων τα «ισχυρά» οινοπνευματώδη ποτά (ποτά με υψηλή περιεκτικότητα αλκοόλης), ενώ στις άλλες χώρες επικρατεί στις προτιμήσεις η μπίρα.

    Σημειώνεται δε, ότι η κατανάλωση αλκοόλ είναι περισσότερο διαδεδομένη στα αγόρια και στους μαθητές, σε περιοχές εκτός της Αθήνας. Σε σύγκριση με τους δεκαεξάχρονους μαθητές των άλλων ευρωπαϊκών χωρών, στην Ελλάδα πίνουν μεν περισσότεροι έφηβοι, αλλά λιγότεροι αναφέρουν επεισόδια υπερβολικής κατανάλωσης και μέθης.

    Στο μεταξύ, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας ειδικότερης μελέτης που έγινε σε 20 χώρες της έρευνας ESPAD (European School Survey Project on Alcohol and Other Drugs - Ευρωπαϊκή Σχολή Μελέτης για το Αλκοόλ και τα Άλλα Ναρκωτικά) για τη σχέση μεταξύ της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών και ψυχολογικών χαρακτηριστικών έδειξε ότι οι μαθητές που κάνουν χρήση νόμιμων και παράνομων ουσιών εμφανίζουν σε υψηλότερο ποσοστό, σε σύγκριση με τους μη χρήστες, ψυχολογικές αποκλίσεις

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [05] Έθιμο πανάρχαιο

    Από την ημέρα που γεννιούνται, οι κάτοικοι στο Σοχό Θεσσαλονίκης "δένουν" τη ζωή τους με το έθιμο των Κουδουνοφόρων. Μετά τα Θεοφάνια, μπορεί ελεύθερα, όποιος επιθυμεί, να ντυθεί με τη φορεσιά του Κουδουνοφόρου και να σεργιανίσει στους δρόμους και τις πλατείες, χωρίς να χρειαστεί να περιμένει να έρθουν οι ημέρες της Αποκριάς. Έχει παρατηρηθεί ακόμη και τον Αύγουστο νεαροί να φορούν τη στολή από δέρμα τράγου και να γυρίζουν στα μαγαζιά.

    Οι Κουδουνοφόροι είναι ένα δρώμενο, που συνδέεται με την ευφορία της γης, και τελείται την περίοδο της Αποκριάς, με αποκορύφωμα το τριήμερο της Τυρινής και της Καθαρής Δευτέρας.

    Έθιμο πανάρχαιο, που τα χαρακτηριστικά του φανερώνουν καθαρά κατάλοιπα των εορτών της Άνοιξης, τα οποία είχαν σχέση με τη γονιμότητα και την καρποφορία της γης. Σύμβολο αυτής της διαδικασίας της φυσικής βλάστησης θεωρείτο ο θεός Διόνυσος.

    Εκείνο που καθιστά ξεχωριστό το καρναβάλι του Σοχού από άλλες τραγόμορφες μεταμφιέσεις είναι το ερωτικό στοιχείο που επικρατεί. Τα παλαιότερα -κυρίως- χρόνια, οι νέοι ντύνονταν έτσι, γιατί με τον τρόπο αυτό έβρισκαν την ευκαιρία να πλησιάσουν την κοπέλα που αγαπούσαν και να προκαλέσουν το ενδιαφέρον της.

    Ο Σοχός "ζει και αναπνέει" για το συγκεκριμένο δρώμενο, που μετρά τουλάχιστον 150 χρόνια ζωής στην περιοχή. Η κάθε οικογένεια έχει στην κατοχή της τουλάχιστον δύο με τρεις φορεσιές Κουδουνοφόρου, τις οποίες φροντίζει να διατηρεί σε καλή κατάσταση και να τις παραδίδει από γενιά σε γενιά. Σε κάθε σπίτι υπάρχουν και αμέτρητα κουδούνια, απαραίτητο στοιχείο για την τελική εμφάνιση.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 13 February 2011 - 11:30:19 UTC