Browse through our Interesting Nodes on Education in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 11-02-13

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σκληρή απάντηση της κυβέρνησης στην τρόικα
  • [02] Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις στα διόδια
  • [03] Ανοιχτά από αύριο τα ιατρεία του ΙΚΑ
  • [04] Νέες κινητοποιήσεις των δικηγόρων
  • [05] Μολότοφ σε περιπολικό στην Κερατέα
  • [06] Προβάδισμα ΠΑΣΟΚ σε δημοσκόπηση ο»Ώ

  • [01] Σκληρή απάντηση της κυβέρνησης στην τρόικα

    Η κυβέρνηση αξιοποιεί ακίνητη περιουσία του Δημοσίου, δεν εκποιεί δημόσια γη, και τις αποφάσεις για το τι και το πώς, τις παίρνει συντεταγμένα η ελληνική κυβέρνηση και ουδείς άλλος.

    Αυτό επισημαίνει σε δήλωσή του ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, με αφορμή συνεντεύξεις του εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Σ. Ντερούζ, σε κυριακάτικες εφημερίδες, όπου μεταξύ άλλων αναφέρεται σε πώληση του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού. Ο υπουργός χαρακτηρίζει τις δηλώσεις του κ. Ντερούζ «το λιγότερο άστοχες, και σίγουρα ανακριβείς» και παράλληλα τονίζει ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται με απόλυτη διαφάνεια και με μοναδικό γνώμονα το δημόσιο συμφέρον.

    Στη δήλωσή του ο κ. Παπακωνσταντίνου αναφέρει, επίσης, χαρακτηριστικά, ότι «η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου αποτελεί επιλογή της κυβέρνησης. Είναι μία επιλογή, που μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στην επιτάχυνση της ανάπτυξης, αλλά και στη μείωση του σημερινού τεράστιου χρέους της χώρας. Είναι μια επιλογή, που η κυβέρνηση προωθεί παράλληλα με το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, το οποίο έχει αποφασιστεί από τα αρμόδια κυβερνητικά όργανα- με σταθερότητα, απόλυτη διαφάνεια, με σεβασμό στην προστασία του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, και με μοναδικό γνώμονα το δημόσιο συμφέρον».

    Στο μεταξύ, τη λύπη τους για τις εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν στη συνέντευξη Τύπου που έδωσαν την Παρασκευή (αποκρατικοποιήσεις 50 δισ. ευρώ, κινητοποιήσεις προνομιούχων, κ.λπ.), εκφράζουν οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ, της ΕΕ και της ΕΚΤ, . με ανακοίνωση που εξέδοσαν τα μεσάνυκτα του Σαββάτου, μετά τα διαβήματα που έκανε και ο ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου σε τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον επικεφαλής του ΔΝΤ, Στρος Καν, και τον ευρωπαίο επίτροπο, αρμόδιο για τις νομισματικές υποθέσεις, Όλι Ρεν.

    Συγκεκριμένα στην ανακοίνωση των μελών της τρόικας αναφέρεται:

    «Με το πέρας της κοινής αποστολής μας, χθες, διαπιστώσαμε ότι το οικονομικό πρόγραμμα της Ελλάδας παραμένει σε καλό δρόμο. Επισημάναμε, επίσης, ότι συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε σθεναρά την κυβέρνηση για την επίτευξη των στόχων της, δηλαδή της δημοσιονομικής σταθεροποίησης και της αποκατάστασης της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας, όπως αποτυπώνεται και στο Μνημόνιο επί του προγράμματος. Η συνεργασία μας σε αυτήν την προσπάθεια βασιζόταν πάντα και εξακολουθεί να βασίζεται στην αμοιβαία εμπιστοσύνη. Οι τρεις Οργανισμοί μας σέβονται απόλυτα τις αρμοδιότητες και τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης σε όλους τους τομείς λήψης οικονομικών αποφάσεων, ο δε ρόλος μας συνίσταται στην παροχή συμβουλών και υποστήριξης προς την κυβέρνηση μέσω της εξέτασης εναλλακτικών λύσεων κατά τη διαδικασία λήψης αποφάσεων. Είναι λυπηρό εάν κάποια στιγμή σχηματίστηκε διαφορετική εντύπωση. Αναγνωρίζουμε τις δύσκολες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία και σεβόμαστε απόλυτα τις αξιοσημείωτες προσπάθειες που καταβάλλει ο ελληνικός λαός. Εξακολουθούμε να υποστηρίζουμε τις προσπάθειες αυτές».

    Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Παπανδρέου προτίθεται να επικοινωνήσει, επίσης, τόσο με τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ, όσο και με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο, κάνοντας ανάλογα διαβήματα, ενώ δεν αποκλείεται να κάνει διάβημα και στον πρόεδρο του "Γιούρογκρουπ" Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

    Στην επικοινωνία του με τον κ. Στρος Καν, η οποία έγινε με πρωτοβουλία του επικεφαλής του ΔΝΤ, που θέλησε να βολιδοσκοπήσει τις διαθέσεις της ελληνικής κυβέρνησης, ύστερα και από την ανακοίνωση που εξέδωσε τις πρώτες πρωινές ώρες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, ο κ. Παπανδρέου μίλησε με σκληρή γλώσσα για τη συμπεριφορά των εκπροσώπων της "τρόικας", τονίζοντας ότι δεν είναι δική τους δουλειά να απευθύνονται στον ελληνικό λαό και να λένε τι πρέπει να κάνει η κυβέρνηση με τη δημόσια περιουσία ή με τους εργαζόμενους και όλα τα άλλα που είπαν και ζήτησε τις δικές του ενέργειες.

    Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Στρος Καν έδειξε απόλυτη κατανόηση προς τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης, θεώρησε θεμιτή και δικαιολογημένη την αντίδρασή της.

    Για απαράδεκτη συμπεριφορά των εκπροσώπων της ΕΕ, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ στη συνέντευξη Τύπου, έκανε λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής, σε δήλωσή του, στην οποία προέβη αργά το βράδυ της Παρασκευής.

    «Έχουμε ανάγκη αλλά έχουμε και όρια. Και τα όρια της αξιοπρέπειάς μας δεν τα διαπραγματευόμαστε με κανέναν. Εντολές παίρνουμε μόνο από τον ελληνικό λαό» αναφέρει ο κ. Πεταλωτής.

    Αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

    Την άμεση απομάκρυνση του υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Παπακωνσταντίνου, ζητά η ΝΔ, με αφορμή την συνέντευξη των εκπροσώπων της τρόικας και την αντίδραση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Γιώργου Πεταλωτή.

    Η ΝΔ, δια του εκπροσώπου της, Γιάννη Μιχελάκη, απορρίπτει ως "υποκριτική" την αντίδραση της κυβέρνησης, λέγοντας ότι «η μεταμεσονύκτια θεατρική παράστασή της αποτελεί φαρσοκωμωδία» και την κατηγορεί ότι έχει συναποφασίσει με την τρόικα τα μέτρα.

    «Η τηλεοπτική κατάργηση της κυβέρνησης από την τρόικα, που προσέβαλε την αξιοπρέπεια του ελληνικού λαού, είχε ήδη συντελεστεί με το Μνημόνιο, που υπέγραψε πανηγυρίζοντας», αναφέρει ο εκπρόσωπος της ΝΔ.

    «Ούτε οι καθυστερημένοι κλαυθμοί του ΠΑΣΟΚ, ούτε οι στείροι πανηγυρισμοί της Νέας Δημοκρατίας θα τιθασεύσουν την αγριότητα των επελαυνόντων "τροικανών"», δήλωσε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης και συπλήρωσε: «Αυθαδιάζουν γιατί εμείς δεν έχουμε επιδείξει την πρέπουσα στιβαρότητα, αλλά και σύμπνοια».

    «Αν η κυβέρνηση δε συμφωνεί με γενική εκποίηση, δε σκοπεύει να ξεπουλήσει τη χώρα σε τιμή ευκαιρίας ... ας βγει καθαρά να καταγγείλει το μνημόνιο, όχι τους υπαλλήλους της τρόικας. Ας καταγγείλει το μνημόνιο τώρα. Όλα τα υπόλοιπα είναι φτηνά επικοινωνιακά παιχνίδια», δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας και σημείωσε: «Έχουν ήδη συμφωνήσει στη Σύνοδο Κορυφής για τη συνταγματοποίηση του μνημονίου, της φτώχειας και της εξαθλίωσης και τώρα το παίζουν αιφνιδιασμένοι. Και όλ' αυτά ερήμην του λαού, αλλά και της εθνικής αντιπροσωπείας».

    Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης, σχολίασε: «Η κυβέρνηση έχει τεράστιες ευθύνες, γιατί επέτρεψε σε εκπροσώπους των δανειστών να ξεπερνούν τα όρια τους. Είναι υπόλογη στον ελληνικό λαό για τις ακολουθούμενες πολιτικές της».

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [02] Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις στα διόδια

    Με νέες συγκέντρωσεις και μπλόκα σε σταθμούς διοδίων απαντούν σήμερα τα μέλη του κινήματος "Δεν Πληρώνω", στην τροπολογία, που κατατέθηκε στη Βουλή και μετατρέπει την άρνηση πληρωμής σε παράβαση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας με διοικητικό πρόστιμο 200 ευρώ σε κάθε παραβάτη.

    Το πρωί μέλη του κινήματος άνοιξαν το πρωί τις μπάρες στα διόδια στις Αφίδνες. «Δεν συζητάμε τίποτε παρά την κατάργηση των διοδίων σε έναν δρόμο, που έχουμε πληρώσει εδώ και 40 χρόνια», δηλώνουν και εμφανίζονται αποφασισμένα να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους ενόψει της ψήφισης της τροπολογίας, την ερχόμενη εβδομάδα.

    Σε ανάλογη διαμαρτυρία στα διόδια της Λεπτοκαρυάς Πιερίας, προχώρησαν κάτοικοι, φορείς και σύλλογοι του νομού. Ομάδες πολιτών, με πανό, κατέλαβαν τα διόδια από τις 2 το μεσημέρι και σήκωσαν τις μπάρες, προκειμένου να περνούν ελεύθερα τα οχήματα.

    «Διαμαρτυρόμαστε για όσα ακούστηκαν για τους "τζαμπατζήδες". Μας στερούν το αυτονόητο δικαίωμα να πηγαίνουμε στις δουλειές μας ελεύθερα. Είμαστε υποχρεωμένοι να πληρώνουμε μεγάλα ποσά για την καθημερινή μας μετακίνηση», δήλωσε υπεύθυνος της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης νομού Πιερίας, Ηλίας Τσολακίδης.

    Από την πλευρά του ο υπουργός Μεταφορών, Δημήτρης Ρέππας, σε συνέντευξή του στη δημόσια τηλεόραση κατήγγειλε το «καθεστώς ασυδοσίας, που επικρατεί, όταν νταλίκες διεθνών μεταφορών διέρχονται πλέον από τα διόδια χωρίς να πληρώνουν».

    «Η κυβέρνηση αναγνωρίζει τις αδικίες στις συμβάσεις κατασκευής εθνικών οδών, και εξετάζει τα περιθώρια άρσης τους μέσω επαναδιαπραγματεύσεων των συμβάσεων. Η ανομία ωστόσο δεν αποτελεί λύση», ανέφερε στη Βουλή, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα για την "ποινικοποίηση του κινήματος ανυπακοής στα διόδια".

    Σε κάθε περίπτωση, ο πρωθυπουργός συμφώνησε με τον κ. Τσίπρα πως ο πολίτης πληρώνει διόδια για δρόμους που δεν κατασκευάστηκαν και πως ιδιαίτερα ο τοπικός πληθυσμός πληρώνει «με τρόπο μη αναλογικό τις μετακινήσεις του»: «Αναγνωρίζουμε και αναζητούμε λύσεις μέσα στα πλαίσια των νομικών και οικονομικών μας δυνατοτήτων, για να βρούμε τις καλύτερες λύσεις μέσα στα πλαίσια των επαναδιαπραγματεύσεων. Δεν θα δεχθούμε όμως ότι η λύση είναι η ανομία», υπογράμμισε.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [03] Ανοιχτά από αύριο τα ιατρεία του ΙΚΑ

    Κανονικά θα λειτουργήσουν από αύριο, Δευτέρα, τα υποκαταστήματα του ΙΚΑ καθώς οι γιατροί του Ιδρύματος, ανέστειλαν τις κινητοποιήσεις τους.

    Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕΣΥΠ ΙΚΑ αποφάσισε να ανασταλούν οι κινητοποιήσεις, αλλά ζήτησε να συνεχιστεί ο διάλογος.

    Στόχος των γιατρών του ΙΚΑ σε συνεργασία και με άλλους ιατρικούς φορείς είναι να ακυρωθεί στην πράξη το νομοσχέδιο με προσφυγές στη δικαιοσύνη, αλλά και άλλες μορφές κινητοποιήσεων οι οποίες θα αποφασιστούν τις προσεχείς ημέρες.

    Ωστόσο οι γιατροί του ΙΚΑ ανακοίνωσαν ότι θα συμμετάσχουν στις 23 Φεβρουαρίου στην απεργία των ΑΔΕΔΥ - ΓΣΕΕ.

    Στην ίδια απεργιακή κινητοποίηση θα λάβουν μέρος και οι νοσοκομειακοί γιατροί, όπως αποφάσισε η ομοσπονδία τους (ΟΕΝΥΓΕ), ενόψει των συνελεύσεων που θα γίνουν σε όλα τα νοσοκομεία, προκειμένου να αντιδράσουν με άλλους τρόπους στο νομοσχέδιο, όπως η κατάληψη σε ταμεία νοσοκομείων κατά την διάρκεια των εφημεριών, με στόχο οι πολίτες να μην καταβάλουν χρήματα προκειμένου να εξετάζονται στα δημόσια νοσοκομεία.

    Από την πλευρά τους οι γιατροί του ΙΚΑ αναφέρουν ότι θα διεκδικήσουν δικαστικά την κατοχύρωση του 20λεπτου χρόνου εξέτασης του ασθενή, προκειμένου να μην τίθεται σε κίνδυνο η υγεία των ασφαλισμένων και να μην υποβαθμίζεται ο ρόλος του γιατρού του ΙΚΑ, ο οποίος -όπως τονίζουν- συκοφαντείται ως απλός συνταγογράφος.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [04] Νέες κινητοποιήσεις των δικηγόρων

    Τη συνέχιση της πανελλαδικής αποχής έως τη Δευτέρα, 21 Φεβρουαρίου, αποφάσισε η ολομέλεια των δικηγορικών συλλόγων της χώρας, που συνήλθε χθες στην Αθήνα με τη συμμετοχή 55 δικηγορικών συλλόγων από τους συνολικά 63 (δεν συμμετείχαν της Αθήνας και του Πειραιά). Το Σάββατο, 19 του μηνός, θα πραγματοποιηθεί νέα ολομέλεια στην Αθήνα.

    Οι δικηγόροι διαμαρτύρονται για το «άνοιγμα» του επαγγέλματός τους.

    Επιπλέον, αποφασίστηκε, την Τετάρτη, 16, να πραγματοποιηθεί από τις 8 το πρωί δύωρη συμβολική κατάληψη σε όλα τα δικαστήρια της χώρας, ενώ μια μέρα πριν, Τρίτη, 15, η συντονιστική επιτροπή της ολομέλειας θα δώσει συνέντευξη Τύπου.

    Ακόμη, η ολομέλεια αποδοκίμασε την πλειοψηφία των διοικητικών συμβουλίων του Δικηγορικού συλλόγου Αθηνών και Πειραιά για την απόφασή τους να μη συμμετέχουν στις απεργιακές κινητοποιήσεις, που πραγματοποιήθηκαν, αλλά και τη στάση ορισμένων μελών της ΕΣΗΕΑ να μην καλύψουν δημοσιογραφικά τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Σύνταγμα και τη συμβολική κατάληψη στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών, που έληξε χθες.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [05] Μολότοφ σε περιπολικό στην Κερατέα

    Επίθεση με μολότοφ σε περιπολικό σημειώθηκε λίγο πριν τη 1 στο μεσημέρι στην Κερατέα.

    Άγνωστοι πέταξαν βόμβα μολότοφ σε περιπολικό της Αστυνομίας, που βρισκόταν στη Λεωφόρο Λαυρίου, με αποτέλεσμα να τυλιχθεί στις φλόγες και να υποστεί σοβαρές ζημιές, χωρίς να τραυματιστεί κανείς.

    Η φωτιά επεκτάθηκε σε χόρτα δίπλα στον δρόμο, αλλά σβήστηκε έγκαιρα από την Πυροσβεστική Υπηρεσία.

    Το επεισόδιο δεν πήρε συνέχεια, όπως έγινε γνωστό από την Αστυνομία, αλλά οι αστυνομικές δυνάμεις είναι σε επιφυλακή.

    Αλλά έξι ΙΧ αυτοκίνητα και δύο μοτοσικλέτες πυρπόλησαν άγνωστοι τη νύχτα στο Παγκράτι και στον Άγιο Παντελεήμονα. Το μπαράζ των εμπρησμών ξεκίνησε στις 3 τα ξημερώματα από το Παγκράτι, όπου οι εμπρηστές έβαλαν φωτιά διαδοχικά, έως τις 6 το πρωί, σε δύο μοτοσυκλέτες και τρία αυτοκίνητα, που ήταν σταθμευμένα στις οδούς Νικοσθένους 16-18, Αθανασίας 27, Πασιτέλους 4, Ασπασίας 14-16 και Λυθίπου 7.

    Στις 5 τα ξημερώματα τυλίχθηκαν στις φλόγες δύο ΙΧ στην οδό Αριστοτέλους 142 και λίγα λεπτά αργότερα άλλο ένα στην οδό Αριστοτέλους 189, στον Αγ. Παντελεήμονα.

    Για τους εμπρησμούς διενεργείται προανάκριση από το ανακριτικό τμήμα της Πυροσβεστικής σε συνεργασία με την κρατική ασφάλεια.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [06] Προβάδισμα ΠΑΣΟΚ σε δημοσκόπηση

    Στις 7,5 μονάδες έχει διαμορφωθεί η διαφορά στην απήχηση του κυβερνώντος κόμματος από εκείνη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας PUBLIC ISSUE, που δημοσιεύει στο σημερινό της φύλλο η εφημερίδα «Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ».

    Ειδικότερα, στην ερώτηση περί «εκλογικής επιρροής των πολιτικών κομμάτων», χίλια και πλέον άτομα, που συμμετέχουν στη δημοσκόπηση, δίνουν την πρωτιά στο ΠΑΣΟΚ με ποσοστό 38% και ακολουθούν η ΝΔ με 30,5%, το ΚΚΕ με 10,5%, το ΛΑΟΣ με 6%, ο ΣΥΡΙΖΑ με 4,6%, οι Οικολόγοι Πράσινοι με 3%, η Δημοκρατική Αριστερά με 2,5% και η Δημοκρατική Συμμαχία με 2%.

    Οι Έλληνες εμφανίζονται ανασφαλείς σε ό,τι αφορά τις σκέψεις τους για τα επόμενα χρόνια, καθώς 83 στους 100 δηλώνουν ότι δεν αισθάνονται σιγουριά, ενώ για την προσωπική τους οικονομική κατάσταση, 57 στους 100 εκτιμούν ότι θα επιδεινωθεί, σε αντίθεση με 35, που θεωρούν ότι θα παραμείνει η ίδια.

    Για, δε, το ενδεχόμενο των εκλογών, οι μισοί από τους ερωτώμενους εκτιμούν ότι μάλλον θα γίνουν, παρότι σε ποσοστό 73% δεν το κρίνουν αναγκαίο.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 13 February 2011 - 13:30:18 UTC