Visit our archive of Documents on Greece & the Former Yugoslav Republic of Macedonia (FYROM) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 11-02-20

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Έκρυθμη η κατάσταση στον αραβικό κόσμο
  • [02] Σύγκλιση για τις αλλαγές στα ΑΕΙ ο»Ώ

  • [01] Έκρυθμη η κατάσταση στον αραβικό κόσμο

    Νέες διαδηλώσεις έγιναν σήμερα στη Βεγγάζη, στην ανατολική Λιβύη, όπου οι διαδηλωτές αντιμετωπίστηκαν ακόμη και με πυρά.

    Τουλάχιστον 104 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη Λιβύη από την έναρξη των διαδηλώσεων την Τρίτη, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων η οργάνωση υπεράσπισης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Human Rights Watch (HRW), επικαλούμενη ιατρικές πηγές και μάρτυρες. Πηγή που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο έκανε λόγο για 200 νεκρούς, στη Βεγγάζη, από την έναρξη των ταραχών.

    Υεμένη: Ένας έφηβος νεκρός, τουλάχιστον 11 τραυματίες

    Στις νέες βίαιες συγκρούσεις ανάμεσα σε διαδηλωτές και άνδρες των υπηρεσιών ασφαλείας χθες, Σάββατο, σκοτώθηκε ένας έφηβος και πολλοί άνθρωποι τραυματίστηκαν στο Άντεν, στη νότια Υεμένη, ενώ αντικαθεστωτικοί και οπαδοί του προέδρου Άλι Αμπντάλα αλ Σάλεχ συγκρούστηκαν ξανά και στην πρωτεύουσα Σαναά.

    Σε δηλώσεις του που μετέδωσε το πρακτορείο SABA, ο πρόεδρος Σάλεχ, ο οποίος κυβερνά τη χώρα τα τελευταία 32 χρόνια, υποστήριξε ότι η Υεμένη είναι χώρα "δημοκρατική". "Είναι δικαίωμα όλων των πολιτών να εκφράζουν τις απόψεις τους με τρόπο ειρηνικό, με δημοκρατικές μεθόδους (. . .) χωρίς να κλείνουν δρόμους, χωρίς να σκοτώνουν" ανέφερε.

    Στο Άντεν οι διαδηλώσεις εναντίον του Σάλεχ επαναλήφθηκαν το απόγευμα, όταν ένας έφηβος 16 ετών σκοτώθηκε από αδέσποτη σφαίρα, καθώς αστυνομικοί έριχναν "προειδοποιητικά" πυρά για να διαλύσουν διαδηλωτές, ανέφερε νοσοκομειακή πηγή. Ο έφηβος βρισκόταν κοντά στο σπίτι του στη συνοικία Σεΐχ Οσμάν όταν επλήγη θανάσιμα από τη σφαίρα, ανέφερε η οικογένειά του.

    Ο νέος θάνατος αυξάνει σε 10 τα θύματα από τις ταραχές στο Άντεν και σε 11 τα θύματα συνολικά στην Υεμένη μετά την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, την 13η Φεβρουαρίου.

    Για τέταρτη συνεχή ημέρα χιλιάδες άνθρωποι συμμετείχαν σε διαδηλώσεις σε πολλές συνοικίες του Άντεν, φωνάζοντας συνθήματα, όπως "ο λαός απαιτεί να πέσει το καθεστώς", αψηφώντας την ανάπτυξη μεγάλων δυνάμεων των υπηρεσιών ασφαλείας, ανέφερε ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου στην πόλη. "Ούτε του Βορρά ούτε του Νότου, η επανάστασή μας είναι της νεολαίας" φώναζαν διαδηλωτές, προσπαθώντας να αποστασιοποιηθούν από το τοπικό αυτονομιστικό κίνημα--η Νότια Υεμένη ήταν ανεξάρτητο κράτος ως το 1990.

    Η αστυνομία επιχείρησε να διαλύσει πορείες, ρίχνοντας δακρυγόνα και χρησιμοποιώντας σφαίρες από καουτσούκ. Τουλάχιστον 11 άνθρωποι τραυματίστηκαν, ανάμεσά τους δύο κορίτσια 9 και 11 ετών, σύμφωνα με ιατρικές πηγές. Δύο στρατιώτες τραυματίστηκαν από πυρά αγνώστων που άνοιξαν πυρ εναντίον τους κοντά στο κεντρικό αστυνομικό τμήμα της πόλης, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες. Όπως και προηγούμενα βράδια, νέοι απέκλεισαν πολλούς δρόμους.

    Ο Σάλεχ κατηγόρησε, χωρίς να τους κατονομάσει, τους αυτονομιστές του νότου ότι υποκινούν τις ταραχές.

    Τζιμπουτί: Δύο νεκροί σε αντικαθεστωτική διαδήλωση

    Τρεις σημαντικές προσωπικότητες της αντιπολίτευσης συνελήφθησαν χθες Σάββατο στο Τζιμπουτί, έπειτα από μία πρωτοφανή διαδήλωση κατά του καθεστώτος του προέδρου Ισμαήλ Όμαρ Γκουέλεχ, η οποία εξελίχθηκε σε βίαιες συγκρούσεις μεταξύ των διαδηλωτών και των δυνάμεων ασφαλείας, με αποτέλεσμα τον θάνατο δύο ανθρώπων.

    Δύο από τους συλληφθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι αργότερα το βράδυ του Σαββάτου, όπως ανακοινώθηκε από την κρατική τηλεόραση, χωρίς να διευκρινίζει τι συνέβη με τον τρίτο. Πρόκειται για τους προέδρους του Εθνικού Δημοκρατικού Κόμματος, της Ένωσης για την Δικαιοσύνη και την Δημοκρατία, και του Δημοκρατικού Κόμματος του Τζιμπουτί.

    Οι διαδηλωτές ζητούσαν την αποχώρηση του προέδρου Γκουέλεχ, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία από το 1999 και θα είναι υποψήφιος για τρίτη φορά στις επόμενες προεδρικές εκλογές.

    Έπειτα από τη διαδήλωση, οι συμμετέχοντες αποφάσισαν να παραμείνουν στην περιοχή κατά τη διάρκεια της νύχτας και οι δυνάμεις ασφαλείας προσπάθησαν να τους διαλύσουν, χρησιμοποιώντας δακρυγόνα.

    Διαδηλώσεις και στο Μαρόκο

    Xιλιάδες Μαροκινοί διαδήλωσαν στην Καζαμπλάνκα και στη Ραμπάτ μετά από έκκληση του κινήματος της "20ης Φεβρουαρίου", που ξεκίνησε στο Facebook, ζητώντας πολιτικές μεταρρυθμίσεις και μείωση των εξουσιών του βασιλιά.

    Το Ριάντ καλεί την αντιπολίτευση του Μπαχρέιν να δεχθεί τον διάλογο με την κυβέρνηση

    Η Σαουδική Αραβία κάλεσε την αντιπολίτευση του Μπαχρέιν να δεχθεί τον διάλογο με την κυβέρνηση και απέρριψε "οποιαδήποτε ξένη ανάμειξη στις υποθέσεις" της γειτονικής χώρας, μετέδωσε σήμερα το επίσημο πρακτορείο Spa.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [02] Σύγκλιση για τις αλλαγές στα ΑΕΙ

    Τα σημεία συμφωνίας με τους πρυτάνεις επισήμανε η υπουργός Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων Άννα Διαμαντοπούλου, η οποία παρέστη και μίλησε στη Σύνοδο πρυτάνεων, που έγινε στο Ναύπλιο.

    "Ο ευρύς διάλογος για τις αλλαγές στην Ανώτατη Εκπαίδευση", είπε η υπουργός, "έχει αναδείξει πολλά σημεία συμφωνίας μεταξύ του υπουργείου και της πανεπιστημιακής κοινότητας. Τα σημεία αυτά αφορούν στη βελτίωση των ακαδημαϊκών και διδακτικών διαδικασιών στα ελληνικά πανεπιστήμια. Αφορούν δηλαδή σε πτυχία με αξία. Αυτό είναι το κύριο ζητούμενο της ελληνικής κοινωνίας".

    Οι πρυτάνεις μετέφεραν στην υπουργό, την αγωνία τους για την ελλιπή, όπως είπαν, χρηματοδότηση των ιδρυμάτων, η οποία έχει περικοπεί κατά 35%, ενώ τόνισαν ότι και ο τομέας της έρευνας κινδυνεύει, παρά το γεγονός ότι σ΄ολόκληρη τη χώρα, το 70% του ερευνητικού έργου εκπονείται από τα πανεπιστήμια.

    Οι πρυτάνεις παραμένουν αντίθετοι ως προς τις προτάσεις του υπουργείου για τα Συμβούλια Διοίκησης που το υπουργείο προτείνει να περιλαμβάνουν και εξωπανεπιστημιακούς, καθώς και για την επιλογή του πρύτανη από πρόσωπα προερχόμενα ακόμη και από ιδρύματα του εξωτερικού.

    Ωστόσο, η υπουργός άκουσε και τα παράπονα των πρυτάνεων για απαξιωτική πολιτική απέναντι τους. Η κ. Διαμαντοπούλου, όμως, είχε την ευκαιρία να τους διευκρινίσει ότι τιμά την πανεπιστημιακή κοινότητα και τα ελληνικά ιδρύματα, το έργο των οποίων προβάλει σε κάθε ευκαιρία εντός ή εκτός Ελλάδας.

    Στη συνεδρίαση συζητήθηκε και το θέμα του ασύλου, με αφορμή τα πρόσφατα γεγονότα με την κατάληψη της Νομικής από μετανάστες. Συμφωνήθηκε από όλους τους πρυτάνεις, η θεσμοθέτηση επιτροπής, στην οποία θα συμμετέχουν όλα τα Πανεπιστήμια και θα διαχειρίζεται κρίσεις σχετικές με το πανεπιστημιακό άσυλο.

    Υπουργείο και πρυτάνεις αναγνωρίζουν ότι η συζήτηση με την υπουργό έγινε σε καλό κλίμα, ενώ η κ. Διαμαντοπούλου είπε ότι οι προτεινόμενες αλλαγές αναμένεται να περιληφθούν σε νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή εντός του Μαρτίου και θα εφαρμοσθούν πλήρως στα πανεπιστήμια από το 2013.

    Τα σημεία στα οποία υπάρχει μερική η ολική συμφωνία είναι δεκατρία και συγκεκριμένα αφορούν :

  • Τη λειτουργία του Πανεπιστημίου με όρους διαφάνειας, λογοδοσίας, και αξιολόγησης (εσωτερικής και εξωτερικής). Θέσπιση θεσμικών αντίβαρων για έλεγχο και λογοδοσία

  • Την ανάδειξη της αριστείας και της καινοτομίας

  • Την ενεργό συμμετοχή στη διαμόρφωση του Ευρωπαϊκού Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης και Έρευνας

  • Τη θεσμοθέτηση περιφερειακών οργάνων για την εκπόνηση σχεδίου στρατηγικού σχεδιασμού ανάπτυξης της Ανώτατης Εκπαίδευσης

  • Τα Πανεπιστήμια να έχουν την πλήρη ευθύνη για τις σπουδές (δομή, τίτλοι, οργάνωση, περιεχόμενο, κλπ) με βασική μονάδα τη Σχολή

  • Την επικαιροποίηση των προγραμμάτων σπουδών, τη δημιουργία περισσότερων διατμηματικών προγραμμάτων και την ίδρυση μεταπτυχιακών σχολών

  • Την πλήρη εφαρμογή του συστήματος πιστωτικών μονάδων (ECTS)

  • Τη χρήση δεικτών ποιότητας και αποτελεσματικότητας για ένα ποσοστό της χρηματοδότησης

  • Την πλήρη οικονομική διαχείριση από τα ίδια τα ιδρύματα

  • Τη θεσμοθέτηση δυνατότητας για την οικονομική αξιοποίηση των κληροδοτημάτων των ΑΕΙ

  • Την εξειδίκευση λειτουργικών ιδιαιτεροτήτων μέσω των εσωτερικών κανονισμών

  • Μεταβατική περίοδο μέχρι το 2013 για την πλήρη εφαρμογή.

    Ειδικότερα η υπουργός , κλείνοντας την ομιλία της επισήμανε: «Σταθερή συνιστώσα όλων των έως τώρα προτάσεων του υπουργείου είναι η προσήλωση στο "πρώτα ο μαθητής". Για τις αλλαγές στην Ανώτατη Εκπαίδευση, σήμερα λέμε "πρώτα ο φοιτητής". Αυτό είναι ιδιαίτερης σημασίας καθώς είναι από τα βασικά αιτούμενα της κοινωνίας που απαιτεί άμεση και σημαντική βελτίωση της ποιότητας των σπουδών και της δυναμικής των πτυχίων, ώστε οι απόφοιτοι των ελληνικών Πανεπιστημίων να βγαίνουν προετοιμασμένοι για τις δύσκολες και ανταγωνιστικές συνθήκες που τους περιμένουν».

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 20 February 2011 - 15:30:15 UTC