Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 11-02-22

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΥΠΕΚΑ: Διευκρινίσεις για το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ' Οίκον»
  • [02] Δάνεια για μικρομεσαίους ο»Ώ

  • [01] ΥΠΕΚΑ: Διευκρινίσεις για το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ' Οίκον»

    Διευκρινίσεις για το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατβ Οίκον» δίνει το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, απαντώντας εμμέσως και στις αναφορές που έκανε την Παρασκευή ο τομεάρχης Ανάπτυξης της ΝΔ, κ. Κ. Χατζηδάκης.

    Όπως επισημαίνεται, το πρόγραμμα όπως είχε προετοιμαστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, είχε πλήρη διαχειριστική και τεχνική ανωριμότητα, όπως επανειλημμένως έχει αναλυθεί στη Βουλή. Συγκεκριμένα, ο προϋπολογισμός του προγράμματος δεν είχε διασφαλιστεί, ήταν σε εκκρεμότητα η προώθηση της απαραίτητης νομοθετικής ρύθμισης, δεν υπήρχε έγγραφη συμφωνία για τη λειτουργία του διαχειριστικού σχήματος και δεν διασφαλιζόταν η απαίτηση της ΕΕ για ενεργειακή επιθεώρηση πριν και μετά τις παρεμβάσεις.

    Σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ, το πρόγραμμα όπως υλοποιείται σήμερα, διασφαλίζει και μεγιστοποιεί τα οφέλη για τους πολίτες αλλά και τη χώρα συνολικά, για πέντε λόγους. Ειδικότερα:

    1. Η υλοποίησή του προγράμματος μέσω του Ταμείου Χαρτοφυλακίου που συστάθηκε τον Ιούλιο στην ΤΕΜΠΜΕ ΑΕ.

    2.Η λήψη δανείου έχει μεγάλα πλεονεκτήματα για τους πολίτες.

    3.Μια σημαντική διαφορά από το πρόγραμμα που είχε εξαγγείλει η προηγούμενη κυβέρνηση είναι ο ακριβής και αντικειμενικός τρόπος προσδιορισμού των απαραίτητων παρεμβάσεων για ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών και υπολογισμού της εξοικονομούμενης ενέργειας.

    4.Η αυτονομία θέρμανσης αφορά μόνο την περίπτωση αίτησης για μεμονωμένο διαμέρισμα, όπου απαιτείται η θέρμανση του να πραγματοποιείται με σύστημα/συσκευή τον έλεγχο του/ης οποίου/ας έχει ο ένοικος του διαμερίσματος (αυτονομία σε κεντρικό σύστημα θέρμανσης, σύστημα/ συσκευή αποκλειστικά για τις ανάγκες θέρμανσης του διαμερίσματος) ή υποβολή σχετικής πρότασης στο πλαίσιο του Προγράμματος. Και αυτό γιατί μόνο με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται ουσιαστική εξοικονόμηση.

    5.Παρά το γεγονός ότι το Πρόγραμμα υλοποιείται με θεσμικές και διαχειριστικές καινοτομίες, είναι ευέλικτο διότι δεν έχει τους περιορισμούς που είχε ο σχεδιασμός της προηγούμενης κυβέρνησης (επιλέξιμες ήταν μόνο μονοκατοικίες και πολυκατοικίες και όχι διαμερίσματα, και επίσης 3 εκ των 5 παρεμβάσεων ήταν υποχρεωτικές).

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [02] Δάνεια για μικρομεσαίους

    Δάνεια μέχρι 100.000 ευρώ σε μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις για επενδύσεις και επέκταση της δραστηριότητάς τους, με επιτόκια που ξεκινούν κάτω και από 3 %, θα δίνουν από αύριο η Εθνική και η Alpha Bank, στο πλαίσιο του πρώτου από τα τρία συνολικά προγράμματα της πρωτοβουλίας Jeremie, που αρχίζει να εφαρμόζεται στη χώρα μας.

    Τα νέα προγράμματα παρουσίασαν σήμερα ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Μ. Χρυσοχοίδης και ο διευθύνων σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων κ. Richard Pelly, σε εκδήλωση σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

    Το πρόγραμμα που "τρέχει" από αύριο έχει συνολικό προϋπολογισμό 120 εκατ. ευρώ από τα οποία 60 εκατ. προέρχονται από το ΕΣΠΑ και τα υπόλοιπα 60 από τις δύο τράπεζες, που επελέγησαν μετά από διαγωνισμό.

    Απευθύνεται σε επιχειρήσεις με προσωπικό έως 50 άτομα, υπό ίδρυση ή νεοιδρυθείσες (δηλαδή να μην λειτουργούν περισσότερο από τρία χρόνια).

    Η περίοδος αποπληρωμής είναι 36 - 72 μήνες, θα συμπεριλαμβάνει και περίοδο χάριτος ενώ μειωμένες θα είναι και οι εξασφαλίσεις που θα ζητούν οι τράπεζες.

    Για το δεύτερο πρόγραμμα, που υπολογίζεται να ενεργοποιηθεί τον Απρίλιο έχει ξεκινήσει ο διαγωνισμός επιλογής των τραπεζών. Θα έχει προϋπολογισμό 60 εκατ. ευρώ και θα παρέχει δάνεια μέχρι 25.000 ευρώ σε πολύ μικρές επιχειρήσεις όλων των τομέων οικονομικής δραστηριότητας. Για το τρίτο πρόγραμμα δημοσιεύθηκε την προηγούμενη εβδομάδα η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, θα έχει προϋπολογισμό 180 εκατ. ευρώ και θα παρέχει δάνεια μέχρι 500.000 ευρώ σε επιχειρήσεις με προσωπικό έως 250 άτομα για επενδύσεις στους τομείς πληροφορικής και επικοινωνιών ή σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς αυτούς για επενδύσεις στην ανάπτυξη και την καινοτομία.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 22 February 2011 - 11:30:14 UTC