Visit the Web Pages Hosted by HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 11-02-22

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σε απεργιακό κλοιό η χώρα
  • [02] Λουτρό αίματος στη Λιβύη ο»Ώ

  • [01] Σε απεργιακό κλοιό η χώρα

    Χωρίς τρόλεϊ και ηλεκτρικό σιδηρόδρομο παρέμεινε και σήμερα η Αθήνα για πάνω από 4 ώρες, εξαιτίας των κινητοποιήσεων που συνεχίζουν οι εργαζόμενοι στις αστικές συγκοινωνίες.

    Στο μεταξύ, σε 48ωρη απεργία κατέρχονται σήμερα και αύριο οι εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σύμφωνα με κοινή απόφαση της ΔΟΕ και της ΟΛΜΕ. Δάσκαλοι και καθηγητές διαμαρτύρονται για τη μείωση των αποδοχών τους, τη μείωση των δαπανών για την Παιδεία, αλλά και τις συγχωνεύσεις σχολείων. Κοινές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας θα πραγματοποιηθούν στις 11 στα Προπύλαια και μεθαύριο την ίδια ώρα στο Μουσείο.

    Εξάλλου, σε απεργιακό κλοιό θα βρεθεί αύριο η χώρα εξαιτίας της πανελλαδικής απεργίας που έχουν κηρύξει ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ. Στις 11 το πρωί θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Πεδίον του Άρεως, ενώ την ίδια ώρα χωριστή συγκέντρωση στην Ομόνοια θα γίνει από το ΠΑΜΕ.

    Στην κινητοποίηση της Τετάρτης θα συμμετέχουν δημόσιοι υπάλληλοι, τραπεζικοί, το προσωπικό των ΔΕΚΟ, οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα και οι εργαζόμενοι στα Μέσα Ενημέρωσης, οι γιατροί, οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, στο ΕΚΑΒ και στην πρόνοια. Μόνο τα επείγοντα περιστατικά θα εξυπηρετούν τα νοσοκομεία.

    Ακινητοποιημένα θα παραμείνουν αύριο τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ. Το Μετρό και το Τραμ θα κινηθούν κανονικά, ενώ ο ηλεκτρικός σιδηρόδρομος θα κινηθεί από τις 9 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα, προκειμένου οι εργαζόμενοι να μπορούν να κατέβουν στο κέντρο για να πάρουν μέρος στη συγκέντρωση και την πορεία που διοργανώνουν οι δύο κορυφαίες συνδικαλιστικές οργανώσεις.

    Δεμένα θα παραμείνουν τα πλοία στα λιμάνια, καθώς η ΠΝΟ συμμετέχει στην απεργία.

    Από τις 12 εως τις 4 το απόγευμα δεν θα πραγματοποιηθούν πτήσεις, εξαιτίας της στάσης εργασίας των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας.

    Τη συμμετοχή στις αυριανές κινητοποιήσεις ανακοίνωσε και η Ομοσπονδία πρατηριούχων - εμπόρων καυσίμων.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [02] Λουτρό αίματος στη Λιβύη

    Σύμφωνα με εκτιμήσεις της αντιπολίτευσης, περισσότεροι από 560 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη Λιβύη από τότε που άρχισε η λαϊκή εξέγερση στη χώρα. Το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Αραμπίγια μετέδωσε ότι εξακολουθεί να αγνοείται η τύχη 1.400 ανθρώπων.

    Ο Λίβυος ηγέτης Μουάμαρ Καντάφι με μια σύντομη δήλωσή του, που διήρκεσε μόλις 22 δευτερόλεπτα, τις πρώτες πρωϊνές ώρες της Τρίτης, στην κρατική τηλεόραση, αντέκρουσε τις φήμες που τον έφεραν να έχει εγκαταλείψει την πρωτεύουσα Τρίπολη και να βρίσκεται καθ' οδόν για τη Βενεζουέλα.

    Οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις έχουν πλέον μεταφερθεί μέσα στο κέντρο της πρωτεύουσας Τρίπολης.Υπάρχει μαρτυρία πολιτικού ακτιβιστή σύμφωνα με την οποία σημειώθηκε και βομβαρδισμός από πολεμικό αεροπλάνο.

    Άλλες αναφορές επιμένουν ότι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, όπου και σημειώθηκαν οι μεγαλύτερες και αιματηρότερες συγκρούσεις τις προηγούμενες ημέρες, η Βεγγάζη βρίσκεται πλέον στα χέρια της αντιπολίτευσης.

    Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον κάλεσε την κυβέρνηση της Λιβύης να σταματήσει την αιματοχυσία και να σεβαστεί τις επιθυμίες, αλλά και τα δικαιώματα των πολιτών.

    Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συνεδριάσει κεκλεισμένων των θυρών, σήμερα, Τρίτη, προκειμένου να συζητήσει την κρίση στη Λιβύη, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές. Όπως αναφέρεται, η σύγκληση της συνεδρίασης ζητήθηκε από τον Λίβυο πρεσβευτή στα Ηνωμένα Έθνη, Ιμπραίμ Νταμπασί και θα πραγματοποιηθεί στις 2 το μεσημέρι.

    Να σημειωθεί πως πολλές ξένες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη Λιβύη, όπως η βρετανική BP, η γαλλική Total η ιταλική ENI και οι γερμανικές Wintershall και RWE Dea απομακρύνουν τους υπαλλήλους τους από τη χώρα.

    Οι ΗΠΑ διέταξαν, επίσης, να αποχωρήσουν όλοι οι "μη απαραίτητοι" διπλωματικοί υπάλληλοί τους, ενώ αρκετές χώρες ετοιμάζονται να απομακρύνουν τους υπηκόους τους.

    Τέλος, η Υπάτη Αρμοστής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Νάβι Πιλάι προειδοποίησε σήμερα τις λιβυκές αρχές ότι "οι συστηματικές επιθέσεις εναντίον του άμαχου πληθυσμού μπορεί να ισοδυναμούν με εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας".

    Σε δήλωσή της, η Πιλάι ζήτησε να σταματήσουν αμέσως οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κατήγγειλε την αναφερθείσα χρήση πολυβόλων, ελεύθερων σκοπευτών και στρατιωτικών αεροπλάνων εναντίον των πολιτών.

    Η Πιλάι ζήτησε επίσης να πραγματοποιηθεί διεθνής έρευνα για τις επιθέσεις εναντίον των αντικυβερνητικών διαδηλωτών.

    Σε ετοιμότητα για τη μεταφορά των Ελλήνων

    Τις τεράστιες δυσκολίες, που υφίστανται στη Λιβύη, χώρα σε ιδιαίτερα ρευστή κατάσταση, που αδυνατούν να ελέγξουν οι αρχές, προσπαθεί να παρακάμψει το Υπουργείο Εξωτερικών στην εφαρμογή του σχεδίου επαναπατρισμού των Ελλήνων πολιτών.

    Καθώς βρίσκονται, ήδη, σε ετοιμότητα δύο στρατιωτικά αεροσκάφη C 130 στο αεροδρόμιο της Ελευσίνας με τη δυνατότητα άμεσης απογείωσης, μόλις δοθεί η σχετική εντολή, το Υπουργείο Εξωτερικών και ειδικότερα ο υφυπουργός Δημήτρης Δόλλης, επικεφαλής του συντονισμού του σχεδίου, προσπαθούν να λύσουν τα δύο βασικά προβλήματα: το θέμα των αδειών υπερπτήσεως και προσγειώσεως που θα εγγυηθούν ασφάλεια για το αεροσκάφος και το πλήρωμά του και το άλλο της περισυλλογής των Ελλήνων εργαζομένων σε εταιρίες, που δραστηριοποιούνται στη Λιβύη και είναι διάσπαρτες στην έρημο της Σαχάρας σε αποστάσεις εκατοντάδων χιλιομέτρων.

    Όπως εξήγησε σε τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές συνεντεύξεις του σήμερα ο κ. Δόλλης, πέρα από το βασικό θέμα ασφάλειας, στη Λιβύη υπάρχουν τέσσερα αεροδρόμια από τα οποία, όμως, οι Έλληνες βρίσκονται σε αποστάσεις έως και 350 χιλιομέτρων.

    Οι Έλληνες, που βρίσκονται στη Λιβύη, όπως είπε ο κ. Δόλλης υπολογίζονται σε περίπου 300 άτομα, σύμφωνα με την καταγραφή που επιχείρησε έως χθές αργά το βράδυ το Υπουργείο Εξωτερικών.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 22 February 2011 - 15:30:14 UTC