Read the Treaty of Lausanne (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 11-02-22

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Στις 25 Μαρτίου οι αποφάσεις"
  • [02] Σε απεργιακό κλοιό η χώρα
  • [03] Μ. Καντάφι: "Δεν παραιτούμαι"
  • [04] Πολύνεκρος σεισμός στη Νέα Ζηλανδία
  • [05] Αποκλείστηκε ο ΠΑΟΚ ο»Ώ

  • [01] "Στις 25 Μαρτίου οι αποφάσεις"

    "Δεν υπάρχει θέμα αναδιάρθρωσης του χρέους ούτε "κουρέματος" γιατί κάτι τέτοιο έχει να κάνει με την αξιοπιστία των πιστωτών μας", δήλωσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου με την Γερμανίδα Καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο.

    Η κ. Μέρκελ κατέστησε σαφές ότι το πρόγραμμα που ακολουθεί η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει να εφαρμόζεται και διευκρίνισε ότι δεν ζητούνται άλλα μέτρα.

    Όσον αφορά το ζήτημα της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής του χρέους, η κ. Μέρκελ τόνισε ότι είναι στο τραπέζι των συζητήσεων ως μέρος του συνολικού πακέτου που αφορά την διευθέτηση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη και αναμένεται να αποφασιστεί στο Έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στις 25 Μαρτίου.

    Δηλώσεις στήριξης και αναγνώρισης των προσπαθειών που καταβάλλει η Ελλάδα για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους έκαναν τόσο ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος και ΥΠΕΞ Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ, όσο και ο πρόεδρος των Πρασίνων Τζεμ Έτσντεμιρ μετά τις συναντήσεις τους με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου στο Βερολίνο.

    "Εξέφρασα στον Έλληνα πρωθυπουργό το μεγάλο μου σεβασμό για τις δύσκολες αποφάσεις που πήρε και πρέπει να πάρει", δήλωσε ο κ. Σταϊνμάιερ εξερχόμενος από τη συνάντηση με τον κ. Παπανδρέου.

    Ο ένας εκ των δύο προέδρων του κόμματος των Πρασίνων Τζεμ Έτσντεμιρ επισήμανε το ιδιαίτερα φιλικό κλίμα της συνάντησής του με τον κ. Παπανδρέου. Εκτίμησε ότι η μείωση του χρέους δεν πρέπει να αναμένεται βραχυπρόθεσμα, αλλά θα χρειαστεί χρόνος, είπε ο κ. Έτσντεμιρ και πρόσθεσε ότι συμφωνεί με την πρόταση για τη θέσπιση ευρωομολόγων.

    Συνάντηση Γ.Παπακωνσταντίνου με Β. Σόιμπλε

    Το σύνολο των θεμάτων που αφορούν στη βοήθεια και τη στήριξη της ΕΕ προς την Ελλάδα και την ασπίδα προστασίας του ευρώ ενόψει των κρίσιμων Συμβουλίων της ΕΕ συζητήθηκε στη συνάντηση που είχε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωσταντίνου με το Γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο Βερολίνο.

    Η γερμανική πλευρά φέρεται να κρατά τα χαρτιά της κλειστά σε επί μέρους πτυχές της διαπραγμάτευσης μέχρις ότου διαμορφωθεί λύση για το σύνολο του "πακέτου", στο οποίο εντάσσονται τόσο ο μηχανισμός στήριξης, προσωρινός και μόνιμος από το 2013, όσο και η γαλλογερμανική επιδίωξη για το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας. Σύμφωνα με πληροφορίες από ελληνική κυβερνητική πηγή, πρόκειται για μία "ανοιχτή" διαπραγμάτευση στην οποία γίνονται βήματα μπροστά με τις τελικές αποφάσεις να παραπέμπονται στο Συμβούλιο Κορυφής της ΕΕ (25-26 Μαρτίου 2011).

    Η γερμανική πλευρά φέρεται να δείχνει πλήρη κατανόηση για τις προσπάθειες που καταβάλει η Ελλάδα. Ωστόσο, η μεγαλύτερη δυστοκία που υπάρχει στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης είναι στα ζητήματα της επαναγοράς του χρέους και του καθορισμού του ύψους των επιτοκίων.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [02] Σε απεργιακό κλοιό η χώρα

    Οι δημόσιες υπηρεσίες, οι δήμοι, τα μέσα μαζικής μεταφοράς, τα νοσοκομεία, οι τράπεζες, τα σχολεία, τα μέσα ενημέρωσης, συμμετέχουν στην 24ωρη απεργία που έχουν κηρύξει για την Τετάρτη ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ για ασφαλιστικά και μισθολογικά θέματα, ενώ κλειστά θα παραμείνουν τα εμπορικά καταστήματα.

    Στην Αθήνα, θα πραγματοποιηθούν δύο συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, η μια στο Πεδίον του Άρεως από ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ στις 11 το πρωί και η δεύτερη στην Ομόνοια από το ΠΑΜΕ.

    Στην αυριανή κινητοποίηση συμμετέχουν:

    - Οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι εφοριακοί, οι τελωνειακοί, το προσωπικό των Ταμείων και οι εργαζόμενοι στους δήμους και στις νομαρχίες.

    - οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, το προσωπικό των ΔΕΚΟ και οι τραπεζοϋπάλληλοι.

    -Οι νοσοκομειακοί γιατροί, οι γιατροί του ΙΚΑ, το νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό των νοσοκομείων, το προσωπικό του ΕΚΑΒ και οι εργαζόμενοι στην πρόνοια. Τα νοσοκομεία θα εξυπηρετούν μόνο τα επείγοντα περιστατικά.

    - Απέχουν από τα καθήκοντά τους δικηγόροι, γιατροί και μηχανικοί του δημοσίου.

    - Κλειστά θα παραμείνουν τα εμπορικά καταστήματα σε όλη τη χώρα μετά από απόφαση της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ).

    - Δεν θα πραγματοποιηθούν οι πτήσεις από τις 12 έως τις 4 το απόγευμα λόγω στάσης εργασίας των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας.

    - Τα πλοία θα μείνουν δεμένα στα λιμάνια, λόγω της απεργίας της ΠΝΟ.

    - Απεργούν οι εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής μεταφοράς της Αθήνας, αλλά σε ώρες που δεν θα παρεμποδίζεται η συμμετοχή στις συγκεντρώσεις.

    - Οι δάσκαλοι και οι καθηγητές οι οποίοι πραγματοποιούν 48ωρη απεργία (Τρίτη και Τετάρτη).

    - Απεργούν και οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, μετά από απόφαση της ΠΟΕΣΥ.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [03] Μ. Καντάφι: "Δεν παραιτούμαι"

    Ο Μουάμαρ Καντάφι, δήλωσε ότι προτίθεται να παραμείνει στη Λιβύη ως "επικεφαλής της επανάστασης", καθώς εκτιμά ότι δεν κατέχει επίσημη θέση από την οποία μπορεί να παραιτηθεί. "Θα πεθάνω σαν μάρτυρας", είπε, ενώ απείλησε ότι θα καλέσει τον λαό "να καθαρίσει τη Λιβύη πόρτα-πόρτα", εάν δεν υποχωρήσουν οι διαδηλωτές και δεν φύγουν από τους δρόμους.

    "Ο Μουάμαρ Καντάφι δεν έχει επίσημη θέση από την οποία να παραιτηθεί. Ο Μουάμαρ Καντάφι είναι ο επικεφαλής της επανάστασης, είναι συνώνυμος των θυσιών μέχρι τον θάνατο. Πρόκειται για τη χώρα μου, αυτή των γονιών και των προγόνων μου", είπε, μιλώντας για τον εαυτό του σε τρίτο πρόσωπο. Θα πολεμήσω μέχρι την τελευταία ρανίδα του αίματός μου", υπογράμμισε, στο διάγγελμά του, που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση,

    Αυτοχαρακτηρίστηκε "βεδουίνος πολεμιστής" που χάρισε "δόξα" στους Λίβυους και είπε ότι η εικόνα της χώρας στο εξωτερικό "διαστρεβλώνεται".

    "Εμείς οι Λίβυοι αντισταθήκαμε στις Ηνωμένες Πολιτείας και στη Βρετανία στο παρελθόν και δεν θα παραδοθούμε", τόνισε.

    Ο Λίβυος ηγέτης, χαρακτήρισε τους διαδηλωτές "συμμορίες", "προδότες" και "μισθοφόρους" που δεν εκπροσωπούν τον λαό. Επέρριψε τις ευθύνες για τις ταραχές στους νέους που, όπως είπε, "αντιγράφουν" όσα συνέβησαν σε άλλες αραβικές χώρες και προειδοποίησε ότι δεν έχει ακόμη χρησιμοποιήσει βία εναντίον τους αλλά θα το κάνει, εφόσον χρειαστεί. Όπως είπε, έχει δώσει εντολή στον στρατό και την αστυνομία να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους.

    Ο Καντάφι είπε ότι οι διαδηλωτές θέλουν να μετατρέψουν τη Λιβύη σε ισλαμικό κράτος, ένα "νέο Αφγανιστάν", όπως το χαρακτήρισε και κάλεσε τους υποστηρικτές του να βγουν την Τετάρτη στους δρόμους για να εκφράσουν την υποστήριξή τους στο καθεστώς και στον ίδιο, προειδοποιώντας τους διαδηλωτές ότι οι ενέργειές του επισύρουν την ποινή του θανάτου.

    Στο μεταξύ, στρατιώτες που βρίσκονται στην πόλη Τομπρούκ, δήλωσαν στο Ρόιτερς πως η ανατολική περιοχή της χώρας δεν βρίσκεται πλέον υπό τον έλεγχο του Λίβυου ηγέτη.

    Σύμφωνα με εκτιμήσεις της αντιπολίτευσης, περισσότεροι από 560 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από την έναρξη των διαδηλώσεων. Το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Αραμπίγια μετέδωσε ότι εξακολουθεί να αγνοείται η τύχη 1.400 ανθρώπων.

    Ελληνικά πλοία για τον επαναπατρισμό

    Τέσσερα πλοία θα σταλούν στη Λιβύη για τον επαναπατρισμό Ελλήνων ξένων, μετά από συνεννόηση του υπουργού Θαλασσίων Υποθέσεων Γ. Διαμαντίδη με τον πρωθυπουργό, με το υπουργείο Εξωτερικών και με ακτοπλοϊκές εταιρίες.

    Ήδη, το ελληνικό εμπορικό πλοίο με την επωνυμία «MINERVA ANTONIA» κατέπλευσε στο λιμάνι Ρας Λανούφ στον κόλπο της Σύρτης, με σκοπό να παραλάβει Έλληνες πολίτες, που βρίσκονται στην περιοχή.

    Στην περιοχή, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Υπουργείου Εξωτερικών, βρίσκονται περίπου 300 Έλληνες, τους οποίους, το επόμενο 24ωρο θα επιδιώξουν να ειδοποιήσουν οι ελληνικές αρχές ώστε, εφόσον το επιθυμούν, να επιστρέψουν στην Ελλάδα.

    Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών καλούνται οι Έλληνες πολίτες που επιθυμούν να συμπεριληφθούν στην κατάσταση επιβαινόντων να επικοινωνήσουν με την πρεσβεία της Ελλάδας στη Λιβύη στα τηλέφωνα (0021) 8213336978, (0021) 8213338563 ή, εναλλακτικά, με τη Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του υπουργείου Εξωτερικών στο τηλέφωνο (0030) 2103681730.

    Σημειώνεται ότι κανένα αεροπλάνο δεν μπορεί να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο της Βεγγάζης, καθώς οι διάδρομοί του έχουν καταστραφεί από τις συγκρούσεις που σημειώθηκαν τις τελευταίες ημέρες στην περιοχή.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [04] Πολύνεκρος σεισμός στη Νέα Ζηλανδία

    Τουλάχιστον 65 νεκροί και περίπου 100 εγκλωβισμένοι στα συντρίμμια, είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός από τον ισχυρό σεισμό που συγκλόνισε την δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Νέας Ζηλανδίας, το Κράιστσερτς.

    "Ενδέχεται να είμαστε αντιμέτωποι με την πιο ζοφερή κατάσταση στη Νέα Ζηλανδία", δήλωσε ο πρωθυπουργός Τζον Κι μετά την έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

    Ο σεισμός που είχε ένταση 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σημειώθηκε την ώρα του μεσημεριανού γεύματος, όταν οι δρόμοι και τα καταστήματα ήταν γεμάτα, ενώ οι εργαζόμενοι βρίσκονταν στα γραφεία τους.

    Ο δήμαρχος του Κράιστσερτς περιέγραψε την πόλη των σχεδόν 400.000 ως εμπόλεμη ζώνη. "Θα υπάρχουν νεκροί, θα υπάρχουν πολλοί τραυματίες, θα υπάρξει πολύς πόνος σε αυτή την πόλη", είπε τηλεφωνικώς στην αυστραλιανή τηλεόραση ο δήμαρχος Μπομπ Πάρκερ.

    Ελικόπτερα πραγματοποίησαν ρίψεις νερού για την κατάσβεση πυρκαγιάς που ξέσπασε σε ένα ψηλό κτίριο, όπου στεγάζονται γραφεία.

    Οι αρχές διέτεξαν τα μεγάλα νοσοκομεία της χώρας να είναι σε επιφυλακή για τη μεταφορά των τραυματιών. Υπάρχουν πληροφορίες ότι παρατηρείται έλλειψη σε ασθενοφόρα.

    Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι συντρίμμια των κτιρίων έχουν καταπλακώσει δύο λεωφορεία, αλλά δεν έχει γίνει γνωστό αν υπάρχουν νεκροί μεταξύ των επιβατών.

    Ο σεισμός σημειώθηκε στις 12:51 μμ (τοπική ώρα) -(2351 GMT της Δευτέρας), σε εστιακό βάθος τεσσάρων χιλιομέτρων, σύμφωνα με το Αμερικανικό Γεωδυναμικό Ινστιτούτο. Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται περίπου 10 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Κράιστσερτς, το οποίο υπέστη σοβαρές υλικές ζημιές από τον σεισμό του Σεπτεμβρίου που είχε μέγεθος 7.1 βαθμούς, αλλά δεν προκάλεσε θανάτους. Στο μεταξύ στην περιοχή σημειώθηκαν χιλιάδες μετασεισμοί.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [05] Αποκλείστηκε ο ΠΑΟΚ

    Οσκαρ ατυχίας διεκδικεί ο ΠΑΟΚ, που αποκλείστηκε από την ΤΣΣΚΑ Μόσχας στους "32" του Γιουρόπα Λιγκ, μετά την ισοπαλία 1-1 που απέσπασε στη ρωσική πρωτεύουσα. Ο "Δικέφαλος του Βορρά" κυριάρχησε ολοκληρωτικά, έχασε σωρεία ευκαιριών, προηγήθηκε με τον Μουσλίμοβιτς στο 67΄, αλλά ισοφαρίστηκε από τον Ιγκνάσεβιτς στο 80΄ κι έτσι σε συνδυασμό με την ήττα (0-1) στην Τούμπα, έμεινε εκτός συνέχειας.

    Ιδιαίτερα δύσκολο θα είναι το έργο του Αρη, που την Πέμπτη θα παίξει (22:05) στο «Σίτι οφ Μάντσεστερ» με την Μάντσεστερ Σίτι. Μετά την «λευκή» ισοπαλία στο «Κλεάνθης Βικελίδης» οι παίκτες του Γιάννη Μιχαλήτσιου θα επιχειρήσουν να κρατήσουν ανέπαφη την εστία τους και να εκμεταλλευθούν τις αντεπιθέσεις, εφόσον τους δοθεί η ευκαιρία.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 22 February 2011 - 19:30:20 UTC