Read the North Atlantic Treaty (4 April 1949) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 11-02-25

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνεχίζονται οι προσπάθειες επαναπατρισμού
  • [02] ΟΑΕΕ: Επιπλέον έκπτωση 15% για εξαγορά στρατιωτικής θητείας
  • [03] Συνεδριάζουν εκτάκτως για τη Λιβύη ΟΗΕ και ΝΑΤΟ
  • [04] Δημοσιονομική Στρατηγική ο»Ώ

  • [01] Συνεχίζονται οι προσπάθειες επαναπατρισμού

    Σε έντονο ρυθμό συνεχίζονται οι προσπάθειες του υπουργείου Εξωτερικών για την απομάκρυνση και των τελευταίων Ελλήνων από εργοτάξιο της περιοχής Τζιάλο της Λιβύης, η οποία βρίσκεται στην έρημο και διαθέτει ιδιωτικό αεροδρόμιο, για το οποίο όμως οι λιβυκές αρχές δεν δίνουν άδεια υπερπτήσεως και προσγείωσης.

    Το Τζιάλο είναι το τελευταίο από τα πέντε σημεία δράσης που παραμένει ακόμη προς επίλυση στο σχέδιο επαναπατρισμού Ελλήνων πολιτών από τη Λιβύη, το οποίο στέφθηκε από επιτυχία χθες με τις επιχειρήσεις δια αέρος και θαλάσσης που έδωσαν τέλος στην αγωνία άνω των 4.500 ανθρώπων, εκ των οποίων 276 Έλληνες (230 μέσω των C-130 και 46 μέσω των πλοίων) που έφθασαν στην Ελλάδα.

    Σε μόνιμη επαφή με τους οκτώ εναπομείναντες Έλληνες στην περιοχή Τζιάλο, οι οποίοι βρίσκονται εκεί μαζί με τους 10 Κυπρίους και τους πάνω από 200 συναδέλφους τους άλλων εθνικοτήτων, βρίσκεται ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δόλλης, ο οποίος είναι επικεφαλής της επιχείρησης επαναπατρισμού.

    "Είναι οχτώ Έλληνες αλλά είναι σαν να είναι 1.008. Την ίδια σοβαρότητα δίνουμε στους 8 που δίναμε και στους υπόλοιπους", είπε ο κ. Δόλλης σε συνέντευξή του σήμερα το πρωί στην ΝΕΤ.

    Ο ίδιος ανέφερε ότι οι προσπάθειες για τους εργαζόμενους που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην περιοχή του Τζιάλο είναι σε εξέλιξη εδώ τρεις μέρες και γίνονται σε συντονισμό και με άλλες χώρες.

    "Πρέπει να είμαστε υπερήφανοι για τις ένοπλες δυνάμεις μας και τον κόσμο που υπηρετεί αυτό το κράτος ", είχε δηλώσει ο κ. Δόλλης, κατά την άφιξη, λίγο μετά τα μεσάνυχτα και του δεύτερου C-130 με 83 επιβαίνοντες, από την Τρίπολη της Λιβύης."

    "Δεν περιγράφονται εύκολα οι σκηνές που είδαμε και ο τρόπος με τον οποίο οι δικοί μας άνθρωποι κατάφεραν να αντέξουν αυτές τις μέρες ", είπε ακόμη και πρόσθεσε:"Είμαι υπερήφανος για την πατρίδα μου ".

    Ο τραυματίας υπάλληλος της ελληνικής πρεσβείας στην Τρίπολη, που έχει χτυπηθεί από πυροβολισμούς στον ώμο και στο πόδι και επέβαινε στο αεροσκάφος, βρίσκεται εκτός κινδύνου και μεταφέρθηκε από το αεροδρόμιο στο νοσοκομείο. Για τον τραυματία ο έλληνας ΥΦΥΠΕΞ δήλωσε πως "μέλημά μας ήταν αυτός ο άνθρωπος να μπορέσει να φθάσει στην πατρίδα με τις καλύτερες συνθήκες".

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [02] ΟΑΕΕ: Επιπλέον έκπτωση 15% για εξαγορά στρατιωτικής θητείας

    Οι ασφαλισμένοι που θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα από την 1/1/2011 δικαιούνται έκπτωση 15%, επιπλέον της έκπτωσης του 30% που προβλέπει ο νέος ασφαλιστικός νόμος.

    Ο Νόμος Ν. 3863/2010 προβλέπει, ότι στις περιπτώσεις που θεμελιώνεται συνταξιοδοτικό δικαίωμα από την 1/1/2011 έως και την 31/12/2014, το ποσό για την εξαγορά στρατιωτικής θητείας μειώνεται κατά 30%. Από την 1/12015 και εφεξής μειώνεται κατά 50%.

    Σύμφωνα με την εγκύκλιο Αρ. 7/22.2.2011 του Οργανισμού όσοι καταβάλλουν εφάπαξ το ποσό της εξαγοράς θα τύχουν επιπλέον μείωσης κατά 15%.

    Στην εγκύκλιο επισημαίνεται ότι το μηνιαίο ποσό της αναγνώρισης στρατιωτικής υπηρεσίας μετά την κατά περίπτωση έκπτωση δεν πρέπει να υπολείπεται του 20% επί του εκάστοτε ισχύοντος 25πλασίου του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη.

    ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ:

    4 έτη, 2012-> 5 έτη κλπ).

    2. Σχετικά με την αναγνώριση του χρόνου ανεργίας πέρα από την Υπεύθυνη Δήλωση και τα σχετικά δικαιολογητικά που αναφέρονται στην εγκύκλιο ΟΑΕΕ.110/10, ισχυρό στοιχείο απόδειξης μη δραστηριότητας είναι και τα εκκαθαριστικά σημειώματα φόρου εισοδήματος της Δ.Ο.Υ. του συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος ανεργίας.

    3. Στις περιπτώσεις που οι ασφαλισμένοι αναγνωρίζουν οποιονδήποτε από τους προβλεπόμενους για τον ΟΑΕΕ χρόνους για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος, θα εκδίδεται πιστοποιητικό χρόνου ασφάλισης από το αρμόδιο περ/κό τμήμα και θα αποστέλλεται ο ατομικός φάκελος με όλα τα σχετικά δικαιολογητικά από το αρμόδιο περ/κό τμήμα στο τμήμα Ασφάλισης και Εσόδων της οικείας Περ/κής Δ/νσης προκειμένου να εκδοθεί η απόφαση αναγνώρισης. Σε κάθε άλλη περίπτωση αναγνώρισης (για προσαύξηση) θα διαβιβάζεται μόνο ο ατομικός φάκελος με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά από το αρμόδιο περ/κό τμήμα στο τμήμα Ασφάλισης και Εσόδων της οικείας Περ/κής Δ/νσης για την έκδοση σχετικής απόφασης.

    4. Τα περ/κά τμήματα υποχρεούνται να παραλαμβάνουν αιτήματα ασφαλισμένων σχετικά με τις αναγνωρίσεις μαζί με τα δικαιολογητικά που προβλέπονται στην εγκύκλιο ΟΑΕΕ.110/10. Στην περίπτωση της αναγνώρισης χρόνου προ εγγραφής θα παραλαμβάνουν το σχετικό αίτημα με Υπεύθυνη Δήλωση του ενδιαφερόμενου ότι θα προσκομίσει τα δικαιολογητικά που θα καθοριστούν με νεώτερες οδηγίες της Υπηρεσίας.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [03] Συνεδριάζουν εκτάκτως για τη Λιβύη ΟΗΕ και ΝΑΤΟ

    Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Αντερς Φογκ Ράσμουσεν, συγκάλεσε έκτακτη σύνοδο των συμμάχων για τη Λιβύη για σήμερα το απόγευμα, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

    "Η κατάσταση στη Λιβύη αποτελεί πηγή μεγάλης ανησυχίας. Αυτή η κρίση στη γειτονική μας περιοχή επηρεάζει Λίβυους πολίτες και πολλούς πολίτες των χωρών του ΝΑΤΟ. Το ΝΑΤΟ μπορεί να αναλάβει δράση για να διευκολύνει και να συντονίσει κάθε ενέργεια των χωρών μελών, εάν και όταν αποφασίσουν να ενεργήσουν. Άρα επιστρέφω εντός λίγων ωρών στις Βρυξέλλες ", πρόσθεσε σε μήνυμά του στο Tweeter ο Αντερς Φογκ Ράσμουσεν, λίγη ώρα πριν παραστεί στην σύνοδο των υπουργών Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Γκέντελε, κοντά στη Βουδαπέστη.

    Στις Βρυξέλλες, αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξετάζουν ευρύ φάσμα επιλογών για την απομάκρυνση 5.000-6.000 ευρωπαίων πολιτών που βρίσκονται ακόμη στη Λιβύη.

    Το Παρίσι και το Λονδίνο υπέβαλαν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ σχέδιο απόφασης που προβλέπει την επιβολή "συνολικού εμπάργκο όπλων και κυρώσεων" στη Λιβύη, καθώς και την υποβολή αιτήματος προς "το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την δίωξη των μελών της λιβυκής ηγεσίας για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας", ανακοίνωσε η υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Μισέλ Αλιό-Μαρί.

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα λάβει "απαγορευτικά μέτρα" για να σταματήσει το συντομότερο δυνατόν τις βιαιότητες στη Λιβύη, ανακοίνωσε σήμερα η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Αστον.

    Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ετοιμάζονται για την επιβολή ζώνης αεροπορικού αποκλεισμού επάνω από τη Λιβύη, ώστε να απαγορευθούν οι πτήσεις λιβυκών πολεμικών αεροσκαφών, εάν το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δώσει το "πράσινο φως", δήλωσε ευρωπαϊκή διπλωματική πηγή.

    Οι Ευρωπαίοι προετοιμάζουν "επείγοντα σχέδια" για τον έλεγχο του λιβυκού εναερίου χώρου, όμως "η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται κατ΄αρχήν μία απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών" που να επιτρέπει την επιβολή της ζώνης αεροπορικού αποκλεισμού, δήλωσε ευρωπαίος διπλωμάτης στους δημοσιογράφους, στο περιθώριο της συνεδρίασης των υπουργών Άμυνας των χωρών της ΕΕ στο Γκέντελε της Ουγγαρίας.

    Υπενθυμίζεται πως, χθες, η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε ότι εξετάζονται όλες οι επιλογές, ανάμεσά τους και η εγκαθίδρυση ζώνης απαγόρευσης πτήσεων επάνω από τη Λιβύη και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο στρατιωτικής δράσης.

    Επίσης, ο υπουργός Άμυνας της Βρετανίας Λίαμ Φοξ δήλωσε ότι η Βρετανία συζητούν με την ηγεσία του ΝΑΤΟ τον συντονισμό των προσπαθειών για την απομάκρυνση ξένων πολιτών από τη Λιβύη τις επόμενες ημέρες.

    Η κατάσταση στη Λιβύη

    Την ίδια ώρα, οι δυνάμεις του στρατού και της αστυνομίας της Λιβύης στην ανατολική πόλη Ατζαμπίγια είπαν στο τηλεοπτικό δίκτυο αλ Τζαζίρα σήμερα ότι αποσύρθηκαν από τα στρατόπεδά τους και εντάχθηκαν στις τάξεις των εξεγερμένων που προσπαθούν να ανατρέψουν το Λίβυο ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι.

    Τουλάχιστον πέντε διαδηλωτές έχασαν τη ζωή τους και πολλοί τραυματίστηκαν στις συγκρούσεις στην περιοχή Τζανζούρ της Τρίπολης, σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα.

    Το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα μετέδωσε ότι 2 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και πολλοί τραυματίστηκαν στις διαδηλώσεις στην Τρίπολη.

    Οι δυνάμεις της τάξης της Λιβύης άνοιξαν πυρ κατά των διαδηλωτών σε πολλές συνοικίες της λιβυκής πρωτεύουσας μετά το πέρας της προσευχής της Παρασκευής, προκαλώντας το θάνατο ανθρώπων, δήλωσαν λίγο νωρίτερα αυτόπτες μάρτυρες τηλεφωνικώς στο Γαλλικό Πρακτορείο.

    Ο Καντάφ αλ-Νταμ, στενός συνεργάτης, σύμβουλος και εξάδελφος του Μουάμαρ Καντάφι, παραιτήθηκε από όλα τα δημόσια αξιώματά του, μετέδωσε σήμερα το αιγυπτιακό πρακτορείο ειδήσεων Mena, επικαλούμενο ανακοίνωση του γραφείου του στο Κάιρο.

    Επίσης, ο γενικός εισαγγελέας της Λιβύης, Αμπντούλ-Ραχμάν αλ-Aμπαρ, δήλωσε ότι παραιτήθηκε και προσχώρησε στην αντιπολίτευση που επιδιώκει την ανατροπή του Μουάμαρ Καντάφι.

    Η Μιζουράτα, η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Λιβύης που βρίσκεται περίπου 150 χιλιόμετρα ανατολικά της Τρίπολης, έχει εγκαταλειφθεί από τους οπαδούς του καθεστώτος του λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι, όμως από τις συγκρούσεις που σημειώθηκαν σε μία αεροπορική βάση κοντά στην πόλη έχουν χάσει τη ζωή τους πολλοί άνθρωποι, όπως δήλωσε ένας κάτοικος της πόλης.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [04] Δημοσιονομική Στρατηγική

    Συνεχίζονται και σήμερα οι διαδοχικές συναντήσεις του υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Παπακωνσταντίνου, με τους άλλους υπουργούς της κυβέρνησης, στο πλαίσιο της ενημέρωσης για το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλαίσιο και την Έκθεση Μεσοπρόθεσμης Δημοσιονομικής Στρατηγικής για την περίοδο 2012-2014.

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου συναντήθηκε το μεσημέρι με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστα Σκανδαλίδη, και το απόγευμα συναντάται με τους υπουργούς Επικρατείας, Χάρη Παμπούκη, και Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τίνα Μπιρμπίλη.

    Ενώ, χθες συναντήθηκε με τους υπουργούς Εσωτερικών, Γιάννη Ραγκούση, και Παιδείας, Δια Bίου Mάθησης και Θρησκευμάτων, Άννα Διαμαντοπούλου. Η Έκθεση Μεσοπρόθεσμης Δημοσιονομικής Στρατηγικής θα θέτει ετήσια ανώτατα όρια δαπανών για τα υπουργεία και στόχους δημοσιονομικού ισοζυγίου για όλους τους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης έως και το 2014. Η Έκθεση αναμένεται να δημοσιοποιηθεί προς διαβούλευση στα τέλη Μαρτίου και, εν συνεχεία, να εγκριθεί από το υπουργικό συμβούλιο προς τα μέσα Απριλίου και να ψηφισθεί από τη Βουλή έως τα μέσα Μαΐου.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 25 February 2011 - 13:30:16 UTC