Visit the The Cyprus Homepage Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 11-02-28

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αναβάθμιση του Ανωτάτου Συμβουλίου Εργασίας
  • [02] Μείωση κατανάλωσης 26,7% στα είδη τεχνολογίας
  • [03] Κύματα προσφύγων εγκαταλείπουν τη Λιβύη
  • [04] Καταπολέμηση παράνομης εργασίας
  • [05] Φραστική επίθεση ο»Ώ

  • [01] Αναβάθμιση του Ανωτάτου Συμβουλίου Εργασίας

    Η αναβάθμιση του Ανωτάτου Συμβουλίου Εργασίας (ΑΣΕ) ήταν το αντικείμενο της σημερινής τακτικής μηνιαίας συνάντησης της υπουργούς Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Λούκας Κατσέλη με τους κοινωνικούς εταίρους. Σε δηλώσεις της μετά τη συνάντηση η υπουργός Εργασίας ανακοίνωσε τη σύσταση επιτροπής με τη συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων η οποία θα εισηγηθεί το νέο πλαίσιο λειτουργίας του ΑΣΕ.

    Το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας έχει μέχρι σήμερα γνωμοδοτικές αρμοδιότητες και σύμφωνα με την κ. Κατσέλη η επιδίωξη είναι να διαδραματίσει ένα ρόλο ο οποίος θα προάγει την εργασιακή ειρήνη και θα συντελεί στην εξομάλυνση μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων.

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετική με το πώς αντιδρά το υπουργείο στις πιέσεις της τρόικας για κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων είπε ΄΄ότι τόσο η κυβέρνηση όσο και οι κοινωνικοί εταίροι έχουν λάβει καθαρή θέση για το θέμα.

    Σε ό,τι αφορά τις κλαδικές συμβάσεις που εκκρεμούν στο γραφείο της για υπογραφή (πρόκειται για 40 κλαδικές συμβάσεις) η κ. Κατσέλη είπε ότι αυτές θα υπογραφούν μετά την τοποθέτηση του νέου γενικού γραμματέα (στη θέση του παραιτηθέντος κ. Δασκαλάκη).

    Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι των κοινωνικών εταίρων, ο κ. Κυριαζής από τον ΣΕΒ, ο κ. Νίκος Αγγελόπουλος του Συνδέσμου τουριστικών επιχειρήσεων, ο κ. Νίκος Σκορίνης της ΓΣΕΒΕΕ και ο κ. Κροκίδης της Ομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου τάχθηκαν υπέρ των θέσεων της υπουργού για την αναβάθμιση του ΑΣΕ.

    Αναφερόμενος στις κλαδικές συμβάσεις ο κ. Νίκος Σκορίνης πρόσθεσε ότι το 75% των επιχειρήσεων είναι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις και ότι πρέπει να μην ανατραπεί ο υγιής ανταγωνισμός για να προστατευτούν οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι.

    Από την πλευρά του ο κ. Κροκίδης τόνισε ότι η Ομοσπονδία Εμπορίου δεν θα επιτρέψει την κατάργηση των κλαδικών μισθολογικών συμβάσεων και ότι σύντομα θα υπογράψει κλαδική συλλογική σύμβαση.

    Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ κ. Γ. Παναγόπουλος αναφερόμενος στο μεταναστευτικό ζήτησε να μειωθεί σε πέντε από 12 χρόνια το όριο που απαιτείται προκειμένου να δοθεί στους αλλοδαπούς η ιδιότητα του επί μακρόν διαμένοντος και από 150 ένσημα κατ΄έτος στα 100 το όριο για την έκδοση ή την ανανέωση της άδειας εργασίας.

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετική με τις ατομικές συμβάσεις εργασίας είπε ότι αυτές περικλείονται από τις κλαδικές και ζήτησε από τους εργαζόμενους να αγνοήσουν τις παραινέσεις της τρόικας και να προχωρήσουν στην υπογραφή κλαδικών συλλογικών συμβάσεων.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [02] Μείωση κατανάλωσης 26,7% στα είδη τεχνολογίας

    Μείωση κατά 26,7% κατέγραψε η αγορά των τεχνολογικών αγαθών, στο 4ο τρίμηνο του 2010, παρά τις προσδοκίες, που υπήρχαν, λόγω της τελευταίας εορταστικής περιόδου, σύμφωνα με τα στοιχεία της GfK TEMAX Ελλάδας.

    Όπως επισημαίνεται, όλοι οι τομείς παρουσίασαν πτώση, με τον τομέα των προϊόντων πληροφορικής να εμφανίζει μεγαλύτερη μείωση, σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Από την άλλη πλευρά, ο τομέας που επηρεάστηκε λιγότερο ήταν των μικρών οικιακών συσκευών. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως το τελευταίο τρίμηνο η μείωση ήταν σημαντικά πιο έντονη, σε σύγκριση με τα υπόλοιπα τρίμηνα, με μέσο όρο στο 9,1%, ειδικά στην κατηγορία των ηλεκτρικών αγαθών.

    Αναλυτικότερα, για τα ηλεκτρικά αγαθά η συνολική αγορά ανήλθε στα 726,4 εκατ. ευρώ. Ο τομέας των ειδών πληροφορικής εμφάνισε μείωση κατά 47,4% και των τηλεπικοινωνιών κατά 25,4%. Οι τομείς των ηλεκτρονικών αγαθών και των φωτογραφικών ειδών σημείωσαν μείωση κατά 24,1% και 24%, αντίστοιχα. Ο τομέας των ειδών εξοπλισμού γραφείου παρουσίασε ενδείξεις επανάκαμψης, αλλά στο τελευταίο τρίμηνο του έτους κατέγραψε μείωση κατά 17,3%.

    Ιδιαίτερη αναφορά κάνουν οι αναλυτές της GfK στην κατηγορία των λεγόμενων έξυπνων τηλεφώνων, οι πωλήσεις των οποίων συγκρατούν τη μείωση που εμφανίζει το σύνολο της αγοράς τηλεπικοινωνιών. Η αγορά των smartphones συνεχίζει να αυξάνεται κατά ένα μεγάλο ποσοστό, αλλά τα κινητά τηλέφωνα, τα ακουστικά και οι τηλεφωνικές συσκευές, παρουσιάζουν σημαντική μείωση. Επομένως, ολόκληρος ο τομέας σημειώνει μείωση της τάξης του 25,4%.

    Σύμφωνα με τη GfK, το 2010 ήταν μια πολύ δύσκολη χρονιά για την ελληνική αγορά, ειδικά το τελευταίο τρίμηνο. Οι καταναλωτές έχουν προσγειωθεί, αγοράζουν πιο συνειδητά και ψάχνουν προϊόντα, που έχουν μεγαλύτερη αξία για τα χρήματα, που δίνουν. Αυτό ανεβάζει τον πήχη της ανταγωνιστικότητας, ειδικά σε έναν κλάδο, όπως της τεχνολογίας, που έχει επιδείξει πως διαθέτει γρήγορα αντανακλαστικά και υψηλό επίπεδο ανταγωνισμού. Στην παρούσα συγκυρία, πρέπει να επιδείξει αντοχή και δυνάμεις.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [03] Κύματα προσφύγων εγκαταλείπουν τη Λιβύη

    Συνεχίζονται οι συγκρούσεις στη Λιβύη. Οι αντικαθεστωτικοί διαδηλωτές υποστηρίζουν ότι χιλιάδες άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας έχουν περικυκλώσει την πόλη Ζαουίγια και ετοιμάζουν επίθεση. Στη Μιζουράτα, αντικαθεστωτικοί απέκρουσαν επίθεση φιλοκυβερνητικών δυνάμεων και κατέρριψαν στρατιωτικό ελικόπτερο, ενώ στη Βεγγάζη οι αντικαθεστωτικοί προχωρούν στη συγκρότηση μεταβατικής κυβέρνησης.

    Το απόγευμα η πολεμική αεροπορία του Καντάφι έπληξε αποθήκες πυρομαχικών στις περιοχές που ελέγχονται από τους διαδηλωτές, στην ανατολική Λιβύη.

    Στο μεταξύ, σχεδόν 100.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τη χώρα την τελευταία εβδομάδα, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Οι περισσότεροι κατέφυγαν στις γειτονικές χώρες, στην Αίγυπτο και την Τυνησία.

    Τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν στην επιβολή εμπάργκο όπλων στη Λιβύη, καθώς και στο πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων του Μ. Καντάφι. Στο μεταξύ, η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, έχει στη Γενεύη συναντήσεις με ομολόγους της και αναμένεται να ζητήσει μια πιο σθεναρή απάντηση στη Λιβύη, στη σύνοδο του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ αργότερα σήμερα.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [04] Καταπολέμηση παράνομης εργασίας

    Τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών σε τουλάχιστον 120 ένσημα, από τα 150, που απαιτούνται σήμερα για την έκδοση παραμονής και εργασίας στη χώρα και από 80 ένσημα σε 50 για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, προωθεί το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, προκειμένου να διευκολυνθούν οι Έλληνες εργαζόμενοι και οι μετανάστες να ανταπεξέλθουν στις συνθήκες της κρίσης.

    Αυτό δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κουτρουμάνης, ο οποίος μαζί με την υφυπουργό Αννα Νταλάρα, είχε σήμερα συνάντηση με την ΓΣΕΕ για το μεταναστευτικό.

    Ο κ.Κουτρουμάνης πρόσθεσε ότι οι ρυθμίσεις αυτές θα περιληφθούν στο νομοσχέδιο για το ΣΕΠΕ που πρόκειται να κατατεθεί σύντομα, καθώς επίσης η ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας, το "εργόσημο" και η αυστηροποίηση των προστίμων για τους εργοδότες που απασχολούν παράνομα εργαζόμενους.

    "Το υπό κατάρτιση νομοσχέδιο είναι ο βραχίονας της πολιτικής μας για την καταπολέμηση της παράνομης εργασίας και της εισφοροδιαφυγής", τόνισε η υφυπουργός Εργασίας, 'Αννα Νταλάρα, η οποία πρόσθεσε ότι κατά το προηγούμενο διάστημα υπήρχαν επαφές με κοινωνικές οργανώσεις μεταναστών και τον συνήγορο του Πολίτη.

    "Προσπαθούμε να διασφαλίσουμε επί μακρόν εργαζόμενους μετανάστες, που κινδυνεύουν να περιθωριοποιηθούν", τόνισε η κ.Νταλάρα, η οποία απαντώντας σε ερώτηση σχετική με τους απεργούς πείνας του Μεγάρου Υπατίας, είπε ότι όσοι εντάσσονται στις συγκεκριμένες κατηγορίες θα ικανοποιηθούν, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να δοθεί εξάμηνη παράταση της διαδικασίας απέλασης ώστε να εκτονωθεί η κρίση, κάτι που όμως είναι στην αρμοδιότητα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

    Τόσο ο κ.Κουτρουμάνης όσο και η κ.Νταλάρα, τόνισαν ότι η Ελλάδα είναι χώρα φιλόξενη, σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά υπάρχουν νόμοι οι οποίοι πρέπει να εφαρμοστούν.

    Πρόσθεσαν δε ότι οι πρωτοβουλίες του υπουργείου Εργασίας έχουν ξεκινήσει εδώ και τέσσερις μήνες και δεν σχετίζονται με την απεργία πείνας των μεταναστών, στους οποίους έχει παραχωρηθεί το Μέγαρο Υπατίας.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [05] Φραστική επίθεση

    «Δεν υπάρχει πια καμία αμφιβολία ότι η ελληνική κοινωνία βρίσκεται αντιμέτωπη με μια οργανωμένη προσπάθεια που, δυστυχώς, έχει πολιτική κάλυψη από κοινοβουλευτικά -δηλαδή συστημικά- κόμματα, να κατρακυλήσει στη βία και την αστάθεια».

    Αυτό τονίζει σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Αντιπροεδρία της κυβέρνησης με αφορμή την «παρεμπόδιση και τελικά τη ματαίωση» της προβολής της αντιδικτατορικής ταινίας «Ζ» του Κώστα Γαβρά, στο Παρίσι, από την «τρομοκρατικού χαρακτήρα παρέμβαση Γάλλων αναρχικών και Ελλήνων οπαδών του ΣΥΡΙΖΑ στο Ελληνικό Σπίτι της Πανεπιστημιούπολης του Παρισιού».

  • "Είναι δύσκολο να ανοίξει κανείς διάλογο με το γνωστό κ. Πάγκαλο ο οποίος φαίνεται να μην αντιλαμβάνεται τι συμβαίνει στον ίδιο και στην κυβέρνηση της οποίας είναι αντιπρόεδρος", απάντησε με ανακοίνωσή του ο ΣΥΝ, χαρακτηρίζει "μυθεύματα" τα περί τρομοκρατικής επίθεσης, τονίζοντας ότι "τον διαψεύδει το video που προβλήθηκε από τις τηλεοράσεις".

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 28 February 2011 - 15:30:18 UTC