Browse through our Interesting Nodes on Greek Politics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 11-03-01

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Περικοπές στον ΟΤΕ με στόχο τη μείωση δαπανών
  • [02] "Παγώνει" η χορήγηση φαρμάκων επί πιστώσει
  • [03] Πακέτο στήριξης 10 δισ. ευρώ
  • [04] Επιδότηση ενοικίου
  • [05] Σαββατόβραδα με Νόημα
  • [06] Κύμα απεργιών στη Γερμανία ο»Ώ

  • [01] Περικοπές στον ΟΤΕ με στόχο τη μείωση δαπανών

    Σειρά άμεσων μέτρων για τη δραστική μείωση του λειτουργικού κόστους και τη διασφάλιση της βιωσιμότητάς του, ανακοίνωσε ο ΟΤΕ, δύο μόλις ημέρες μετά τη δημοσιοποίηση των οικονομικών αποτελεσμάτων του Δ΄τετραμήνου του 2010, κατά την οποία σε επίπεδο Ομίλου διαπιστώθηκαν ζημιές δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ.

    Τα μέτρα, τα οποία άλλα θα τεθούν σε εφαρμογή από σήμερα, 1η Μαρτίου, και άλλα έπειτα από ένα δίμηνο, δηλαδή από την πρώτη Μαΐου 2011, έχουν σχέση με την αύξηση του ωραρίου εργασίας των υπαλλήλων, τη μείωση των υπερωριών, την κατάργηση προνομίων και διευκολύνσεων καθώς και διακοπή των δραστηριοτήτων στην Cosmote, γεγονός που σημαίνει αυτόματα και κατάργηση περιορισμένου αριθμού θέσεων εργασίας.

    Συγκεκριμένα:

    - Από την 1η Μαΐου, το εβδομαδιαίο ωράριο εργασίας στον ΟΤΕ θα είναι αντίστοιχο με αυτό που ισχύει στον ιδιωτικό τομέα, δηλ. 40 ώρες, από 37,5 που είναι σήμερα. Αυτό σημαίνει λιγότερες υπερωρίες.

    - Από σήμερα μειώνονται κατά 15% τα έξοδα κίνησης που λαμβάνουν οι προϊστάμενοι όλων των βαθμίδων.

    - Επίσης από σήμερα μειώνεται στο ελάχιστο η υπερωριακή απασχόληση και περιορίζεται στους τομείς εκείνους που είναι αναγκαίο, όπως καταστήματα, call centers. Η αμοιβή για την εργασία Κυριακών και αργιών θα είναι προσαυξημένη κατά +75% και μια μέρα ρεπό για 8ωρη εργασία αντί προσαύξησης +175% για 5ωρη εργασία, όπως εφαρμόζεται μέχρι σήμερα στον ΟΤΕ, ενώ η προθέρμανση και η συντήρηση υπηρεσιακών οχημάτων θα γίνεται εντός του ωραρίου.

    Σε ό,τι αφορά τα προνόμια και τις διευκολύνσεις προς το προσωπικό τα μέτρα προβλέπουν:

    - Κατάργηση των λεωφορείων που η εταιρεία διαθέτει οικιοθελώς για να μεταφέρουν το προσωπικό στο Διοικητικό Μέγαρο του ΟΤΕ. Διατηρούνται προς την Πάρνηθα και το λεωφορείο μεταξύ Διοικητικού Μεγάρου και σταθμού ΗΣΑΠ Νερατζιώτισσα, με αυξημένη συχνότητα δρομολογίων.

    - Κατάργηση του επιδόματος οδήγησης υπηρεσιακού αυτοκινήτου.

    - Μείωση του εφάπαξ μπόνους που χορηγείται κάθε χρόνο για την είσπραξη επισφαλών απαιτήσεων.

    - Μείωση του επιδόματος ισολογισμού που χορηγείται σε ετήσια βάση.

    Τα μέτρα, τα οποία, σύμφωνα με τους υπολογισμούς των υπευθύνων της εταιρίας θα μειώσουν το λειτουργικό κόστος κατά 32 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, χαρακτηρίστηκαν επιβεβλημένα, λόγω της οικονομικής κρίσης, αλλά και προκειμένου η εταιρεία να αντιμετωπίσει τον εντονότατο ανταγωνισμό και τις ρυθμιστικές προκλήσεις, να συγκρατήσει την πτωτική πορεία των εσόδων, να επενδύσει στη συνολική εμπειρία του πελάτη και να επενδύσει σε δίκτυα νέας γενιάς και νέες τεχνολογίες.

    Στην άλλη μεγάλη εταιρία του Ομίλου, την Cosmote ανακοινώθηκε πρόγραμμα βελτίωσης της λειτουργικής της αποτελεσματικότητας, με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, τη διατήρηση της ευελιξίας και τη διασφάλιση της βιώσιμης ανάπτυξης της εταιρείας.

    Όπως ανακοινώθηκε, το πρόγραμμα περιλαμβάνει τη διακοπή δραστηριοτήτων, καθώς και την αναδιοργάνωση λειτουργιών για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητάς τους, οδηγώντας στην κατάργηση περιορισμένου αριθμού θέσεων εργασίας.

    Σε ανακοίνωσή της η εταιρία σημειώνει ότι με σεβασμό στους ανθρώπους της και αναγνωρίζοντας τη συμβολή του συνόλου των εργαζομένων στη μέχρι σήμερα πορεία της, έχει φροντίσει ώστε η λύση της συνεργασίας να γίνει με τους καλύτερους δυνατούς όρους για τους εργαζόμενους που θα αποχωρήσουν. Το προσφερόμενο πακέτο αποχώρησης είναι από τα υψηλότερα στην αγορά και ισοδυναμεί με αποδοχές από ένα έως τρία έτη. Λαμβάνει υπόψη, μεταξύ άλλων, την ηλικία, την προϋπηρεσία, καθώς και την οικογενειακή κατάσταση του εργαζόμενου, ενώ επιπλέον διατηρεί, για εύλογο χρονικό διάστημα, συγκεκριμένες παροχές, όπως ατομική και οικογενειακή ασφάλιση υγείας και νοσοκομειακής περίθαλψης, κάλυψη δαπάνης φύλαξης τέκνων, κ.ά

    Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι οι ενέργειες αυτές είναι απαραίτητες, προκειμένου να διασφαλισθεί η υγιής πορεία της εταιρείας σε μια περίοδο που η παρατεταμένη ύφεση, ο ισχυρός ανταγωνισμός και το ρυθμιστικό περιβάλλον έχουν προκαλέσει δραματική συρρίκνωση του κλάδου της κινητής τηλεφωνίας.

    Σε εσωτερικό έγγραφο προς τους εργαζόμενους το ΟΤΕ ο πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Οργανισμού κ. Μιχάλης Τσαμά, περιγράφει με ζοφερά χρώματα την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στον όμιλο, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, του έντονου ανταγωνισμού και των παρεμβάσεων της ρυθμιστικής αρχής, με αποτέλεσμα ο ΟΤΕ να χάνει πάνω από 30.000 πελάτες φωνής μηνιαίως, να παίρνει μόνο το 15% των νέων ευρυζωνικών συνδέσεων και το 2010 να κλείνει με 10% πτώση στα έσοδα και 78,5% πτώση στα κέρδη.

    Ο κ. Τσαμάζ χαρακτηρίζει επιτακτική ανάγκη τη μείωση του κόστους εργασίας, το οποίο, όπως σημειώνει ανέρχεται στο 35,3% των εσόδων και το 2010 διαμορφώθηκε στα 766 εκατ. ευρώ, υπερβαίνοντας κατά 265 εκατ. ευρώ τα έσοδα από τα πάγια!

    Επισημαίνει επίσης ότι την ανάγκη να επενδύσει ο ΟΤΕ μεγάλα ποσά σε δίκτυα νέας γενιάς, νέες τεχνολογίες και προϊόντα.

    Σε ανακοίνωσή της η ΟΜΕ-ΟΤΕ αντιδρά έντονα στη στοχευμένη, όπως την χαρακτηρίζει, απόλυση 120 εργαζομένων της Cosmote, επισημαίνοντας ότι σε περίοδο έκρηξης της ανεργίας δεν μπορεί και δεν πρέπει να συμβαίνουν τέτοιες ενέργειες που μόνο αποτέλεσμα έχουν τη δυστυχία ανθρώπων και τη μεγιστοποίηση των κερδών της Deutsche Telekom.

    Η ΟΜΕ-ΟΤΕ καλεί την Κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της και ζητάει από τη ΓΣΕΕ, το ΕΚΑ και τα Σωματεία των Επιχειρήσεων του κλάδου να αντιδράσουν άμεσα γι΄αυτή την εξέλιξη.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [02] "Παγώνει" η χορήγηση φαρμάκων επί πιστώσει

    Οι φαρμακοποιοί σε όλη τη χώρα σταματούν τη χορήγηση φαρμάκων με πίστωση από σήμερα, 1η Μαρτίου, στους ασφαλισμένους των Ταμείων ΟΠΑΔ, ΔΕΗ, ΗΣΑΠ, Εμπορικής Τράπεζας, Δικηγόρων Αθήνας, Δικηγόρων περιφέρειας και ΤΣΑΥ, υποστηρίζοντας ότι τα συγκεκριμένα Ταμεία τούς οφείλουν τεράστια ποσά.

    Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής Κώστας Λουράντος, από 1ης Απριλίου θα προστεθούν, αν συνεχίσουν να χρωστούν, και άλλα τέσσερα Ταμεία, των οποίων οι ασφαλισμένοι θα πληρώνουν από την τσέπη τους τα φάρμακά τους, μεταξύ των οποίων και ο ΟΑΕΕ.

    Προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα έλλειψης φαρμάκων, ο ΕΟΦ έχει ήδη προχωρήσει στην απαγόρευση των Παράλληλων Εξαγωγών και της Ενδοκοινοτικής Διακίνησης των φαρμακευτικών προϊόντων που παρουσιάζουν ελλείψεις, ώστε να εξασφαλιστεί η επάρκεια κάλυψης των αναγκών των ασθενών στην Ελλάδα.

    Κατά τη διάρκεια της περιόδου ισχύος της απαγόρευσης, δεν επιτρέπεται κάθε αποθεματοποίηση των προϊόντων αυτών και επιβάλλεται η διάθεση στους ασθενείς στην εγχώρια αγορά, από όλους τους συμμετέχοντες στη διακίνηση (Κάτοχοι Άδειας Κυκλοφορίας, Φαρμακαποθήκες, Φαρμακεία), σύμφωνα με τη ζήτηση και τη συνταγογράφησή τους. Η μη επαρκής κάλυψη των αναγκών των ασθενών επισύρει την επιβολή κυρώσεων.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [03] Πακέτο στήριξης 10 δισ. ευρώ

    Στο σχέδιο για το νέο αναπτυξιακό πρότυπο της χώρας αναφέρθηκε ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Μ. Χρυσοχοΐδης σε εκδήλωση του ΙΣΤΑΜΕ, σημειώνοντας ότι πρόκειται για ένα μεγάλο πακέτο στήριξης - πάνω από 10 δισ. ευρώ που ενισχύει τη ρευστότητα στην αγορά, παρέχει κίνητρα για ιδιωτικές επενδύσεις, επανεκκινεί έργα δημόσιων υποδομών, ενισχύει την καινοτομία, τον τουρισμό, τις κατασκευές, τη μεταποίηση, την εξωστρέφεια, τη νεανική επιχειρηματικότητα.

    ''Με θεσμικές τομές που απλοποιούν τις διαδικασίες και βοηθούν έμπρακτα τον επιχειρηματία. Με νέους κανόνες για τον ανταγωνισμό που ξεδιαλύνουν το τοπίο και προστατεύουν τον καταναλωτή'' πρόσθεσε ο υπουργός και συνέχισε ότι ''δυστυχώς, γύρω από το κράτος αναπτύχθηκε εδώ και πολλά χρόνια, ένα μεγάλο πλέγμα παρασιτικών συμφερόντων, που όμως σήμερα καταρρέει'' και στη θέση του επιχειρείται να χτιστεί το νέο μοντέλο ανάπτυξης της χώρας με κανόνες που σέβονται, αξιοποιούν το δημόσιο χρήμα, προσδίδουν αξία στην επενδυτική πρόταση και θα αποδώσουν ανάπτυξη, δουλειές και πλούτο'' και παρουσίασε για μια ακόμη φορά το Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και ανάπτυξης που όπως είπε θα διοχετεύσει στην αγορά 1,2 δισ. ευρώ, στο ΕΣΠΑ, αλλά και τον αναπτυξιακό νόμο που θα προκηρυχθεί για πρώτη φορά στις 15 Μαρτίου και θα παρέχει ενισχύσεις ύψους 2,15 δισ. ευρώ.

    Πάλι μέσω του ΕΤΕΑΝ, το Μάιο θα δημιουργηθούν όπως είπε ο υπουργός, το Ταμείο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας που θα διαθέσει 450 εκ. ευρώ, και το Ταμείο Αλιείας με πόρους ύψους 105 εκ. ευρώ, ενώ το Μάιο μέσω του ΕΤΕΑΝ θα προκηρυχθούν δράσεις ύψους 70 εκ. ευρώ για εξαγωγικές επιχειρήσεις.

    Σε ό,τι αφορά στα προγράμματα του ΕΣΠΑ ως παράδειγμα ανέφερε ότι μέσω τριών προγραμμάτων του που θα προκηρυχθούν μέχρι τον Απρίλιο, θα μπορεί ο επιχειρηματίας να αναβαθμίσει τη ξενοδοχειακή του μονάδα και να παράγει υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας, ενώ ήδη το πρόγραμμα "Εξοικονόμηση κατ' Οίκον" υποδέχεται χιλιάδες αιτήσεις για πράσινες μετατροπές σε κατοικίες που σέβονται το περιβάλλον και εξοικονομούν ενέργεια.

    Σχετικά με τον Επενδυτικό νόμο ανέφερε ότι από την 1η Απριλίου, οι υποψήφιοι επενδυτές θα μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους ηλεκτρονικά στις ιστοσελίδες του υπουργείου και τον πλήρη φάκελο με τα δικαιολογητικά στα Γραφεία Εξυπηρέτησης Επενδυτών που προετοιμάζονται στην πρωτεύουσα κάθε Περιφέρειας, στις Διευθύνσεις Αναπτυξιακού Προγραμματισμού της κάθε διοίκησης.

    Ακόμη ανέφερε ότι σύντομα θα παρουσιάσει μια ψηφιακή πλατφόρμα, το "Startup Greece", το ψηφιακό φόρουμ για ένα εθνικό κίνημα για το επιχειρείν.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [04] Επιδότηση ενοικίου

    Ξεκινούν με απόφαση του ΔΣ του ΟΕΚ, από τον Μάρτιο, το πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου και το κατασκευαστικό και μελετητικό πρόγραμμα. Το πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου 2011 έχει έτος αναφοράς το 2009 με διάστημα υποβολής αιτήσεων από την 28η Μαρτίου 2011 έως την 1η Ιουλίου 2011 ενώ το κατασκευαστικό και μελετητικό πρόγραμμα με έναρξη δημοπρατήσεων από τον Μάρτιο 2011. Τα στεγαστικά προγράμματα του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας είχαν διακοπεί τον Ιούλιο του 2010 λόγω του οικονομικού αδιεξόδου που είχε οδηγηθεί ο Οργανισμός.

    Το πρόγραμμα επιδότησης του ενοικίου έχει προϋπολογισμό 110 εκατομμυρίων, ποσό που είναι μειωμένο σε σχέση με το προηγούμενο πρόγραμμα, ωστόσο, όπως επισημαίνει το Υπουργείο Εργασίας, το ποσό αυτό, εξαντλεί τα οικονομικά όρια του Οργανισμού όσον αφορά στην επιδότηση ενοικίου, χωρίς να αποκλείεται ταυτόχρονα κάποια κατηγορία δικαιούχου.

    Το γενικό εισοδηματικό κριτήριο για την ένταξη στο πρόγραμμα, θα είναι μέχρι 12.000β¬, με αυξημένο ποσοστό επιδότησης για εισοδήματα μέχρι 6.000β¬ και από 6.001β¬ έως 9.000β¬. Π.χ., για δικαιούχο παντρεμένο χωρίς παιδιά με εισόδημα α) έως 6.000β¬ το επίδομα ανέρχεται στα 125,00β¬ ανά μήνα, β) από 6.001β¬ έως 9.000β¬ 105,00β¬ ανά μήνα και γ) από 9.001β¬ - 12.000β¬ 85,00β¬ το μήνα. Τα όρια εισοδήματος προσαυξάνονται κατά 2.000β¬ και το ποσό της επιδότησης κατά 25,00β¬ ανά προστατευόμενο μέλος.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [05] Σαββατόβραδα με Νόημα

    Οι ηθοποιοί και οι συντελεστές του ενός και μοναδικού εδώ και 27 χρόνια Θεάτρου Κωφών Ελλάδος απαιτούν την προσοχή όλων. Την δικαιούνται.

    Μετά από επίμονη προσπάθεια κατάφεραν να εξασφαλίσουν τη συνεργασία σημαντικών δημιουργών με στόχο την παρουσίαση επιλεγμένων ντοκιμαντέρ και ταινιών μυθοπλασίας που θα προβάλλονται στο Θέατρο Κωφών.

    Το Θέατρο Κωφών δεν θα ανεβάσει για μία σεζόν θεατρική παράσταση και τον φετινό χειμώνα καινοτομούν προβάλλοντας ενδιαφέρουσες ταινίες με κεντρικό θέμα τον κοινωνικό ρατσισμό, ενώ μετά την προβολή των ταινιών ακολουθεί συζήτηση για τους μύθους και τα στερεότυπα που εδραιώνουν τον ρατσισμό μέσα μας, με τους πρωταγωνιστές και τους δημιουργούς των ταινιών καθώς και με εκπροσώπους ομάδων που βιώνουν τον κοινωνικό αποκλεισμό στην καθημερινότητά τους.

    Συζητήσεις που επικεντρώνονται στους ορατούς και αόρατους φράκτες που κτίζουμε ή μας κτίζουν στο όνομα της ασφάλειας και που εντέλει είναι τα βαθιά σύμβολα της καθημερινής μας ανασφάλειας. Για όσα τεχνητά μας χωρίζουν. Ώστε να ανακαλύψουμε και να αποκαλύψουμε όσα φυσικά και αυτονόητα μας ενώνουν. Η ιδέα ανήκει στον Αντώνη Ρέλλα ο οποίος είναι σύμβουλος του Θεάτρου Κωφών, σκηνοθέτης και πολίτης με αναπηρία ο ίδιος.

    Το Θέατρο Κωφών Ελλάδος, που βρίσκεται σε μία παλιά πολυκατοικία στην οδό Σαχτούρη στην πλατεία Κουμουνδούρου, δημιουργήθηκε το 1984 χάρη στις προσωπικές προσπάθειες του Στρατή και της Νέλλης Καρρά, η οποία μέχρι σήμερα προσφέρει τις υπηρεσίες της ως καλλιτεχνική διευθύντρια και σκηνοθέτης.

    Κάθε Σάββατο μέχρι τις 2 Απριλίου, στο Θέατρο Κωφών (Σαχτούρη 8-10, Πλατεία Κουμουνδούρου) από τις 8:30 μμ έως τις 01:30πμ. προβάλλονται ταινίες και ντοκιμαντέρ καθώς και ταινίες μυθοπλασίας, οι οποίες για να είναι ισότιμη η πρόσβαση των Κωφών σε αυτά τα έργα πολιτισμού, είναι υποτιτλισμένες.

    Ο υποτιτλισμός έχει γίνει από τον Νίκο Μπέρκα και είναι ειδικά για κωφούς δηλαδή αναφέρονται στην οθόνη όλα τα ηχητικά σημεία που υπάρχουν στην ταινία.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [06] Κύμα απεργιών στη Γερμανία

    Σε σειρά μονοήμερων απεργιών κατεβαίνουν οι Γερμανοί εργαζόμενοι στο δημόσιο τομέα για να ασκήσουν πιέσεις στην κυβέρνηση για αυξήσεις μισθών κατά 3% τουλάχιστον.

    Το συνδικάτο Verdi που εκπορσωπεί πάνω από 600 χιλιάδες εργαζόμενους ανακοίνωσε ότι πολλές χιλιάδες εργαζόμενοι στο κρατίδιο Σάαρλαντ και στην Έσση απέχουν από τις εργασίες τους, με αποτέλεσμα προβλήματα να δημιουργούνται στα σχολεία, στα πανεπιστήμια, στα υπουργεία και στις τοπικές κυβερνήσεις.

    Η απεργία θα επεκταθεί σήμερα Τρίτη προς τα βόρεια του κρατιδίου της Ρηνανίας-Βεστφαλίας και την Τετάρτη στη Βαυαρία, στο κρατίδιο της Βάδης-Βυρτεμβέργης, στο Αμβούργο, στην Κάτω Σαξονία και στη Βρέμη.

    Ένας νέος δεύτερος κύκλος συνομιλιών που επρόκειτο να γίνει την Παρασκευή αναβλήθηκε γιατί οι εργαζόμενοι αρνήθηκαν να παρουσιάσουν οικονομικές προτάσεις τους.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 1 March 2011 - 5:30:20 UTC