Read the Council of Europe European Convention on Human Rights (4 November 1950) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 11-03-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μ. Καντάφι: "Χιλιάδες νεκροί αν επιτεθεί το ΝΑΤΟ"
  • [02] Συλλαλητήριο Τουρκοκυπρίων
  • [03] "Ψαλίδι" 20% στη χρηματοδότηση
  • [04] Αιματηρή επίθεση
  • [05] Νέο παραγωγικό μοντέλο
  • [06] Εορτασμός για τα 20 χρόνια
  • [07] Το κρύο "σύμμαχος" της υγείας
  • [08] Πρώτος ημιτελικός ο»Ώ

  • [01] Μ. Καντάφι: "Χιλιάδες νεκροί αν επιτεθεί το ΝΑΤΟ"

    Οι Λίβυοι θα πεθάνουν κατά χιλιάδες αν οι ΗΠΑ ή άλλες ξένεις δυνάμεις εισβάλλουν στη Λιβύη, υπογράμμισε ο Μουάμαρ Καντάφι, σημειώνοντας ότι ο ίδιος προτίθεται να συζητήσει συνταγματικές και άλλες νομικές μεταρρυθμίσεις.

    Στο ανατολικό μέρος της Λιβύης, η δεύτερη πόλη της χώρας, η Βεγγάζη, είναι στα χέρια των αντικαθεστωτικών, ενώ ο συνταγματάρχης Καντάφι, ελέγχει ακόμη την πρωτεύουσα Τρίπολη και την περιφέρειά της.

    Το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Αραμπίγια μετέδωσε, επικαλούμενο τον πρώην υπουργό Εσωτερικών της Λιβύης Άμπντελ Φάταχ Γιούνες αλ Αμπίντι, ότι οι αντικαθεστωτικοί ανέκτησαν τον έλεγχο του αεροδρομίου της Μπρέγκα, στην ανατολική Λιβύη, ενώ το Al Jazeera μετέδωσε ότι πολεμικά αεροσκάφη βομβάρδισαν την Αζνταμπίγια, όπου οι αντικαθεστωτικές δυνάμεις ελέγχουν μία στρατιωτική βάση και μία αποθήκη πυρομαχικών.

    Σύμφωνα με τη Διεθνή Οργάνωση για τη Μετανάστευση και την HCR, πάνω από 170.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τη Λιβύη για τις γειτονικές χώρες από τις αρχές της κρίσης, οι 75.000 από τους οποίους κατευθύνθηκαν στην Τύνιδα, 63.000 στην Αίγυπτο και 800 στο Νίγηρα".

    Στο μεταξύ, σε 6.000 ανέρχονται οι νεκροί στη Λιβύη από την αρχή της εξέγερσης, εκ των οποίων οι 3.000 βρίσκονται μόνον στην Τρίπολη, δήλωσε εκπρόσωπος της Λιβυκής Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Άλι Ζεϊντάν.

    Αξιωματούχος της Διώρυγας του Σουέζ ανακοίνωσε ότι δύο αμερικανικά πολεμικά πλοία πέρασαν από τη Διώρυγα στη Μεσόγειο.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [02] Συλλαλητήριο Τουρκοκυπρίων

    Ειρηνικά έληξε το ογκώδες συλλαλητήριο των Τουρκοκυπρίων στην πλατεία Ινονού, στο κατεχόμενο τμήμα της Λευκωσίας.

    Το συλλαλητήριο κορυφώθηκε με συναυλία και μπαλόνια με πράσινο και μαύρο χρώμα, που οι Τουρκοκύπριοι άφησαν να πετάξουν στον ουρανό.

    Στην εξέδρα του συλλαλητηρίου ήταν οι ηγεσίες όλων των πολιτικών κομμάτων με εξαίρεση το "κυβερνών" κόμμα Εθνικής Ενότητας που στηρίζει τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Έρογλου.

    Τα μέτρα ασφαλείας ήταν δρακόντεια. Μελανό σημείο αποτέλεσε η προσπάθεια της "αστυνομίας" να αποτρέψει πορεία από τα γραφεία της εφημερίδας "Αφρίκα", της πολιτικής κίνησης "Γιασεμί", της οποίας ηγείται ο γνωστός Τουρκοκύπριος δημοσιογράφος Σενέρ Λεβέντ.

    Της πορείας προπορεύονταν δύο γαϊδούρια (που σχετίζονται με την ιστορία και την παράδοση της Κύπρου) πάνω στα οποία υπήρχε πανό, όπου αναγραφόταν: "Είμαστε, άραγε, οι τελευταίοι κάτοικοι αυτού του τόπου;"

    Στο παρελθόν, ο σκληροπυρηνικός Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς είχε δηλώσει ότι "τα γαϊδούρια είναι οι τελευταίοι κάτοικοι της Κύπρου".

    Τα μέλη του κινήματος "Γιασεμί" κρατούσαν επίσης σημαίες της Κυπριακής Δημοκρατίας και πλακάτ με συνθήματα εναντίον της συνεχιζόμενης παρουσίας του τουρκικού στρατού.

    Η "αστυνομία" τούς ζήτησε να εγκαταλείψουν τις σημαίες και τα πλακάτ. Αυτοί αρνήθηκαν, δημιουργήθηκαν μικροσυμπλοκές και συνελήφθη ένας Τουρκοκύπριος.

    Τελικά, η "αστυνομία" με τη βία απέσπασε τις κυπριακές σημαίες και τα πανό και άφησε τα υπόλοιπα μέλη της κίνησης "Γιασεμί" να πορευθούν στο χώρο της συγκέντρωσης.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [03] "Ψαλίδι" 20% στη χρηματοδότηση

    Μείωση τουλάχιστον 20% στη χρηματοδότηση των κομμάτων, με δεδομένες τις περικοπές που έχουν γίνει ευρύτερα στο δημόσιο σε μισθούς και συντάξεις, ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης.

    Ο κ. Ραγκούσης σημείωσε ότι «η περικοπή αυτή της κρατικής χρηματοδότησης δεν θα είναι μόνο άπαξ. Θα έχει μια πρώτη φάση στην οποία θα εξελιχθεί, και θα είναι του επιπέδου 20%, ίσως και λίγο παραπάνω, αλλά βεβαίως θα εξελιχθεί και από χρονιά σε χρονιά».

    Αναφερόμενος στο θέμα του υπερδανεισμού των κομμάτων τόνισε ότι «δεν είναι πρόθεσή μας να αναλάβει το κράτος την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος».

    Ο κ. Ραγκούσης ανέφερε ακόμη ότι «δεν μπορεί άλλο να αφήσουμε το πολιτικό σύστημα να κατηγορείται για αδιαφάνεια», ενώ τόνισε για μία ακόμη φορά ότι «θα περάσουμε στην πλήρη ονομαστικοποίηση των πηγών χρηματοδότησης των κομμάτων».

    Ο υπουργός Εσωτερικών αναφέρθηκε και στη μελέτη για τη μισθολογική κατάσταση στο δημόσιο, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, από τα υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών, λέγοντας ότι η μελέτη αυτή δικαιώνει τη μέχρι τώρα κατεύθυνση την οποία έχει υιοθετήσει η κυβέρνηση, δεδομένου ότι «τα αποτελέσματα τα οποία προκύπτουν από τις πολιτικές που ασκούμε, είναι πραγματικά, είναι ορατά, είναι σημαντικά».

    Τόνισε δε ότι θα αρχίσει σύντομα ο διάλογος με την ΑΔΕΔΥ, ενώ στην επόμενη φάση η κυβέρνηση θα παρουσιάσει τις προτάσεις της για το ποιά μορφή θα έχει το νέο μισθολόγιο, το οποίο θα είναι νέο, δίκαιο και σύγχρονο.

    Η βασική αρχή του νέου μισθολογίου, επισήμανε ο κ. Ραγκούσης, θα είναι: «ίση αμοιβή για δουλειά ίσης αξίας. Θέλουμε ένα μισθολόγιο που θα στηρίζεται σε αυτή τη βασική αρχή, που θα είναι δίκαιο, απλό και σύγχρονο και που στην πραγματικότητα θα αποτελεί κίνητρο και όχι αντικίνητρο για να μπορεί ο δημόσιος υπάλληλος να δίνει το καλύτερό του εαυτό στην προσπάθεια εξυπηρέτησης του πολίτη».

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [04] Αιματηρή επίθεση

    Δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και ένας τραυματίστηκε σοβαρά από πυροβολισμούς στο αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης.

    Τα πυρά δέχτηκε λεωφορείο που μετέφερε Αμερικανούς στρατιώτες και η αστυνομία συνέλαβε ως δράστη έναν 21χρονο καταγόμενο από το Κόσοβο.

    Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, νεκροί είναι ένας Αμερικανός στρατιώτης και ο οδηγός του λεωφορείου.

    Βαριά τραυματισμένος είναι τουλάχιστον ένας ακόμη επιβάτης του λεωφορείου της αμερικανικής βάσης, πιθανότατα και αυτός Αμερικανός στρατιώτης. Ο δράστης ήταν οπλισμένος και με μαχαίρι.

    Σχετικά με τα κίνητρα, οι αρχές δεν αποκλείουν τρομοκρατική ενέργεια.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [05] Νέο παραγωγικό μοντέλο

    «Ο αγώνας που δίνει αυτή τη στιγμή η χώρα και οι Έλληνες πολίτες για την υπέρβαση της κρίσης αλλά και για τη δημιουργία ενός νέου μοντέλου ανάπτυξης, παραγωγικού και εξωστρεφούς, είναι μια πανεθνική προσπάθεια» υπογράμμισε ο κ. υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Μ. Χρυσοχοΐδης στη τηλεοπτική συζήτηση για την «Περιφερειακή Ανάπτυξης στην Ευρώπη», τονίζοντας την ανάγκη σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία να στηριχθεί έμπρακτα η Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Ένωση και επικρίνοντας κάποιες δηλώσεις Ευρωπαίων ηγετών και αξιωματούχων ''που στρέφονται εναντίον ενός λαού που υποφέρει και έχει κάνει τεράστιες θυσίες για τη δημοσιονομική διάσωση της χώρας'' όπως είπε χαρακτηριστικά.

    Για την περιφερειακή ανάπτυξη ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης τόνισε ότι «οι διαθέσιμοι πόροι πρέπει να διοχετευθούν προς σχέδια υψηλής ποιότητας και προστιθέμενης αξίας, είτε είναι δημόσιες είτε ιδιωτικές επενδύσεις. Άρα λοιπόν πρέπει να υπάρχει σεβασμός, οικονομική αποτελεσματικότητα και διαφάνεια στη διαχείριση των δημόσιων πόρων». Και συμπλήρωσε υπογραμμίζοντας ότι «Δεν έχουμε την πολυτέλεια του χρόνου. Είμαστε υποχρεωμένοι να δρούμε με μεγάλες ταχύτητες και να είμαστε ταυτόχρονα αποτελεσματικού και επωφελείς για τη χώρα».

    Ο υπουργός αναφέρθηκε αναλυτικά στο σχέδιο για την ανάπτυξη και την επανεκκίνηση της οικονομίας, το οποίο σε μεγάλο μέρος στηρίζεται στη διαχείριση των πόρων του ΕΣΠΑ, που ανέρχονται σε περίπου 22 δισ. β¬ για τα επόμενα 3-4 χρόνια. Μάλιστα, τόνισε τις δυνατότητες που προσφέρει ο νέος επενδυτικός νόμος για την αποκατάσταση του προβλήματος της ρευστότητας και την ενίσχυση της υγιούς επιχειρηματικότητας ενώ επανέλαβε την απόφαση για διπλασιασμό της απορρόφησης των κονδυλίων του ΕΣΠΑ (περίπου 5 δισ. β¬) μέσα στο 2011.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [06] Εορτασμός για τα 20 χρόνια

    Είκοσι χρόνια πέρασαν από τότε που οι πρώτες νότες της βιόλας του Γιούρι Μπασμέτ εγκαινίασαν το ολοκαίνουριο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, ένα προσωπικό στοίχημα και όραμα του εμπνευστή του αείμνηστου Χρήστου Λαμπράκη, βάζοντας και την Αθήνα στον μαγικό κόσμο της παγκόσμιας πολιτιστικής κοινότητας.

    Για την επέτειο των 20 χρόνων λειτουργίας του, το Μέγαρο Μουσικής προγραμματίζει εκδηλώσεις που θα διαρκέσουν όλο το χρόνο και οι οποίες ανακοινώθηκαν σήμερα σε μία λαμπρή εκδήλωση που οργανώθηκε στους χώρους του Μεγάρου για τον εορτασμό της εικοσαετίας, παρουσία εκπροσώπων της πολιτείας, του πολιτισμού, αλλά και της ευρύτερης κοινωνικής ζωής του τόπου.

    «Καθοριστική υπήρξε η συμβολή του ΟΜΜΑ στην πολιτιστική ανάπτυξη του τόπου μας», επισήμανε σε μήνυμα του ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, που αναγνώστηκε από τον υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλο Γερουλάνο.

    Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε το Μέγαρο «πολύτιμο αρωγό στον χώρο του πολιτισμού» κάνοντας λόγο για τις «διεθνείς συνεργασίες που έχουν ως βάση την ισοτιμία και την αμοιβαιότητα, με το άνοιγμα στην εκπαίδευση για τα παιδιά και τους νέους και στη δια βίου μάθηση και με πρωτοποριακές πρωτοβουλίες στον τομέα του συνεδριακού τουρισμού», αλλά και στην συμβολή του «στην αναπτυξιακή προσπάθεια του τόπου».

    Ο κ. Παπανδρέου διαβίβασε την ευχή να συνεχιστεί η λαμπρή διαδρομή του Μεγάρου με μεγαλύτερο άνοιγμα στην κοινωνία, καθώς «η τέχνη και ο πολιτισμός ανοίγουν τους ορίζοντες, αποτελούν πεδίο ζύμωσης, υγιούς διαλόγου ακόμα και αντιπαράθεσης, αλλά πάνω απ΄όλα αποτελούν βασική κινητήριο δύναμη για το μέλλον».

    «Το Μέγαρο σημάδεψε με τον πιο καθοριστικό τρόπο μία ολόκληρη εποχή για τον πολιτισμό στην Ελλάδα», τόνισε στην ομιλία του, ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Π. Γερουλάνος.

    «Το Μέγαρο άλλαξε τα δεδομένα. Η αξία μίας επετείου πηγάζει κυρίως από την υπόσχεσή της για τη νέα περίοδο που ξεκινάει όχι τόσο από τα κατορθώματα της περιόδου, που έκλεισε», είπε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός και αναφέρθηκε με θερμά λόγια στο ανθρώπινο δυναμικό του Μεγάρου: «Όπου υπήρχαν άνθρωποι με όραμα, αυτοί έδωσαν σάρκα και οστά ακόμα και στις πιο σεμνές υποδομές».

    Στην Αλεξάνδρα Τριάντη, στον Λάμπρο Ευταξία, κυρίως όμως στον Χρήστο Λαμπράκη, γενικά «στους φωτισμένους ανθρώπους που το Μέγαρο αποτέλεσε όραμα τους», αναφέρθηκε στην ομιλία του ο πρόεδρος του Μεγάρου, Ιωάννης Μάνος.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [07] Το κρύο "σύμμαχος" της υγείας

    Το κρύο είναι φίλος και σύμμαχος της υγείας μας ή εχθρός και η βασική αιτία αρρώστιας; Ερώτημα που, όπως αποδεικνύεται, ίσως χρειάζεται... δεύτερη σκέψη, καθώς αν και οι περισσότεροι απαντούν ότι στο κρύο οφείλονται μια σειρά από αρρώστιες, εντούτοις τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι στην πραγματικότητα.

    Στατιστικές της ιατρικής έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που ζουν σε μέρη με ήπιο κλίμα, σε περιβάλλον που είναι προστατευμένο από κακοκαιρίες και απότομες αλλαγές τους καιρού, αλλά και της θερμοκρασίας, αρρωσταίνουν από κρυολογήματα πολύ πιο εύκολα απ' αυτούς που μένουν περισσότερο εκτεθειμένοι σε χαμηλότερες θερμοκρασίες και σε μεγάλα υψόμετρα. Έτσι, γίνεται αντιληπτό ότι το κρύο δεν είναι απαραίτητα εχθρός του ανθρώπου και της υγείας του, αλλά μια κατάσταση που θα πρέπει να την κοιτάξουμε κατάματα, παίρνοντας, όμως, τις ανάλογες προφυλάξεις. Το κρύο, επίσης, μας βοηθά να γίνουμε περισσότερο σκληραγωγημένοι.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [08] Πρώτος ημιτελικός

    "Πάνοπλη" θα παραταχθεί η ΑΕΚ στον πρώτο ημιτελικό του Κυπέλλου με τον ΠΑΟΚ στο Ολυμπιακό Στάδιο (21:00, Conn-X). Χωρίς τον Βιεϊρίνια οι Θεσσαλονικείς.

    Αυτή την ώρα ο Ατρόμητος αντιμετωπίζει τον Ολυμπιακός Βόλου.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 2 March 2011 - 17:30:26 UTC