Browse through our Interesting Nodes of Greek Radio & Television Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 11-03-11

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Απογραφή πληθυσμού από 10-24 Μαΐου
  • [02] Στην Αθήνα C-130 από τη Λιβύη Video
  • [03] Εκατοντάδες νεκροί στην Ιαπωνία
  • [04] Σκληρές μάχες στη Λιβύη ο»Ώ

  • [01] Απογραφή πληθυσμού από 10-24 Μαΐου

    Το δεκαπενθήμερο από 10 έως και 24 Μαΐου, θα διεξαχθεί η απογραφή πληθυσμού- κατοικιών 2011. Αυτό ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), η οποία και θα δημοσιοποιήσει στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, περισσότερες πληροφορίες για το πώς θα πραγματοποιηθεί η απογραφή.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [02] Στην Αθήνα C-130 από τη Λιβύη Video

    Προσγειώθηκε στο διεθνές αεροδρόμιο των Αθηνών το ελληνικό μεταγωγικό C-130 που μετέφερε τρεις ολλανδούς πεζοναύτες που απελευθερώθηκαν από το λιβυκό καθεστώς έπειτα κράτηση δύο εβδομάδων .

    Οι ολλανδοί πεζοναύτες, δύο άνδρες και μία γυναίκα, παρελήφθησαν από αντιπροσωπεία του ολλανδικού υπουργείου Εξωτερικών, η οποία θα αναλάβει τη διαδικασία επαναπατρισμού τους, δήλωσε πηγή του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών.

    Το C-130, στο οποίο επέβαινε ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δόλλης, μετέφερε επίσης δεκαπέντε έλληνες πολίτες που εγκατέλειψαν την Τρίπολη, έγινε γνωστό από την ίδια πηγή.

    Οι τρεις ολλανδοί πεζοναύτες είχαν προσγειωθεί χωρίς άδεια με ελικόπτερο στην περιοχή της Σύρτης για να απομακρύνουν δύο ολλανδούς πολίτες από τη Λιβύη, και συνελήφθησαν.

    Η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες το βράδυ ότι απέστειλε το C-130 για να τους παραλάβει, έπειτα από σχετική συμφωνία η οποία επετεύχθη κατά τη διάρκεια της συνάντησης του απεσταλμένου του λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι στην Αθήνα με τον υφυπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Δόλλα.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [03] Εκατοντάδες νεκροί στην Ιαπωνία

    Ο σεισμός και το τσουνάμι που έπληξαν τη βορειοανατολική Ιαπωνία προκάλεσαν τον θάνατο 288 ανθρώπων, ενώ αγνοείται η τύχη 349, σύμφωνα με νεώτερο προσωρινό απολογισμό της αστυνομίας.

    Οι αρχές γνωστοποίησαν επίσης ότι υπάρχουν πολλές εκατοντάδες τραυματίες.

    Εκτός των 88 ατόμων, ο θάνατος των οποίων επιβεβαιώθηκε σε διάφορες περιοχές του βορείου και του ανατολικού τμήματος της Ιαπωνίας, 200 με 300 πτώματα βρέθηκαν σε ακτή της Σεντάι, στην βορειοανατολική νομαρχία Μιγιάγκι.

    Πρόκειται για έναν πολύ προσωρινό απολογισμό, καθώς είναι πολύ δύσκολη η συγκέντρωση των σχετικών στοιχείων λόγω του μεγάλου αριθμού των περιοχών που έχουν πληγεί, σημείωσε η αστυνομία.

    Σύμφωνα με το δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο NHK, ο αριθμός των νεκρών φέρεται ότι είναι πολύ υψηλότερος, καθώς αγνοείται επίσης η τύχη αγνώστου αριθμού επιβατών ενός τρένου της γραμμής Σενσέκι -η οποία συνδέει τις πόλεις Σεντάι και Ισινομάκι- το οποίο βρισκόταν κοντά στον σταθμό του Νομπίρου όταν την περιοχή σάρρωσε ένα κύμα ύψους δέκα μέτρων, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Kyodo, το οποίο επικαλείται την αστυνομία.

    Το παλιρροϊκό αυτό κύμα ακολούθησε τον πιο ισχυρό σεισμό που έχει σημειωθεί ποτέ στην Ιαπωνία, ο οποίος ήταν μεγέθους 8,9 βαθμών, σύμφωνα με το Αμερικανικό Γεωφυσικό Ινστιτούτο (USGS).

    Φωτιές μήκους αρκετών χιλιομέτρων μαίνονται σε μεγάλα τμήματα της πόλης Κεσενούμα, η οποία βρίσκεται επίσης στη Μιγιάγκι, τη χειρότερα πληγείσα νομαρχία από το σεισμό, στη βορειοανατολική Ιαπωνία, ενώ ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε σε πετροχημικό εργοστάσιο κοντά στην πόλη της Σεντάι.

    Παράλληλα, τα τοπικά τηλεοπτικά δίκτυα στη Χαβάη μεταδίδουν ότι άρχισαν το πρωί (τοπική ώρα) να πλήττουν τις ακτές της τα πρώτα κύματα του τσουνάμι, που προκάλεσε ο ισχυρός σεισμός που σημειώθηκε στα ανοιχτά της Ιαπωνίας.

    Οι αρχές της Χαβάης είχαν δώσει εντολή για την εκκένωση των παράκτιων περιοχών μερικές ώρες μετά τον σεισμό στην Ιαπωνία, όταν εκδόθηκε προειδοποίηση για τσουνάμι στο μεγαλύτερο μέρος του Ειρηυνικού, συμπεριλαμβανομένης της βόρειας Καλιφόρνιας και του Όρεγκον.

    Την ίδια στιγμή εκπρόσωπος της υπηρεσίας αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων της Καλιφόρνιας ανακοίνωσε ότι το παλιρροϊκό κύμα από τον σεισμό της Ιαπωνίας μπορεί να φτάσει τα δύο μέτρα όταν θα πλήξει τμήματα της βόρειας ακτής της Καλιφόρνιας και να υποχρεώσει να γίνουν κάποιες εκκενώσεις.

    "Είναι πολύ πιθανό να εκκενώσουμε ορισμένες περιοχές", σημειωσε η Τζόρνταν Σκοτ, σημειώνοντας ότι η περιοχή που είναι πιθανότερο να πληγεί από το παλιρροϊκό κύμα είναι αυτή της βόρειας Καλιφόρνιας κοντά στα σύνορα με το Όρεγκον.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [04] Σκληρές μάχες στη Λιβύη

    Δυνάμεις πιστές στον λίβυο ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι εξαπέλυσαν σήμερα αεροπορική επίθεση εναντίον ενός σημείου ελέγχου των αντικαθεστωτικών, περίπου 10 χιλιόμετρα ανατολικά της Ρας Λανούφ, όπου οι μάχες συνεχίζονται.

    Πριν την αεροπορική επίθεση ένας ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου είδε τα πτώματα τουλάχιστον πέντε αντικαθεστωτικών στο πίσω μέρος ενός μικρού φορτηγού, το οποίο εγκατέλειπε τη ζώνη των μαχών.

    Ένα καταδιωκτικό αεροσκάφος έριξε μία βόμβα στον τοίχο ενός κτιρίου που χρησιμοποιείτο ως σημείο ελέγχου από τους αντικαθεστωτικούς, που σήμερα προσπαθούν να στείλουν ενισχύσεις προς τα ανατολικά της πόλης.

    Από την επίθεση δεν φαίνεται να έχουν προκληθεί θύματα, όμως οι μάχες συνεχίζονται, ενώ και οι δύο πλευρές χρησιμοποιούν βαρύ πυροβολικό: οι αντικαθεστωτικοί ρίχνουν ρουκέτες Κατιούσα, ενώ ο στρατός απαντά με οβίδες και πυραύλους Γκραντ.

    Χθες Πέμπτη μία μεγάλη επίθεση των δυνάμεων που παραμένουν πιστές στον Καντάφι, η οποία προκάλεσε το θάνατο τουλάχιστον 10 ανθρώπων και τον τραυματισμό δεκάδων, ανάγκασε τους αντικαθεστωτικούς να εγκαταλείψουν τη Ρας Λανούφ.

    Όμως ένας αξιωματικός των αντικαθεστωτικών δήλωσε ότι οι άνδρες του εξαπέλυσαν αντεπίθεση τη νύχτα, ενώ και ένας εκπρόσωπος της αντιπολίτευσης από τη Βεγγάζη διαβεβαίωσε ότι ο Καντάφι δεν διαθέτει αρκετά στρατεύματα στο έδαφος ώστε να μπορέσει να διατηρήσει τα σημεία που έχει καταλάβει χάρη στους σφοδρούς βομβαρδισμούς.

    Ο επικεφαλής της λιβυκής αντιπολίτευσης ζήτησε από "όλες τις χώρες", αλλά κυρίως από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Βρετανία και τη Γερμανία να αναγνωρίσουν το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο και απηύθυνε έκκληση για την επιβολή ζώνης αεροπορικού αποκλεισμού στον εναέριο χώρο της Λιβύης, σε συνέντευξή του στο BBC.

    Οι κυβερνητικές δυνάμεις της Λιβύης ετοιμάζουν στρατιωτική δράση ευρείας κλίμακας για να συντρίψουν την εξέγερση και δεν πρόκειται να παραδοθούν ακόμη και αν οι δυτικές δυνάμεις παρέμβουν στη σύγκρουση, δήλωσε σήμερα ο δευτερότοκος γιος του Μουάμαρ Καντάφι, Σάιφ αλ-Ισλάμ. "Ήρθε η ώρα για απελευθέρωση. Είναι καιρός για δράση. Τώρα δρούμε", είπε ο Σάιφ αλ-Ισλάμ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Ρόιτερς.

    Οι ΗΠΑ αποφάσισαν να "διακόψουν" τις σχέσεις με την πρεσβεία της Λιβύης στην Ουάσινγκτον και αναμένουν το κλείσιμό της, ανακοίνωσε σήμερα η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον.

    Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν να ζητήσουν την άμεση αποχώρηση του λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι από την εξουσία, όπως δήλωσαν υψηλόβαθμοι διπλωμάτες στο Γερμανικό Πρακτορείο.

    Το αίτημα αυτό αναμένεται να περιλαμβάνεται στην ανακοίνωση στην οποία κατέληξαν οι ευρωπαίοι ηγέτες στη διάρκεια της έκτακτης συνόδου που πραγματοποιούν στις Βρυξέλλες με θέμα την κατάσταση στη Λιβύη.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 11 March 2011 - 15:30:18 UTC