Read the chronology of Turkish actions & claims against Greece, 1955-1996 Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 11-03-11

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΕ: "Ο Καντάφι πρέπει να φύγει"
  • [02] Υπερψήφιστηκε το νέο φορολογικό ν/σ
  • [03] "Διέξοδος από την κρίση με ανάπτυξη"
  • [04] Συσκέψεις για τις τιμές
  • [05] "Το γλυκό καναρίνι"
  • [06] Κατέθεσαν για τις κασέτες ο»Ώ

  • [01] ΕΕ: "Ο Καντάφι πρέπει να φύγει"

    Τα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ζήτησαν από τον συνταγματάρχη Καντάφι να σταματήσει άμεσα τη χρήση βίας και να παραδώσει την εξουσία, υπογραμμίζοντας πως στην αντίθετη περίπτωση οι συνέπειες θα είναι μεγάλες.

    «Ο Καντάφι πρέπει να φύγει», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρομπάι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από κοινού με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο με αντικείμενο τις εξελίξεις στη Λιβύη, που ήταν και το βασικό θέμα που απασχόλησε τη Σύνοδο Κορυφής των "27".

    Οι δύο κοινοτικοί ιθύνοντες τόνισαν ότι το εθνικό μεταβατικό συμβούλιο της Λιβύης αποτελεί αξιόπιστο συνομιλητή για την ΕΕ.

    Οι ευρωπαίοι ηγέτες αποφάσισαν να μελετήσουν "όλες οι δυνατές περιπτώσεις" για "να προστατευθεί ο πληθυσμός" της Λιβύης, με την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει μια "σαφής" νομική βάση και μια υποστήριξη στην περιοχή, τόνισε ο Χέρμαν βαν Ρομπάι.

    Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί δήλωσε ότι η σύνοδος των ηγετών της ΕΕ υποστήριξε τη δημιουργία ζωνών ανθρωπιστικής βοήθειας, μερικές από αυτές μέσα στη Λιβύη.

    "Σκεπτική" απέναντι σε μία στρατιωτική επέμβαση στην Λιβύη, δήλωσε η καγκελάριος Μέρκελ, ενώ επιβολή κυρώσεων ζήτησε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Κάμερον.

    Η ΕΕ έχει δείξει κοινή στάση και φωνή για την καταδίκη της βίας στη Λιβύη και του καθεστώτος και λαμβάνει αποφάσεις για ενισχυμένα μέτρα κυρώσεων, δήλωσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.

    Αναφερόμενος στη σημερινή μεταφορά τριών Ολλανδών πολιτών από τη Λιβύη στην Ελλάδα και στη συνέχεια στην Ολλανδία, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι ο Ολλανδός ομόλογός του, του μετέφερε με ιδιαίτερη συγκίνηση τις ευχαριστίες ολόκληρου του ολλανδικού λαού προς την ελληνική κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό για την επιτυχή αυτή επιχείρηση.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [02] Υπερψήφιστηκε το νέο φορολογικό ν/σ

    Με πολλές αλλαγές και προστιθέμενες τροπολογίες, υπερψηφίστηκε στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, που εστιάζεται κυρίως στην πάταξη της φοροδιαφυγής και φοροκλοπής.

    Ο όγκος των αλλαγών, προκάλεσε εκδηλώσεις έντονης δυσφορίας από τα μέλη της Επιτροπής, με επακόλουθο η Νέα Δημοκρατία να επιφυλαχθεί να τοποθετηθεί στην Ολομέλεια.

    Το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ δήλωσε πως καταψηφίζει, ενώ ο ΛΑΟΣ και ο ΣΥΡΙΖΑ επεφύλαξαν πολλές κριτικές παρατηρήσεις, στηρίζοντας ο πρώτος ορισμένα από τα άρθρα και δηλώνοντας "παρών" ο δεύτερος.

    Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο θα συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής, την ερχόμενη εβδομάδα.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [03] "Διέξοδος από την κρίση με ανάπτυξη"

    «Δεν ζητάμε κάθε τόσο εκλογές» δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας σε εκδήλωση της Εταιρίας Ανωτάτων Στελεχών Επιχειρήσεων, όπου ανέπτυξε και τις προτάσεις του για την έξοδο από την κρίση.

    Ο κ. Σαμαράς άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για την επιλογή του μνημονίου και γιατί με την πολιτική της «βύθισε την χώρα σε έναν φαύλο κύκλο συνεχούς ύφεσης» χωρίς διέξοδο.

    Κατόπιν έδωσε το δικό του αδρό περίγραμμα, αυτό που το ονόμασε «διέξοδος από την κρίση με Ανάκαμψη και Ανάπτυξη» λέγοντας ότι πρέπει, «πρώτον, να πολεμήσουμε την ύφεση με μέτρα μηχανικού ή ελάχιστου δημοσιονομικού κόστους. Δεύτερον, μέτρα που εξασφαλίζουν ρευστότητα. Πριν απβ όλα, να δώσει το κράτος, κατά απόλυτη προτεραιότητα, αυτά που χρωστά στις επιχειρήσεις. Τρίτον, μεγάλη φορολογική μεταρρύθμιση. Τέταρτον, να μειώσουμε σταδιακά τις ασφαλιστικές εισφορές. Γιατί το μη μισθολογικό εργοδοτικό κόστος στην Ελλάδα είναι εκείνο που επιβαρύνει κυρίως την ανταγωνιστικότητα.Πέμπτον, να τολμήσουμε όλες εκείνες τις αληθινές διαρθρωτικές αλλαγές που θα ξεμπλοκάρουν την ελληνική οικονομία και κυρίως θα πλήξουν τη γραφειοκρατία και έκτον, να στηρίξουμε την επιχειρηματικότητα - όχι να την τιμωρούμε. Και κάτι τελευταίο: Κλαδικά Αναπτυξιακά προγράμματα».

    «Όλα αυτά, που σας ανέφερα, μόνον ενδεικτικά, σκιαγραφούν μια στρατηγική με τρία σκέλη» είπε στη συνέχεια ο κ. Σαμαράς, εξηγώντας, «Χτυπάμε ταυτόχρονα το έλλειμμα και την ύφεση, ώστε να μειωθεί πραγματικά και γρήγορα το ίδιο το έλλειμμα. Χτυπάμε ταυτόχρονα το έλλειμμα και το χρέος, ώστε να ανακόψουμε τη ολέθρια δυναμική ελλειμμάτων-χρέους, που έχει ξεφύγει σήμερα από κάθε έλεγχο. Δεν σταματάμε τη μάχη για τον περιορισμό του ελλείμματος. Αλλά το κάνουμε με «στοχευμένους» τρόπους, όχι με «οριζόντιες» περικοπές και «οριζόντιες» φοροεπιδρομές. Εδώ η φράση κλειδί είναι:«Στοχευμένα, όχι οριζόντια».

    Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε και στο θέμα των εκλογών λέγοντας: «Δεν ζητάμε εκλογές κάθε τόσο. Δεν βιαζόμαστε να «αρπάξουμε» την κυβέρνηση, πάση θυσία, για να κυβερνήσουμε ένα-δύο τέρμινα. Χτίζουμε μια κοινωνική πλειοψηφία και μια λαϊκή εντολή για να αλλάξουμε την Πατρίδα μας».

    «Σε αυτή την προσπάθεια θέλουμε τον κόσμο των επιχειρήσεων πρωταγωνιστή» κατέληξε ο κ. Σαμαράς.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [04] Συσκέψεις για τις τιμές

    Συνεχείς συσκέψεις γίνονται το τελευταίο χρονικό διάστημα στο υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, όπως σχολιάζουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ κορυφαία στελέχη του υπουργείου και όλες οι υπηρεσίες είναι σε εγρήγορση για να αναχαιτίσουν τις κερδοσκοπικές τάσεις που τυχόν εμφανιστούν σε διάφορα καταναλωτικά προϊόντα, ενώ υπό στενή παρακολούθηση βρίσκεται η αγορά και από τα στελέχη της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

    Από την πλευρά τους, στελέχη της επιτροπής σχολιάζουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι υπάρχει ανησυχία καθώς φαίνεται να πυκνώνουν σε ολόκληρους κλάδους οι συζητήσεις για ''συμφωνίες τιμών'' ή άλλες δραστηριότητες προκειμένου να αντιμετωπίσουν την κρίση οι εταιρίες αλλά που δεν συνάδουν με τη νομιμότητα σε ένα περιβάλλον λειτουργίας υγιούς ανταγωνισμού.

    Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Μ. Χρυσοχοΐδης συμμετείχε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο παρουσία του υφυπουργού κ. Ντ. Ρόβλια, του γενικού γραμματέα Εμπορίου κ. Στ. Κομνηνού, του ειδικού γραμματέα της Υπηρεσίας Εποπτείας Αγοράς κ. Γ. Στεργίου και του προέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού κ. Δ. Κυριτσάκη κατά την οποία συζητήθηκε η κατάσταση που διαμορφώνεται στην αγορά και ζητήθηκε από τον υπουργό η συλλογή στοιχείων σχετικά με τις ενδοομιλικές συναλλαγές και τις τιμές που έχουν τα προϊόντα των πολυεθνικών στα ράφια των σούπερ μάρκετ.

    Αρχικά οι έρευνες θα επικεντρωθούν σε περίπου 70 είδη σούπερ μάρκετ (τρόφιμα, καλλυντικά, απορρυπαντικά και άλλα είδη νοικοκυριού) αλλά και στον τομέα των υπηρεσιών, με έμφαση σε κλάδους όπου τα μερίδια των δύο πρώτων εταιρειών ξεπερνούν το 80%, ενώ ιδιαίτερη έμφαση δίνεται από το υπουργείο για τις τιμές σε είδη που προκαλούν αλυσιδωτές αυξήσεις στην αγορά όπως είναι τα υγρά καύσιμα, η ζάχαρη και τα άλευρα.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [05] "Το γλυκό καναρίνι"

    Η 90λεπτη ταινία, με τον τίτλο «My sweet canary» (από το γνωστό- ερμηνευμένο και από τη Ρόζα Εσκενάζυ- τραγούδι "Καναρίνι μου γλυκό", σε μετάφραση και διασκευή του τούρκικου με τον τίτλο "Μπόυλ-μπόυλ"), είναι η εναρκτήρια ταινία του 13ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ που διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη.

    Συνολικά, στη διάρκεια της 10ημερης διοργάνωσης (ολοκληρώνεται την επόμενη Κυριακή 20 Μαρτίου) θα προβληθούν 225 συνολικά ταινίες .

    Στη διάρκεια του Φεστιβάλ έχουν προγραμματισθεί προβολές-αφιερώΒ΅ατα στις προκαταλήψεις εις βάρος ατόμων Β΅ε αναπηρίες (Β΅ε αφορΒ΅ή τα Special Olympics), στις ταινίες της Μέσης Ανατολής και στους σκηνοθέτες ταινιών ντοκιμαντέρ Σεργκέι Λουσνίτσα από την Ουγγαρία κι Ελένα Πρεστίκοβα από την Τσεχία, καθώς και στην Ελληνίδα Κυριακή ΜάλαΒ΅α.

    Καινοτομία της φετινής διοργάνωσης- και μάλιστα παγκόσμια σύμφωνα με τους διοργανωτές- αποτελεί η απευθείας "μετάδοση" του Φεστιβάλ και των προβαλλόμενων σ΄αυτό ταινιών από την αίθουσα του κινηματογράφου "Ολύμπιον", σε τέσσερις διαφορετικές πόλεις: την Κέρκυρα, το Ρέθυμνο, την Πάτρα και τη Λευκωσία.

    Η μετάδοση θα γίνεται χάρη σ΄ ένα σύστημα οπτικών ινών (σε συνεργασία Β΅ε το Εργαστήριο Οπτικοακουστικής και Τηλεοπτικών Συστημάτων της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης) και θα περιλαμβάνει, εκτός από τις ταινίες και τις "ζωντανές" συζητήσεις των σκηνοθετών Β΅ε το κοινό, τα masterclass κ.ά.

    Οι ταινίες του Φεστιβάλ θα «ταξιδέψουν», μετά το τέλος της διοργάνωσης, σε 18 πόλεις της Ελλάδας για πρόσθετες προβολές.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [06] Κατέθεσαν για τις κασέτες

    Οι Σωτήρης Βοργιάς και Γιώργος Δαλούκας, από τους εμπλεκομένους στο θέμα των κασετών που έδωσε στη δημοσιότητα ο Αλέξης Κούγιας, κατέθεσαν ενώπιον του ποδοσφαιρικού εισαγγελέα, Κωνσταντίνου Σιμιτζόγλου. Τα στοιχεία που προέκυψαν από τις καταθέσεις τους, κυρίως δε από εκείνη του Βολιώτη διαιτητή Δαλούκα, χαρακτηρίστηκαν από το περιβάλλον του ποδοσφαιρικού εισαγγελέα "σοβαρά".

    Ο κ. Σιμιτζόγλου ερευνά αν έχουν τελεστεί τα αδικήματα της δωροδοκίας και του εκβιασμού, ενώ ως προς την τρίτη κασέτα στην οποία έχει αναφερθεί ο Αλέξης Κούγιας, ο εισαγγελικός λειτουργός θα συνεκτιμήσει τα στοιχεία και θα αποφασίσει αν θα καλέσει τον κ. Κούγια για να δώσει κατάθεση.

    Υπενθυμίζουμε ότι ο πρόεδρος της ΠΑΕ Παναχαϊκή, Αλέξης Κούγιας, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με αφορμή το περιεχόμενο των περίφημων κασετών κατηγόρησε τον πρόεδρο της ΠΑΕ Ολυμπιακός Βόλου Αχιλλέα Μπέο για απόπειρα δωροδοκίας του διαιτητή Δαλούκα (για τον αγώνα του Άρη με τον Παναθηναϊκό, μετά τον οποίο "καρατομήθηκε" από την ΕΠΟ) αλλά και για προσπάθεια επηρεασμού του Ιταλού διαιτητή στον αγώνα Μακάμπι Τελ Αβίβ-Ολυμπιακός.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, απαντώντας στις ερωτήσεις του εισαγγελέα, σε πολλά σημεία ο Γιώργος Δαλούκας δεν επιβεβαίωσε τον πρώην δικηγόρο του, αφού ανέφερε (όπως και στην πρόσφατη γραπτή ανακοίνωσή του) πως ούτε τον ενόχλησε, ούτε ήρθε σε επαφή με κανέναν και ότι δεν έχει αποστείλει επιστολές στην ΕΠΟ και την UEFA. Ο κ. Δαλούκας ανέφερε ότι οι απειλές που δέχθηκε για τη ζωή του καταγράφηκαν πριν από τον αγώνα πρωταθλήματος με τον Άρη, ενώ αποκάλυψε το όνομα του ατόμου που τον απείλησε.

    Ο διαγραφείς από την ΕΠΟ διαιτητής επιβεβαίωσε ότι δέχεται απειλές για τη ζωή του, ενώ όπως υπογράμμισε προς τον κ. Σιμιτζόγλου, αυτό που πρωτίστως τον ενδιαφέρει είναι η αποκατάστασή του. "Για ένα ανθρώπινο λάθος (σ.σ. το πέναλτι στον αγώνα Άρης-Παναθηναϊκός) την πληρώνω εγώ. Αυτό που θέλω είναι να αποκατασταθεί το όνομά μου" φέρεται ειπών στον ποδοσφαιρικό εισαγγελέα ο Γιώργος Δαλούκας.

    Ο κ. Σιμιτζόγλου έχει καλέσει να καταθέσουν την προσεχή Τετάρτη τον πρόεδρο της ΕΠΟ, Σοφοκλή Πιλάβιο και τον υπεύθυνο ανάπτυξης της διαιτησίας, Κύρο Βασσάρα, προκειμένου να συζητήσει μαζί τους και να προβεί σε διασταύρωση των στοιχείων. Ο κ. Σιμιτζόγλου κάλεσε τους δύο παράγοντες της ΕΠΟ προκειμένου να υπάρξει διασταύρωση των στοιχείων που προέκυψαν μετά τις σημερινές καταθέσεις των Γιώργου Δαλούκα και Σωτήρη Βοργιά.

    Σε συνδυασμό με την ένορκη κατάθεση που είχε δώσει ο δικηγόρος Αλέξης Κούγιας στον αντιεισαγγελέα Πρωτοδικών, κ. Κορρέα, την αναμενόμενη κατάθεση του δημοσιογράφου Κυριάκου Θωμαΐδη και τη διασταύρωση των στοιχείων από τους κκ. Πιλάβιο και Βασσάρα, η προκαταρκτική εξέταση περατούται και εν συνεχεία θα ακολουθήσουν οι κλήσεις των προσώπων που φέρονται ως ύποπτα.

    "Μοντάζ" παλαιότερων συνομιλιών του, προϊόν υποκλοπής από τον πρώην πρόεδρο της ΠΑΕ Παναθηναϊκός Νικόλα Πατέρα, έχει χαρακτηρίσει τις κασέτες ο Αχιλλέας Μπέος.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 11 March 2011 - 19:30:23 UTC