Read the Constitutions of Greece & Neighboring Nations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 11-03-12

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Γ.Παπανδρέου: "Οχι νέα μέτρα"
  • [02] Βιβλική καταστροφή - Έκρηξη σε πυρηνικό εργοστάσιο
  • [03] Για τα παιδιά με καρκίνο
  • [04] Ντέρμπι στη Θεσσαλονίκη ο»Ώ

  • [01] Γ.Παπανδρέου: "Οχι νέα μέτρα"

    «Οι σημερινές αποφάσεις είναι ξεκάθαρη απόδειξη ότι αναγνωρίζεται η προσπάθεια που καταβάλλει ο ελληνικός λαός» δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, λίγο μετά τη λήξη της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης, εκφράζοντας με τα λόγια αυτά την ικανοποίησή του για το ότι η Ελλάδα επέτυχε την επιμήκυνση στα 7,5 χρόνια του ορίου αποπληρωμής των δανείων των 110 δις ευρώ και τη μείωση του επιτοκίου από το 5,2% σε 4,2%.

    «Κερδίσαμε αυτή τη μάχη με όπλο τη σοβαρότητα και τη συνέπειά μας. Θέλουμε να κρατήσουμε τη συνέπεια της χώρας μας απέναντι στο πρόγραμμα που εφαρμόζουμε», ανέφερε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι «θα πρέπει να σταματήσουμε να αδικούμε την προσπάθεια του ελληνικού λαού».

    «Η Ελλάδα προσήλθε στη συζήτηση με την αξιοπιστία που έχει κατακτήσει τον τελευταίο χρόνο», δήλωσε ο Γ. Παπανδρέου και συνέχισε λέγοντας πως η χώρα έχει πάρει δύσκολες και επώδυνες αποφάσεις για να βάλει τάξη στα του οίκου της, για να αντιμετωπίσει χρόνιες παθογένειες και να δημιουργήσει μία βιώσιμη και σταθερή οικονομία.

    «Σε αυτήν την προσπάθεια ζητήσαμε τη στήριξη των εταίρων μας στην ευρωζώνη» συνέχισε ο πρωθυπουργός προσθέτοντας ότι η Ελλάδα ζήτησε χαμηλότερα επιτόκια για να μην είναι δυσβάσταχτο το κόστος δανεισμού. «Διεκδικήσαμε, αγωνιστήκαμε και τα καταφέραμε. Όλα αυτά αποτυπώνονται στη σημερινή απόφαση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γ. Παπανδρέου.

    Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τα ελληνικά αιτήματα, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι επετεύχθη η επιμήκυνση της αποπληρωμής των δανείων των 110 δις ευρώ στα 7,5 χρόνια καθώς και η μείωση του επιτοκίου για το σύνολο του δανείου κατά 100 μονάδες βάσης (από 5,2% σε 4,2%). Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, «σήμερα η Ελλάδα κέρδισε περισσότερα από 6 δις ευρώ».

    Εξάλλου, ο Γ. Παπανδρέου τόνισε ότι στα μέτρα που υιοθέτησε η Ελλάδα για να εξυγιάνει τα δημόσια οικονομικά της, περιλαμβάνονται διαρθρωτικές αλλαγές, αποκρατικοποιήσεις και αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας ύψους 50 δις ευρώ, κάτι το οποίο, όπως είπε, «θα ελαφρύνει την πλάτη του ελληνικού λαού από το χρέος, κατά 20%».

    «Αυτό που θέλουμε είναι να αναδείξουμε τι θα κάνει η Ελλάδα το επόμενο χρονικό διάστημα, διότι έτσι μόνο θα πεισθούν οι αγορές ότι η χώρα μπορεί να διαχειριστεί το χρέος της με τρόπο ομαλό» ανέφερε ο Γ. Παπανδρέου, προσθέτοντας ότι αυτό είναι πολύ σημαντικό για να βγει η χώρα, το συντομότερο δυνατό, στις αγορές, να βγει από τη διαδικασία της επιτήρησης και να σταθεί στα δικά της πόδια.

    Σήμερα ελήφθησαν «ιστορικές αποφάσεις για το μέλλον της ευρωζώνης», ανέφερε ακόμη ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι έγινε ένα μεγάλο βήμα για να αντιμετωπιστεί η κρίση χρέους και να αποκατασταθεί η ηρεμία στις αγορές.

    Σε ό,τι αφορά το μηχανισμό στήριξης της ευρωζώνης, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Σύνοδος αποφάσισε να προικοδοτηθεί με 440 δις ευρώ ο σημερινός μηχανισμός και με 500 δις ευρώ ο μόνιμος μηχανισμός, ο οποίος θα ισχύσει από το 2013 και μετά. Όπως είπε, χαρακτηριστικά, «αυτό σημαίνει ότι έχουμε μια ασπίδα για τα κράτη απέναντι στις ορέξεις των αγορών. Επιπλέον, ο Γ. Παπανδρέου τόνισε ότι ο Μηχανισμός θα έχει τη δυνατότητα να αγοράζει κρατικά ομόλογα στην πρωτογενή αγορά, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό για την Ελλάδα. Ο πρωθυπουργός σημείωσε επίσης ότι οι αποφάσεις της συνόδου δεν συνεπάγονται νέα μέτρα για την ελληνική κυβέρνηση.

    Εξάλλου, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η Σύνοδος αποφάσισε να φορολογηθούν οι χρηματοπιστωτικές συναλλαγές, ώστε, όπως είπε, να πληρώσουν οι τράπεζες ένα ασφάλιστρο για το μέλλον αλλά και να συγκεντρωθούν σημαντικά ποσά για επενδύσεις.

    Ο πρωθυπουργός τόνισε ακόμη ότι οι 17 ηγέτες της ευρωζώνης υιοθέτησαν το «Σύμφωνο για το Ευρώ», το οποίο, όπως είπε, περιλαμβάνει κανόνες και πολιτικές που η Ελλάδα ήδη εφαρμόζει με το πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής που υλοποιεί.

    Καταλήγοντας ο πρωθυπουργός δήλωσε: «Αυτές οι αποφάσεις θα μας βοηθήσουν στο δύσκολο δρόμο που έχουμε πάρει αλλά ο δρόμος αυτός είναι δικός μας. Ένας δρόμος αλλαγών και μεγάλων τομών για τη χώρα».

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [02] Βιβλική καταστροφή - Έκρηξη σε πυρηνικό εργοστάσιο

    Περίπου 1.400 νεκροί και αγνοούμενοι έχουν καταμετρηθεί, προς ώρας, στη βορειοανατολική Ιαπωνία, η οποία υπέστη σοβαρές καταστροφές χθες από την ισχυρή σεισμική δόνηση των 8,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και το επακόλουθο τσουνάμι, ένας απολογισμός ο οποίος αναμένεται να μεγαλώσει ώρα με την ώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η αστυνομία. Επιπλέον πάνω από 215.000 άνθρωποι μετακινήθηκαν έως τα ασφαλή καταφύγια στα βόρεια και τα ανατολικά της χώρας, ανακοίνωσε η αστυνομία.

    Στο μεταξύ, οι φόβοι για πυρηνικό δυστύχημα ενισχύονται, καθώς πριν από λίγο μία έκρηξη έγινε αισθητή στον πυρηνικό σταθμό Φουκουσίμα Νο 1. Tο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο της Ιαπωνίας ΝΗΚ μεταδίδει εικόνες που δείχνουν τη στέγη και τοίχους του κτιρίου του αντιδραστήρα να έχουν καταρρεύσει, τονίζοντας πως τα επίπεδα ραδιενέργειας γύρω του είναι 20 φορές υψηλότερα από το κανονικό.

    Το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο συμβουλεύει τους κατοίκους να κλεισθούν στα σπίτια τους και να σφαλίσουν τα παράθυρά τους σε περίμετρο «μεγαλύτερης των 10 χλμ από την εκκενωθείσα ζώνη».

    Ο πυρηνικός σταθμός Φουκουσίμα Νο1 είχε υποστεί βλάβες από τον χθεσινό καταστροφικό σεισμό και σύμφωνα με την ηλεκτρική εταιρεία του Τόκιο (Tepco), η έκρηξη σημειώθηκε μετά από μετασεισμό.

    Οι τοπικές αρχές διέταξαν τους κατοίκους να εγκαταλείψουν μία ζώνη σε περίμετρο 10 χλμ γύρω από τον αντιδραστήρα.

    Ειδικοί και δημοσιογράφοι του δικτύου κάλεσαν επίσης όσους από τους κατοίκους βρίσκονται εκτός οικίας να προστατεύσουν το αναπνευστικό τους σύστημα καλύπτοντάς το με ένα βρεγμένο μαντήλι και να καλυφθούν όσο το δυνατόν καλλίτερα ώστε να αποφεύγεται η απευθείας έκθεση του δέρματος με τον αέρα.

    Μετά την κύρια δόνηση, καταγράφηκαν πολλοί ισχυροί μετασεισμοί εντάσεως έως και 6,8 Ρίχτερ, ενώ ο συναγερμός για τσουνάμι διατηρείται σε ολόκληρη την επικράτεια, καίτοι σε μικρότερο βαθμό σε κάποια από τα παράλια.

    Ο αριθμός των κτισμάτων που καταστράφηκαν ολοσχερώς, ή εν μέρει, ανέρχεται στα 3.400, σύμφωνα με το πρακτορείο Κιόντο, που επικαλείται την Εθνική Υπηρεσία Πυρκαϊών και Καταστροφών.

    Στην εκτεταμένη ζώνη των καταστροφών, περίπου 5.57 εκατ. νοικοκυριά παραμένουν δίχως ηλεκτρικό ρεύμα και 600.000 χωρίς πόσιμο νερό, σύμφωνα με τα ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης. Στις περιοχές αυτές έχουν αρχίσει να εφαρμόζονται έκτακτα μέτρα βοήθειας.

    Παλιρροϊκά κύματα σε Καλιφόρνια και Όρεγκον

    Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης κηρύχθηκαν τέσσερις περιοχές στην Καλιφόρνια την Παρασκευή καθώς το τσουνάμι που προκάλεσε ο ισχυρός σεισμός στην Ιαπωνία έπληξε την Δυτική Ακτή των ΗΠΑ, αναγκάζοντας τις αρχές να προχωρήσουν εσπευσμένα στην εκκένωση παράκτιων περιοχών και καταστρέφοντας δεκάδες πλεούμενα.

    Η απόφαση του Μπράουν θα διευκολύνει την αποδέσμευση ομοσπονδιακών κεφαλαίων για την αποκατάσταση των ζημιών από τα σεισμικά κύματα στην Καλιφόρνια. Το τσουνάμι προκάλεσε επίσης ζημιές στο Όρεγκον.

    Μια από τις χειρότερα πληγείσες κοινότητες είναι η Κρέσεντ Σίτι, 560 χλμ. βόρεια του Σαν Φρανσίσκο, όπου τουλάχιστον 35 πλεούμενα καταστράφηκαν σε λιμάνι. Περίπου 7.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν προσωρινά τις εστίες τους πριν το πλήγμα του τσουνάμι.

    Στο μεταξύ η ακτοφυλακή των ΗΠΑ αναζητά έναν άνδρα ο οποίος είχε πάει να φωτογραφίσει το τσουνάμι μαζί με δύο φίλους του κοντά στο Κρέσεντ Σίτι αλλά παρασύρθηκε από τα κύματα στα ανοικτά. Οι άλλοι δύο άνδρες κατάφεραν να σωθούν, σύμφωνα με τις αρχές.

    Μεγάλες ζημιές αναφέρθηκαν και στο Όρεγκον, ειδικά στο Μπρούκινγκς Χάρμπορ.

    Τα πρώτα κύματα από το παλιρροϊκό κύμα που δημιουργήθηκε από τη σεισμική δόνηση στα ανοικτά της Ιαπωνίας έφθασαν στη διάρκεια της νύκτας και στη Χιλή, σχεδόν 24 ώρες μετά τον σεισμό, αλλά ο κυματισμός ήταν μικρός και «δεν προκάλεσε σημαντικές ζημιές», τόνισαν οι αρχές

    Ο σεισμός και το τσουνάμι που χτύπησαν την Ιαπωνία δεν θα επηρεάσουν την Ευρώπη και την Ελλάδα, λόγω της μεγάλης απόστασης, δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ευθύμιος Λέκκας.

    "Στατιστικά, η πιθανότητα να επηρεάσει αυτός ο σεισμός την περιοχή μας είναι πάρα πολύ μικρή", τονίζει ο καθηγητής σεισμολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Β. Παπαζάχος.

    Ανακοίνωση του Υπουργείου των Εξωτερικών τονίζει πως μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές για Έλληνες μεταξύ των θυμάτων.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [03] Για τα παιδιά με καρκίνο

    «Όταν βλέπω, δεν το βλέπω β¦.και το βλέπω, όταν δεν βλέπω. Τι είναι;», ρωτά τους μικρούς θεατές ο θίασος του Θεάτρου Νέου Κόσμου. «Το όνειρο», απαντά η μικρή Χριστίνα, ένα από τα καρκινοπαθή παιδιά, που φιλοξενούνται προσωρινά στο Ογκολογικό Νοσοκομείο Παίδων.

    Παιδιά μεταναστών, περιθωριοποιημένες κοινωνικά ομάδες, άτομα που δεν μπορούν να πάνε στο θέατρο. Γι αυτό πάει το θέατρο σε εκείνα. Ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, ιδρυτής του Θεάτρου Νέου Κόσμου και εμπνευστής της εναλλακτικής αυτής ιδέας, ήταν εκεί. «Σε τέτοιες παραστάσεις είσαι πιο κοντά με τον εαυτό σου σαν σκηνοθέτης και σαν ηθοποιός», εξομολογείται.

    Η ιδέα τής κινητής μονάδας θεάτρου, ξεκίνησε περίπου 10 χρόνια πριν, όταν ο Θεοδωρόπουλος κατάλαβε πως θέλει να κάνει κάτι για τα παιδιά. «Ποιος είναι ο ρόλος του θεάτρου, για ποιον λόγο κάνουμε θέατρο και αν επιμένω πάρα πολύ σε αυτό, θεωρώ τελικά, ότι είναι το πιο ουσιαστικό θέατρο που κάνουμε», λέει.

    "Ψυχή" της κινητής μονάδας θεάτρου είναι η Ντίνη Ρέντη, αφού εκείνη οργανώνει τις επισκέψεις. «Χαίρομαι που μπορώ να κάνω τα παιδιά να ξεφύγουν έστω και λίγο. Έστω και για πέντε λεπτά» εξηγεί. «Παίρνεις τρομερή δύναμη από τα παιδιά... Αλλάζει ο τρόπος σκέψης σου», συνεχίζει φανερά συγκινημένη.

    Ο θίασος, η Ντίνη, η Κατερίνα και ο Μάνος στήνουν τα σκηνικά της παράστασης «Το Αίνιγμα του Τρούλ» της Μαρίας Παπαγιάννη. Ένα ένα τα παιδιά από 3 έως 15 χρόνων φτάνουν στη γεμάτη χρώματα αίθουσα για να παρακολουθήσουν την παράσταση. Το απόγευμα της Τετάρτης γίνεται κάτι διαφορετικό από τα υπόλοιπα.

    Τα ερωτήματα που θέτουν το παραμύθι και η παράσταση αφορούν τα αιώνια ανθρώπινα ερωτήματα: περνά ο χρόνος άλλοτε γρήγορα κι άλλοτε αργά; Οι αληθινοί φίλοι χάνονται; Πρέπει να διασχίσεις το σκοτεινό δάσος για να νικήσεις τους εφιάλτες σου; Πόσο θάρρος και πόση τόλμη κρύβει ο καθένας μέσα του;

    Η αίθουσα του νοσοκομείου Παίδων μοιάζει το πιο λαμπερό θέατρο της Αθήνας. Κι όμως, η παράσταση ήταν σχεδόν για δέκα θεατές σε έναν χώρο, που δεν ήταν θεατρικός.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [04] Ντέρμπι στη Θεσσαλονίκη

    Το αυριανό ντέρμπι στην Τούμπα μεταξύ του ΠΑΟΚ και του Ολυμπιακού ξεχωρίζει από το πρόγραμμα της 26ης ημέρας του πρωταθλήματος ΟΠΑΠ της Σούπερ Λίγκας. Η ομάδα της Θεσσαλονίκης θέλει τη νίκη για να ανέβει στη βαθμολογία και να ενισχύσει την προσπάθεια για συμμετοχή στα πλέι οφ, ενώ από την άλλη πλευρά ο Ολυμπιακός ψάχνει μια ακόμη νίκη για να ανακυρηχθεί και τυπικά πρωταθλητής για τη φετινή σεζόν.

    Στη Θεσσαλονίκη και με αντίπαλο τον Ηρακλή, θα δοκιμάσει τις δυνάμεις του και ο Παναθηναϊκός. Η ομάδα του Ζεσουάλδο Φερέιρα θα παίξει για τη νίκη, αλλά η αποστολή της μόνο εύκολη δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί.

    Από εκεί και πέρα, σημαντικό είναι το παιχνίδι στο ΟΑΚΑ μεταξύ της ΑΕΚ και της Καβάλας, ενώ Πανιώνιος και Λάρισα θα παίξουν στη Νέα Σμύρνη, σ' ένα παιχνίδι χωρίς ασφαλή προγνωστικά.

    Συνοπτικά το πρόγραμμα της 26ης ημέρας του πρωταθλήματος ΟΠΑΠ της Σούπερ Λίγκας και οι τηλεοπτικές μεταδόσεις, έχουν ως εξής:

    ΣΑΒΒΑΤΟ

    17:15 Αστέρας Τρίπολης-Ολυμπιακός Βόλου (NS3)

    17:15 Πανσερραϊκός-Ξάνθη (NS2)

    19:30 Ηρακλής-Παναθηναϊκός (NS2)

    ΚΥΡΙΑΚΗ

    15:00 Εργοτέλης-Ατρόμητος (NS3)

    15:00 Πανιώνιος-Λάρισα (NS2)

    17:15 ΑΕΚ-Καβάλα( NS2)

    17:15 Κέρκυρα-Άρης (NS3)

    19:30 ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός (NS1)

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 12 March 2011 - 9:30:17 UTC