Browse through our Interesting Nodes on Armenia Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 11-03-13

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Έκτακτο υπουργικό συμβούλιο
  • [02] "'Εφυγε" ο Μανώλης Ρασούλης
  • [03] Αναζωπυρώνονται οι φόβοι για νέα πυρηνική έκρηξη
  • [04] Αντεπιτίθεται ο Καντάφι ο»Ώ

  • [01] Έκτακτο υπουργικό συμβούλιο

    Οι αποφάσεις της άτυπης Συνόδου Κορυφής της ευρωζώνης, θα βρεθούν στο επίκεντρο του Υπουργικού Συμβουλίου, που συνεδριάζει, το απόγευμα στη Βουλή, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου.

    «Οι σημερινές αποφάσεις είναι ξεκάθαρη απόδειξη ότι αναγνωρίζεται η προσπάθεια που καταβάλλει ο ελληνικός λαός» δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός, μετά τη Σύνοδο Κορυφής, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για το ότι η Ελλάδα πέτυχε την επιμήκυνση στα 7,5 χρόνια του ορίου αποπληρωμής των δανείων των 110 δις ευρώ και τη μείωση του επιτοκίου από το 5,2% σε 4,2%. Σύμφωνα με τον Γ.Παπανδρέου, «σήμερα η Ελλάδα κέρδισε περισσότερα από 6 δις ευρώ».

    «Κερδίσαμε αυτή τη μάχη με όπλο τη σοβαρότητα και τη συνέπειά μας. Θέλουμε να κρατήσουμε τη συνέπεια της χώρας μας απέναντι στο πρόγραμμα που εφαρμόζουμε», ανέφερε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι «θα πρέπει να σταματήσουμε να αδικούμε την προσπάθεια του ελληνικού λαού».

    «Η Ελλάδα προσήλθε στη συζήτηση με την αξιοπιστία που έχει κατακτήσει τον τελευταίο χρόνο», δήλωσε ο Γ. Παπανδρέου και συνέχισε λέγοντας πως η χώρα έχει πάρει δύσκολες και επώδυνες αποφάσεις για να βάλει τάξη στα του οίκου της, για να αντιμετωπίσει χρόνιες παθογένειες και να δημιουργήσει μία βιώσιμη και σταθερή οικονομία.

    Σε ό,τι αφορά τον μηχανισμό στήριξης της ευρωζώνης, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Σύνοδος αποφάσισε να προικοδοτηθεί με 440 δις ευρώ ο σημερινός μηχανισμός και με 500 δις ευρώ ο μόνιμος μηχανισμός, ο οποίος θα ισχύσει από το 2013 και μετά. Όπως είπε, χαρακτηριστικά, «αυτό σημαίνει ότι έχουμε μια ασπίδα για τα κράτη απέναντι στις ορέξεις των αγορών. Επιπλέον, ο Γ. Παπανδρέου τόνισε ότι ο Μηχανισμός θα έχει τη δυνατότητα να αγοράζει κρατικά ομόλογα στην πρωτογενή αγορά, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό για την Ελλάδα. Ο πρωθυπουργός σημείωσε επίσης ότι οι αποφάσεις της συνόδου δεν συνεπάγονται νέα μέτρα για την ελληνική κυβέρνηση.

    Αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

    Για "αντιδραστικότατη συμφωνία" που θα επιφέρει «νέα και σαρωτικά μέτρα σε μισθούς, συντάξεις, εργασιακά και ιδιωτικοποίηση των πάντων», έκανε λόγο η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

    Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης σημειώνει ότι «πήραμε πολλά περισσότερα από ό,σα υπολόγιζαν οι πεσιμιστές», αλλά θέτει το ζήτημα «ποιος θα διαχειριστεί τη νέα ευκαιρία που μας δόθηκε».

    Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας εκτιμά πως «η επιμήκυνση των 110 δισ. δίνεται ως αντάλλαγμα με το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και με νέα Μνημόνια και νέα βάρη στον ελληνικό λαό».

    "Θετική εξέλιξη" χαρακτηρίζει ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής και την μείωση του επιτοκίου.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [02] "'Εφυγε" ο Μανώλης Ρασούλης

    "'Εφυγε" ξαφνικά, σε ηλικία 66 ετών, ο Μανώλης Ρασούλης. Ο Κρητικός καλλιτέχνης βρέθηκε νεκρός, σήμερα το πρωί, από φίλους του, στο σπίτι του στη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία του ιατροδικαστή ο θάνατός του είχε προέλθει πριν από τέσσερις ημέρες.

    Ο Μ. Ρασούλης γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης στις 28 Σεπτεμβρίου 1945.

    Γιός ενός χρυσοχόου, στα παιδικά του χρόνια έψαλε στον Πολιούχο 'Αγιο Μηνά. Σπούδασε κινηματογράφο στην Αθήνα και ξεκίνησε την καλλιτεχνική του πορεία τραγουδώντας ερασιτεχνικά στην Πλάκα, ενώ παράλληλα δούλευε στην εφημερίδα της αριστεράς "Δημοκρατική Αλλαγή".

    Στην διάρκεια της δικτατορίας φεύγει για το Λονδίνο, όπου και θα παραμείνει 6 χρόνια. Οργανώνεται στο Τροτσκιστικό κίνημα όπου και γνωρίζεται με την Βανέσα Ρεντγκρεϊβ με την οποία δυο φορές συνεργάστηκε σε πολιτικές παραστάσεις.

    Τον Μαϊο του β68 πήρε μέρος στην εξέγερση των φοιτητών στο Παρίσι.

    Λίγο μετά τα γεγονότα του Πολυτεχνείου έρχεται στην Ελλάδα και η μεταπολίτευση θα τον βρει εργαζόμενο στα ναυπηγεία του Ανδρεάδη.

    Τότε είναι που τον καλεί και ο Μάνος Λοϊζος και τραγουδούν μαζί τα "Νέγρικα" με την Μαρία Φαραντούρη.

    Η συνεργασία του με το Νίκο Ξυδάκη στα "Δήθεν" είναι που θα τον καθιερώσει ως έναν από τους σημαντικότερους Έλληνες μουσικούς της γενιάς του, με επιτυχίες όπως "Αχ Ελλάδα", "Οι μάγκες δεν υπάρχουν πια", " Πότε Βούδας, πότε Κούδας", " Το κοτλέ παντελονάκι", " Τίποτα δεν πάει χαμένο".

    Πολλές φορές ο Ρασούλης διαφώνησε με το λεγόμενο "μουσικό καθεστώς", όπως και με τις δισκογραφικές εταιρείες και δεν δίστασε να αποχωρήσει, εκφράζοντας ελεύθερα τις απόψεις του. Θεωρήθηκε "αιρετικός" και "εκκεντρικός" και τα τελευταία χρόνια σχεδόν αποσύρθηκε από τα καλλιτεχνικά δρώμενα.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [03] Αναζωπυρώνονται οι φόβοι για νέα πυρηνική έκρηξη

    Ενώ Ιάπωνες μηχανικοί εργάζονται φρενιτιωδώς για να αποτρέψουν ένα πολύ σοβαρό πυρηνικό δυστύχημα στο πυρηνικό συγκρότημα στη Φουκουσίμα, μετά τον ισχυρότατο σεισμό των 8,9 βαθμών της Παρασκευής, η ιαπωνική κυβέρνηση προειδοποίησε σήμερα πως υπάρχει νέο μεγάλο ενδεχόμενο να σημειωθεί έκρηξη στον πυρηνικό σταθμό εξαιτίας της συγκέντρωσης υδρογόνου στον αντιδραστήρα 3. Σύμφωνα δε με το Ιαπωνικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Kyodo, το σύστημα ψύξης έχει σταματήσει να λειτουργεί σ' έναν έκτο αντιδραστήρα.

    Την ανάγκη για όσο το δυνατόν πιο γρήγορη αντιμετώπιση της κατάστασης, ενισχύει η σημερινή προειδοποίηση της μετεωρολογικής υπηρεσίας της Ιαπωνίας ότι υπάρχει αυξημένος κίνδυνος να σημειωθεί μετασεισμός μεγέθους 7 ή και περισσότερων βαθμών μέχρι την Τετάρτη το πρωί, εκτιμώντας ότι οι πιθανότητες φτάνουν το 70%.

    Στους αντιδραστήρες 1 και 3 στο πυρηνικό συγκρότημα στη Φουκουσίμα τεχνικοί έχουν αρχίσει να γεμίζουν το σύστημα με θαλασσινό νερό και τη χημική ουσία βόριο, για να αποτρέψουν τήξη του πυρήνα, ενώ όπως μετέδωσε το πρακτορείο Jiji, ετοιμάζονται να κάνουν το ίδιο και στον αντιδραστήρα 2. Ωστόσο, αμερικανοί ατομικοί επιστήμονες χαρακτηρίζουν τη χρήση θαλασσινού νερού «πράξη απελπισίας», η οποία -όπως λένε- θυμίζει την καταστροφή στο Τσερνόμπιλ.

    Την ίδια ώρα, το τηλεοπτικό δίκτυο CNN μετέδωσε ότι στέλεχος της Υπηρεσίας Πυρηνικής και Βιομηχανικής Ασφάλειας της Ιαπωνίας (NISA) είπε σε έναν από τους δημοσιογράφους του ότι μπορεί να εξελίσσεται τήξη του πυρήνα ενός αντιδραστήρα, γεγονός που θα μπορεί να προκαλέσει ένα καταστροφικό δυστύχημα στον αντιδραστήρα. Ωστόσο, δεν υπάρχει επίσημη επιβεβαίωση της πληροφορίας αυτής.

    Τουλάχιστον 19 άνθρωποι έχουν εκτεθεί στη ραδιενέργεια, ανέφερε το Κιόντο, ενώ πάνω από 170.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν εσπευσμένα τις εστίες τους και μεταφέρθηκαν σε ακτίνα τουλάχιστον 20 χιλιομέτρων από το εργοστάσιο στη Φουκουσίμα.

    Η ραδιενέργεια στις εγκαταστάσεις του Φουκουσίμα Νο1 μετράται στα 882 μικροσίβερτ την ώρα, ενώ για μικρό χρονικό διάστημα η ανώτερη τιμή είχε φθάσει στα 1.204 μικροσίβερτ/ώρα, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Γιουκίο Εντάνο. Η Ιαπωνία έχει θέσει ως ωριαίο όριο έκθεσης τα 500 μικροσίβερτ, μονάδας μέτρησης του βιολογικού αντίκτυπου της ραδιενέργειας.

    Στο μεταξύ, ο αριθμός των νεκρών από τον καταστροφικό σεισμό και το επακόλουθο τσουνάμι μπορεί να φθάσει τους 10.000, όπως μεταδίδει σήμερα το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο ΝΗΚ, επικαλούμενο αξιωματικό της αστυνομίας.

    Οι μέχρι στιγμής εκτιμήσεις έκαναν λόγο για περίπου 1.800 νεκρούς.

    Σήμερα πάνω από το 600 σοροί ανακαλύφθηκαν κατά μήκους των ακτών των βορειοανατολικών επαρχιών Μιγιάγκι και Ιουάτε, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Κιόντο.

    Στα βορειοανατολικά, όπου βρισκόταν και το επίκεντρο της καταστροφής, οι αρχές έχουν χάσει επαφή με δεκάδες χιλιάδες κατοίκους μετά τον σεισμό και το τσουνάμι, από το οποίο καταστράφηκαν πολλά κτήρια και παρασύρθηκαν πολυάριθμοι άνθρωποι.

    Σημαντικές οι επιπτώσεις στην οικονομία

    Η Ιαπωνία είναι αντιμέτωπη με τη μεγαλύτερη κρίση που έχει αντιμετωπίσει η χώρα μετά το τέλος του Β' Παγκόσμιου Πολέμου, ανέφερε σήμερα ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Ναότο Κάν, ωστόσο εμφανίστηκε βέβαιος ότι οι Ιάπωνες θα ξεπεράσουν αυτή την κρίση που προκλήθηκε από το σεισμό και το τσουνάμι.

    Παράλληλα ο Καν προειδοποίησε ότι υπάρχει κίνδυνος η χώρα να αντιμετωπίσει μεγάλης κλίμακας διακοπή της ηλεκτροδότησης εξαιτίας της διακοπής λειτουργίας πολλών πυρηνικών αντιδραστήρων. Ήδη η Ιαπωνία έχει ζητήσει από τη Ρωσία να της παράσχει περισσότερο φυσικό αέριο, προκειμένου να αντιμετωπίσει τα ενεργειακά της προβλήματα.

    Σύμφωνα με το ιαπωνικό Υπουργείο Υγείας, Εργασίας και Πρόνοιας, περίπου 1,4 εκατομμύρια νοικοκυριά δεν έχουν ηλεκτρικό ρεύμα.

    Από την πλευρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιουκίο Εντάνο προειδοποίησε για "σημαντικές" επιπτώσεις στην οικονομία της χώρας, καθώς ο σεισμός και το συνεπακόλουθο τσουνάμι έχουν καταστρέψει συνολικά το 8% του ΑΕΠ της τρίτης οικονομίας του κόσμου.

    Εξάλλου, η Τράπεζα της Ιαπωνίας ανακοίνωσε σήμερα πως από χθες έχει εκταμιεύσει συνολικά 55 δισ. γιεν σε 13 τραπεζικά ιδρύματα στα βορειανατολικά της χώρας, για να τα εξασφαλίσει από μαζικές αναλήψεις καταθέσεων.

    Η κεντρική τράπεζα της χώρας ανακοίνωσε επίσης πως αύριο θα λειτουργήσουν κανονικά τα υποκαταστήματά της σε όλη τη χώρα.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [04] Αντεπιτίθεται ο Καντάφι

    Οι πόλεις που είχαν καταλάβει οι αντικαθεστωτικοί πέφτουν η μία μετά την άλλη στα χέρια των κυβερνητικών δυνάμεων, που πλέον βρίσκονται 240 χιλιόμετρα μακριά από τη Βεγγάζη, προπύργιο των εξεγερμένων. Η στρατηγικής σημασίας πόλη Μπρέγκα, στην ανατολική Λιβύη, έχει "καθαρίσει" από τους αντάρτες, μετέδωσε, το μεσημέρι, η κρατική τηλεόραση.

    Εξάλλου, η κυβέρνηση της Λιβύης ανακοίνωσε ότι τα λιμάνια της χώρας είναι πλέον ασφαλή και κάλεσε τις ξένες εταιρείες να στείλουν τα πετρελαιοφόρα τους για να φορτώσουν αργό πετρέλαιο.

    Στο μεταξύ, η Ουάσινγκτον χαρακτήρισε την απόφαση του Αραβικού Συνδέσμου να καλέσει τα Ηνωμένα Έθνη να επιβάλλουν ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στη Λιβύη, "σημαντικό βήμα" και εκτίμησε ότι "ενισχύει την πίεση" στον Καντάφι. Πάντως απέφυγε να δεσμευτεί σαφώς στην ανάληψη στρατιωτικής δράσης, ενώ δεν πρότεινε την άμεση σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Με ικανοποίηση για την απόφαση αντέδρασαν επίσης η Βρετανία και ο Καναδάς. Άγνωστες παραμένουν οι προθέσεις Ρωσίας και Κίνας.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 13 March 2011 - 15:30:19 UTC