Browse through our Interesting Nodes on Business, Finance & Law in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 11-03-14

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Μήνυμα ασφάλειας προς τις αγορές"
  • [02] Βοήθεια από την Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας ζητά η Ιαπωνία
  • [03] Ηλεκτρονική φραγή
  • [04] Επίθεση στην Ατζνταμπίγια ο»Ώ

  • [01] "Μήνυμα ασφάλειας προς τις αγορές"

    "Μήνυμα ασφάλειας προς τις αγορές" και "σημαντικό σταθμό που δείχνει τη θετική πορεία της χώρας", χαρακτήρισε την απόφαση της έκτακτης Συνόδου Κορυφής ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, κατά την συνάντησή του, σήμερα, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.

    Ο κ. Παπούλιας, υποδέχθηκε τον πρωθυπουργό με τη φράση "κάτι κινείται", ενώ έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις συνθήκες της διαπραγμάτευσης και για την στάση του γαλλογερμανικού μετώπου.

    Έκανε λόγο για αναγνώριση της πορείας που έχει κάνει, όχι μόνο η κυβέρνηση, αλλά ο ελληνικός λαός και για ένα "μήνυμα ασφάλειας προς τις αγορές, ότι την Ελλάδα θα την στηρίξουμε στην πορεία που έχει αποφασίσει να πάει". Κατέληξε πάντως λέγοντας ότι "έχουμε ακόμη πολλά να κάνουμε προς το καλύτερο και της οικονομίας, αλλά και των πολιτών".

    "Εχει ακόμα πολλή δουλειά", συμφώνησε ο κ. Παπούλιας.

    Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε την Κυριακή και τα μέλη της κυβέρνησης. Ο κ. Παπανδρέου απένειμε τα εύσημα στους Έλληνες πολίτες για τις προσπάθειες που καταβάλλουν όλο αυτό το διάστημα, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση πάλεψε πολύ σκληρά αλλά τίποτα δεν θα γινόταν αν οι πολίτες δεν έβαζαν καθημερινά πλάτη.

    Από εδώ και στο εξής, τόνισε, είναι αποκλειστικά στο χέρι μας να σωθεί η χώρα και να πάμε μπροστά. Είμαστε, όπως τόνισε χαρακτηριστικά, στη μέση της φουρτούνας και πρέπει να παραμείνουμε αταλάντευτοι στην πορεία μας.

    Ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε θετική και τη στάση της αντιπολίτευσης από την οποία ωστόσο ζήτησε να έχει εποικοδομητική στάση στο εξής.

    Ο πρωθυπουργός ζήτησε από τους υπουργούς μεγαλύτερη αφοσίωση στο έργο που ανέλαβε η κυβέρνηση και επεσήμανε ότι οι αντιδράσεις των κατεστημένων συμφερόντων θα συνεχιστούν, αλλά υπενθύμισε ότι «εμείς είμαστε αντιεξουσιαστές στην εξουσία και όχι υπερασπιστές των κατεστημένων συμφερόντων». Ζήτησε περισσότερη δουλειά, σύνεση και υπομονή, ενώ απευθυνόμενος εντός και εκτός της κυβέρνησης, τόνισε ότι «χρειάζεται ενότητα για να καταφέρουμε να φτάσουμε στο στόχο μας».

    Ο κ. Παπανδρέου διέψευσε εκ νέου τα σενάρια περί εκλογών, αλλά αυτή τη φορά και τα σενάρια περί ανασχηματισμού. «Να τελειώνουν τα σενάρια αυτά» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι έχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [02] Βοήθεια από την Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας ζητά η Ιαπωνία

    Την αποστολή ομάδας ειδικών ζήτησε, επισήμως, η Ιαπωνία από την Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) μετά τις δυο εκρήξεις στον αντιδραστήρα 3 του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα, δήλωσε ο γενικός διευθυντής της υπηρεσίας αυτής του ΟΗΕ, Γιουκίγια Αμάνο. Ακόμη, το Τόκιο ζήτησε από τις ΗΠΑ εξοπλισμό για την ψύξη των αντιδραστήρων, ενώ τα ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν, επικαλούμενα την εταιρεία διαχείρισης του πυρηνικού σταθμού Tokyo Electric Power (Tepco) ότι μειώθηκε εκ νέου το επίπεδο του νερού στον αντιδραστήρα 2.

    Στο μεταξύ, σε δεκάδες χιλιάδες μπορεί να ανέλθουν οι νεκροί από τον καταστροφικό σεισμό και το τσουνάμι που σάρωσε τη βορειοανατολική Ιαπωνία, σύμφωνα με εκτιμήσεις κυβερνητικών αξιωματούχων, την ώρα που τμήματα της χώρας βυθίζονται κατά διαστήματα στο σκοτάδι λόγω της ανεπάρκειας ηλεκτρικής ενέργειας.

    Ο αριθμός των νεκρών και των αγνοούμενων έχει φτάσει, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, τις 6.000. Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Ναότο Καν, ανακοίνωσε ότι μέχρι στιγμής έχουν διασωθεί 15.000 άνθρωποι.

    Στην πόλη Οναγκάβα της επαρχίας Μιγιάγκι, που χτυπήθηκε σφοδρά από το σεισμό, έχουν ανασυρθεί περισσότερα από 1.000 πτώματα. Άλλες τόσες σοροί εντοπίστηκαν και στην πόλη Μιναμισανρίκου, όπου οι νεκροί μπορεί να ξεπεράσουν τις 10.000.

    Πληροφορίες από τα μέσα ενημέρωσης της ιαπωνίας ανέφεραν ότι οι αγνοούμενοι ανέρχονται σε δεκάδες χιλιάδες. Σύμφωνα με τον Ιαπωνικό Οργανισμό Τουρισμού, έχουν χαθεί τα ίχνη περίπου 2.500 τουριστών που επισκέπτονταν την περιοχή. Οι αρχές ανακοίνωσαν επίσης ότι δεν έχουν καταφέρει να επικοινωνήσουν με περίπου 8.000 κατοίκους της πόλης Οτσούτσι στην επαρχία Ιβάτε.

    Από την καταμέτρηση που έχει κάνει μέχρι στιγμής το υπουργείο Εσωτερικών προκύπτει ότι συνολικά 72.945 κτίρια έχουν καταστραφεί ολοσχερώς ή έχουν καταστεί ακατοίκητα.

    Η περιοχή εξακολουθεί να σείεται από μετασεισμικές δονήσεις, η ισχυρότερη από τις οποίες σήμερα ήταν 6,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Η συνεχιζόμενη σεισμική δραστηριότητα δυσχεραίνει τις προσπάθειες των σωστικών συνεργείων που χτενίζουν τα ισοπεδωμένα ψαροχώρια και τις διαλυμένες πόλεις αναζητώντας εγκλωβισμένους και παγιδευμένους κατοίκους.

    Εξάλλου, χιλιάδες άνθρωποι παραμένουν αποκομένοι από την υπόλοιπη χώρα και πολλοί περιμένουν, πάνω σε στέγες σχολείων, σούπερ-μάρκετ και άλλων κτιρίων, να τους προσεγγίσουν οι διασώστες και να τους σώσουν. Στην περιοχή επικρατεί δριμύ ψύχος που σύμφωνα με τους μετεωρολόγους θα συνεχιστεί μέχρι και την Τετάρτη, ενώ δεν αποκλείεται και να χιονίσει.

    Μέχρι αργά το βράδυ της Δευτέρας είχαν απομακρυνθεί από την περιοχή περίπου 550.000 άνθρωποι οι οποίοι στεγάζονται σε περισσότερα από 2.500 καταφύγια. Από αυτούς, οι 100.000 είναι παιδιά, σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση "Σώστε τα παιδιά".

    Ελλείψεις παρουσιάζονται σε νερό, καύσιμα και τρόφιμα και η κυβέρνηση προσπαθεί να εφοδιάσει τους κατοίκους με ελικόπτερα. Προβλήματα παρουσιάζονται και στην ηλεκτροδότηση, αφού λόγω των ατυχημάτων στα πυρηνικά εργοστάσια έχουν χαθεί από το σύστημα 10.000 μεγαβάτ. Για το λόγο αυτό γίνονται προγραμματισμένες διακοπές ρεύματος στην ευρύτερη περιοχή του Τόκιο, κάτι που ενδέχεται να συνεχιστεί μέχρι και τα τέλη Απριλίου, σύμφωνα με την εταιρεία Tepco.

    Τη θλίψη του για την δοκιμασία του Ιαπωνικού λαού, εξέφρασε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος σε μήνυμά του.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [03] Ηλεκτρονική φραγή

    Με σύστημα ηλεκτρονικής φραγής το υπουργείο Οικονομικών θα αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο περιπτώσεων καταστρατήγησης της σειράς συνταξιοδότησης. Σήμερα η εξέταση των αιτήσεων για συνταξιοδότηση στο δημόσιο διενεργείται κατ΄ απόλυτη προτεραιότητα από την Υπηρεσία Συντάξεων του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

    Προκειμένου να διασφαλιστεί περαιτέρω, η σειρά προτεραιότητας, εντός των προσεχών ημερών, το μηχανογραφικό σύστημα που υποστηρίζει την εξέταση των αιτήσεων, δεν θα επιτρέπει την εκτέλεση συνταξιοδοτικής πράξης αν δεν έχουν ολοκληρωθεί οι ενέργειες σε προγενέστερα πρωτόκολλα ταυτόσημου περιεχομένου. Θα υπάρξει, δηλαδή, ηλεκτρονική φραγή η οποία θα εξασφαλίζει την απονομή της σύνταξης κατά αύξοντα αριθμό πρωτοκόλλου.

    Η προαναγγελία εγκατάστασης συστήματος ηλεκτρονικής φραγής στην εξέταση των αιτήσεων συνταξιοδότησης από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, έγινε πριν από λίγες ημέρες με έγγραφο που διαβιβάστηκε στη Βουλή από τον υφυπουργό Οικονομικών Φίλιππο Σαχινίδη, προς απάντηση ερώτησης-καταγγελίας του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτη Αντωνακόπουλου ότι "παρατηρούνται περιπτώσεις που δεν τηρείται η σειρά πρωτοκόλλου, όσον αφορά στην σειρά απονομής σύνταξης" και θα πρέπει να υπάρξει πλήρης διαφάνεια.

    Όπως αναφέρει ο υφυπουργός Οικονομικών, στο απαντητικό του έγγραφο προς τον βουλευτή, "η ηλεκτρονική φραγή θα κάμπτεται μόνο σε περιπτώσεις που εξετάζονται αιτήσεις όσων φέρουν βαριές αναπηρίες με ποσοστό 67% και άνω ή πάσχουν από βαριές και ανίατες - δυσίατες ασθένειες, κατόπιν εντολής ειδικών χρηστών και με σύστημα ειδικού ηλεκτρονικού κωδικού".

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [04] Επίθεση στην Ατζνταμπίγια

    Οι δυνάμεις του Καντάφι εξαπέλυσαν επιθέσεις από εδάφους και αέρος στην Ατζνταμπίγια, πόλη στρατηγικής σημασίας καθώς είναι η τελευταία πριν από τη Βεγγάζη, προπύργιο των αντικαθεστωτικών της Λιβύης. Οι εξεγερμένοι χάνουν διαρκώς έδαφος από τις δυνάμεις του Καντάφι, ο οποίος δίνει αμνηστία στους στρατιώτες που λιποτάκτησαν εάν παραδώσουν τα όπλα.

    Οι φιλοκανταφικές δυνάμεις ανακατέλαβαν και την πόλη Ζουάρα. Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε ότι έχει απαγορευτεί η είσοδος στη χώρα στον Λίβυο συνταγματάρχη και την οικογένειά του.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 14 March 2011 - 19:30:19 UTC