Browse through our Interesting Nodes of the Cyprus Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 11-03-21

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Διαδηλώσεις στη Συρία
  • [02] Κινητοποιήσεις εκπαιδευτικών για συγχωνεύσεις σχολείων
  • [03] Συνεχίζονται οι εναέριες επιθέσεις στη Λιβύη
  • [04] Στις Βρυξέλλες ο Α.Σαμαράς
  • [05] Στο "στόχαστρο" το παραεμπόριο
  • [06] "Πράσινες" επενδύσεις ο»Ώ

  • [01] Διαδηλώσεις στη Συρία

    Οι συριακές δυνάμεις ασφαλείας διέλυσαν, χθες, με τη χρήση δακρυγόνων και πραγματικών πυρών χιλιάδες διαδηλωτές στην πόλη Ντεράα, προκαλώντας το θάνατο ενός διαδηλωτή και τον τραυματισμό τουλάχιστον άλλων εκατό, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.

    Οι διαδηλωτές της Ντεράα που ενισχύθηκαν και με κατοίκους γειτονικών πόλεων και χωριών, νωρίτερα έκαψαν την έδρα του κυβερνώντος κόμματος Μπααθ ενώ έβαλαν φωτιά κιαι προκάλεσαν υλικές ζημιές στο Μέγαρο της Δικαιοσύνης και στα γραφεία δύο εταιρειών ηλεκτρονικών υπολογιστών που ανήκουν η μία στον πρόεδρο Μπασάρ αλ Ασαντ και η άλλη σε στενό συγγενή του.

    Χθες, Κυριακή, ήταν η τρίτη ημέρα των μεγάλων διαδηλώσεων των πολιτών της Ντεράα (120 χιλιόμετρα νότια της Δαμασκού) που ζητούν ελεθερία, πολιτικές μεταρρυθμίσεις και την άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που ισχύει από το 1963.

    Ακτιβιστές κατάγγειλαν ότι η αστυονμία και οι δυνάμεις ασφαλείας έβαλαν κατά του πλήθους με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας διαδηλωτής, ο Ραέντ Ακράντ και να τραυματιστούν πάνω από εκατό πολίτες, δύο εκ των οποίων είναι πολύ σοβαρά τραυματισμένοι από σφαίρες στο κεφάλι.

    Οι συριακές αρχές απέρριψαν ως ψευδείς τις πληροφορίες για το θάνατο ενός διαδηλωτή από σφάιρες των δυνάμεων ασφαλείας την Κυριακή στην πόλη Ντεράα νοτίως της Δαμασκού και κατάγγειλαν τις "ομάδες των εγκληματιών" που έκαψαν το Μέγαρο της Δικαιοσύνης και άλλα κτίρια στην πόλη.

    Οι διαδηλωτές επιτέθηκαν στην αστυνομία, αναφέρεται σε κυβερνητική ανακοίνωση και προστίθεται ότι οι δυνάμεις της τάξης δεν ανταπέδωσαν και δεν υπάρχει κανείς νεκρός διαδηλωτής.

    Σύμφωνα με το πρακτορείο SANA η κυβέρνηση "έλαβε όλα τα μέτρα για να εγγυηθεί την ασφάλεια των πολιτών και την προστασια της δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας".

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [02] Κινητοποιήσεις εκπαιδευτικών για συγχωνεύσεις σχολείων

    Κινητοποιήσεις για τις συγχωνεύσεις των σχολείων, αλλά και για τα γενικότερα προβλήματα του κλάδου, αποφάσισε η γενική συνέλευση των Τοπικών Ενώσεων των Καθηγητών (ΕΛΜΕ).

    Ειδικότερα, αποφασίστηκε:

    - Εικοσιτετράωρη απεργιακή κινητοποίηση για τις 30 Μαρτίου (σε συνεννόηση με ΔΟΕ) με προσθήκη στα αιτήματα αιχμής, να αποσυρθεί η απόφαση του Υπουργείου Παιδείας για τις συγχωνεύσεις - καταργήσεις σχολικών μονάδων.

    - Εξουσιοδότηση για 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση, σε περίπτωση που κατατεθεί νομοσχέδιο που θίγει τις αμοιβές των εκπαιδευτικών ή τα ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα του κλάδου.

    - Την πραγματοποίηση νέα γενικής συνέλευσης των προέδρων των ΕΛΜΕ αμέσως μετά, για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, με ποικίλες μορφές δράσης. Οι καθηγητές επιδιώκουν τον συντονισμό με άλλες ομοσπονδίες του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Επιπλέον, αποφάσισαν:

    Να αναρτηθούν μαύρες σημαίες και πανό διαμαρτυρίας στα σχολεία που συγχωνεύονται ή καταργούνται.

    Να ζητηθεί από την ΕΕ της ΑΔΕΔΥ κήρυξη απεργίας (με ενδεικτική ημερομηνία την 13η Απριλίου, καθώς και απογευματινό συλλαλητήριο πριν τη σύνοδο κορυφής στις 25 Μαρτίου.

    Τέλος, το ΔΣ της ΟΛΜΕ θα καταγγείλει στις διεθνείς οργανώσεις των εκπαιδευτικών την απόφαση του Υπουργείου Παιδείας για την συγχώνευση - κατάργηση 1933 σχολείων.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [03] Συνεχίζονται οι εναέριες επιθέσεις στη Λιβύη

    Επαναλαμβάνονται από το πρωί οι γαλλικές αεροπορικές επιθέσεις στη Λιβύη. Μέχρι τα ξημερώματα συνεχίσθηκε το μπαράζ βομβαρδισμών και οι πυραυλικές επιθέσεις εναντίον στόχων της Λιβύης από αμερικανικές και βρετανικές δυνάμεις. Έχουν πληγεί κυβερνητικά κτίρια και στρατιωτικοί στόχοι στην Τρίπολη και τη Βεγγάζη.

    Ιστότοποι της αντιπολίτευσης και Αραβικά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι ένας από τους γιούς του Καντάφι,που είχε τραυματισθεί υπέκυψε στα τραύματά του σε νοσοκομείο της Τρίπολης.Εκπρόσωπος των εξεγερμένων στην Μιζουράτα ανέφερε ότι δυνάμεις προσκείμενες στον Καντάφι μεταφέρουν άμαχους στην πόλη ως "ανθρώπινες ασπίδες",ενώ κάτοικος δήλωσε ότι οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν σε μάχες την Κυριακή.

    Η Ιταλία αρνείται ότι διεξάγεται "πόλεμος" στη Λιβύη και εκφράζει σκεπτικισμό για τις επιχειρήσεις, όπως και η Γερμανία και η Κύπρος. Η Βρετανία, η Φινλανδία και η Ισπανία απορρίπτουν τις επικρίσεις. Στις Βρυξέλλες συνεδριάζουν οι υπουργοί εξωτερικών της ΕΕ για το θέμα της Λιβύης. Στη σύνεδρίαση αυτή μετέχει και ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας. Στο μεταξύ,οι εξελίξεις στη Λιβύη απασχολούν το ΝΑΤΟ, οι εκπρόσωποι του οποίου,βρίσκονται σε διαρκή συνεδρίαση.

    Εκτινάχθηκαν, σήμερα, οι τιμές στις διεθνείς αγορές πετρελαίου,λόγω των αεροπορικών βομβαρδισμών στη Λιβύη. Η τιμή του μπρεντ διαμορφώνεται πάνω από τα 116 δολάρια το βαρέλι κερδίζοντας 1,32 δολάρια σε σχέση με το «κλείσιμο» της περασμένης Παρασκευής.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [04] Στις Βρυξέλλες ο Α.Σαμαράς

    Σειρά συναντήσεων με Ευρωπαίους πολιτικούς και στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα έχει ο Αντωνης Σαμαράς, ο οποίος θα βρεθεί στις Βρυξέλλες για να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

    Ο πρόεδρος της ΝΔ, στις 21.30 (ώρα Ελλάδας), θα συναντηθεί με τον Επίτροπο, υπεύθυνο για τους προϋπολογισμούς κ. Λεβαντόφκσι, ενώ αργότερα θα συναντηθεί με τον Γερμανό ευρωβουλευτή Ράιμερ Μπέγκερ, ο οποίος είναι μέλος της επιτροπής προυπολογισμού.

    Ο κ. Σαμαράς μεταξύ άλλων, θα συναντηθεί κατ' ιδίαν με τον πρωθυπουργό του Βελγίου Ιβ Λετέρμ, τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης της Πορτογαλίας και πρόεδρο του PSD, δόκτορα Πέδρο Κοέλιο, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Γέρζι Μπούζεκ, τον Επίτροπο για το Δημοσιονομικό Προϋπολογισμό και Προγραμματισμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Γιάνους Λεβαντόβσκι, τον Γερμανό Ευρωβουλευτή του ΕΛΚ πρώην πρόεδρο και μέλος της Επιτροπής Προϋπολογισμού και της Ειδικής Επιτροπής σχετικά με τις προκλήσεις πολιτικής και τους δημοσιονομικούς πόρους για μία βιώσιμη Ευρωπαϊκή Ένωση μετά το 2013 Ράιμερ Μπέγκε, τον επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΕΛΚ Γιόζεφ Ντόλ και με τον Γάλλο ευρωβουλευτή του ΕΛΚ Αλέν Λαμασούρ, πρόεδρο της Επιτροπής Προϋπολογισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Παράλληλα, θα έχει συναντήσεις εργασίας με την ομάδα των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [05] Στο "στόχαστρο" το παραεμπόριο

    Τακτικούς και έκτακτους ελέγχους πραγματοποιεί το Υπουργείο Οικονομικών στο πλαίσιο της προσπάθειας για την καταπολέμηση του παράνομου εμπορίου, με προτεραιότητα στον έλεγχο των επιχειρήσεων που παραλαμβάνουν και διαθέτουν χονδρικώς ή λιανικώς εμπορεύματα χαμηλού κόστους τα οποία παράγονται σε ασιατικές χώρες.

    Επιπρόσθετα, εντατικοποιήθηκαν οι εμφανείς έλεγχοι διακίνησης, ιδιαίτερα σε επίκαιρα σημεία εμπορικών δρόμων και κέντρων των ασιατικών περιοχών, σε υπαίθριους πάγκους και παζάρια, σε λαϊκές αγορές κλπ., δίνοντας έμφαση στα είδη που κυρίως διατίθενται στο παράνομο υπαίθριο εμπόριο.

    Τα παραπάνω επισημαίνει ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου σε απάντηση ερώτησης που κατέθεσε στη Βουλή ο Βουλευτής Κ. Παναγιωτόπουλος.

    Ειδικότερα το ΣΔΟΕ έχει πραγματοποιήσει σημαντικό αριθμό κατασχέσεων για το χρονικό διάστημα Νοεμβρίου 2010 - Ιανουαρίου 2011 ενώ οι έλεγχοι για την πάταξη του παραεμπορίου θα συνεχισθούν και θα εντατικοποιηθούν περαιτέρω. Ο απολογισμός για τις περιπτώσεις των ελέγχων στους οποίους έχει ολοκληρωθεί η καταμέτρηση των κατασχεμένων, είναι 967.106 τεμάχια απομιμητικά και παραποιημένα προϊόντα.

    Επίσης, το 2009 η Ελλάδα δέσμευσε 21,9 εκατ. απομιμητικά προϊόντα, γεγονός που, σύμφωνα με τον κ. Παπακωνσταντίνου, αποδεικνύει την αποτελεσματικότητα της Ελληνικής Τελωνειακής Υπηρεσίας και το σημαντικό έργο που επιτελεί. Το 2010 η Ελλάδα δέσμευσε άλλα 24,2 εκατ. απομιμητικά προϊόντα, κυρίως κινεζικής και τούρκικης προέλευσης, τα οποία καταστράφηκαν σχεδόν όλα.

    Στα Ελληνικά Τελωνεία από το 2002 λειτουργεί το Υποσύστημα Ανάλυσης Κινδύνου (DDS) το οποίο αποσκοπεί σε στοχευμένους φυσικούς ελέγχους αξιοποιώντας όλες τις υπάρχουσες πληροφορίες σχετικά με τη διακίνηση παραποιημένων εμπορευμάτων.

    Με σκοπό την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου και της διακίνησης παραποιημένων προϊόντων στα τελωνεία, λειτουργούν τμήματα πληροφοριών και δίωξης τα οποία διεξάγουν καθημερινούς ελέγχους σε επιβάτες και εμπορεύματα προερχόμενα από τρίτες χώρες. Τα εν λόγω τμήματα ελέγχου ανταλλάσουν πληροφορίες και συνεργάζονται στενά στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων τους με τις άλλες ιδιωτικές υπηρεσίες (ΕΛΥΤ, ΣΔΟΕ κλπ.) όπου απαιτείται.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [06] "Πράσινες" επενδύσεις

    Επενδύσεις ύψους 16,4 δισ. ευρώ σε μονάδες Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και άλλων 4 - 5 δισ. ευρώ σε δίκτυα και διασυνδέσεις στη δεκαετία 2010 - 2020 προβλέπει στην ετήσια έκθεσή της η νεοσύστατη υπηρεσία Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

    Πρόκειται για την υπηρεσία που συστήθηκε με το νόμο 3851 / 2010 η οποία, μετά την έκδοση σχετικού Προεδρικού Διατάγματος, θα λειτουργεί και ως "υπηρεσία μίας στάσης" (one stop shop) για τους υποψήφιους επενδυτές, καθώς θα αναλαμβάνει, εφόσον οι ίδιοι το επιθυμούν, τη διαχείριση των φακέλων τους για να διευκολύνει την αδειοδότηση των έργων.

    Σύμφωνα με την ίδια έκθεση, μόνο το 2011 οι επενδύσεις που συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με τις Ανανεώσιμες Πηγές εκτιμάται ότι θα ανέλθουν στα 1,35 δισ. ευρώ καθώς τη εφετινή χρονιά αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία τουλάχιστον 200 μεγαβάτ φωτοβολταϊκά, 300 MW αιολικών πάρκων και θα κατασκευαστούν δίκτυα για την εξυπηρέτηση της ανάπτυξης των ΑΠΕ εκτιμώμενου προϋπολογισμού 250 εκατ. ευρώ.

    Στο τέλος της χρονιάς η συνολική ισχύς των μονάδων ΑΠΕ προβλέπεται να ξεπεράσει τα 2200 μεγαβάτ, από 1736 στο τέλος του 2010 και 1446 το 2009.

    Ωστόσο, σημειώνεται στην έκθεση της υπηρεσίας ότι "αν και η Αιολική ισχύς που θα εγκατασταθεί το 2011 φαίνεται να ξεπερνά κατά πολύ την ισχύ της εγκατεστημένης ετησίως τα προηγούμενα χρόνια, η διείσδυση της Αιολικής Ενέργειας στο Σύστημα φαίνεται να υπολείπεται σημαντικά από το σχεδιασμό. Για να επιλυθεί το πρόβλημα, δεδομένης της αυξημένης βαρύτητας που έχει στη σύνθεση του ενεργειακού μείγματος ανανεώσιμης προέλευσης, η ενέργεια από Αιολικούς Σταθμούς απαιτεί σημαντική προσπάθεια και θα πρέπει να αναληφθούν στοχευμένες πρωτοβουλίες προς την επιτάχυνση της αδειοδότησης των έργων κατά τη διάρκεια του 2011, ώστε να κατασκευαστούν και ηλεκτριστούν από το 2012 και μετά".

    Η έκθεση της υπηρεσίας εντοπίζει επίσης τα αδύνατα σημεία του θεσμικού πλαισίου που διέπει τις ανανεώσιμες πηγές, και εισηγείται αντίστοιχες τροποποιήσεις.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 21 March 2011 - 11:30:19 UTC