Browse through our Interesting Nodes for Greek Maritime Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 11-03-21

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αλλαγή αναπτυξιακού μοντέλου
  • [02] «Το Νόμισμα στην Πελοπόννησο»
  • [03] Αλλαγές στο Ασφαλιστικό
  • [04] Στο "στόχαστρο" το παραεμπόριο ο»Ώ

  • [01] Αλλαγή αναπτυξιακού μοντέλου

    Με τη δευτερολογία του πρωθυπουργού καθώς επίσης και τις τοποθετήσεις των κυβερνητικών στελεχών, που τον συνόδευαν και των φορέων της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, ολοκληρώθηκε η σύσκεψη στο Πνευματικό Κέντρο στην Ερμούπολη και η επίσκεψη του Γιώργου Παπανδρέου στη Σύρο.

    "Καμία κυβέρνηση δεν παίρνει με χαρά επώδυνα μέτρα", τόνισε ο κ. Παπανδρέου, αλλά επεσήμανε ότι έτσι "φρενάραμε μια σύγκρουση με τη χρεοκοπία", η οποία, όπως τόνισε, θα σήμαινε απολύσεις, κλείσιμο επιχειρήσεων και τραπεζών, απώλεια μισθών και συντάξεων και δεν θα μπορούσαμε να μιλάμε σήμερα για αναπτυξιακά προγράμματα.

    "Αυτό ήταν κι ένα σήμα κινδύνου πολύ ισχυρό, που αν το μετατρέψουμε σε ευκαιρία θα είναι μια ιστορική διαδρομή της χώρας να βάλουμε τέλος σε χρόνια προβλήματα", υπογράμμισε .

    Επιπλέον έκανε λόγο για αλλαγή του αναπτυξιακού μοντέλου, στα πρότυπα του σκανδιναβικού, που συνδυάζει την ανταγωνιστικότητα με την ποιότητα ζωής, την υψηλή τεχνογνωσία και γνώση, την ευελιξία από τη μια και την ασφάλεια από την άλλη.

    "Είμαστε σύμμαχοι με την περιφέρεια για να σπάσουμε τη γραφειοκρατία που έχει καθυποτάξει τον ελληνικό λαό", είπε ο κ. Παπανδρέου και ανέφερε ότι δεν φταίει ο κάθε δημόσιος υπάλληλος γι΄ αυτό και τόνισε πως οι πολιτικοί τον είχαν διαπαιδαγωγήσει έτσι.

    Αναφερθείς στο fast track δήλωσε ότι θα υπάρχει πάντα διαβούλευση με την τοπική κοινωνία και διάχυση της ανάπτυξης.

    Τέλος σχετικά με τα πανεπιστήμια ανέφερε ότι αυτά παραμένουν ακόμα συγκεντρωτικά, ότι δεν είναι ουσιαστικά αυτοδιοίκητα και παίρνοντας ως παράδειγμα το Πανεπιστήμιο του Αιγαίου είπε ότι θα έπρεπε να έχει τη δυνατότητα να αποφασίζει ποια τμήματα και πόσους φοιτητές χρειάζεται.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [02] «Το Νόμισμα στην Πελοπόννησο»

    «Το Νόμισμα στην Πελοπόννησο» θα είναι το θέμα του διεθνούς επιστημονικού συνεδρίου που ξεκινά στις 26 Μαίου, στο 'Αργος, με σκοπό να εξετάσει διαχρονικά το νόμισμα στις ευρύτερες γεωγραφικές ενότητες του ελλαδικού χώρου, με την παρουσίαση νομισματικού υλικού, που έχει σχέση με αρχαιολογικές δραστηριότητες αλλά και με μελέτες. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στους Στρατώνες του Καποδίστρια, που σύντομα θα στεγάσουν το Βυζαντινό Μουσείο της πόλης και θα αποτελέσει την 6η Συνάντηση στον κύκλο των επιστημονικών εκδηλώσεων που έχουν θεσπίσει οι «Φίλοι του Νομισματικού Μουσείου» από το 1996.

    Οι θεματικοί άξονες της συνάντησης θα αφορούν στην Αρχαιότητα, το Βυζάντιο, τη Φραγκοκρατία, την Ενετοκρατία και τους Νεότερους Χρόνους. Θα μετέχουν 104 σύνεδροι, Έλληνες και ξένοι, θα γίνουν πέντε γενικές εισηγήσεις, θα ανακοινωθούν 50 θέματα και θα αναρτηθούν 22 ανακοινώσεις τοίχου.

    Επιπλέον, έχει εξασφαλιστεί η έκδοση των πρακτικών σε τόμο στη σειρά των περιοδικών εκδόσεων των Φίλων του Νομισματικού Μουσείου «Οβολός».

    Το συνέδριο συνδιοργανώνεται από τους «Φίλους του Νομισματικού Μουσείου», τη Γαλλική Σχολή Αθηνών, το Νομισματικό Μουσείο, την Δ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, την 25η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και το Αρχαιολογικό Ινστιτούτο Πελοποννησιακών Σπουδών και οι εργασίες του θα ολοκληρωθούν στις 29 Μαϊου.

    Στη συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι στον χώρο του Νομισματικού Μουσείου, απηύθυνε χαιρετισμό ο δήμαρχος του νέου καλλικρατικού δήμου Άργους-Μυκηνών Δημήτρης Καμπόσος, ο οποίος χαρακτήρισε τιμή για εκείνον να είναι δήμαρχος σ' έναν ιστορικό δήμο, ανέφερε ωστόσο το παράπονο ότι «σε μια από τις αρχαιότερες πόλεις της Ελλάδας και της Ευρώπης υπάρχουν καθυστερήσεις στην ανάπτυξή της ως συνέπεια και των ανασκαφικών αρχαιοτήτων».

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [03] Αλλαγές στο Ασφαλιστικό

    Αλλαγές στην απονομή προσωρινής σύνταξης και στη χορήγηση του ΕΚΑΣ επέρχονται με το νομοσχέδιο για το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας.

    "Στόχος του νομοσχεδίου είναι να καταστήσει το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας περισσότερο αποτελεσματικό και να ενισχύσει τον ρόλο του στην επίλυση των εξωδικαστικών διαφορών", δήλωσε αναφερόμενος στο νομοσχέδιο για το ΣΕΠΕ που δίνεται σε δημόσια διαβούλευση ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργος Κουτρουμάνης.

    Με το νομοσχέδιο για το ΣΕΠΕ, προωθούνται αλλαγές σε πτυχές του ασφαλιστικού που σύμφωνα με τον κ. Κουτρουμάνη αποσκοπούν στη βελτίωση ορισμένων ρυθμίσεων ώστε να το καταστήσουν δικαιότερο.

    Μεταξύ άλλων, προβλέπονται αλλαγές στην εξαγορά πλασματικού χρόνου για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα από την 1/1/2011. Γι΄αυτήν την κ κατηγορία ασφαλισμένων το κόστος εξαγοράς του πλασματικού χρόνου διαμορφώνεται στα 1500 έως 1800 ευρώ ανά έτος.

    Αλλαγές επίσης θα υπάρξουν και στον τρόπο χορήγησης του ΕΚΑΣ το οποίο μετά από επανέλεγχο θα χορηγηθεί σε περισσότερους δικαιούχους.

    Ακόμη, όλοι οι υπάλληλοι αορίστου χρόνου που υπηρετούν στο δημόσιο θα ενταχθούν στο Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, κάτι που αποτελούσε πάγιο αίτημα της ΑΔΕΔΥ ώστε να ενισχυθεί οικονομικά το ταμείο.

    Αλλαγές υπάρχουν και στον τρόπο απονομής της προσωρινής σύνταξης. Όσοι είναι ασφαλισμένοι σε ένα κύριο φορέα ασφάλισης θα λαμβάνουν την προσωρινή σύνταξη 1,5 μήνες μετά την κατάθεση των δικαιολογητικών και μετά από 2,5 μήνες όσοι ασφαλισμένοι σε δύο και περισσότερους φορείς.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [04] Στο "στόχαστρο" το παραεμπόριο

    Τακτικούς και έκτακτους ελέγχους πραγματοποιεί το Υπουργείο Οικονομικών στο πλαίσιο της προσπάθειας για την καταπολέμηση του παράνομου εμπορίου, με προτεραιότητα στον έλεγχο των επιχειρήσεων που παραλαμβάνουν και διαθέτουν χονδρικώς ή λιανικώς εμπορεύματα χαμηλού κόστους τα οποία παράγονται σε ασιατικές χώρες.

    Επιπρόσθετα, εντατικοποιήθηκαν οι εμφανείς έλεγχοι διακίνησης, ιδιαίτερα σε επίκαιρα σημεία εμπορικών δρόμων και κέντρων των ασιατικών περιοχών, σε υπαίθριους πάγκους και παζάρια, σε λαϊκές αγορές κλπ., δίνοντας έμφαση στα είδη που κυρίως διατίθενται στο παράνομο υπαίθριο εμπόριο.

    Τα παραπάνω επισημαίνει ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου σε απάντηση ερώτησης που κατέθεσε στη Βουλή ο Βουλευτής Κ. Παναγιωτόπουλος.

    Ειδικότερα το ΣΔΟΕ έχει πραγματοποιήσει σημαντικό αριθμό κατασχέσεων για το χρονικό διάστημα Νοεμβρίου 2010 - Ιανουαρίου 2011 ενώ οι έλεγχοι για την πάταξη του παραεμπορίου θα συνεχισθούν και θα εντατικοποιηθούν περαιτέρω. Ο απολογισμός για τις περιπτώσεις των ελέγχων στους οποίους έχει ολοκληρωθεί η καταμέτρηση των κατασχεμένων, είναι 967.106 τεμάχια απομιμητικά και παραποιημένα προϊόντα.

    Επίσης, το 2009 η Ελλάδα δέσμευσε 21,9 εκατ. απομιμητικά προϊόντα, γεγονός που, σύμφωνα με τον κ. Παπακωνσταντίνου, αποδεικνύει την αποτελεσματικότητα της Ελληνικής Τελωνειακής Υπηρεσίας και το σημαντικό έργο που επιτελεί. Το 2010 η Ελλάδα δέσμευσε άλλα 24,2 εκατ. απομιμητικά προϊόντα, κυρίως κινεζικής και τούρκικης προέλευσης, τα οποία καταστράφηκαν σχεδόν όλα.

    Στα Ελληνικά Τελωνεία από το 2002 λειτουργεί το Υποσύστημα Ανάλυσης Κινδύνου (DDS) το οποίο αποσκοπεί σε στοχευμένους φυσικούς ελέγχους αξιοποιώντας όλες τις υπάρχουσες πληροφορίες σχετικά με τη διακίνηση παραποιημένων εμπορευμάτων.

    Με σκοπό την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου και της διακίνησης παραποιημένων προϊόντων στα τελωνεία, λειτουργούν τμήματα πληροφοριών και δίωξης τα οποία διεξάγουν καθημερινούς ελέγχους σε επιβάτες και εμπορεύματα προερχόμενα από τρίτες χώρες. Τα εν λόγω τμήματα ελέγχου ανταλλάσουν πληροφορίες και συνεργάζονται στενά στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων τους με τις άλλες ιδιωτικές υπηρεσίες (ΕΛΥΤ, ΣΔΟΕ κλπ.) όπου απαιτείται.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 21 March 2011 - 15:30:18 UTC