Read the chronology of Turkish actions & claims against Greece, 1955-1996 Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 11-03-22

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Η Ελλάδα είναι παρούσα στις εξελίξεις"
  • [02] Εντείνεται το σφυροκόπημα από αέρος
  • [03] Εντείνεται η ανησυχία ο»Ώ

  • [01] "Η Ελλάδα είναι παρούσα στις εξελίξεις"

    «Η Ελλάδα δεν πρόκειται να γίνει ο επιτήδειος ουδέτερος στις εξελίξεις στην περιοχή. Η στάση αυτή δεν θα βοηθούσε τα εθνικά συμφέροντα», ανέφερε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ενημερώνοντας τη Βουλή για την στάση της κυβέρνησης σε σχέση με τα γεγονότα στη Λιβύη.

    Ο κ. Παπανδρέου δικαιολόγησε τις επιλογές της διεθνούς κοινότητας για τη Λιβύη, προκειμένου, όπως ανέφερε, να αποφευχθεί η ομαδική σφαγή αμάχων και ένα συνεπαγόμενο μαζικό κύμα μετανάστευσης, καθώς και για να υπηρετηθούν οι δημοκρατικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή.

    Σημείωσε δε, πως η παρουσία της Ελλάδας στο πλευρό των χωρών που τάσσονται υπέρ της ένοπλης πίεσης στο καθεστώς Καντάφι, με την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, αλλά και του Αραβικού Συνδέσμου και της Αφρικανικής Ένωσης, είναι σύμφωνη με τις πάγιες θέσεις της εξωτερικής της πολιτικής για σεβασμό του διεθνούς δικαίου και εξυπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα.

    "Ορθή η στάση της χώρας μας", δήλωσε ο Δ. Αβραμόπουλος. "Ο λαός θα πληρώσει ακριβά τη συμμετοχή σας σε αυτούς τους πολέμους", τόνισε η Αλ. Παπαρήγα, ενώ "μεγάλο λάθος" χαρακτήρισε τη συμμετοχή της Ελλάδας ο Γ. Καρατζαφέρης. "Ανεύθυνη η επιλογή της κυβέρνησης", δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [02] Εντείνεται το σφυροκόπημα από αέρος

    Επίθεση με 20 πυραύλους Τόμαχοκ εναντίον αντιαεροπορικών συστοιχιών και άλλων στόχων, εξαπέλυσαν οι δυνάμεις που μετέχουν στην επιχείρηση "Αυγή της Οδύσσειας ", ανέφερε ένας εκπρόσωπος της Διοίκησης Αφρικής του αμερικανικού στρατού. Οι πύραυλοι εκτοξεύτηκαν από αμερικανικά και βρετανικά πλοία και υποβρύχια, ενώ πυρά από αντιαεροπορικές συστοιχίες, εν μέσω εκρήξεων, ακούστηκαν στην Τρίπολη.

    Πολλές ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο και επί περίπου δέκα λεπτά ο ουρανός φωτιζόταν από λάμψεις, ιδίως πάνω από την περιοχή όπου βρίσκεται η κατοικία του Λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι.

    Το ΝΑΤΟ πρέπει να έχει έναν ρόλο-κλειδί στην επιβολή της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, μετά από συνομιλίες που είχε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα με τους ομολόγους του από την Γαλλία και την Βρετανία.

    Στο μεταξύ, στρατιωτικές δυνάμεις πιστές στον συνταγματάρχη Καντάφι βομβαρδίζουν την πόλη Μιζουράτα της δυτικής Λιβύης, που τελεί υπό τον έλεγχο των αντικαθεστωτικών. Οι δυνάμεις του Καντάφι επιτίθενται και κατά της πόλης Ζιντάν, κάνοντας χρήση βαρέος πυροβολικού, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα.

    Στο μεταξύ, το ισπανικό κοινοβούλιο επικύρωσε με μεγάλη πλειοψηφία τη συμμετοχή της χώρας στη διεθνή στρατιωτική επέμβαση, η οποία, όπως εκτιμά η κυβέρνηση, θα διαρκέσει έως και τρεις μήνες.

    Αντίθετα, η Τουρκία δεν θα συμμετάσχει στα στρατιωτικά πλήγματα της διεθνούς δύναμης, αλλά είναι πιθανόν να συμβάλει στις ανθρωπιστικές επιχειρήσεις που θα οργανωθούν, σύμφωνα με δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που δημοσιεύονται στην εφημερίδα Hurriyet.

    Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Αλγερίας Μουράντ Μεντελσί δήλωσε ότι οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί του διεθνούς συνασπισμού είναι δυσανάλογοι σε σχέση με την απόφαση του ΟΗΕ και ζήτησε την "άμεση κατάπαυση των εχθροπραξιών". Ο Μεντελσί κατηγόρησε τις χώρες που συμμετέχουν στον συνασπισμό ότι "επιδείνωσαν την κρίση".

    Εξάλλου, το Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) ζήτησε σήμερα με επιστολή του από τον ηγέτη της Λιβύης Μουάμαρ Καντάφι την απελευθέρωση των δημοσιογράφων του Ντέιβ Κλαρκ και Ρομπέρτο Σμιντ που συνελήφθησαν το Σάββατο κοντά στην Ατζνταμπίγια.

    "Έχω την τιμή να σας ζητήσω να τους ξαναδώσετε την ελευθερία τους, στο όνομα της ελευθερίας της έκφρασης και της πληροφόρησης στην οποία αναφέρεστε τόσο συχνά", γράφει στην επιστολή του ο διευθύνων σύμβουλος του AFP, Εμανουέλ Χογκ.

    "Το διάβημα μου αφορά επίσης τον Τζο Ρεντλ, φωτογράφο του πρακτορείου Γκετί, με το οποίο οι δημοσιογράφοι μας του AFP συνεργάζονται στενά", προσθέτει ο Χογκ.

    "Υπάρχουν υποχρεώσεις που απορρέουν από το ψήφισμα του ΣΑ του ΟΗΕ, σεβόμαστε αυτές τις υποχρεώσεις, αλλά η Ελλάδα δεν συμμετέχει με δικές της δυνάμεις στις στρατιωτικές επιχειρήσεις που διεξάγονται αυτή τη στιγμή", τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Δ. Δρούτσας, μετά τη συνάντησή του στο Βερολίνο με τον υπ. Εξωτερικών της Γερμανίας Γκίντο Βεστερβέλε.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [03] Εντείνεται η ανησυχία

    Οι φόβοι της ραδιενεργού μόλυνσης ενισχύθηκαν στην Ιαπωνία, καθώς οι αρχές δεν μπορούν ακόμα να αποτρέψουν τον κίνδυνο στην κατεστραμμένη σε μεγάλο βαθμό μονάδα της Φουκουσίμα, της οποίας τα "απόβλητα" απειλούν πλέον τα προϊόντα της θάλασσας.

    Διάφοροι δημόσιοι οργανισμοί συνέχισαν να επαναλαμβάνουν ότι το επίπεδο της ραδιενέργειας που ανιχνεύθηκε στη βροχή, το νερό της βρύσης, ή σε ορισμένα τρόφιμα γύρω από τους κατεστραμμένους αντιδραστήρες, δεν ήταν απειλητικό για την υγεία.

    Το υπουργείο Υγείας έχει, ωστόσο, ζητήσει από τους νομούς Τσίμπα και Ιμπαράκι, ανατολικά του Τόκιο, να ενισχύσουν τους ελέγχους τους για τα ψάρια και τα οστρακοειδή που αλιεύονται κατά μήκος της ακτής.

    Ποσοστά ιωδίου 131 και καισίου 134, αντίστοιχα 126,7 φορές και 24,8 φορές υψηλότερα από τα όρια που έθεσε η κυβέρνηση.

    Η διπλή καταστροφή στην Ιαπωνία, προκάλεσε σχεδόν 9.176 αγνοούμενους και 9.199 επιβεβαιωμένους θανάτους σύμφωνα με νέο προσωρινό ακόμη απολογισμό που έκανε σήμερα η εθνική Αστυνομία.

    Επιπλέον, προκειμένου να προληφθεί η περαιτέρω έκλυση ραδιενέργειας, οι εργασίες συνεχίζονταν σε μια προσπάθεια να επανενεργοποιηθούν τα συστήματα ψύξης των αντιδραστήρων.

    Οι προσπάθειες που παρατείνονται από τα πρώτα επεισόδια που σημειώθηκαν στις 12 Μαρτίου, με κίνδυνο της υγείας των πυροσβεστών και των τεχνικών που εκτίθενται σε υψηλές ακτινοβολίες, παρεμποδίστηκαν το απόγευμα της Δευτέρας από τις ανησυχητικές αναθυμιάσεις που προέρχονταν από τον αντιδραστήρα 3.

    Εν τω μεταξύ, οι τεχνικοί έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούν ένα γερμανικό φορτηγό εξοπλισμένο με μια πολύ ισχυρή αρθρωτή αντλία για να ρίχνουν νερό πάνω από την κατεστραμμένη οροφή του αντιδραστήρα 4.

    Μια άλλη συσκευή, με έναν τεράστιο αρθρωτό βραχίονα, μεταφέρεται σήμερα από την Κίνα στην Ιαπωνία, όπου θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί στη Φουκουσίμα για να "καταβρέξει" με πολύ νερό τις εγκαταστάσεις.

    Ο αντιδραστήρας 3, ο οποίος έχει υποστεί τη βαρύτερη ζημία, είναι από τους έξι εκείνος που προκαλεί τις περισσότερες ανησυχίες των αρχών.

    Ωστόσο, στο τέλος της ημέρας, η ηλεκτροδότηση είχε εν μέρει αποκατασταθεί στην αίθουσα ελέγχου της μονάδας, γεγονός που θα επιτρέψει να ξαναρχίσουν σταδιακά ορισμένες λειτουργίες, που η πιο σημαντική είναι η τροφοδοσία με νερό της δεξαμενής και του "ντεπόζιτου" όπου βρίσκεται το πυρηνικό καύσιμο.

    Οι ίδιοι οι αντιδραστήρες δεν ξαναλειτουγρήσουν, αλλά το καύσιμό τους πρέπει πάντα να ψύχεται και να απενεργοποιηθεί.

    Ο αντιπρόεδρος της εταιρείας TEPCO ζήτησε συγγνώμη από τον πληθυσμό που αναγκάστηκε να απομακρυνθεί από την περιοχή της μονάδας.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 22 March 2011 - 19:30:17 UTC