Write to us with Feedback for the HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 11-03-25

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Το ΝΑΤΟ αναλαμβάνει δράση στη Λιβύη
  • [02] Συμφωνία για το συνολικό οικονομικό πακέτο
  • [03] Αλλάζει η ώρα τα ξημερώματα
  • [04] Ραδιενεργός "εφιάλτης" ο»Ώ

  • [01] Το ΝΑΤΟ αναλαμβάνει δράση στη Λιβύη

    Το NATO αποφάσισε να αναλάβει την επιβολή της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στη Λιβύη, έπειτα από πολυήμερες διαπραγματεύσεις.

    Ο ΓΓ του NATO Άντερς Φο Ράσμουσεν ανακοίνωσε ότι επιτεύχθηκε συμφωνία αφού η Τουρκία --η οποία αντιτασσόταν σε ενδεχόμενες αεροπορικές επιδρομές με στόχο τον Μουάμαρ Καντάφι-- αποδέχθηκε τη μεταβίβαση της διοίκησης που ως τώρα είχαν οι ΗΠΑ, η Γαλλία και η Βρετανία στο Σύμφωνο.

    Χθες αντιαεροπορικά πυρά ακούστηκαν εκ νέου στην Τρίπολη και σημειώθηκαν εκρήξεις στην πρωτεύουσα και στην ανατολική συνοικία Ταζούρα. Συμμαχικά μαχητικά σφυροκόπησαν θέσεις των δυνάμεων που πρόσκεινται στον Καντάφι, αλλά δεν απέτρεψαν την είσοδο κυβερνητικών αρμάτων μάχης στην Μιζουράτα.

    ΚανονικήΟι αρχές της Λιβύης υποστήριξαν ότι οι συμμαχικοί αεροπορικοί βομβαρδισμοί έχουν στοιχίσει τη ζωή περίπου 100 αμάχων ως τώρα.

    Από την πλευρά του ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν είπε στο Συμβούλιο Ασφαλείας ότι δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να καταδεικνύει ότι η Τρίπολη συμμορφώνεται με τις αποφάσεις του Οργανισμού. Ο ειδικός επιτετραμμένος του για τη Λιβύη προειδοποίησε ότι θα υπάρξουν "πρόσθετα μέτρα" εάν η Τρίπολη δεν προχωρήσει άμεσα σε κατάπαυση του πυρός.

    Η Βρετανία θα φιλοξενήσει διεθνή διάσκεψη στο Λονδίνο την Τρίτη για να εξεταστεί η "πρόοδος" της στρατιωτικής επέμβασης στη Λιβύη.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [02] Συμφωνία για το συνολικό οικονομικό πακέτο

    Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ κατέληξαν σε συνολική συμφωνία, αργά χθες τη νύχτα στις Βρυξέλλες, επί του συνολικού οικονομικού πακέτου, δηλαδή, τόσο στα θέματα της οικονομικής διακυβέρνησης, όσο και σ΄εκείνα των ευρωμηχανισμών για την αντιμετώπιση των κρίσεων. Όπως τόνισαν σε δηλώσεις τους προς τον Τύπο οι πρόεδροι της ΕΕ και της Επιτροπής Χέρμαν βαν Ρομπάϊ και Ζοσέ Μπαρόζο, οι αποφάσεις των «27» αποτελούν τη συνολική απάντηση της Ευρώπης στην κρίση.

    Σε ό,τι αφορά την οικονομική διακυβέρνηση οι «27» συμφώνησαν επί της ουσίας στην εφεξής αυστηρή επιτήρηση των οικονομιών τους από την ΕΕ, και την επικέντρωση της προσοχής τους όχι μόνο στη δημοσιονομική σταθερότητα, αλλά και στην ανταγωνιστικότητα των οικονομιών τους. Προς τον σκοπό αυτό θέσπισαν -και μέσω του Συμφώνου για το ευρώ- ένα δεσμευτικό πλαίσιο υποχρεώσεων, αλλά και κυρώσεων προς τις απείθαρχες δημοσιονομικώς χώρες.

    Ως προς τους μηχανισμούς για την αντιμετώπιση των κρίσεων, οι «27» συμφώνησαν πως ο υπάρχων θα έχει δανειοδοτική ικανότητα της τάξεως των 440 δισ ευρώ, (έναντι 250 δισ σήμερα), και ότι ο μόνιμος που θα τεθεί σε λειτουργία το 2013 θα έχει δανειοδοτική ικανότητα της τάξεως των 500 δισ ευρώ. Η κεφαλαιακή βάση του μόνιμου ευρωμηχανισμού θα είναι ύψους 80 δισ ευρώ, τα οποία, τα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ θα καταβάλουν σε πέντε ισόποσες δόσεις, από το 2013 ως το 2017. Αν ωστόσο απαιτηθεί επιτάχυνση των συνεισφορών, τα κράτη μέλη συμφώνησαν πως θα ανταποκριθούν θετικά.

    Επίησης, μια ημέρα μετά την παραίτηση του πορτογάλου πρωθυπουργού Ζοζέ Σόκρατες και τη δημοσιονομική κρίση στη χώρα που προκαλεί τριγμούς στη ζώνη του ευρώ, η Ευρώπη δήλωσε έτοιμη υπό προϋποθέσεις να βοηθήσει την Πορτογαλία με ποσό που κυμαίνεται στα 75 δισεκατομμύρια ευρώ.

    Ο ευρωπαίος επίτροπος για την Εσωτερική Αγορά Μισέλ Μπαρνιέ δήλωσε σήμερα ότι εμπιστεύεται την Πορτογαλία παρά την απόρριψη από το κοινοβούλιο του προγράμματος λιτότητας που πρότεινε ο Ζοζέ Σόκρατες, προειδοποιώντας ωστόσο ότι η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη περνά μέσα από το "σεβασμό της δημοσιονομικής πειθαρχίας".

    "Αυτό που έχει συγκροτηθεί ως μηχανισμός σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αυτό που επιβεβαιώθηκε τη νύχτα που πέρασε από τους ηγέτες της ευρωζώνης, είναι ότι υπάρχουν μηχανισμοί αλληλεγγύης και πολλά χρήματα που μπορούν να αποδεσμευτούν" είπε ο Μπαρνιέ στο ραδιοφωνικό σταθμό RTL.

    "Η Πορτογαλία δεν θα μείνει μόνη από τους άλλους Ευρωπαίους", είχε δηλώσει ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, κατά το τέλος της πρώτης ημέρας της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες.

    Καμιά απόφαση για την αποδέσμευση πακέτου βοήθειας στην Πορτογαλία δεν αναμένεται κατά τη σύνοδο κορυφής που ολοκληρώνεται σήμερα. "Συζητήσαμε την πιθανότητα αυτή", είπε από την πλευρά του ο πρόεδρος Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

    Ωστόσο η κατάσταση στην Πορτογαλία εξετάστηκε εκτενώς, ενώ η κρίση στη χώρα απειλεί τη σταθερότητα στην ευρωζώνη.

    Η Πορτογαλία θα εισέλθει σε μια ιδιαίτερα ασταθή πολιτική φάση, με πρόωρες εκλογές που πρέπει να οργανώσει, αλλά η πίεση των αγορών αυξάνεται. Στη Νέα Υόρκη ο οίκος αξιολόγησης Standard and Poorβs μείωσε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα κατά δύο βαθμίδες, από |Α- σε ΒΒΒ, την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας, θέτοντάς την παράλληλα σε αρνητική προοπτική.

    Ο οίκος αξιολόγησης επικαλείται την "αυξημένη πολιτική αβεβαιότητα" στην Πορτογαλία που μπορεί να κλονίσει την εμπιστοσύνη των αγορών και να εντείνει τον κίνδυνο που αντιμετωπίζει η χώρα στο θέμα της αναχρηματοδότησή της", εξηγεί ο S&P.

    "Αναμένουμε ότι η νέα κυβέρνηση δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να υιοθετήσει τις μεταρρυθμίσεις που προτάθηκαν υπό τη μία μορφή ή την άλλη, δεδομένου του μειωμένου ενδιαφέροντος των επενδυτών για το δημόσιο πορτογαλικό έλλειμμα", είπε ο Εϊλεν Τσανγκ, αναλυτής του S&P.

    O οίκος αξιολόγησης εξήγησε ότι έλαβε την απόφαση αυτή και λόγω των συνομιλιών μεταξύ των ευρωπαίων ηγετών, που συνεδριάζουν στις Βρυξέλλες για τον ευρωπαϊκό μηχανισμό σταθερότητας, ο οποίος συγκροτείται για τη βοήθεια των χωρών της ευρωζώνης που έχουν οικονομικά προβλήματα.

    Ανάλογα με το αποτέλεσμα των συνομιλιών, ο οίκος μπορεί να μειώσει εκ νέου κατά μια βαθμίδα την πιστοληπτική ικανότητα της Πορτογαλίας, αναφέρει ο αναλυτής της.

    Οι ευρωπαίοι ηγέτες επέμειναν στην ανάγκη η Πορτογαλία να συνεχίσει την προσπάθεια μείωσης του προβλεπόμενου ελλείμματος ακόμη κι αν τα συγκεκριμένα μέτρα για να επιτευχθεί αυτό τροποποιήθηκαν από την αντιπολίτευση.

    "Είπα ότι είναι καθοριστικής σημασίας η Πορτογαλία να επικυρώσει τα σχέδια που καταρτίστηκαν και εγκρίθηκαν από τις ευρωπαϊκές αρχές", δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν -Κλοντ Τρισέ.

    "Εκφράσαμε την εμπιστοσύνη μας στην ικανότητα της Πορτογαλίας να αντιμετωπίσει την παρούσα κατάσταση και να βρει χρηματοδοτήσεις τις οποίες χρειάζεται", δήλωσε πρόεδρος της Επιτροπής Μανουέλ Μπαρόζο.

    Η κρίση στην Πορτογαλία έφερε σε δεύτερη θέση σειρά αποφάσεων που υιοθετήθηκαν παράλληλα από τους ευρωπαίους ηγέτες για την ενίσχυση του μηχανισμού καταπολέμησης της κρίσης χρέους στις ευρωπαϊκές χώρες.

    Τα μέτρα που καταρτίζονται εδώ και μήνες, περιλαμβάνουν την ενίσχυση του Ταμείου οικονομικής υποστήριξης της ευρωζώνης, τη δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού χρηματοπιστωτικής στήριξης το οποίο θα αντικαταστήσει το ταμείο αυτό από τα μέσα του 2013 και αυστηρότερη δημοσιονομική πειθαρχία.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [03] Αλλάζει η ώρα τα ξημερώματα

    Τα ξημερώματα της Κυριακής ξεκινά η εφαρμογή του μέτρου της Θερινής Ώρας σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στις 3 το πρωί της Κυριακής, οι δείκτες των ρολογιών θα πρέπει να μετακινηθούν μία ώρα μπροστά, δηλαδή θα δείχνουν 4 το πρωί.

    Το μέτρο θα ισχύσει μέχρι την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου (30/10/2011).

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [04] Ραδιενεργός "εφιάλτης"

    Το κέλυφος του αντιδραστήρα 3 στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα που περιέχει ράβδους πυρηνικού καυσίμου έχει υποστεί ζημιές, ανακοίνωσε σήμερα η διαχειρίστρια εταιρία Tepco.

    Οι ιαπωνικές αρχές ανακοίνωσαν σήμερα ότι οι τρεις εργάτες του πυρηνικού εργοστασίου που υπέστησαν εγκαύματα κατά τις προσπάθειές τους να ψυχθεί ο αντιδραστήρας, εκτέθηκαν σε επίπεδα ραδιενέργειας 10.000 φορές υψηλότερα από το αναμενόμενο, στοιχείο που δείχνει ότι το κέλυφος έχει υποστεί ζημιές. Τα εγκαύματα προκλήθηκαν όταν νερό του αντιδραστήρα διαπέρασε τη στολή τους.

    Η Ιαπωνία δεν έχει ανακοινώσει άλλα κρούσματα ατόμων που έχουν μολυνθεί από τη ραδιενέργεια.

    Τουλάχιστον 700 μηχανικοί, "οι αφανείς ήρωες της Φουκουσίμα" όπως τους αποκαλούν εργάζονται σε βάρδιες για να σταθεροποιήσουν τη θερμοκρασία στους έξι αντιδραστήρες των πυρηνικών εγκαταστάσεων της Φουκουσίμα.

    Παράλληλα στο Τόκιο οι αρχές ανακοίνωσαν ότι ανιχνεύθηκαν πολύ υψηλά ποσοστά ραδιενέργειας στα λαχανικά.

    Η Υπηρεσία πυρηνικής ασφάλειας της Ιαπωνίας ανακοίνωσε ότι δεν υπάρχουν δεδομένα που να πιστοποιούν μια ρωγμή στον αντιδραστήρα 3.

    Την ίδια ώρα η Νότια Κορέα και η Κίνα ανακοίνωσαν ότι απαγόρευσαν τις εισαγωγές λαχανικών, φρούτων και προϊόντων ιχθυοκαλλιέργειας από αρκετές περιοχές που βρίσκονται κοντά στη Φουκουσίμα.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 25 March 2011 - 11:30:15 UTC