Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 11-03-25

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Πορεία προς την ανασυγκρότηση"
  • [02] Συμφωνία για το συνολικό οικονομικό πακέτο
  • [03] Κορυφώθηκαν οι εκδηλώσεις ο»Ώ

  • [01] "Πορεία προς την ανασυγκρότηση"

    Εικοσάλεπτη τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, είχε σήμερα ο Έλληνας πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου.

    Όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής, το τηλεφωνικό ραντεβού πραγματοποιήθηκε μετά από πρωτοβουλία του Αμερικανού προέδρου ο οποίος, αφού συνεχάρη τον Έλληνα πρωθυπουργό επ' ευκαιρία της εθνικής εορτής αντήλλαξε μαζί του απόψεις τόσο για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών όσο και για τις εξελίξεις στη Λιβύη.

    Σε ό,τι αφορά τη Σύνοδο Κορυφής και γενικότερα την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας ο πρόεδρος των ΗΠΑ αναγνώρισε, όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, την πορεία της Ελλάδας προς την ανασυγκρότηση της οικονομίας της.

    Ο πρόεδρος των ΗΠΑ εξέφρασε επίσης, την ικανοποίησή του για τα αποτέλεσμα της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών θεωρώντας ότι θα είναι ικανοποιητικά τόσο για την Ευρώπη, όσο και για την Ελλάδα. Σημείωσε, επίσης, ότι στηρίζει τις προσπάθειες της Ελλάδας για έξοδο από την κρίση.

    Η συζήτηση στη συνέχεια περιεστράφη γύρω από την κατάσταση στη Λιβύη. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ αναγνωρίζοντας την γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας στην περιοχή της Μεσογείου διαβουλεύτηκε με τον Έλληνα πρωθυπουργό τις αποφάσεις που θα πρέπει να υιοθετήσει η διεθνής κοινότητα για την αντιμετώπιση της κρίσης στη Λιβύη.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [02] Συμφωνία για το συνολικό οικονομικό πακέτο

    Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ κατέληξαν σε συνολική συμφωνία, αργά χθες τη νύχτα στις Βρυξέλλες, επί του συνολικού οικονομικού πακέτου, δηλαδή τόσο στα θέματα της οικονομικής διακυβέρνησης όσο και σβ εκείνα των ευρωμηχανισμών για την αντιμετώπιση των κρίσεων. Όπως τόνισαν σε δηλώσεις τους προς τον Τύπο οι πρόεδροι της ΕΕ και της Επιτροπής, Χέρμαν βαν Ρομπάϊ και Ζοσέ Μπαρόζο, οι αποφάσεις των «27» αποτελούν τη συνολική απάντηση της Ευρώπης στην κρίση.

    Σε ό,τι αφορά την οικονομική διακυβέρνηση, οι «27» συμφώνησαν, επί της ουσίας, στην εφεξής αυστηρή επιτήρηση των οικονομιών τους από την ΕΕ, και την επικέντρωση της προσοχής τους όχι μόνο στη δημοσιονομική σταθερότητα, αλλά και στην ανταγωνιστικότητα των οικονομιών τους. Προς τον σκοπό αυτό θέσπισαν -και μέσω του Συμφώνου για το Ευρώ- ένα δεσμευτικό πλαίσιο υποχρεώσεων, αλλά και κυρώσεων προς τις απείθαρχες δημοσιονομικώς χώρες.

    Ως προς τους μηχανισμούς για την αντιμετώπιση των κρίσεων, οι «27» συμφώνησαν πως ο υπάρχων θα έχει δανειοδοτική ικανότητα της τάξεως των 440 δισ. ευρώ, (έναντι 250 δισ. σήμερα), και ότι ο Μόνιμος που θα τεθεί σε λειτουργία το 2013, θα έχει δανειοδοτική ικανότητα της τάξεως των 500 δισ. ευρώ. Η κεφαλαιακή βάση του μόνιμου ευρωμηχανισμού θα είναι ύψους 80 δισ. ευρώ, τα οποία, τα κράτη-μέλη της ζώνης του ευρώ θα καταβάλουν σε πέντε ισόποσες δόσεις, από το 2013 ως το 2017. Αν ωστόσο απαιτηθεί επιτάχυνση των συνεισφορών, τα κράτη μέλη συμφώνησαν πως θα ανταποκριθούν θετικά.

    Παράλληλα, μια ημέρα μετά την παραίτηση του πορτογάλου πρωθυπουργού Ζοζέ Σόκρατες και τη δημοσιονομική κρίση στη χώρα που προκαλεί τριγμούς στη ζώνη του ευρώ, η Ευρώπη δήλωσε ότι είναι έτοιμη, υπό προϋποθέσεις, να βοηθήσει την Πορτογαλία, με ποσό που κυμαίνεται στα 75 δισεκατομμύρια ευρώ. "Εκφράσαμε την εμπιστοσύνη μας στην ικανότητα της Πορτογαλίας να αντιμετωπίσει την παρούσα κατάσταση και να βρει χρηματοδοτήσεις τις οποίες χρειάζεται" δήλωσε πρόεδρος της Επιτροπής Μανουέλ Μπαρόζο.

    Ωστόσο, κατά την παρούσα Σύνοδο Κορυφής, που ολοκληρώνεται σήμερα, δεν αναμένεται καμιά απόφαση για την αποδέσμευση πακέτου βοήθειας στην Πορτογαλία. "Συζητήσαμε την πιθανότητα αυτή" είπε από την πλευρά του ο πρόεδρος Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. Οι ευρωπαίοι ηγέτες επέμειναν στην ανάγκη η Πορτογαλία να συνεχίσει την προσπάθεια μείωσης του προβλεπόμενου ελλείμματος, ακόμη κι αν τα συγκεκριμένα μέτρα για να επιτευχθεί αυτό τροποποιήθηκαν από την αντιπολίτευση.

    Η κρίση στην Πορτογαλία έφερε σε δεύτερη θέση σειρά αποφάσεων που υιοθετήθηκαν παράλληλα από τους ευρωπαίους ηγέτες για την ενίσχυση του μηχανισμού καταπολέμησης της κρίσης χρέους στις ευρωπαϊκές χώρες. Τα μέτρα που καταρτίζονται εδώ και μήνες, περιλαμβάνουν την ενίσχυση του Ταμείου οικονομικής υποστήριξης της ευρωζώνης, τη δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού χρηματοπιστωτικής στήριξης το οποίο θα αντικαταστήσει το ταμείο αυτό από τα μέσα του 2013 και αυστηρότερη δημοσιονομική πειθαρχία.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [03] Κορυφώθηκαν οι εκδηλώσεις

    Με τη στρατιωτική παρέλαση, στο κέντρο της Αθήνας, παρέλαση στην οποία, λόγω της οικονομικής κρίσης, συμμετείχαν μόνον πεζοπόρα αγήματα, κορυφώθηκανοι εκδηλώσεις για την επέτειο της 25ης Μαρτίου.

    "Χρειαζόμαστε τις αρετές εκείνων που πολέμησαν τότε, την αυταπάρνηση, τον άδολο πατριωτισμό. Επειδή πάντοτε ο ελληνικός λαός έδειξε ότι διαθέτει αυτές τις αρετές, και σήμερα, με όπλο ακριβώς αυτές τις αρετές, θα ξεπεράσουμε αυτή την κρίση, για να χαρούμε μια πατρίδα και μια Ελλάδα που θα είναι ελεύθερη από κηδεμονίες, και να ζήσουν τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας σε μια καλύτερη πατρίδα», δήλωσε ο Κ. Παπούλιας.

    Ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Θ. Πάγκαλος τόνισε: «Ημέρες σαν αυτή πρέπει να μας προβληματίζουν για να επιτύχουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την ανόρθωση της οικονομίας και να αναδείξουμε την Ελλάδα σε φάρο σταθερότητας και ειρήνης, σε μια περιοχή που είναι ιδιαίτερα ταραγμένη και επικίνδυνη».

    «Όταν υπάρχουν οι ηγεσίες που μπορούν να εμπνέουν τους Έλληνες, να τους δημιουργούν πρότυπα, ιδανικά, οράματα, αξίες, μπορούν πράγματι οι Έλληνες να μεγαλουργήσουν», υπογράμμισε ο Ευ. Μεϊμαράκης.

    «Τότε πολεμήσαμε εναντίον της υψηλής πύλης της ανατολής. Τώρα αγωνιζόμαστε εναντίον της υψηλής πύλης της Δύσης», ανέφερε ο Γ. Καρατζαφέρης.

    Πριν την έναρξη της παρέλασης σημειώθηκαν μικρής έκτασης επεισόδια έξω από το ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία, όταν ακραία στοιχεία επιτέθηκαν σε αλλοδαπούς, που πουλούσαν ελληνικές σημαίες.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 25 March 2011 - 15:30:20 UTC