Browse through our Interesting Nodes of Greek Associations & Organizations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 11-03-25

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Όλοι αναγνωρίζουν τις προσπάθειές μας"
  • [02] Το ΝΑΤΟ αναλαμβάνει δράση στη Λιβύη
  • [03] Συμφωνία για οικονομικές μεταρρυθμίσεις
  • [04] Κορυφώθηκαν οι εκδηλώσεις
  • [05] Ραδιενεργός "εφιάλτης"
  • [06] Διαδηλώσεις στη Συρία
  • [07] Ώρα της Γης ο»Ώ

  • [01] "Όλοι αναγνωρίζουν τις προσπάθειές μας"

    Την ικανοποίησή του για τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, τόσο για την Ελλάδα, όσο και για την αντιμετώπιση της κρίσης, εξέφρασε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου από τις Βρυξέλλες.

    Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι συμπληρώνεται ένας χρόνος από τη θεσμοθέτηση του μηχανισμού στήριξης για την Ελλάδα, «ένας χρόνος πρωτόγνωρης προσπάθειας, αλλαγών στη χώρα και θυσιών του λαού». Οι προσπάθειες αυτές αναγνωρίζονται από όλους στην Ευρώπη και ανοίγουν νέα προοπτική για το μέλλον της χώρας, τόνισε ο Γ. Παπανδρέου.

    Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι ο αγώνας της χώρας, πριν από ένα χρόνο, ήταν να αποτρέψει τη χρεοκοπία και την οικονομική καταστροφή. «Ένας συνεπής και συνεχής αγώνας για να αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία της Ελλάδας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γ. Παπανδρέου. Ένας αγώνας ο οποίος, όπως είπε, έπρεπε να αναδείξει την ευρωπαϊκή διάσταση της κρίσης.

    Η αναγνώριση των προσπαθειών της χώρας επιβεβαιώνεται από τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τόνισε ο πρωθυπουργός, καθώς υιοθετήθηκε η καθοριστικής σημασίας, για την Ελλάδα, απόφαση της 11ης Μαρτίου. Η απόφαση αυτή δίνει ώθηση στην προσπάθειά της χώρας και στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, ανέφερε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι σήμερα «δικαιώθηκε η στρατηγική του πρώτου γύρου» και η επίμονή της κυβέρνησης να υπάρξει απόφαση για τα θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος στη Σύνοδο Κορυφής της 11ης Μαρτίου.

    Εξάλλου, ο Γ. Παπανδρέου είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Μπαράκ Ομπάμα, μετά από πρωτοβουλία του Αμερικανού προέδρου, ο οποίος, όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αναγνώρισε την πορεία της Ελλάδας προς την ανασυγκρότηση της οικονομίας της.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [02] Το ΝΑΤΟ αναλαμβάνει δράση στη Λιβύη

    Το NATO αποφάσισε να αναλάβει την επιβολή της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στη Λιβύη, έπειτα από πολυήμερες διαπραγματεύσεις. Ο ΓΓ του NATO Άντερς Φο Ράσμουσεν ανακοίνωσε ότι επιτεύχθηκε συμφωνία, αφού η Τουρκία -η οποία αντιτασσόταν σε ενδεχόμενες αεροπορικές επιδρομές με στόχο τον Μουάμαρ Καντάφι- αποδέχθηκε τη μεταβίβαση της διοίκησης που ως τώρα είχαν οι ΗΠΑ, η Γαλλία και η Βρετανία, στη Συμμαχία.

    Χθες, αντιαεροπορικά πυρά ακούστηκαν εκ νέου στην Τρίπολη και σημειώθηκαν εκρήξεις στην πρωτεύουσα και στην ανατολική συνοικία Ταζούρα. Συμμαχικά μαχητικά σφυροκόπησαν θέσεις των δυνάμεων που πρόσκεινται στον Καντάφι, αλλά δεν απέτρεψαν την είσοδο κυβερνητικών αρμάτων μάχης στη Μιζουράτα.

    Οι αρχές της Λιβύης υποστήριξαν ότι οι συμμαχικοί αεροπορικοί βομβαρδισμοί έχουν στοιχίσει τη ζωή περίπου 100 αμάχων ως τώρα.

    Από την πλευρά του, ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν είπε στο Συμβούλιο Ασφαλείας ότι δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να καταδεικνύει ότι η Τρίπολη συμμορφώνεται με τις αποφάσεις του Οργανισμού. Ο ειδικός επιτετραμμένος του για τη Λιβύη προειδοποίησε ότι θα υπάρξουν "πρόσθετα μέτρα", εάν η Τρίπολη δεν προχωρήσει άμεσα σε κατάπαυση του πυρός.

    Η Βρετανία θα φιλοξενήσει διεθνή διάσκεψη στο Λονδίνο την Τρίτη, για να εξεταστεί η "πρόοδος" της στρατιωτικής επέμβασης στη Λιβύη.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [03] Συμφωνία για οικονομικές μεταρρυθμίσεις

    Τις θετικές για την Ελλάδα αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής του Eurogroup της 11ης Μαρτίου επιβεβαίωσε η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ που ολοκληρώθηκε στις Βρυξέλλες.

    Πρόκειται για την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων από τα 5 στα 10 χρόνια, καθώς και τη μείωση κατά 100 μονάδες βάσης του επιτοκίου δανεισμού για το ποσό που αφορά τα δάνεια από την ευρωζώνη (80 δισ. ευρώ).

    Στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, οι 27 ευρωπαίοι ηγέτες τονίζουν ότι παρόλο που η οικονομική ανάκαμψη στην Ευρώπη βρίσκεται σε καλό δρόμο, οι κίνδυνοι παραμένουν και η ΕΕ πρέπει να συνεχίσει να δρα με αποφασιστικότητα.

    «Υιοθετούμε σήμερα ένα πακέτο συνολικών μέτρων που έχουν ως στόχο την ενίσχυση της οικονομικής διακυβέρνησης στην Ε.Ε. και τη διασφάλιση της σταθερότητας στο σύνολο της ευρωζώνης», αναφέρει το κείμενο των συμπερασμάτων.

    Οι «27» δεσμεύονται να προχωρήσουν σε οικονομικές μεταρρυθμίσεις που θα στηρίξουν την απασχόληση και την ανάπτυξη. Επιπλέον, δεδομένου, ότι 24 από τα 27, κράτη μέλη της ΕΕ παρουσιάζουν υπερβολικά ελλείμματα, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων δεσμεύονται να συγκρατήσουν τις κρατικές δαπάνες, με στόχο, ως το 2015, κανένα κράτος μέλος της ΕΕ να μην έχει δημοσιονομικό έλλειμμα μεγαλύτερο από το 3% του ΑΕΠ του.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [04] Κορυφώθηκαν οι εκδηλώσεις

    Με τη στρατιωτική παρέλαση, στο κέντρο της Αθήνας, παρέλαση στην οποία, λόγω της οικονομικής κρίσης, συμμετείχαν μόνον πεζοπόρα αγήματα, κορυφώθηκαν οι εκδηλώσεις για την επέτειο της 25ης Μαρτίου.

    "Χρειαζόμαστε τις αρετές εκείνων που πολέμησαν τότε, την αυταπάρνηση, τον άδολο πατριωτισμό. Επειδή πάντοτε ο ελληνικός λαός έδειξε ότι διαθέτει αυτές τις αρετές, και σήμερα, με όπλο ακριβώς αυτές τις αρετές, θα ξεπεράσουμε αυτή την κρίση, για να χαρούμε μια πατρίδα και μια Ελλάδα που θα είναι ελεύθερη από κηδεμονίες, και να ζήσουν τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας σε μια καλύτερη πατρίδα», δήλωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Παπούλιας.

    Ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Θ. Πάγκαλος τόνισε: «Ημέρες σαν αυτή πρέπει να μας προβληματίζουν για να επιτύχουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την ανόρθωση της οικονομίας και να αναδείξουμε την Ελλάδα σε φάρο σταθερότητας και ειρήνης, σε μια περιοχή που είναι ιδιαίτερα ταραγμένη και επικίνδυνη».

    «Όταν υπάρχουν οι ηγεσίες που μπορούν να εμπνέουν τους Έλληνες, να τους δημιουργούν πρότυπα, ιδανικά, οράματα, αξίες, μπορούν πράγματι οι Έλληνες να μεγαλουργήσουν», υπογράμμισε ο Ευ. Μεϊμαράκης.

    «Τότε πολεμήσαμε εναντίον της υψηλής πύλης της Ανατολής. Τώρα αγωνιζόμαστε εναντίον της υψηλής πύλης της Δύσης», ανέφερε ο Γ. Καρατζαφέρης.

    Πριν την έναρξη της παρέλασης σημειώθηκαν μικρής έκτασης επεισόδια έξω από το ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία, όταν ακραία στοιχεία επιτέθηκαν σε αλλοδαπούς, που πουλούσαν ελληνικές σημαίες.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [05] Ραδιενεργός "εφιάλτης"

    Το κέλυφος του αντιδραστήρα 3 στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα, που περιέχει ράβδους πυρηνικού καυσίμου, έχει υποστεί ζημιές, ανακοίνωσε η διαχειρίστρια εταιρία "Τέπκο" (Tepco).

    Οι ιαπωνικές αρχές ανακοίνωσαν ότι οι τρεις εργάτες του πυρηνικού εργοστασίου που υπέστησαν εγκαύματα κατά τις προσπάθειές τους να ψυχθεί ο αντιδραστήρας, εκτέθηκαν σε επίπεδα ραδιενέργειας 10.000 φορές υψηλότερα από το αναμενόμενο, στοιχείο που δείχνει ότι το κέλυφος έχει υποστεί ζημιές. Τα εγκαύματα προκλήθηκαν όταν νερό του αντιδραστήρα διαπέρασε τη στολή τους.

    Η Ιαπωνία δεν έχει ανακοινώσει άλλα κρούσματα ατόμων που έχουν μολυνθεί από τη ραδιενέργεια.

    Τουλάχιστον 700 μηχανικοί, "οι αφανείς ήρωες της Φουκουσίμα" όπως τους αποκαλούν, εργάζονται σε βάρδιες για να σταθεροποιήσουν τη θερμοκρασία στους έξι αντιδραστήρες των πυρηνικών εγκαταστάσεων της Φουκουσίμα.

    Παράλληλα, στο Τόκιο οι αρχές ανακοίνωσαν ότι ανιχνεύθηκαν πολύ υψηλά ποσοστά ραδιενέργειας στα λαχανικά.

    Η Υπηρεσία πυρηνικής ασφάλειας της Ιαπωνίας ανακοίνωσε ότι δεν υπάρχουν δεδομένα που να πιστοποιούν μια ρωγμή στον αντιδραστήρα 3.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [06] Διαδηλώσεις στη Συρία

    Συνεχίζεται η εξέγερση των πολιτών σε διάφορες πόλεις της Συρίας.

    Οι δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ εναντίον διαδηλωτών στην πόλη Σαναμέιν, προκαλώντας τον θάνατο 20 ανθρώπων, δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας στο τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα.

    Νωρίτερα, οι δυνάμεις ασφαλείας διέλυσαν διαδήλωση στο κέντρο της Δαμασκού, η οποία γινόταν σε υποστήριξη των διαδηλωτών στην πόλη Ντεράα στη νότια Συρία, και συνέλαβαν δεκάδες ανθρώπους, δήλωσε ανταποκριτής του Ρόιτερς.

    Στη συριακή πρωτεύουσα πραγματοποιήθηκε επίσης αντιδιαδήλωση υποστηρικτών του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [07] Ώρα της Γης

    Για τρίτη χρονιά, οι Έλληνες συμμετέχουν στην «Ώρα της Γης» και καλούνται να «κατεβάσουν τον διακόπτη» για μία ώρα, δείχνοντας έμπρακτα το ενδιαφέρον τους για την προσπάθεια αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής.

    Στις 8:30 μ.μ., το Σάββατο, το ελληνικό παράρτημα της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης για την προστασία του περιβάλλοντος WWF καλεί τους συμμετέχοντες να δεσμευτούν για μία δράση εξοικονόμησης ενέργειας. Οι πολίτες, οι συναρμόδιοι φορείς, η τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά και ο επιχειρηματικός κόσμος που συμμετέχουν θα σβήσουν τα φώτα στον χώρο όπου βρίσκονται για 60 λεπτά.

    Η WWF ευελπιστεί μάλιστα να συγκεντρώσει ακόμα περισσότερες συμμετοχές σε σχέση με πέρυσι, με απώτερο σκοπό την ενίσχυση του αγώνα ενάντια στην κλιματική αλλαγή.

    Σβ αυτό το πλαίσιο, έχει μάλιστα δημιουργηθεί και ειδική ιστοσελίδα στο wwf.gr/earthhour, όπου ο κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να δημιουργήσει ατομική «υπο-σελίδα» με προσωπική σφραγίδα, μέσα από την οποία θα συγκεντρώνονται υπογραφές.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 25 March 2011 - 17:30:33 UTC