Visit the Athens News Agency (ANA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 11-04-05

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Δεν είναι αναγκαία η αναδιάρθρωση του χρέους"
  • [02] Συντριβή αεροπλάνου του ΟΗΕ με 32 νεκρούς
  • [03] Στο Αζερμπαϊτζάν ο Κ. Παπούλιας
  • [04] Στην τελική ευθεία η συγχώνευση αστικών συγκοινωνιών
  • [05] Νέο θεσμικό πλαίσιο για τις άδειες οδήγησης
  • [06] "Οδηγός" για τους μετανάστες
  • [07] Ραδιενεργό νερό στον ωκεανό
  • [08] Κατέλαβαν την προεδρική οικία ο»Ώ

  • [01] "Δεν είναι αναγκαία η αναδιάρθρωση του χρέους"

    "Υποστηρίζουμε τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης ότι δεν χρειάζεται να προχωρήσει η Ελλάδα σε αναδιάρθρωση του χρέους της" δήλωσε στα ΜΜΕ στη Νέα Υόρκη, ο πρόεδρος του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού «Σπίγκελ», που έκανε λόγο για δήθεν προτροπή του Ταμείου προς τη χώρα μας, να αναδιαρθρώσει το χρέος προς τους πιστωτές της.

    Ο Στρος Καν τόνισε ότι είναι αναγκαία μία πανευρωπαϊκή αλληλεγγύη για να βγει η Ευρώπη από την κρίση χρέους των ασθενέστερων οικονομιών της ευρωζώνης, ενώ αναφερόμενος στη χώρα μας είπε ότι μια πιθανή αναδιάρθρωση δεν θα βοηθούσε την ανταγωνιστικότητα, που κατά τη γνώμη του είναι η ρίζα του ελληνικού προβλήματος. Παράλληλα, τόνισε ότι το δάνειο προς την Ελλάδα δόθηκε για να μπορέσει να επιστρέψει το συντομότερο δυνατό στο δρόμο της ανάπτυξης.

    Νωρίτερα, ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ, μιλώντας στην Ουάσινγκτον σε φοιτητές, τόνισε ότι "η οικονομική κρίση υπαγορεύει μία μεγαλύτερη κρατική παρέμβαση και λιγότερο φιλελευθερισμό". "Στην αντίληψη ενός νέου μακροοικονομικού πλαισίου, για έναν νέο κόσμο, η πλάστιγγα θα κλίνει -έστω και λίγο- λιγότερο υπέρ των αγορών και πολύ περισσότερο υπέρ του κράτους" επισήμανε ο Στρος-Καν. "Προσέφερε πολύ το σχήμα της παγκοσμιοποίησης, αλλά έστειλε εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους στη φτώχεια. Εχει μία σκοτεινή πλευρά η παγκοσμιοποίηση: ένα περιθώριο αυξανόμενο κι ευρύ, ανάμεσα στους πλούσιους και στους φτωχούς" επισήμανε εξ άλλου ο Στρος-Καν.

    «Δεν υπάρχουν οριζόντια μέτρα, όπως αυτά του 2010. Έχουμε, βέβαια, ένα ενιαίο μισθολόγιο. Στο ενιαίο μισθολόγιο θα αρθούν οι αδικίες που υπάρχουν στο σημερινό μισθολόγιο των δημοσιών υπαλλήλων. Αν θα γίνει άμεσα, ή σε μια μεταβατική περίοδο, θα τα δούμε, αλλά είναι προφανές ότι αυτές οι αδικίες θα αρθούν» υπογράμμισε χθες ο υπουργός των Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

    Στο μεταξύ, στην Αθήνα βρίσκεται το τριμελές κλιμάκιο της τρόικας, για τους καθιερωμένους ελέγχους. Κατά την παραμονή του κλιμακίου στην Αθήνα θα οριστικοποιηθούν τόσο τα επιπλέον μέτρα για φέτος όσο κι εκείνα για την περίοδο 2012-2015, ύψους άνω των 23 δισ. ευρώ. Παράλληλα, η τρόικα θα πρέπει να δώσει το «πράσινο φως» και στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων έως το 2015.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [02] Συντριβή αεροπλάνου του ΟΗΕ με 32 νεκρούς

    Αεροπλάνο των Ηνωμένων Εθνών κατέπεσε και συνετρίβη, καθώς επιχειρούσε τους ελιγμούς προσγείωσης στο αεροδρόμιο που χρησιμοποιείται, στην πρωτεύουσα του Κογκό, Κινσάσα, το βράδυ της Δευτέρας, οπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος του Οργανισμού στη Νέα Υόρκη. Ο τραγικός απολογισμός, σύμφωνα με τις δηλώσεις του αξιωματούχου του ΟΗΕ, είναι 32 άνθρωποι νεκροί και μόνο ένας να έχει επιζήσει.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [03] Στο Αζερμπαϊτζάν ο Κ. Παπούλιας

    Στο Μπακού, πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν, βρλισκεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, ο οποίος πραγματοποιεί διήμερη επίσημη επίσκεψη στο Αζερμπαϊτζάν, ύστερα από πρόσκληση του ομολόγου του Προέδρου της χώρας της Κασπίας, Ιλχάμ Αλίγιεφ.

    Τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας συνοδεύουν ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας, ο υπουργός Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας, Γιάννης Διαμαντίδης, ο υφυπουργός ΥΠΕΚΑ, αρμόδιος για θέματα Ενέργειας, Γιάννης Μανιάτης και κρατικοί αξιωματούχοι.

    Στο επίκεντρο των συνομιλιών των κ. Παπούλια και Αλίγιεφ και των κυβερνητικών αντιπροσωπειών, που αρχίζουν σήμερα στο Μπακού, αναμένεται να βρεθούν οι οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών με έμφαση στα θέματα ενέργειας και ιδιαίτερα η προώθηση του σχεδίου ανάπτυξης του αγωγού φυσικού αερίου ΙTGI, του οποίου η κατασκευή προχωρά και στην ολοκλήρωσή του, μέσω Τουρκίας, Ελλάδας και Ιταλίας, πρόκειται να μεταφέρει το αζέρικο φυσικό αέριο της Κασπίας, στη Δυτική Ευρώπη.

    Οι δύο Πρόεδροι θα μιλήσουν την Τετάρτη το πρωί σε οικονομικό Φόρουμ επιχειρηματιών από τις δύο χώρες ενώ οι υπουργοί Ναυτιλίας και Ενέργειας θα υπογράψουν διμερείς οικονομικές συμφωνίες ανάμέσα στο Αζερμπαϊτζάν και την Ελλάδα για την προστασία του περιβάλλοντος, τις Θαλάσσιες Μεταφορές και την Ενέργεια. Οι δύο Πρόεδροι αναμένεται να συζητήσουν και τις διεθνείς εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Κεντρικής Ασίας.

    Ο κ. Παπούλιας θα συναντήσει την ελληνική κοινότητα του Μπακού και ανακηρυχθεί και επίτιμος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου, στο οποίο λειτουργεί Τμήμα Νεοελληνικών Σπουδών.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [04] Στην τελική ευθεία η συγχώνευση αστικών συγκοινωνιών

    Στην τελική ευθεία μπαίνει η διαδικασία πλήρους εφαρμογής του νόμου για τη συγχώνευση των αστικών συγκοινωνιών.

    Σύντομα αναμένεται η ανακοίνωση προέδρων και διευθυνόντων συμβούλων στους φορείς που θα δημιουργηθούν, ενώ τη Δευτέρα αναρτήθηκαν στο Διαδίκτυο οι 4.998 κενές θέσεις για τους 1.440 προς μετάταξη εργαζομένους στις εταιρείες συγκοινωνιών.

    Στο μεταξύ, σύμφωνα με το υπουργείο Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, καταγράφεται αισθητή βελτίωση στα οικονομικά των εταιριών των αστικών συγκοινωνιών στη διάρκεια του 2010 σε σχέση με το 2009 , ενώ το υπουργείο προσδοκά θεαματική βελτίωση το 2011.

    Ιδιαίτερη έμφαση φαίνεται να δίνει το υπουργείο και στον τομέα της εισιτηριοδιαφυγής, που κυμαίνεται από 7% στο Μετρό έως 40% στα λεωφορεία, γεγονός που μεταφράζεται σε πάνω από 40 εκατομμύρια το χρόνο χαμένα έσοδα για τις εταιρίες.

    Για τον λόγο αυτό στελεχώνεται με γοργούς ρυθμούς το Σώμα των Ελεγκτών Κομίστρου το οποίο θα λειτουργεί ενιαία για το σύνολο των αστικών συγκοινωνιών και αποτελεί διακριτή μονάδα στο οργανόγραμμα του ΟΑΣΑ.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [05] Νέο θεσμικό πλαίσιο για τις άδειες οδήγησης

    Σε αναμόρφωση του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου για τη χορήγηση αδειών σε υποψήφιους οδηγούς αυτοκινήτων και μοτοσικλετών, προχωράει το υπουργείο Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων και για το λόγο αυτό θέτει το συγκεκριμένο θέμα σε δημόσια διαβούλευση, ώστε οι ενδιαφερόμενοι να καταθέσουν τις απόψεις τους μέχρι τις 11 του μηνός, στον ιστότοπο του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων (www.yme.gr).

    Με την αναμόρφωση αυτή, το υπουργείο προσδοκά να επανέλθει η διαφάνεια και η αξιοπιστία του συστήματος, μετά τα αλλεπάλληλα κρούσματα χρηματισμού που παρατηρούνται.

    Παράλληλα, αναρτήθηκε στον ιστότοπο του Υπουργείου, η ύλη των βιβλίων για τους υποψήφιους οδηγούς, οι οποίοι δεν χρειάζεται πλέον να τα αγοράζουν.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [06] "Οδηγός" για τους μετανάστες

    Πόσοι και ποιοι δραστηριοποιούνται στο χώρο των μεταναστών; Πού, με ποιο αντικείμενο και ποιες πηγές χρηματοδότησης; Το θολό κι ανεξιχνίαστο τοπίο των μεταναστών στην Ελλάδα έρχεται να «φωτίσει» ένας οδηγός με μία συστηματική και ολοκληρωμένη καταγραφή των Μη κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ) και των Φορέων Μεταναστών (ΦΜ), συλλόγων ή οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στην ελληνική επικράτεια σε θέματα μετανάστευσης.

    Πρόκειται για μία έρευνα του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου, σε συνεργασία με διάφορες οργανώσεις, που πραγματοποιήθηκε χάρη σβ ένα πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ένταξης Υπηκόων Τρίτων Χωρών, με χρηματοδότηση από κοινοτικούς πόρους κατά 75% και από εθνικούς κατά 25%.

    Μέσα από τις περίπου 350 σελίδες του Οδηγού πραγματοποιείται μία αποτίμηση της παρουσίας των μεταναστών στην Ελλάδα, ως χώρας υποδοχής, αλλά και οι βασικές διαστάσεις της παρουσίας των ΜΚΟ και των ΦΜ στην ελληνική κοινωνία των πολιτών.

    Το υλικό συλλέχτηκε το τελευταίο εξάμηνο του 2009, με ερωτηματολόγια τυπικών και άτυπων φορέων, σβ όλη την ελληνική επικράτεια και ενημερώθηκε το 2010.

    Ερωτηματολόγια που συμπληρώθηκαν με προσωπικές συνεντεύξεις, όπως εξηγεί στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο επιστημονικός υπεύθυνος του προγράμματος αν. Καθηγητής Απόστολος Παπαδόπουλος, ώστε να προσφέρουν μία πληρέστερη εικόνα των χαρακτηριστικών, της ποικιλίας και των ιδιαιτεροτήτων τους.

    Πρόκειται, όπως επισημαίνει ο κ. Παπαδόπουλος, για «ένα χρήσιμο εργαλείο, τόσο για την ελληνική πολιτεία όσο και για την δικτύωση φορέων που εμπλέκονται στην υλοποίηση δράσεων για την ένταξη των μεταναστών, αλλά και για τους ίδιους τους μετανάστες και τις οργανώσεις τους».

    Συνολικά καταγράφηκαν 375 φορείς, εκ των οποίων 297 επίσημα αναγνωρισμένοι και 78 ανεπίσημοι ή άτυποι. Για κάθε φορέα με καταστατικό στον οδηγό αφιερώνεται μία σελίδα με όλα τα στοιχεία του.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [07] Ραδιενεργό νερό στον ωκεανό

    Η ιαπωνική κυβέρνηση αφού απέτυχαν οι προσπάθειες των συνεργείων να σφραγίσουν με τσιμέντο και χημικά το ρήγμα στον αγωγό του αντιδραστήρα 2, από όπου σημειωνόταν διαρροή ραδιενεργού ύδατος στο θαλασσινό νερό, αποφάσισε να προχωρήσει στη μεταφορά 11.500 τόνων μολυσμένου με ραδιενέργεια νερού στον ωκεανό. Υπολογίζεται ότι τα επίπεδα ραδιενέργειας σε αυτήν την ποσότητα που θα διοχετευθεί στον ωκεανό, υπερβαίνουν 100 φορές τα επιτρεπτά όρια. Η επιχείρηση της απελευθέρωσης των εμπλουτισμένων με ραδιενεργά κατάλοιπα τόνων ύδατος στον ωκεανό ξεκίνησε τις πρώτες πρωινές ώρες, με ευθύνη της διαχειρίστριας εταιρείας του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα, TEPCO.

    Λίγο πριν αρχίσει η διαδικασία αυτή, εκπρόσωπος της Tepco με δάκρυα στα μάτια και με τρεμάμενη φωνή από τους λυγμούς ζήτησε συγνώμη για τη ρύπανση της θάλασσας.

    H Tepco τόνισε ότι πρόκειται για ελαφρώς ραδιενεργό ύδωρ.

    Η Ιαπωνική κυβέρνηση δεν σχεδιάζει προς το παρόν, να διευρύνει την ακτίνα της ζώνης εκκένωσης της περιοχής, γύρω από τον κατεστραμμένο πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, αλλά αυτή η απόφαση δεν είναι αμετάκλητη, δήλωσε ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Βιομηχανικής και Πυρηνικής Ασφάλειας της Ιαπωνίας, Κοϊχίρο Νακαμούρα.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [08] Κατέλαβαν την προεδρική οικία

    Οι δυνάμεις του επίσημα εκλεγμένου προέδρου της Ακτής Ελεφαντοστού, Αλασάνε Ουαταρά, κατέλαβαν αργά το βράδυ της Δευτέρας, την προεδρική κατοικία του απερχόμενου προέδρου Λοράν Γκμπαμπό, στο Αμπιτζάν, σύμφωνα με δήλωση στο πρακτορείο Ρόιτερ, του εκπροσώπου της κυβέρνησης του Ουαταρά.

    Ο Πατρίκ Άτσι προσέθεσε ότι δεν γνωρίζει αν ο Λοράν Γκμπαμπό ήταν στο κτήριο κατά τη στιγμή της κατάληψής του από τα στρατεύματα του Ουαταρά.

    Σήμερα το πρωί, πυρά βαρέων όπλων πυροβολικού ακούσθηκαν στο Αμπιτζάν, όπου οι δυνάμεις του αναγνωρισμένου από τη διεθνή κοινότητα προέδρου της Ακτής Ελεφαντοστού Αλασάν Ουαταρά συγκρούονται με τις δυνάμεις του αντιπάλου του Λοράν Γκμπαγκμπό, σε μία τελική επίθεση εναντίον των τελευταίων οχυρών του απερχομένου προέδρου, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες. Τα πυρά προέρχονται από την περιοχή του Πλατό, όπου βρίσκεται το προεδρικό μέγαρο.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 5 April 2011 - 6:30:22 UTC