Browse through our Interesting Nodes of the Cyprus Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 11-04-06

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Νέος έλεγχος της ελληνικής οικονομίας
  • [02] "Νέο κοινωνικό συμβόλαιο"
  • [03] Οι πρώτοι δασικοί χάρτες Video
  • [04] Ελλάδα και κάπνισμα
  • [05] Απεργούν οι συμβασιούχοι στους ΟΤΑ
  • [06] Συμφωνία για την ενέργεια
  • [07] Πολιορκημένη πόλη ο»Ώ

  • [01] Νέος έλεγχος της ελληνικής οικονομίας

    Συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, θα έχουν το απόγευμα, στο υπουργείο Οικονομικών, οι επικεφαλής της τρόικας, που καταφθάνουν σήμερα στην Αθήνα, για το νέο έλεγχο της ελληνικής οικονομίας.

    Ο χρόνος παραμονής του κλιμακίου στην Ελλάδα, θα εξαρτηθεί από το κατά πόσον θα ζητηθούν συναντήσεις και με άλλους υπουργούς της κυβέρνησης, προκειμένου να δοθούν πρόσθετα στοιχεία, τόσο για τα διάφορα σκέλη του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012- 2015, όσο και την πορεία αναδιάρθρωσης των τομέων που κάθε υπουργείο εποπτεύει.

    Εκτός από το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο και την οριστικοποίηση των παρεμβάσεων ύψους 22 δισ. ευρώ, τις οποίες αυτό θα περιλαμβάνει, οι επικεφαλής των ελεγκτών θέλουν να έχουν στοιχεία και για την πορεία εκτέλεσης του τρέχοντος προϋπολογισμού και τις πιθανές πρόσθετες παρεμβάσεις, εάν το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2010 είναι τελικά υψηλότερο των αρχικών εκτιμήσεων.

    Ο υπουργός Οικονομικών αναχωρεί αύριο για τη Βουδαπέστη, όπου θα συμμετάσχει στις συνεδριάσεις των άτυπων συμβουλίων Ecofin και Eurogroup. Εάν τα στελέχη της τρόικας κρίνουν ότι απαιτείται πολυήμερη παραμονή τους στην Αθήνα, τότε είναι πολύ πιθανόν να υπάρξει και νέα συνάντηση με τον κ. Παπακωνσταντίνου από την προσεχή Δευτέρα.

    Χθες, το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας, εκτός από τη συνάντηση με τον πρόεδρο του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Οικονομικών, Γιώργο Ζανιά, μετέβη και στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και τις Ειδικές Γραμματείες ΔΕΚΟ και Αποκρατικοποιήσεων.

    Ειδικότερα, στο ΓΛΚ, ζήτησαν ενημέρωση για την πορεία της δημοσιονομικής προσαρμογής, αλλά και για το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής. Από τον ειδικό γραμματέα ΔΕΚΟ, Γιώργο Κυριακό, ενημερώθηκαν για τις διαρθρωτικές αλλαγές στις δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμούς, αλλά και για την πορεία συγκράτησης των μισθολογικών δαπανών (το υπουργείο Οικονομικών έχει προωθήσει διάταξη στη Βουλή, η οποία προβλέπει την έγκριση της μισθολογικής πολιτικής στις ΔΕΚΟ από Διυπουργική Επιτροπή). Στη συνάντηση με τον ειδικό γραμματέα Αποκρατικοποιήσεων, Γιώργο Χριστοδουλάκη, συζητήθηκε η προετοιμασία και υλοποίηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης δημόσιας περιουσίας, μέσω του οποίου προσδοκόνται έσοδα 15 δις. ευρώ έως το τέλος του 2013, και συνολικά 50 δις. ευρώ.

    Σημειώνεται, ότι την Παρασκευή, 15 Απριλίου, αναμένεται να εγκριθεί από το υπουργικό συμβούλιο το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012- 2015, το οποίο στη συνέχεια θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή. Ενώ, δύο ημέρες μετά το Πάσχα, την Τρίτη 26 Απριλίου, η Eurostat θα δημοσιοποιήσει τα στοιχεία για το ύψος του δημοσιονομικού ελλείμματος το 2010.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [02] "Νέο κοινωνικό συμβόλαιο"

    Η Νέα Δημοκρατία, μέσω της αναθεώρησης Συντάγματος, θα επιδιώξει "Νέο κοινωνικό συμβόλαιο", που "να προκύψει μέσα από την λαϊκή σύμπραξη", τόνισε ο Αντώνης Σαμαράς.

    Στην ανάγκη νέου καταστατικού χάρτη της χώρας που να θεσπίζει ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο και να προκύψει μέσα από την λαϊκή σύμπραξη και να αντανακλά την βούληση της ελληνικής κοινωνίας αναφέρθηκε ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας σήμερα στην συνεδρίαση της Επιτροπής για την αναθεώρηση του Συντάγματος του κόμματός του.

    "Η οικονομική κρίση είναι η κορυφή του παγόβουνου της κρίσης του πολιτικού συστήματος, πριν την απειλή της οικονομικής χρεοκοπίας το μεταπολιτευτικό μοντέλο είχε χρεοκοπήσει συστημικά", ανέφερε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε ότι το μοντέλο δομής και οργάνωσης της Πολιτείας της μεταπολίτευσης, αφού εξυπηρέτησε τους στόχους της εποχής, φάνηκε ανίκανο να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες. Η χώρα, είπε ο κ. Σαμαράς, προσαρμόστηκε στο ευρωπαϊκό περιβάλλον μόνο επιφανειακά.

    Αναφέρθηκε στην κρίση που περνάει η χώρα, λέγοντας ότι είναι σύνθετη και πολύπλευρη και δυναμικά επικίνδυνη και δεν αντιμετωπίζεται μονοδιάστατα. "Η πρότασή μας δεν εξαντλείται μόνο στην οικονομία, αλλά επεκτείνεται και στην πολιτική κρίση", ανέφερε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε ότι η αναθεώρηση του Συντάγματος θα πρέπει να στοχεύει στην καρδιά της παθογένειας του συστήματος και να δημιουργεί συνθήκες ανατροπών σε όλους τους τομείς της κοινωνίας.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [03] Οι πρώτοι δασικοί χάρτες Video

    Με τρεις περιοχές της Αττικής ξεκινάει η διαδικασία κύρωσης των νέων δασικών χαρτών από το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, και την Κτηματολόγιο ΑΕ. Ειδικότερα, πρόκειται για περιοχές 95 χιλιάδων στρεμμάτων στον Μαραθώνα, εκ των οποίων τα 53 χιλ. στρέμματα χαρακτηρίζονται ως δάση, 3.413 στρεμμάτων στη Νέα Πεντέλη, όπου ως δασικές εκτάσεις χαρακτηρίζονται τα 3.121 στρέμματα και 23.914 στρεμμάτων στην Παλαιά Πεντέλη με προτεινόμενα δάση τα 22.204 στρέμματα.

    Οι δασικοί χάρτες Πεντέλης, Νέας Πεντέλης και Μαραθώνα είναι αναρτημένοι στο διαδίκτυο (ιστοσελίδα ΥΠΕΚΑ, Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής και Κτηματολόγιο ΑΕ), στα δασαρχεία Πεντέλης και Καπανδριτίου, καθώς και στα δημοτικά ή διαμερισματικά καταστήματα των περιοχών αυτών. Όπως αναφέρθηκε κατά της διάρκεια συνέντευξης Τύπου της υπουργού ΠΕΚΑ, Τίνας Μπιρμπίλη, η ανάρτηση αυτή αποτελεί αποτέλεσμα συνεργασίας του Υπουργείου με τη Διεύθυνση Δασών Ανατολικής Αττικής, την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής και την Κτηματολόγιο AΕ.

    Οι ενδιαφερόμενοι ιδιοκτήτες έχουν περιθώριο να υποβάλουν τις αντιρρήσεις τους εντός 45 ημερών ή 65 ημερών αν κατοικούν στο εξωτερικό. Η υποβολή των αντιρρήσεων κατά του περιεχομένου του αναρτηθέντος δασικού χάρτη αφορά αποκλειστικά τον χαρακτήρα κάποιας εμφανιζόμενης στον χάρτη έκτασης και όχι στο ιδιοκτησιακό καθεστώς της, το οποίο δεν εξετάζεται κατά την παρούσα φάση. Ειδικότερα, αντίρρηση μπορεί να υποβληθεί, είτε επειδή μία έκταση έχει χαρακτηριστεί δασική (ενώ δεν είναι) ή και αντίστροφα, επειδή κάποια έκταση δεν έχει χαρακτηριστεί δασική (ενώ είναι).

    Μαζί με την αίτηση κατατίθεται και χρηματικό παράβολο, το ύψος του οποίου ξεκινά από 50 ευρώ και αυξάνεται έως τα 4.000 ευρώ, ανάλογα με την επιφάνεια του ακινήτου. Σημειώνεται πως δεν έχει προβλεφθεί η επιστροφή του παραβόλου ακόμη και σε περίπτωση δικαίωσης του ιδιοκτήτη, που υποβάλλει την αντίρρηση.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [04] Ελλάδα και κάπνισμα

    Έχουμε τους περισσότερους καπνιστές (35% των ενηλίκων) στη χώρα μας, αλλά η "διακοπή του καπνίσματος" παραμένει ένας άγνωστος όρος στο σύστημα περίθαλψης της Ελλάδας. Δεν υπάρχουν ειδικές κατευθυντήριες οδηγίες, επίσημο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τους φοιτητές Ιατρικής και τους γιατρούς της πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας περίθαλψης, κάλυψη από τα ασφαλιστικά ταμεία των θεραπειών απεξάρτησης από τη νικοτίνη, επαρκής αριθμός Ιατρείων Διακοπής Καπνίσματος. Την ίδια ώρα, η Ελλάδα έχει τα πιο φθηνά τσιγάρα (28% φθηνότερα από το μέσο όρο της Ευρώπης των 27).

    Τα συμπεράσματα αυτά προέκυψαν, μεταξύ άλλων, για την Ελλάδα, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Έκθεσης "European Quitting: Progress and Pathways" (EQUIPP), η οποία κατέγραψε την πρόοδο 20 ευρωπαϊκών χωρών για την καταπολέμηση του καπνίσματος. Η έκθεση πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή περισσότερων από 60 ειδικών στη διακοπή του καπνίσματος, από όλη την Ευρώπη. Επίσης, συμπεριέλαβε τις απόψεις γιατρών και κοινού, μέσα από έρευνα που διεξήχθη σε 2.482 επαγγελματίες Υγείας, 20.010 καπνιστές και 22.683 μη καπνιστές σε 20 ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

    Σύμφωνα με τα αποτελέσματα για την Ελλάδα, περισσότεροι από τους μισούς στο σύνολο των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι το κράτος θα πρέπει να διαθέσει περισσότερους πόρους για θεραπείες διακοπής καπνίσματος (57%), καθώς και για υπηρεσίες υποστήριξης των καπνιστών που επιθυμούν να διακόψουν (52%). Το 47% των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι θα πρέπει να αυξηθεί ο αριθμός των εξειδικευμένων ιατρείων διακοπής καπνίσματος. Επιπλέον, όπως υποστηρίζει το 34% του ελληνικού κοινού, οι επαγγελματίες Υγείας θα πρέπει να αποκτήσουν περισσότερη εκπαίδευση και συμμετοχή σε θέματα διακοπής καπνίσματος.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [05] Απεργούν οι συμβασιούχοι στους ΟΤΑ

    Εικοσιτετράωρη παναττική απεργία όλων των συμβασιούχων στο νομό Αττικής σήμερα αποφάσισε η Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε. - Ο.Τ.Α. σε έκτακτη συνεδρίασή της, σε απάντηση, όπως αναφέρει, στην αδιαλλαξία της κυβέρνησης αλλά και της απρόκλητης επίθεσης των δυνάμεων καταστολής στους απεργούς και συμβασιούχους στο Κολωνάκι.

    Η Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε. - Ο.Τ.Α. καλεί την κυβέρνηση να εγκαταλείψει την αδιαλλαξία της, και να δώσει οριστική λύση στο πρόβλημα των συμβασιούχων, σε αντίθετη περίπτωση θα αντιμετωπίσει τη συνολική αντίδραση των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

    Καμία υποχώρηση στο θέμα των συμβασιούχων στους δήμους δεν πρόκειται να δεχθεί ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Ραγκούσης, όπως ο ίδιος επισήμανε στον πρόεδρο των εργαζομένων της ΠΟΕ-ΟΤΑ, Θέμη Μπαλασόπουλο, κατά τη συνάντηση, που είχαν χθες στο υπουργείο.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [06] Συμφωνία για την ενέργεια

    Ιδιαίτερα σημαντικό γεγονός θεωρείται, από αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες, η υπογραφή της Συμφωνίας Κατανόησης, ανάμεσα στη ΔΕΠΑ και την αντίστοιχη εταιρεία φυσικού αερίου του Αζερμπαϊτζάν, SOCAR, κατά την επίσκεψη του Κάρολου Παπούλια, στο Μπακού.

    "Πρόκειται", όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο αγγλικό κείμενο της συμφωνίας, "για το πρώτο καθοριστικό βήμα για το άνοιγμα του νότιου διαδρόμου διέλευσης του αζέρικου φυσικού αερίου πρός την Ευρώπη".

    Σχετική επισήμανση έκαναν στις διαδοχικές τους δηλώσεις ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας και ο Αζέρος ομόλογός του, Ιλχάμ Αλίγιεφ.

    Η κοινή επισήμανση των δυο ηγετών συνιστά, κατα τους ίδιους παράγοντες, την έκφραση της πολιτικής υποστήριξης των κυβερνήσεων της Ελλάδας και του Αζερμπαϊτζάν, στο σχέδιο της κατασκευής και λειτουργίας του αγωγού ITGI, που θα μεταφέρει το αζέρικο φυσικό αέριο στις σίγουρες και σταθερές αγορές της Κεντρικής Ευρώπης.

    Στις διεξοδικές συζητήσεις που είχαν στο Μπακού, ο υφυπουργός ΥΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης και οι αξιωματούχοι του Αζερμπαιτζάν, κατέστη σαφές ότι η αζέρικη κυβέρνηση αναμένεται να πάρει τις τελικές αποφάσεις, άν θα προτιμήσει δηλαδή να δώσει προτεραιότητα στην λειτουργία του αγωγού ΙTGI έναντι του ανταγωνιστικού ΝΑΜΠΟΥΚΟ, που παρουσιάζει αρκετά ακόμη λειτουργικά εμπόδια, μέχρι το τέλος του 2011.

    Μία ακόμη ισχυρή ένδειξη, αποτελεί το γεγονός ότι η Τουρκία , μέσω της οποίας περνούν οι αγωγοί, συμφώνησε να πωλεί απ ευθείας φυσικό αέριο , η αζερική SOCAR στη κοινοπραξία ΔΕΠΑ- EDISON και τη σχετική δέσμευση ανακοίνωσε στον κ. Μανιάτη ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Γελντίζ, κατα την πρόσφατη συνάντηση των δυο ανδρών σε διεθνές πετρελαικό φόρουμ στη Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [07] Πολιορκημένη πόλη

    Το ΝΑΤΟ "θα κάνει τα πάντα" για την προστασία των κατοίκων της Μιζουράτα. Οι δυνάμεις των αντικαθεστωτικών θα αναλάβουν την από θαλάσσης τροφοδοσία της πολιορκημένης πόλης.

    Η Ατλαντική Συμμαχία ανακοίνωσε σήμερα ότι "θα κάνει τα πάντα για να προστατεύσει τους αμάχους " της Μιζουράτα, ενώ στο Παρίσι, ο υπουργός Άμυνας Ζεράρ Λονγκέ ανακοίνωσε ότι στο εξής οι αντικαθεστωτικοί θα αναλάβουν την τροφοδοσία της πολιορκημένης από τις καθεστωτικές δυνάμεις της Λιβύης πόλης από θαλάσσης.

    Η κατάσταση στη Μιζουράτα "δεν μπορεί να συνεχισθεί", δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Αλέν Ζιπέ προσθέτοντας ότι θα απευθυνθεί για το θέμα στον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ. Παραδεχόμενος ότι υπάρχει κίνδυνος καθήλωσης στη λιβυκή κρίση, ο Αλέν Ζιπέ δήλωσε ότι ο διεθνής συνασπισμός δεν εντέλλεται να επιδιώξει την ανακατάληψη εδαφών.

    Την ίδια ώρα, ο στρατιωτικός επικεφαλής των λιβυκών αντικαθεστωτικών δυνάμεων εξαπέλυσε δριμεία επίθεση κατά του ΝΑΤΟ, κατηγορώντας το ότι "αφήνει τους κατοίκους της Μιζουράτα να πεθαίνουν" υπό τα πυρά των δυνάμεων του Μουάμαρ Καντάφι.

    Επικοινωνία Γ. Παπανδρέου με Κόφφι Άναν

    Τηλεφωνική συνομιλία με τον τέως Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφφι Άναν, ο οποίος μετέχει της Αφρικανικής Ένωσης, είχε χθες το βράδυ ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ύστερα από πρωτοβουλία του κ. Άναν.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, συζητήθηκαν οι εξελίξεις στη Βόρεια Αφρική και ιδιαιτέρως οι εξελίξεις στη Λιβύη. Ειδικότερα συζητήθηκαν οι προτάσεις που έχουν κατατεθεί σχετικά με τις πολιτικές και ανθρωπιστικές πρωτοβουλίες της διεθνούς κοινότητας για το θέμα, όπως και οι σκέψεις και προτάσεις της Ελλάδας, τις οποίες ήδη η κυβέρνηση συζητά με πολλούς παράγοντες σε διεθνές επίπεδο.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 6 April 2011 - 10:30:23 UTC