Browse through our Interesting Nodes of EU Member Governments, Politics & Mass Media Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 11-04-13

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ''Δεν θα γίνουν μειώσεις μισθών-συντάξεων''
  • [02] "Καθ' οδόν" η μείωση στις τιμές των διοδίων
  • [03] Αναστέλλεται η απεργία των εργαζομένων στα ΕΛΠΕ
  • [04] Αντικρουόμενες εκτιμήσεις για την υγεία του Μουμπάρακ
  • [05] "Διαβάζοντας" την ιστορία της τέχνης του Γουτεμβέργιου
  • [06] Έκθεση για τα ΑΕΙ
  • [07] "Εκτός συζήτησης η αναδιάρθρωση"
  • [08] Παράταση για τις δηλώσεις ο»Ώ

  • [01] ''Δεν θα γίνουν μειώσεις μισθών-συντάξεων''

    Διαδοχικές συναντήσεις με υπουργούς θα έχει και σήμερα ο πρωθυπουργός, στο πλαίσιο της προετοιμασίας της κυβέρνησης, ενόψει της παρουσίασης του μεσοπρόθεσμου προγράμματος στρατηγικού σχεδιασμού.

    Συγκεκριμένα, ο κ. Παπανδρέου θα συναντηθεί στη 1.00 μμ με τον υπουργό Δημόσιας Διοίκησης, Εσωτερικών και Αποκέντρωσης, Γιάννη Ραγκούση, στις 2.00 μμ με την υπουργό Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου και στις 3.00 μμ με τον υπουργό Άμυνας, Ευάγγελο Βενιζέλο.

    Η κυβέρνηση δεν θα προχωρήσει σε μείωση μισθών και συντάξεων και σε οριζόντιες περικοπές, αλλά θα γίνουν μόνο συγκεκριμένες παρεμβάσεις, ανέφερε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, στη χθεσινή συνεδρίαση του Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας (ΚΤΕ) Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ, στη Βουλή.

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου φέρεται να είπε ότι τα μέτρα της κυβέρνησης που θα περιέχονται στο μεσοπρόθεσμο στρατηγικό σχέδιο, δεν θα προκαλούν φόβο και πανικό, αλλά θα δίνουν μια νέα δυναμική στη χώρα, ενώ εκτίμησε ότι η οικονομία θα εισέλθει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης από τα τέλη του 2011 και τις αρχές του 2012.

    Μεταξύ των στόχων του τριετούς προγράμματος (2012-2015) είναι η μείωση των δαπανών κατά 14 δισ. ευρώ και η αύξηση των εσόδων κατά 9 δισ. ευρώ, είπε ο υπουργός Οικονομικών, προσθέτοντας ότι το μεσοπρόθεσμο στρατηγικό σχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή στις 16 Μαΐου και θα ψηφισθεί στις αρχές Ιουνίου.

    Ερωτηθείς για το νομοσχέδιο για τα τυχερά παιχνίδια ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι δεν θα αποσυρθεί, αλλά θα κατατεθεί στη Βουλή μετά το Πάσχα, αφού θα έχουν ενσωματωθεί οι παρατηρήσεις των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ.

    Επίσης στην ερώτηση για το ενιαίο μισθολόγιο στις ΔΕΚΟ, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι θα προηγηθεί η κατάρτιση και εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου στην κεντρική διοίκηση και μετά θα εξετασθεί τι θα γίνει με τις ΔΕΚΟ.

    Την Παρασκευή ο υπουργός Οικονομικών αναχωρεί για τις ΗΠΑ προκειμένου να συμμετάσχει στην εξαμηνιαία σύνοδο του ΔΝΤ, ενώ θα έχει και κατ' ιδίαν συναντήσεις με τον επικεφαλής του Ταμείου, Ντομινίκ Στρος Καν και τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Τίμοθυ Γκάιτνερ.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [02] "Καθ' οδόν" η μείωση στις τιμές των διοδίων

    Τις επόμενες ημέρες, ενδεχομένως και την ερχόμενη Δευτέρα, αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να υπάρξουν ανακοινώσεις σχετικά με τις θέσεις της κυβέρνησης για τα έργα που είναι σε εξέλιξη για τους μεγάλους αυτοκινητόδρομους, που θα αφορούν, μεταξύ άλλων, και τον εξορθολογισμό του ύψους των διοδίων.

    Όπως προέκυψε κατά τη συνεδρίαση του ΚΤΕ Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, όπου ο αρμόδιος υπουργός Δ. Ρέππας ενημέρωσε τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ για το σύνολο των πολιτικών του υπουργείου αλλά και για τις πρωτοβουλίες που βρίσκονται σε εξέλιξη, αναμένεται να ανακοινωθεί η δραστική μείωση (έως και 50%) της βάσης υπολογισμού των διοδίων ανά χιλιόμετρο, με στόχο τα 3 λεπτά ανά χιλιόμετρο σε όλο το εθνικό οδικό δίκτυο.

    Στο ίδιο πλαίσιο, θα προβλέπονται, μεταξύ άλλων, εκπτωτικές κάρτες για τους συχνούς χρήστες, αλλά και αναλογική χρέωση με βάση τα διανυόμενα χιλιόμετρα.

    Επιπλέον, οι ανακοινώσεις θα αφορούν το θέμα της εξασφάλισης της συνέχισης των έργων για τους επόμενους 8 μήνες, δηλαδή της συνέχισης της χρηματοδότησής τους από τις τράπεζες, τη δημιουργία Ανώνυμης Εταιρείας του Δημοσίου που θα έχει ως "προίκα" τα μελλοντικά έσοδα των διοδίων, καθώς επίσης και στον επανασχεδιασμό της πορείας των έργων αυτών.

    Β©ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

    Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [03] Αναστέλλεται η απεργία των εργαζομένων στα ΕΛΠΕ

    Αναστέλλεται από σήμερα η απεργία των εργαζομένων στα Ελληνικά Πετρέλαια, με χθεσινή απόφαση της Ομοσπονδίας τους, ενόψει δύο συναντήσεων με τη διοίκηση της εταιρίας που έχουν προγραμματισθεί για σήμερα και αύριο.

    Η δεκαήμερη απεργία των ξεκίνησε την προηγούμενη Κυριακή και λήγει σήμερα το πρωί. Ήδη είχε αποφασιστεί νέα 7ήμερη απεργία, η οποία αναστέλλεται.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [04] Αντικρουόμενες εκτιμήσεις για την υγεία του Μουμπάρακ

    Ο πρώην πρόεδρος της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ διακομίσθηκε στην μονάδα εντατικής νοσηλείας νοσοκομείου, στην περιοχή του φημισμένου θερέτρου Σαρμ ελ-Σέϊχ, την Τρίτη με "σοβαρό καρδιακό επεισόδιο", όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση και ενώ ανακρινόταν στο πλαίσιο έρευνας για τους υπαίτιους των δολοφονιών διαδηλωτών τις ημέρες της λαϊκής εξέγερσης, αλλά και για θέματα διαφθοράς εις βάρος του κράτους.

    Οι πληροφορίες που διαρρέουν για την πραγματική κατάσταση της υγείας του είναι αλληλοσυγκρουόμενες. Άλλες αναφέρουν ότι νοσηλεύεται σε μονάδα εντατικής θεραπείας, εξαιτίας "καρδιακής κρίσης", που υπέστη κατά τη διάρκεια της εξέτασης από τους ανακριτές του και άλλες υποστηρίζουν ότι είναι σε αρκετά καλή κατάσταση που του επιτρέπει να απαντήσει στις ερωτήσεις των ανακριτών στο νοσοκομείο όπου βρίσκεται στο θέρετρο Σαρμ ελ Σέϊχ, στην Κόκκινη Θάλασσα.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [05] "Διαβάζοντας" την ιστορία της τέχνης του Γουτεμβέργιου

    Μέσα σβ ένα χώρο που δημιούργησαν στα Χανιά ο εκδότης της τοπικής εφημερίδας «Χανιώτικα Νέα», Γιάννης Γαρεδάκης και η σύζυγος του, Ελένη, φιλοξενείται η ιστορία της Τυπογραφίας.

    Έναν χώρο που χιλιάδες -έως σήμερα- επισκέπτες, μεταξύ των οποίων και μαθητές σχολείων απβ όλη την Κρήτη και όχι μόνον, έχουν τη δυνατότητα να «διαβάσουν» σχεδόν βήμα προς βήμα την ιστορία της τέχνης του Γουτεμβέργιου.

    Η συλλογή του μουσείου περιλαμβάνει δυσεύρετα και περίτεχνα τυπογραφικά πιεστήρια, που χρονολογούνται από τον 19ο αιώνα, αλλά και πιο σύγχρονα, αυτόματα πιεστήρια που λειτούργησαν κατά τη διάρκεια του 20ού. Παράλληλα, παρουσιάζονται διάφορα εργαλεία, πάγκοι εργασίας, τυπογραφικά στοιχεία. Ένα πιστό αντίγραφο του ξύλινου πιεστηρίου του Γουτεμβέργιου (από τα τρία που σώζονται ανά την Ευρώπη), εργαλεία, πάγκοι στοιχειοθεσίας, τυπογραφικά στοιχεία, μία λινοτυπική μηχανή, κοπτικές μηχανές, μηχανές βιβλιοδεσίας, όλα εκείνα τα συστατικά, που συντελούσαν στην αποτύπωση της λέξης, της έννοιας, της είδησης.

    Τα περισσότερα από τα περίπου 30 μεγάλα κομμάτια της συλλογής έχουν αγοραστεί από τη Γερμανία, την Ελβετία και την Ολλανδία.

    Κατά τη διάρκεια της ξενάγησης, οι επισκέπτες του μουσείου έχουν τη δυνατότητα να ταξιδέψουν για λίγο πίσω στο χρόνο, παρακολουθώντας κάποια από αυτά τα μηχανήματα να πραγματοποιούν εκτυπωτικές εργασίες. Στον χώρο φιλοξενούνται, μεταξύ άλλων, κάσες ταξινόμησης μεταλλικών στοιχείων, λινοτυπική μηχανή μοντέλο Intertype από τις ΗΠΑ, χειροκίνητο πιεστήριο, σιδερένιο τυπογραφικό πιεστήριο, μοντέλο Hagar Krause (1835) από τη Γερμανία, ποδοκίνητο πιεστήριο του 1895, κοπτική μηχανή του 1870, αυτόματο τυπογραφικό πιεστήριο, μοντέλο Heidelberg από τη Γερμανία (1920- 1970) και αυτόματο επίπεδο πιεστήριο Albert Frankenhal, από την Γερμανία.

    Επιπλέον, στο Μουσείο βρίσκει κανείς σπάνια βιβλία, που χρονολογούνται από τον 16ο αιώνα, πρωτότυπα φύλλα κρητικών εφημερίδων από το 1890, χάρτες, χαρτονομίσματα και γραμματόσημα εποχής.

    Το Μουσείο Τυπογραφίας των «Χανιώτικων Νέων» βρίσκεται στο κτίριο 13-03 στο Βιοτεχνικό Πάρκο Χανίων.

    Η ηλεκτρονική του διεύθυνση είναι info@typography-museum.gr και το τηλέφωνο επικοινωνίας είναι το 28210 80091.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [06] Έκθεση για τα ΑΕΙ

    Σε σημαντικότατα συμπεράσματα κατέληξε η επιτροπή των "σοφών", στην οποία μετέχουν καθηγητές πανεπιστημίων και ακαδημαϊκές προσωπικότητες απ΄όλο τον κόσμο. Σε ειδική έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας, περιγράφονται οι αγκυλώσεις, οι κακοδαιμονίες, οι ανάγκες, τα προβλήματα, αλλά και οι προοπτικές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στη χώρα μας.

    Στη σημαντική αυτή έκθεση, διαπιστώνεται ότι η ανάγκη αλλαγών και αναθεώρησης παλαιοτέρων πρακτικών, είναι κάτι περισσότερο από επιτακτική. Στηλιτεύεται η "κομματικοποίηση" των πανεπιστημίων, η στάση ορισμένων πρυτάνεων σε θέματα ασφαλείας, οι μεγάλες δαπάνες ανά φοιτητή, την ώρα που τα Ιδρύματα διαμαρτύρονται για οικονομική στενότητα, γραφειοκρατία και έλλειψη νέων τεχνολογιών. Τα Ιδρύματα, δεν γνωρίζουν ποιους εκπαιδεύουν και πόσους. Πόσοι αποφοιτούν κανονικά παίρνοντας πτυχίο σε συγκεκριμένο χρόνο και πόσοι παραμένουν φοιτητές. Και το σημαντικότερο, 60.000 Έλληνες φοιτητές κάθε χρόνο, εγκαταλείπουν τη χώρα για να σπουδάσουν σε Πανεπιστήμια, εκτός Ελλάδας.

    Β©ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

    Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [07] "Εκτός συζήτησης η αναδιάρθρωση"

    "Το θέμα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους είναι εκτός συζήτησης, δεν υπάρχει στην ημερήσια διάταξη και ως πρόταση δημιουργεί περισσότερα προβλήματα από όσα μπορεί να επιλύσει", τόνισε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι, μιλώντας χθες το βράδυ σε εκδήλωση του ΕΛΙΑΜΕΠ.

    "Ο έλληνας πρωθυπουργός κρατά μια θαρραλέα στάση και τον συγχαίρω γι΄αυτό", προσέθεσε και σημείωσε πως "μερικοί πρωθυπουργοί δείχνουν θάρρος μολονότι γνωρίζουν ότι μπορεί να χάσουν τις εκλογές, σκοπός τους όμως είναι να διασώσουν το μέλλον των πολιτών τους. Στη Λετονία, ωστόσο, έπειτα από μια σκληρή δημοσιονομική περίοδο ο πρωθυπουργός επανεξελέγη, όπως επίσης είχε συμβεί και στο Βέλγιο. Αν επομένως, η πολιτική που ακολουθείται φέρει αποτελέσματα και αν τα μέτρα που λαμβάνονται είναι δίκαια, οι κυβερνήσεις κερδίζουν τον σεβασμό των πολιτών τους". Ο κ. Βαν Ρομπάι παρατήρησε ακόμη ότι "η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς είναι θέμα αξιοπρέπειας" επεξηγώντας πως "η κατανομή των βαρών πρέπει να είναι δίκαιη".

    Την ανάγκη να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις υπογράμμισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπάι, κατά τη συνάντησή του με τον Γ. Παπανδρέου, στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ επεσήμανε την ανάγκη "να καταπολεμηθεί η απάτη, η γραφειοκρατία και η διαφθορά και να ενισχυθεί η κοινωνική συνοχή".

    Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου πρόσθεσε ότι οι αλλαγές είναι αναπόφευκτες και θα έπρεπε να είχαν γίνει νωρίτερα αλλά "δεν φταίει η Ευρώπη γι αυτό".

    Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου ανέφερε ότι "οι προσπάθειες των πολιτών για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων είναι δύσκολες, αλλά αρχίζουν να δίνουν καρπούς". "Οι μεγάλες αλλαγές που εφαρμόζονται εγγυώνται και τις προϋποθέσεις ανάπτυξης της οικονομίας", είπε ο κ. Παπανδρέου.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [08] Παράταση για τις δηλώσεις

    Παράταση στις προθεσμίες υποβολής εκκαθαριστικών δηλώσεων ΦΠΑ μέσω του TAXISnet και υποβολής εισοδήματος 2011, καθώς και της δήλωσης στοιχείων ακινήτων 2011 για ορισμένες κατηγορίες υπόχρεων, ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών.

    Μεταξύ άλλων για τη διευκόλυνση των φορολογουμένων παρατείνεται η προθεσμία υποβολής των εκκαθαριστικών δηλώσεων ΦΠΑ έτους 2010 με την χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου μέσω του TAXISnet, έως τις 20 Απριλίου και έως τις 5 Μαΐου 2011 η υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος, των επαγγελματιών που ασκούν ατομική επιχείρηση ή είναι ελεύθεροι επαγγελματίες και τηρούν βιβλία Γ΄κατηγορίας.

    Β©ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

    Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 13 April 2011 - 4:30:25 UTC