Browse through our Interesting Nodes on Social Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 11-05-05

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Δεν κινδυνεύουν κοινωνικές παροχές"
  • [02] Εξυγίανση για 24 δήμους που βρίσκονται στο "κόκκινο"
  • [03] Ευρωπαϊκή Κάρτα Νέων
  • [04] ''Υπέρ συνθήκης Σένγκεν"
  • [05] Εγκρίθηκε το πακέτο διάσωσης ο»Ώ

  • [01] "Δεν κινδυνεύουν κοινωνικές παροχές"

    Κανένα πρόγραμμα κοινωνικών παροχών δεν βρίσκεται σε κίνδυνο, τόνισαν ανώτερα στελέχη του υπουργείου Εργασίας, σχολιάζοντας δημοσιεύματα για εμπλοκή στις συζητήσεις του τεχνικού κλιμακίου της τρόικας με εκπροσώπους του υπουργείου, που μπορεί να επηρεάσει την καταβολή των επιδομάτων του ΟΑΕΔ ή άλλες παροχές.

    Τα ίδια στελέχη αναγνώριζαν ότι υπάρχει μια υστέρηση στη χρηματοδότηση εποπτευομένων φορέων από το υπουργείο Εργασίας, αλλά υποστηρίζουν ότι οι αποκλίσεις που θα υπάρξουν το 2011 δεν είναι μεγάλες (περίπου 700 εκατ. για τον ΟΑΕΔ και 600 για το ΙΚΑ) έχουν δε διασφαλιστεί από το αποθεματικό και επομένως το θέμα είναι τεχνικό.

    Διαβεβαιώνουν επίσης ότι υπάρχει συνεργασία μεταξύ των υπουργείων Εργασίας και Οικονομικών και της "τρόικας" και θα πρέπει να θεωρείται βέβαιη η επίλυσή του, ώστε να στηριχθεί με κάθε τρόπο η εργασία και η υποστήριξη όσων έχουν ανάγκη.

    Β©ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

    Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [02] Εξυγίανση για 24 δήμους που βρίσκονται στο "κόκκινο"

    Εικοσιτέσσερις δήμοι της χώρας, από τους συνολικά 325, βρίσκονται στο «κόκκινο» σε ό,τι αφορά την οικονομική τους κατάσταση, ενώ και άλλοι 34 έχουν συνολικό χρέος, σε σχέση με τα τακτικά τους έσοδα, έως και 100%.

    Για τους δήμους αυτούς προβλέπεται ένταξη σε ένα πρόγραμμα εξυγίανσης, αφού προηγουμένως διαπιστωθεί η οικονομική κατάσταση από ορκωτούς ελεγκτές και η έγκριση του προγράμματος από ανεξάρτητη ελεγκτική επιτροπή, που έχει συσταθεί στο υπουργείο Εσωτερικών.

    Όπως διευκρίνησαν ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Ραγκούσης, και ο πρόεδρος του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, Αλέξανδρος Αντωνόπουλος, το πρόγραμμα από όπου θα αναχρηματοδοτηθούν οι υπερχρεωμένοι δήμοι, προβλέπει πάγωμα προσλήψεων, πάγωμα χρηματοδότησης ορισμένων εκδηλώσεων, δημοσίων σχέσεων κλπ. και υποχρέωση υλοποίησης του προγράμματος εντός συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος.

    Το πρόγραμμα εξυγίανσης θα περιλαμβάνει επιμήκυνση αποπληρωμής δανείων, χαμηλότερο επιτόκιο και χορήγηση περιόδου χάριτος για ορισμένες περιπτώσεις δήμων.

    Β©ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

    Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [03] Ευρωπαϊκή Κάρτα Νέων

    Δέκα χιλιάδες εκπτωτικές κάρτες θα διατεθούν δωρεάν από τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς και το Ινστιτούτο Νεολαίας με πρωτοβουλία των υπουργείων Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και από το Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων.

    Η κίνηση αυτή, που αποσκοπεί εκτός των άλλων και στη δημιουργία καταναλωτικής συνείδησης στους νέους, όπως σημείωσε η υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέλη, ανακοινώθηκε κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν σήμερα στο υπουργείο Εργασίας η κα Κατσέλη, η υφυπουργός Άννα Νταλάρα, η υφυπουργός Παιδείας Έφη Χριστοφιλοπούλου, ο γενικός γραμματέας Νέας Γενιάς Γιάννος Λιβανός και ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Νεολαίας Μιχάλης Γεωργάκης.

    Οι κάρτες θα διανεμηθούν δωρεάν σε μαθητές, φοιτητές, νέους εργαζόμενους και ανέργους, κατά προτεραιότητα στους κατόχους κάρτας ανεργίας του ΟΑΕΔ. Η διανομή των καρτών θα ξεκινήσει από τη Δευτέρα 9 Μαΐου και οι κάτοχοί της θα εξασφαλίσουν εκπτώσεις σε ορισμένες κατηγορίες αγαθών και υπηρεσιών οι οποίες περιλαμβάνουν εκπαίδευση, αγορές, ψυχαγωγία, ταξίδια κ.λπ. Στην Ελλάδα χρησιμοποιείται από 10.000 νέους, ενώ μόνο το 2010 800 νέες επιχειρήσεις προστέθηκαν στη λίστα των συνεργατών της κάρτας.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [04] ''Υπέρ συνθήκης Σένγκεν"

    Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής επανέλαβε στη Βουλή ότι η Ελλάδα σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αποδεχθεί την επαναφορά της προενωσιακής περιόδου για τη συνθήκη Σένγκεν και τον περιορισμό της ελεύθερης διακίνησης των ευρωπαίων πολιτών στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τις χώρες Σένγκεν.

    Απαντώντας σε επίκαιρες ερωτήσεις των βουλευτών της ΝΔ Ευάγγελου Αντώναρου και Θανάση Νάκου σημείωσε ότι πέραν αυτού του ζητήματος που προέκυψε μετά τις πιέσεις Γαλλίας και Ιταλίας, την επόμενη εβδομάδα στο έκτακτο συμβούλιο υπουργών θα συζητηθεί δέσμη ιδεών προκειμένου να ενισχυθεί ο μηχανισμός αξιολόγησης των συνοριακών ελέγχων καθώς και τη δυνατότητα να ενισχύονται οι συνοριακοί έλεγχοι, όταν υπάρχουν έκρυθμες καταστάσεις.

    Ο κ. Αντώναρος συμφώνησε απολύτως με τη θέση να μην υπάρξει οπισθοχώρηση στην ελεύθερη διακίνηση, ενώ τάχθηκε υπέρ της λήψης μέτρων αποτροπής των λαθρομεταναστών εν όψει του θέρους.

    Ο κ. Νάκος από την πλευρά του αναφέρθηκε επίσης στη θλιβερή κατάσταση που επικρατεί στην Ηγουμενίτσα, και στο τραγικό αδιέξοδο που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι από τους λαθρομετανάστες που προσδοκούν να περάσουν στην Ιταλία.

    Ο υπουργός διαβεβαίωσε ότι, παρά την κριτική που δέχεται η χώρα μας από αξιολογητές του Σένγκεν για τους ελέγχους στα λιμάνια της Πάτρας και της Ηγουμενίτσας, οι έλεγχοι θα συνεχιστούν και δεν θα είναι κατ' ανάγκην διαβατηριακοί μόνον εντός των λιμανιών, αλλά και σε ευρύτερες ζώνες.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [05] Εγκρίθηκε το πακέτο διάσωσης

    Η κυβέρνηση της Πορτογαλίας ενέκρινε το πακέτο οικονομικής στήριξης της χώρας, ύψους 78 δισ. ευρώ, το οποίο η Λισαβόνα διαπραγματεύθηκε με την Ευρωπαϊκή Ενωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Φερνάντο Τεσέιρα ντος Σάντος.

    Οι όροι της συμφωνίας περιλαμβάνουν την επιτάχυνση και εμβάθυνση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, καθώς και σημαντικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

    Η ανεργία προβλέπεται να αυξηθεί από 11% που είναι σήμερα στο 13% το 2013, ενώ η οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 2% το 2011 και επίσης κατά 2% το 2012. Ο Πορτογάλος υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι το τριετές πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας προβλέπει την αύξηση των φόρων κατανάλωσης, αλλά όχι του φόρου εισοδήματος.

    Το χρέος της Πορτογαλίας, πρόσθεσε, θα αυξάνεται έως το 2013 και στη συνέχεια θα αρχίσει η αποκλιμάκωσή του.

    Β©ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

    Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 5 May 2011 - 16:30:20 UTC