Read our Collection of articles on International Policy Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 11-05-13

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στο μισό θα μειωθεί ο αριθμός των συμβασιούχων
  • [02] "Σύμπνοια στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων"
  • [03] Πλαίσιο για την εγγύηση της ασφάλειας των πολιτών
  • [04] "Επανεκκίνηση της οικονομίας"
  • [05] Πολύνεκρη βομβιστική επίθεση ο»Ώ

  • [01] Στο μισό θα μειωθεί ο αριθμός των συμβασιούχων

    Εξοικονόμηση 1,8 δισ. τα προσεχή τρία χρόνια θα επιτευχθεί με τη μείωση των προσλήψεων συμβασιούχων στο Δημόσιο. Οι προσλήψεις συμβασιούχων θα περιοριστούν από 50.000 που προβλέπεται από το Μνημόνιο σε 25.000 το χρόνο, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών, Γ. Ραγκούση, μετά τη συνάντησή του με τους εκπροσώπους της τρόικας.

    Εξάλλου, όσον αφορά στις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, μετά τις αποχωρήσεις, το 2010, 53.500 υπαλλήλων, ο αριθμός νέων προσλήψεων με βάση το ποσοστό 1/5 (δηλαδή, αντιστοιχία μίας πρόσληψης για κάθε πέντε αποχωρήσεις), φτάνει τις 10.600. Ωστόσο, μέχρι σήμερα έχουν εγκριθεί μόνο 1.145 προσλήψεις (από τις οποίες 1.000 άτομα διορίζονται στο υπουργείο Υγείας και 145 στο υπουργείο Δικαιοσύνης), χωρίς να αναμένεται να εγκριθούν και άλλες για το 2011. Έτσι, το ποσοστό από 1/5 μετατρέπεται σε 1/10.

    Με αυτά τα στοιχεία, το μισθολογικό κόστος από τα 22 δισ. ευρώ το 2009 φθάνει σήμερα περίπου στα 18 δισ., ενώ το 2013 αναμένεται να περιοριστεί κι άλλο, περίπου στα 16 δισ. ευρώ.

    Όπως είπε ο κ. Ραγκούσης, το υπουργείο Εσωτερικών έχει προχωρήσει σε όλες τις ενέργειες (πρόγραμμα ''Καλλικράτης'' κ.λπ.) για εξοικονόμηση εσόδων, επεσήμανε ωστόσο πως το μεγάλο κονδύλι που βαραίνει το Δημόσιο παραμένει το ποσό των 55 δισ. ευρώ το χρόνο που απαιτούνται για τους τομείς της Υγείας, Πρόνοιας και Ασφάλισης.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [02] "Σύμπνοια στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων"

    Με ενιαία, ως επί το πλείστον, στάση, εμφανίστηκε το προεδρείο της Επιτροπής Οικονομικών και οι εκπρόσωποι των κομμάτων (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑΟΣ), απέναντι στους εκπροσώπους της τρόικας, στην κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση που είχαν το απόγευμα στη Βουλή με πρωτοβουλία των τελευταίων και στην οποία αρνήθηκαν να συμμετάσχουν τα κόμματα της Αριστεράς.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Έλληνες βουλευτές έθεσαν στους εκπροσώπους της τρόικας, το προβληματικό της απόδοσης του υφιστάμενου Μνημονίου, επισημαίνοντας την ανάγκη τροποποίησής του, καθώς «η ύφεση οδηγεί σε μείωση των εσόδων και από την επιβάρυνση της κοινωνίας υπάρχει κίνδυνος κοινωνικών εκρήξεων».

    Στο τραπέζι επίσης, τέθηκε το αίτημα μιας πιο ήπιας διαδικασίας αποπληρωμής του χρέους, προκειμένου να διοχετευτούν πόροι για την ανάπτυξη, καθώς και το ζήτημα της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης που πρέπει να επιδειχθεί. Από πλευράς τους, οι εκπρόσωποι της τρόικας παρατήρησαν πως οι συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις δεν έχουν προχωρήσει στο βαθμό που έχει συμφωνηθεί και επεσήμαναν την ανάγκη τα δύο τουλάχιστον μεγαλύτερα κόμματα, να επιδείξουν σύμπνοια στην εφαρμογή τους.

    «Τους είπαμε πως πέραν των δικών μας αδυναμιών, υπάρχουν προβλήματα και στο ίδιο το πρόγραμμα», ανέφερε μετά τη συνάντηση η πρόεδρος της Επιτροπής Βάσω Παπανδρέου. «Πάμε σε μεγάλη ύφεση. Βεβαίως πρέπει να γίνουν αλλαγές που έπρεπε να είχαν γίνει εδώ και χρόνια και αποκρατικοποιήσεις, αλλά όχι σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Μιλάμε για ανθρώπους και όχι για νούμερα. Εκείνοι είπαν πως η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη και πως βρίσκονται εδώ για να βοηθήσουν⦻, συμπλήρωσε.

    Από πλευράς Νέας Δημοκρατίας, ο Γιάννης Βρούτσης δήλωσε πως κατά τη συνάντηση ο ίδιος ανέφερε στους εκπροσώπους της τρόικας τη θέση του κόμματός του πως το ακολουθούμενο πρόγραμμα είναι σε λάθος κατεύθυνση. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Μανώλης Κεφαλογιάννης σχολίασε πως οι εκπρόσωποι της τρόικας «άκουσαν τις παρατηρήσεις μας πως η ελληνική κοινωνία υφίσταται ένα σοκ, αλλά έριξαν στην Ελλάδα την ευθύνη για την μη απόδοση των μέτρων».

    Στη συνάντηση, από πλευράς ΠΑΣΟΚ εκτός από την κ. Παπανδρέου ήταν παρόντες οι Ανδρέας Μακρυπίδης και Νάσος Αλευράς, από τη ΝΔ οι κκ. Βρούτσης και Κεφαλογιάννης, ενώ τον Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερμό εκπροσώπησε ο Μάκης Βορίδης.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [03] Πλαίσιο για την εγγύηση της ασφάλειας των πολιτών

    Το πλαίσιο που θα αποτελεί την εγγύηση της ασφάλειας των πολιτών και θα αποδίδει σεβασμό στο Σύνταγμα και τους Νόμους του Ελληνικού Κράτους θα θέσει σήμερα, σε συνάντηση που θα γίνει στο Αμφιθέατρο της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αθηνών, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής.

    Ο κ. Παπουτσής θα ανακοινώσει το πλαίσιο στις ηγεσίες των τριών Σωμάτων Ασφαλείας - Ελληνική Αστυνομία, Λιμενικό Σώμα - Ελληνική Ακτοφυλακή, Πυροσβεστικό Σώμα - της ΕΥΠ, καθώς και τους επιτελείς τους και θα ζητήσει την πλήρη τήρησή του σε όλες τις εκδηλώσεις στις οποίες τα Σώματα Ασφαλείας έχουν παρουσία.

    Δεκαπέντε τραυματίες από τα επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας

    Δεκαπέντε τραυματίες μεταφέρθηκαν σύμφωνα με το ΕΚΑΒ στα νοσοκομεία από τα επεισόδια μεταξύ ακροδεξιών και αλλοδαπών στο κέντρο της Αθήνας.

    Η πλειοψηφία αυτών είναι αλλοδαποί ενώ ανάμεσά τους είναι και ένας Έλληνας ο οποίος δέχθηκε επίθεση στην πλατεία Βικτωρίας από ομάδα αλλοδαπών και αντεξουσιαστών επειδή φορούσε ένα καπελάκι με την ελληνική σημαία, οι οποίοι τον χτύπησαν με ξύλα με αποτέλεσμα να πάθει διάσειση. Από τα συγκεκριμένα επεισόδια προσήχθησαν 47 άτομα από τους οποίους 40 είναι Έλληνες και 7 αλλοδαποί ενώ συνελήφθη και ένας αλλοδαπός για σωματική βλάβη και φθορές.

    Επίσης ομάδες ακροδεξιών προκάλεσαν φθορές σε καταστήματα αλλοδαπών. Δύο ακόμη άτομα προσήχθησαν από τα επεισόδια που έγιναν στην διάρκεια της δεύτερης πορείας που πραγματοποιήθηκε από τα Προπύλαια στο Σύνταγμα ενώ τραυματίστηκαν και δύο αστυνομικοί. Στα επεισόδια που σημειώθηκαν στην πορεία αυτή, ομάδες νεαρών προκάλεσαν φθορές σε τρία καταστήματα και ένα γραφείο εταιρείας.

    Συνεχίζεται η κατάληψη των γραφείων της πρυτανείας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών

    Συνεχιζόταν ως αργά απόψε η κατάληψη των γραφείων της πρυτανείας, στα προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών, από ομάδες αντιεξουσιαστών.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρύτανης, Θ. Πελεγρίνης που γνωστοποίησε το γεγονός της κατάληψης στις εισαγγελικές αρχές από νωρίς το μεσημέρι, ήρθε απόψε σε επαφή με τους καταληψίες, οι οποίοι ζήτησαν να απομακρυνθούν ο αστυνομικές δυνάμεις από τους γύρω δρόμους για να αποχωρήσουν. Ωστόσο δεν ξεκαθάρισαν αν προτίθενται να φύγουν απόψε ή αύριο. Σύμφωνα με πληροφορίες, μέσα στο κτίριο δεν έχουν γίνει ζημιές.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [04] "Επανεκκίνηση της οικονομίας"

    Την επανεκκίνηση της οικονομίας προέταξε κατά την παρουσίαση της πρότασής του για την έξοδο από την κρίση, ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς εξηγώντας ότι ως επανεκκίνηση εννοεί "ένα δημιουργικό σοκ".

    Ο κ. Σαμαράς ξεκίνησε την ομιλία του, στην εκδήλωση που έχει επονομαστεί "Ζάππειο 2" με αναφορά στον θάνατο του 44χρονου και εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση. "Μηδενική ανοχή σε αποτρόπαια φαινόμενα όπως η προχθεσινή δολοφονία του 44χρονου", ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι "η προστασία της ζωής και της περιουσίας προηγείται της οικονομίας".

    Συνεχίζοντας στα οικονομικά είπε ότι "είναι παραλυτικό και επικίνδυνο το χρέος" και πρόσθεσε ότι "η κυβέρνηση ενοχοποιεί τον εαυτό της". Έκανε αναδρομή στα γεγονότα προκειμένου να υποστηρίξει ότι η κυβέρνηση προετοίμασε την προσφυγή στο ΔΝΤ και δεν διαπραγματεύτηκε τους όρους του μνημονίου.

    "Μπορούμε να βγούμε από την κρίση και να γίνουμε καλύτεροι χωρίς επιστροφή στην εξαρτημένη ευημερία", ανέφερε. "Σας καλώ να ξορκίσουμε μαζί τα φαντάσματα του λαϊκισμού και της μοιρολατρίας", είπε στα συγκεντρωμένα στελέχη και πρόσθεσε ότι προτείνει ένα "συμβόλαιο αυτοπεποίθησης και αξιοπρέπειας".

    "Χρειάζεται επανεκκίνηση της οικονομίας", δήλωσε ο κ. Σαμαράς και έθεσε ως βασική του προτεραιότητα τη μείωση των φορολογικών συντελεστών, τολμηρή και άμεση αλλά και μεσοπρόθεσμη. Χαρακτηριστικά ανέφερε συντελεστή κερδών 15% για όλες τις εταιρίες. Ο ανώτατος συντελεστής φορολογίας εισοδήματος αρχικά από το 45% στο 40% και ο ΦΠΑ από 23% σε 19%, ενώ για τις τουριστικές επιχειρήσεις στο 5,5%. Για τα καύσιμα είπε ότι θα αφαιρεθεί σε δύο χρόνια ο ειδικός φόρος.

    Προέταξε τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών, κατά το παράδειγμα της Ιρλανδίας, αλλά με δρακόντειες ποινές για την μαύρη εργασία.

    Επανέλαβε την πρότασή του να εξεταστεί το "πόθεν έσχες" όσων διατέλεσαν υπουργοί από το 1974 μέχρι σήμερα. Επίσης πρότεινε γενικότερη μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος με σταθερό και τολμηρό σύστημα που να χτυπά την φοροδιαφυγή, καθώς και νομιμοποίηση των αυθαίρετων κτισμάτων με παράλληλη αεροφωτογράφιση.

    Συναίνεση ζήτησε από την ΝΔ ο Γ. Πεταλωτής

    Πολλές αντιφάσεις είχαν οι εξαγγελίες του Αντώνη Σαμαρά, σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, εξηγώντας ότι πολλά από όσα πρότεινε ο αρχηγός της ΝΔ έχουν γίνει από την κυβέρνηση, ενώ άλλα είναι ανεδαφικά ή χρειάζονται περαιτέρω επεξεργασία.

    Ο κ. Πεταλωτής πρόσθεσε ότι ο κ. Σαμαράς δεν αποδέχεται ότι το Μνημόνιο, για το οποίο υπεύθυνη είναι η πολιτική της ΝΔ, είναι η μόνη και αναγκαία έξοδος της χώρας από την κρίση.

    Ωστόσο απηύθυνε και πάλι πρόσκληση - πρόταση, όπως είπε για συναίνεση. "Είναι διαρκής προς τη ΝΔ που έχει τις ευθύνες για την κατάσταση που περιήλθε η χώρα", τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

    Ο κ. Πεταλωτής κάλεσε την αξιωματική αντιπολίτευση να συναισθανθεί τις ευθύνες της και να ακολουθήσει το παράδειγμα της Πορτογαλίας όπου τα κόμματα της αντιπολίτευσης υπέγραψα το Μνημόνιο της χώρας. "Πάνω στο Μνημόνιο κάθεται και διατυμπανίζει τις απόψεις του".

    Στα 36,034 δισ. ευρώ, στα επίπεδα του 2009, όταν κυβέρνηση ήταν η ΝΔ, θα επανέλθει το έλλειμμα σε ένα χρόνο, εάν εφαρμοσθεί το πρόγραμμα "Ζάππειο ΙΙ" που παρουσίασε ο πρόεδρος της ΝΔ, υποστήριξαν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών.

    «Οι διαρροές κύκλων του υπουργείου Οικονομικών δείχνουν ότι η κυβέρνηση τα έχει "εντελώς χαμένα"», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του τομέα πολιτικής ευθύνης Οικονομίας της ΝΔ.

    Επικριτικά ήταν τα σχόλια όλων των αντιπολιτευομένων κομμάτων στις θέσεις που παρουσίασε ο πρόεδρος της ΝΔ για την οικονομική πολιτική, ενώ θετικές ήταν οι αντιδράσεις του επιχειρηματικού κόσμου.

    Β©ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

    Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [05] Πολύνεκρη βομβιστική επίθεση

    Ο απολογισμός των νεκρών από επίθεση αυτοκτονίας που πραγματοποιήθηκε σήμερα σε κέντρο εκπαίδευσης παραστρατιωτικής δύναμης στο βορειοδυτικό Πακιστάν --η πρώτη μεγάλη επίθεση αφότου ο Οσάμα Μπιν Λάντεν σκοτώθηκε στη χώρα στις 2 Μαΐου-- αυξήθηκε σε τουλάχιστον 69, ανακοίνωσε αξιωματούχος της αστυνομίας.

    "Ο απολογισμός των νεκρών είναι τώρα 69. Ήταν βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας", δήλωσε προς το πρακτορείο Ρόιτερς ο Νισάρ Μαρουάτ, ο αρχηγός της αστυνομίας στην πόλη Τσαρσάντα όπου πραγματοποιήθηκε η επίθεση. Η Αλ-Κάιντα και οι σύμμαχοί της στο Πακιστάν έχουν δηλώσει ότι θα εκδικηθούν το φόνο του Μπιν Λάντεν από τις αμερικανικές ειδικές δυνάμεις.

    Σύμφωνα με τον Νισάρ Μαρουάτ, εξεράγησαν δύο βόμβες, η πρώτη από τις οποίες ανατινάχθηκε από έναν καμικάζι. Η επίθεση είχε στόχο τους δοκίμους σε κέντρο εκπαίδευσης μιας παραστρατιωτικής δύναμης που έχει αναλάβει την ασφάλεια των συνόρων και εξαρτάται από το στρατό. Την ώρα της επίθεσης οι νεαροί εκπαιδευόμενοι έφευγαν από το στρατόπεδο και ετοιμάζονταν να πάρουν το λεωφορείο για άδεια 10 ημερών.

    Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας σε ακαδημία εκπαίδευσης παραστρατιωτικών ομάδων, στο βορειοδυτικό Πακιστάν, την Παρασκευή όπως ανακοίνωσε η αστυνομία.

    Ένας αξιωματούχος των αρχών ασφαλείας είπε ότι η επίθεση φαίνεται ότι πραγματοποιήθηκε από δύο βομβιστές αυτοκτονίας, ενώ έκανε την εκτίμηση ότι πιθανότατα θα αυξηθεί κατά πολύ ο αριθμός των θυμάτων.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 13 May 2011 - 4:30:26 UTC