Browse through our Interesting Nodes on the Eastern European States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 11-05-15

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αρνούνται να απογραφούν στην Λαμία
  • [02] Αμελείς οι Ελληνίδες
  • [03] Μέτρα για το κέντρο της Αθήνας
  • [04] Το ιωβηλαίο του Θωρηκτού "Γ.Αβέρωφ"
  • [05] Μια αγκαλιά για το Παιδί ο»Ώ

  • [01] Αρνούνται να απογραφούν στην Λαμία

    «Είμαστε αποφασισμένοι να φτάσουμε στα άκρα» δηλώνει ο δήμαρχος Λαμιέων Γιώργος Κοτρωνιάς μετά την ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου που συνεδρίασε έκτακτα και ασχολήθηκε με το θέμα της απογραφής.

    Σύμφωνα με τα όσα καταγγέλθηκαν στο δημοτικό συμβούλιο, ολόκληρες γειτονιές της Λαμίας μετακινούνται οργανωμένα σε γειτονικούς νομούς απ' όπου έλκουν την καταγωγή τους, ενώ παράλληλα καταγγέλθηκε ότι για σήμερα Κυριακή εχουν προγραμματιστεί οργανωμένα ταξίδια συλλόγων και φορέων.

    Σύμφωνα με τα όσα κατατέθηκαν στο δημοτικό συμβούλιο της Λαμίας, «αρνούνται στη Λαμία να ανοίξουν τις πόρτες των σπιτιών τους στους ανθρώπους της απογραφής λέγοντας ότι θα υπογραφούν στα χωριά τους». Μάλιστα κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου αποκαλύφθηκε ότι σε κάποιες περιπτώσεις γίνεται ακόμη και τηλεφωνική απογραφή.

    Σύμφωνα με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου δεν πρόκειται να πάρει κανείς βεβαίωση μόνιμης κατοικίας από το δήμο αν δεν προσκομίσει πέραν όλων των άλλων και την απόδειξη ότι έχει απογραφεί στη Λαμία.

    Τέλος, μετά την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, με επιστολή του στη Στατιστική Αρχή, ο Δήμαρχος ζήτησε να διακοπεί η απογραφή σε συγκεκριμένες περιοχές στη σημερινή ημέρα, επειδή όπως λέει «έχουν οργανωθεί μέχρι και εκδρομές για να γίνουν απογραφές στα καφενεία». Παράλληλα ζήτησε μεγαλύτερη εποπτεία καταγράφοντας συγχρόνως τις προθέσεις του δημοτικού συμβουλίου για προσφυγή ακόμη και στη δικαιοσύνη.

    Β©ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

    Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [02] Αμελείς οι Ελληνίδες

    Στις γυναίκες που ζουν σε αστικές περιοχές της χώρας μας εντοπίζεται συχνότερα ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV), που ενοχοποιείται για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, ο οποίος αποτελεί σήμερα τη δεύτερη, κατά σειρά συχνότητας, αιτία θανάτου γυναικών από καρκίνο, παγκοσμίως αλλά και στην Ευρώπη. Σε σύγκριση με τις υπόλοιπες δυτικοευρωπαϊκές χώρες, όπου η πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας έχει ενταχθεί σε κρατικά προγράμματα και το ποσοστό κάλυψης κυμαίνεται από 50% έως 93%, το ποσοστό 32,3% της Ελλάδας είναι πολύ χαμηλό.

    Δυστυχώς, οι Ελληνίδες, αν και γνωρίζουν ότι πρέπει, συνεχίζουν να μην κάνουν τεστ Παπανικολάου σε τακτά διαστήματα, ενώ εμφανίζονται επιφυλακτικές και ως προς τον εμβολιασμό κατά του ιού.

    Οι επιστήμονες αποδίδουν αυτή τη στάση στην έλλειψη παιδείας σε θέματα πρόληψης, στην έλλειψη οργανωμένου κρατικού σχεδιασμού, αλλά και στην ανεπαρκή ενημέρωση του κοινού.

    Τα δεδομένα αυτά προκύπτουν από στοιχεία έρευνας, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος «Λυσιστράτη» (Οκτώβριος 2005-Ιανουάριος 2011) της Α΄και της Δ΄ Μαιευτικής Γυναικολογικής Κλινικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ).

    Ο ιός HPV πλήττει πιο συχνά τις αστές

    Η συχνότητα εμφάνισης της λοίμωξης από τους ογκογόνους τύπους του ιού ήταν μεγαλύτερη στα αστικά κέντρα και μικρότερη σε μικρά χωριά. Συγκεκριμένα, οι περιοχές με την υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης λοίμωξης από ογκογόνους HPV- τύπους ήταν κατά σειρά η Αθήνα (10,14%), η Αλεξανδρούπουλη (9,67%), το Ναύπλιο (8,0%), η Καστοριά (7,5%), η Ορεστιάδα (7,5%), η Θεσσαλονίκη (6,9%), το Άργος (6,6%), η Κεφαλλονιά (6,38%), η Κοζάνη (6,25%), η Βέροια (6,12%), η Σκιάθος (5,8%), η Δράμα (5,80%), η Φλώρινα (5,88%), τα Τρίκαλα (5,55%), ο Πειραιάς (5,55%), η Κέρκυρα (4,66%) κ.α.

    Τη μικρότερη συχνότητα HPV λοίμωξης παρουσίασαν γυναίκες μικρών χωριών.

    Β©ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

    Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [03] Μέτρα για το κέντρο της Αθήνας

    Η κατάσταση που επικρατεί στο κέντρο της Αθήνας, με τη διαμάχη που έχει ξεσπάσει μεταξύ αντιεξουσιαστών και αστυνομικών, αλλά και μεταξύ ακροδεξιών και αλλοδαπών, με αφορμή τη στυγνή δολοφονία του 44χρονου πατέρα στην περιοχή της πλατείας Βικτωρίας, η κηδεία του οποίου έγινε χτες σε κλίμα βαθειάς θλίψης, θα βρεθούν στο επίκεντρο του υπουργικού συμβουλίου, το οποίο θα συνεδριάσει, αύριο Δευτέρα, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου.

    Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής, τα αποτελέσματα αλλά και τη δέσμη των πρωτοβουλιών της κυβέρνησης θα παρουσιάσει στο υπουργικό ο ίδιος ο πρωθυπουργός.

    Στο μεταξύ, σήμερα το πρωί και για τρεις ώρες έμεινε κλειστή το πρωί η οδός Πατησίων στην Αθήνα, λόγω επεισοδίων που σημειώθηκαν έξω απο το Πολυτεχνείο. Όπως έγινε γνωστό απο την αστυνομία, ομάδες νεαρών που ήταν μέσα στο Ιδρυμα, βγήκαν γύρω στις 5 το πρωί και έβαλαν φωτιές σε κάδους απορριμμάτων, στην οδό Πατησίων, με αποτέλεσμα να κλείσει ο δρόμος μέχρι την οδό Χαλκοκονδύλη.

    Χτες σημειώθηκε νέο σοβαρότατο περιστατικό όταν μια ομάδα περίπου 30 κουκουλοφόρων επιτέθηκε με βόμβες μολότοφ στο Αστυνομικό Τμήμα των Εξαρχείων και στην είσοδο της λαϊκής αγοράς, στη οδό Καλλιδρομίου και Χαριλάου Τρικούπη, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τρία άτομα, με σοβαρά εγκαύματα στο σώμα τους και νοσηλεύονται στο νοσοκομείο, ο ένας διασωληνωμένος. Από την επίθεση, την οποία καταδίκασαν όλα τα κόμματα, καταστράφηκαν τρία αυτοκίνητα και τρεις μοτοσικλέτες.

    «Σταθερή και ελεγχόμενη», παραμένει η κατάσταση της υγείας του Γιάννη Καφκά, 31 χρόνων, τραυματία κατά τη διάρκεια επεισοδίων στο κέντρο της Αθήνας, σύμφωνα με το τελευταίο ιατρικό ανακοινωθέν του Γενικού Νοσοκομείου Νίκαιας, στη ΜΕΘ του οποίου νοσηλεύεται

    Β©ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

    Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [04] Το ιωβηλαίο του Θωρηκτού "Γ.Αβέρωφ"

    Ένα πολεμικό πλοίο που συνδέθηκε για περίπου μισό αιώνα με την ιστορία ενός έθνους, η δόξα του Πολεμικού Ναυτικού, το θωρηκτό "Γεώργιος Αβέρωφ" αύριο, Δευτέρα 16 Μαΐου, στις 19:00, γιορτάζει το ιωβηλαίο των 100 χρόνων του. Στο Άλσος Ναυτικής Παράδοσης, στην Μαρίνα Φλοίσβου, θα πραγματοποιηθεί η επέτειος των 100 ετών από την ύψωση της σημαίας, που από τότε δεν έχει υποσταλεί ποτέ.

    Το ενδοξότερο πλοίο της νεότερης Ελλάδας, το μοναδικό ελληνικό έδαφος το οποίο δεν υποδουλώθηκε ποτέ σε ξένο κατακτητή, είναι το μοναδικό πλοίο που σώζεται σ' ολόκληρο τον κόσμο, που πήρε μέρος στις δύο παγκόσμιες συρράξεις του 20ου αιώνα.

    "Ο Τυχερός Μπάρμπα Γιώργης", παρατσούκλι που πήρε από το πλήρωμά του μετά τη ναυμαχία της Έλλης, ήταν η ναυαρχίδα του ελληνικού στόλου στους νικηφόρους Βαλκανικούς Πολέμους, με παρουσία συνεχή σε όλα τα πολεμικά δρώμενα της χώρας μέχρι και το πέρας του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Στη ναυμαχία της Λήμνου, στις επιχειρήσεις του Α' Παγκοσμίου Πολέμου και της Μικρασιατικής Εκστρατείας, με εσωτερικούς αντιπάλους, κατά το Κίνημα του 1935, όταν όντας το ισχυρότερο πλοίο των κινηματιών βομβαρδίστηκε - χωρίς επιτυχία - από αεροπλάνα των κυβερνητικών, με αποκορύφωμα τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, μέχρι και τις τελετές ενσωμάτωσης των Δωδεκανήσων και την ολοκλήρωση των συνόρων της σύγχρονης Ελλάδας, το Αβέρωφ καταξιώθηκε στη συνείδηση του λαού ως εθνικό σύμβολο.

    Δίνοντας την τελευταία του μάχη με την ιστορική μνήμη, πέρασε για τριάντα χρόνια στο περιθώριο, έως το 1984 όταν το Πολεμικό Ναυτικό αποφάσισε να το αποκαταστήσει ως μουσείο, όπου λειτουργεί ως σήμερα, αγκυροβολημένο στο Φαληρικό, στη θέση "Τροκαντερό".

    Β©ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

    Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [05] Μια αγκαλιά για το Παιδί

    Παιδιά κακοποιημένα, πληγωμένα, ταλαιπωρημένα από τη ζωή ή την οικογένεια τους, βρίσκουν στο «Χαμόγελο του Παιδιού» στέγη και μία αγκαλιά. Η ζωή στο σπίτι του Χαμόγελου δεν διαφέρει σε τίποτα από τη ζωή ενός παιδιού μέσα σε μία οικογένεια, που είναι βέβαια πολύτεκνη.

    Τέσσερις χιλιάδες εθελοντές, διάφορων ειδικοτήτων, προσφέρουν καθημερινά για να προστατεύουν παιδιά, των οποίων η ζωή απειλείται και για να βλέπουν χαμόγελο στα πρόσωπά τους.

    Ζεστή αγκαλιά και οι γειτονιές που κάνουν τα παιδιά μέρος της καθημερινότητας. Αφορμή για τη δημιουργία του πρώτου σπιτιού στάθηκε η Ιωάννα, ένα 16χρονο κορίτσι, που ανέλαβε να στηρίξει ο σύλλογος, στα πρώτα χρόνια της λειτουργίας του. Τότε, έκπληκτοι οι εθελοντές, διαπίστωσαν ότι δεν υπήρχε χώρος, σε κάποιο ίδρυμα, για το νεαρό κορίτσι.

    Περισσότερα από 500 παιδιά έχουν φιλοξενηθεί στα εννέα σπίτια του συλλόγου, 13.335 παιδιά με προβλήματα διαβίωσης βρήκαν στήριξη, ενώ μέσω της τηλεφωνικής γραμμής SOS «1056» έγιναν περισσότερες από 3.000 καταγγελίες που αφορούσαν κακοποίηση παιδιών.

    Μπορείτε να στηρίξετε το «Χαμόγελο του Παιδιού», καλώντας στο 14545 για κλήσεις από σταθερό και κινητό με χρέωση 2,27 και 2,46 ευρώ αντίστοιχα ή να στείλετε sms στο 54020 με τη λέξη ΧΑΜΟΓΕΛΟ ή XAMOGELO με χρέωση 2,46 ευρώ.

    Β©ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

    Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 15 May 2011 - 10:30:19 UTC