Read the UN Universal Declaration of Human Rights (10 December 1948) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 11-05-23

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αισιόδοξοι δηλώνουν οι τραπεζίτες
  • [02] Εξουδετερώθηκε βόμβα πριν την επίσκεψη Ερντογάν σε κουρδική περιοχή
  • [03] Η ανησυχία για το χρέος οδηγεί το spread στις 1.400 μονάδες
  • [04] Σχετικά εύκολα τα σημερινά θέματα των Πανελλήνιων
  • [05] Με άλλη... ματιά
  • [06] Σπαράγματα μνήμης ο»Ώ

  • [01] Αισιόδοξοι δηλώνουν οι τραπεζίτες

    Εβδομάδα ανακοινώσεων των οικονομικών αποτελεσμάτων του πρώτου τριμήνου των μεγαλύτερων σε μέγεθος τραπεζών που δραστηριοποιούνται στην χώρα μας είναι αυτή που ξεκίνησε σήμερα, με το ενδιαφέρον να εστιάζεται τόσο στις επιπτώσεις που έχει η δημοσιονομική κρίση στα βασικά τους μεγέθη, όσο και στις δηλώσεις και εκτιμήσεις των διοικήσεων των τραπεζών για την ελληνική οικονομία.

    Σήμερα ανακοινώνει τα οικονομικά της αποτελέσματα το Συγκρότημα της Τράπεζας Κύπρου και ακολουθούν τις επόμενες ημέρες η Alpha Bank, η Eurobank, η ATEbank, η Εθνική Τράπεζα, η Marfin Popular Bank και τέλος η Τράπεζα Πειραιώς την Παρασκευή.

    Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι δηλώσεις των διοικήσεων των τραπεζών που συνοδεύουν πάντα τα οικονομικά αποτελέσματα, αναφορικά με το αναμενόμενο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Σταθερότητας και το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και αποκρατικοποιήσεων, στο οποίο το σύνολο των τραπεζών δίνει μεγάλη έμφαση για την έξοδο της χώρα μας από την κρίση.

    Σε κάθε περίπτωση, οι τραπεζίτες εκτιμάται ότι θα αναφέρουν ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα παραμένει ισχυρό παρά την κρίση που διανύει η χώρα μας και είναι σε θέση να στηρίξει τις προσπάθειες για την επανεκκίνηση της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και την έξοδο από την κρίση.

    Με ενδιαφέρον επίσης αναμένονται στοιχεία που αφορούν τις χορηγήσεις σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις και συνακόλουθα στους δείκτες μη εξυπηρέτησης δανείων που σημειώνουν σημαντική άνοδο ιδιαίτερα στην καταναλωτική πίστη καθώς και στοιχεία που έχουν σχέση με την εξάρτησή τους από τη ρευστότητα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Σύμφωνα με συγκλίνουσες εκτιμήσεις τραπεζικών στελεχών που έχουν διατυπωθεί τις τελευταίες εβδομάδες, ο ρυθμός πιστωτικής επέκτασης σε νοικοκυριά για όλο το 2011 αναμένεται να είναι μηδενικός ή και αρνητικός, λόγω και της πολύ χαμηλής ζήτησης από μέρους των ίδιων των νοικοκυριών που βιώνουν τις συνέπειες της κρίσης.

    Μέσω των αποτελεσμάτων, έμφαση θα δοθεί και στην προσπάθεια που καταβάλλουν για την μείωση του λειτουργικού τους κόστους που έχει ήδη ξεκινήσει εδώ και αρκετούς μήνες και εστιάζεται σε πολλές περιπτώσεις σε μεταστεγάσεις καταστημάτων, προσπάθειες ελέγχου του μισθολογικού κόστους κλπ.

    Τέλος, με ενδιαφέρον αναμένονται και τα στοιχεία που αφορούν τις καταθέσεις .

    Β©ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

    Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [02] Εξουδετερώθηκε βόμβα πριν την επίσκεψη Ερντογάν σε κουρδική περιοχή

    Η τουρκική αστυνομία εξουδετέρωσε βόμβα μεγάλης ισχύος σήμερα στη νοτιοανατολική Ανατολία πριν από την επίσκεψη του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε αυτή την κουρδική περιοχή για μια συγκέντρωση ενόψει των βουλευτικών εκλογών του Ιουνίου, ανακοίνωσε πηγή των τοπικών υπηρεσιών ασφαλείας.

    Η βόμβα που περιείχε 36 κιλά εκρηκτικών και ελεγχόταν με τηλεχειρισμό βρέθηκε σε μια γέφυρα μεταξύ των περιοχών Νουζαϊμπίν και Τσιζρέ στην επαρχία Σιρνάκ, στα σύνορα με το Ιράκ.

    Ο Ερντογάν αναμένεται να μεταβεί αύριο Τρίτη στην περιοχή αυτή όπου θα εκφωνήσει ομιλία στη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης.

    Οι τοπικές αρχές υποψιάζονται για την τοποθέτηση της βόμβας τους αντάρτες του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (ΡΚΚ) που θεωρείται από την Τουρκία και πολλές χώρες ότι είναι τρομοκρατική οργάνωση.

    Το ΡΚΚ ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στις αρχές Μαΐου στη βόρεια Τουρκία κατά την οποία ένας αστυνομικός σκοτώθηκε και ακόμη ένας τραυματίστηκε. Τα θύματα συνόδευαν αυτοκινητοπομπή του κυβερνώντος κόμματος ύστερα από μια προεκλογική συγκέντρωση του Ερντογάν.

    Η σύγκρουση με τους Κούρδους στην Τουρκία έχει προκαλέσει το θάνατο τουλάχιστον 45.000 ανθρώπων από τις αρχές τις εξέγερσης του ΡΚΚ το 1984, σύμφωνα με τον στρατό.

    Β©ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

    Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [03] Η ανησυχία για το χρέος οδηγεί το spread στις 1.400 μονάδες

    Πιέσεις προκαλεί σήμερα στη δευτερογενή αγορά ομολόγων το ενδεχόμενο καθυστέρησης στην καταβολή της πέμπτης δόσης του δανείου από την Ε.Ε και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

    Το κλίμα επιβαρύνεται από δηλώσεις ευρωπαίων αξιωματούχων, όπως της Γαλλίδας υπουργού Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ, οι οποίοι εκτιμούν ότι ο κίνδυνος χρεοκοπίας της Ελλάδος έχει αυξηθεί, συστήνοντας ταυτόχρονα την επιτάχυνση των διαρθρωτικών μέτρων, καθώς και την εφαρμογή ενός νέου πλαισίου δημοσιονομικής προσαρμογής.

    Έτσι πριν από λίγο το περιθώριο του δεκαετούς ομολόγου αναφοράς κυμαινόταν στο 13,80% με την απόδοσή του ν΄αγγίζει το 16,82%.

    Σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα διαπραγματεύονται και τα ασφάλιστρα κινδύνου χρεωκοπίας (CDS) υπερβαίνοντας το 14,05%.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [04] Σχετικά εύκολα τα σημερινά θέματα των Πανελλήνιων

    Μικρότερου βαθμού δυσκολίας ήταν τα σημερινά θέματα που επέλεξε η Επιτροπή Εξετάσεων για τα Λατινικά θεωρητικής κατεύθυνσης, τη Χημεία θετικής κατεύθυνσης, Ηλεκτρολογίας τεχνολογικής κατεύθυνσης (Κύκλος Τεχνολογίας και Παραγωγής), Ανάπτυξης Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον τεχνολογικής κατεύθυνσης (Κύκλος Πληροφορικής και Υπηρεσιών).

    Οι περισσότεροι υποψήφιοι που ήταν καλά προετοιμασμένοι είχαν τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουν με σχετική ευκολία τα σημερινά θέματα.

    Σήμερα ολοκληρώνουν τις εξετάσεις οι περισσότεροι υποψήφιοι. Υπολογίζεται ότι για το 70% των υποψηφίων έπεσε σήμερα η αυλαία των εξετάσεων. Περίπου 30% υπολογίζεται ότι είναι το ποσοστό των μαθητών που διαγωνίζεται μεθαύριο, Τετάρτη, στις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας, που είναι μάθημα επιλογής όλων των κατευθύνσεων.

    Β©ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

    Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [05] Με άλλη... ματιά

    Ολοκληρώνεται αύριο η απογραφή πληθυσμού και κατοικιών 2011. Οι 55.000 απογραφείς υπό την καθοδήγηση των 13.000 τομεαρχών, βρέθηκαν, αρκετές φορές, μπροστά σε «περίεργες» καταστάσεις, κατά τη διάρκεια της διαδικασίας της απογραφής.

    «Πολλά νοικοκυριά μας υποδέχονταν σαν φιλικούς επισκέπτες. Μας πρότειναν για κέρασμα δεκάδες γλυκά, καφέδες, αναψυκτικά και σε κάποιες περιπτώσεις, μας "έστρωσαν" και το τραπέζι για φαγητό», διηγούνται στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Κάλια, η Στέλλα και η Μύριαμ, τρεις νεαρές απογραφείς.

    «Πολλοί ηλικιωμένοι, για να σπάσουν τη μοναξιά τους και για να "γεμίσουν" το χρόνο τους, μας εξιστορούσαν περιστατικά από τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο και από την κατοχή. Μέχρι και ιστορίες από την καταστροφή της Σμύρνης ακούσαμε κατά τη διάρκεια της διαδικασίας», αναφέρουν χαμογελώντας και συμπληρώνουν: «μας εκμυστηρεύτηκαν επίσης, δεκάδες κουτσομπολιά, προσωπικές και οικογενειακές ιστορίες, που μας έφεραν αρχικά σε δύσκολη θέση, αλλά εκ των υστέρων συνειδητοποιήσαμε ότι όλα αυτά τελικά έχουν αρκετή πλάκα. Τα διηγούμαστε στις παρέες μας και γελάμε πολύ».

    Χαρακτηριστική ήταν η περίπτωση ηλικιωμένης, από το Παγκράτι, πολύ καθώς πρέπει και ευγενής, απαντώντας στην ερώτηση για την οικογενειακή της κατάστασή είπε χαιρέκακα: «Έχω δύο παιδιά, αλλά τα έχω αποκληρώσει εδώ και καιρό. Μην τους το πείτε πριν πεθάνω, για να με προσέχουν», αφήνοντας άφωνη την Κάλια.

    Δεν ήταν λίγοι και οι μετανάστες, οι οποίοι ήλπιζαν ότι μετά το πέρας της απογραφής, θα μπορούσαν να αποκτήσουν την ελληνική ιθαγένεια. Ένας μάλιστα, μετά το τέλος της διαδικασίας, ρώτησε: «Τώρα θα μπορώ να ψηφίζω;».

    Η απογραφή ξεκίνησε στις 10 Μαΐου, πραγματοποιείται ταυτόχρονα σε ολόκληρη την επικράτεια και αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 24 Μαΐου.

    Β©ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

    Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [06] Σπαράγματα μνήμης

    Με ισχυρό όπλο τον χρωστήρα του, ο Γιάννης Ψυχοπαίδης ανασυνθέτει σπαράγματα μνήμης από ιστορικά και κοινωνικά γεγονότα που συντάραξαν την Ελλάδα το δεύτερο μισό του 20ου αιώνα, στην έκθεση που εγκαινιάζεται αύριο, στο Σπίτι της Κύπρου. Τίτλος της έκθεσης "Ψωμί Παιδεία Ελευθερία", με υπότιτλο "Επιστροφή στο Μέλλον".

    Το σύνθημα που επικράτησε τα χρόνια της χούντας και κορυφώθηκε στο Πολυτεχνείο το 1973, εδώ κυριαρχεί ζωγραφικά σαν μια νεκρή φύση, ένα σχόλιο πάνω στην ίδια την τέχνη.

    Το καυτό υλικό της ιστορίας από τα χρόνια της κατοχής και της μεταπολεμικής Ελλάδας, έως την κρίση και τον φόβο των ημερών μας, διαμορφώνονται εικαστικά από τον καλλιτέχνη σε ένα εφαλτήριο αναστοχασμού, μια κατάδυση στην Ιστορία αλλά και στην τέχνη της ζωγραφικής, πριν την εκτίναξη στο μέλλον.

    "Η αναφορά σε αυτό που έχει υπάρξει είναι για να δεις πού βαδίζεις σήμερα» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Γιάννης Ψυχοπαίδης. "Πώς χειρίζεσαι την ιστορία όχι για λόγους νοσταλγίας αλλά για εντελώς ζωντανούς και μελλοντικούς. Πώς αυτοδιοργανώνεσαι σε μεγάλες κρίσεις".

    Την έκθεση "Ψωμί Παιδεία Ελευθερία Επιστροφή στο Μέλλον", αφιερώνει ο ζωγράφος, "στην ουτοπική μνήμη της Ευρώπης , την Αρκαδία. Μια Αρκαδία πολύ αδρή, τόπο αναφοράς μνήμης μύθων και ηρώων".

    Η διάρκεια της έκθεσης θα είναι μέχρι τις 25 Ιουνίου.

    Β©ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

    Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 23 May 2011 - 10:30:21 UTC