Visit our Archive of Documents from NATO Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 11-06-10

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ''Στόχος η συνεχής μείωση των ελλειμμάτων''
  • [02] Γερμανικό "ναι" στο δεύτερο πακέτο στήριξης
  • [03] Συνεδρίασε η Επιτροπή Διαλόγου Εκκλησίας - Κράτους
  • [04] Στα τέλη καλοκαιριού θα μειωθούν οι τιμές των διοδίων
  • [05] Φορτοεκφορτωτές απέκλεισαν την είσοδο του υπουργείου Εργασίας
  • [06] Φύτρα "έφεραν" το E.Coli

  • [01] ''Στόχος η συνεχής μείωση των ελλειμμάτων''

    "Στόχος μας είναι η συνεχής μείωση των ελλειμμάτων" τόνισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, από το βήμα της Βουλής, στη διάρκεια της συζήτησης επίκαιρων ερωτήσεων των Γ. Καρατζαφέρη και Αλέξη Τσίπρα, στο πλαίσιο της "Ωρας του πρωθυπουργού".

    "Βασικός στόχος μας είναι να μην χρειαζόμαστε όλο και περισσότερα δανεικά για να μπορούμε να επιβιώσουμε", υπογράμμισε ο Γ. Παπανδρέου και πρόσθεσε: "αυτή είναι η δικιά μου πατριωτική στάση. Όχι σε δάνειες δυνάμεις. Θα την αλλάξουμε την Ελλάδα".

    Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι η μείωση του ελλείμματος κατά 5% είναι ρεκόρ και "πράγματι υπάρχει ελπίδα ότι το 2012 θα έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα". Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, αναφέρθηκε στις τομές όπως οι αποκρατικοποιήσεις, "πάντα με διαφάνεια πάντα με τις καλύτερες τιμές".

    Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι θα δοθεί έμφαση στην ανταγωνιστικότητα στην ποιότητα, στις εξαγωγές αλλά και στην παιδεία και στις υπηρεσίες υγείας.

    "Η μεγαλύτερη κοινωνική αδικία και αντιαναπτυξιακό φαινόμενο είναι η φοροδιαφυγή", επανέλαβε και πρόσθεσε: "στόχος μας είναι ένα ευρύτερο πολιτικό σύστημα που να το εμπιστεύεται ο λαός. Θα γίνει βιώσιμο το χρέος και θα κάνουμε αλλαγές ώστε να είναι η οικονομία μας βιώσιμη". Αναφερόμενος στο μέλλον της χώρας τόνισε: "θα την αλλάξουμε την Ελλάδα. Όχι μόνο θα έχουμε μια διαφορετική Ελλάδα αλλά θα έχουμε λύσει για τις επόμενες γενιές και το μεγάλο ζήτημα του χρέους. Για μια Ελλάδα ποτέ πια σε επιτήρηση".

    Πρόσθετες παρεμβάσεις ύψους 28,3 δισ. ευρώ περιλαμβάνει το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής, το οποίο εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο και κατατέθηκε προς ψήφιση στη Βουλή. Τα μέτρα κατανέμονται το 2011 (6,5 δισ. ευρώ ή 23,1% των συνολικών μέτρων), το 2012 (6,8 δισ. ευρώ ή 24% των συνολικών μέτρων), το 2013 (5,2 δισ. ευρώ ή 18,5% των συνολικών μέτρων), το 2014 (5,4 δισ. ευρώ ή 19,3% των συνολικών μέτρων) και το 2015 (4,3 δισ. ευρώ ή 15,1% των συνολικών μέτρων).

    Μεταξύ άλλων, το σχέδιο νόμου που θα τεθεί σε ψηφοφορία στις 28 Ιουνίου, προβλέπει μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων μέσω της μείωσης του αριθμού των συμβασιούχων, αναδιοργάνωση των ΔΕΚΟ, εξορθολογισμό των δαπανών υγείας, ενίσχυση της φορολογικής συμμόρφωσης και μείωση των δαπανών για τα εξοπλιστικά προγράμματα.

    Παράλληλα, στο Πρόγραμμα δεν περιλαμβάνεται η έκτακτη εισφορά που σχεδιάζεται από την κυβέρνηση να επιβληθεί επί των εισοδημάτων. Η σχετική ρύθμιση θα περιληφθεί στον εφαρμοστικό νόμο και αφού προηγηθεί διαβούλευση τόσο για τον συντελεστή όσο και για το ύψος του εισοδήματος που θα υπολογίζεται -στον κατ΄αρχήν σχεδιασμό που υπάρχει και λέγεται ότι θα αφορά εισόδημα άνω των 8.000 ευρώ- καθώς για την έκταση της χρονικής εφαρμογής του.

    &copy; ANA-MPA SA. Intellectual rights and copyright belong to the ANA-MPA S.A.

    Reproduction of ANA-MPA content by visitors of this website is strictly forbidden.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    [02] Γερμανικό "ναι" στο δεύτερο πακέτο στήριξης

    Η γερμανική Βουλή ενέκρινε με άνετη πλειοψηφία των βουλευτών του κυβερνητικού συνασπισμού το ψήφισμα για το δεύτερο πακέτο βοήθειας στην Ελλάδα.

    Το ψήφισμα είχαν καταθέσει οι κοινοβουλευτικές ομάδες των τριών κυβερνητικών κομμάτων CDU, CSU FDP.

    Ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κάλεσε το γερμανικό κοινοβούλιο να υποστηρίξει το νέο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας με τη συμμετοχή ιδιωτών πιστωτών, επισημαίνοντας ότι μία ανεξέλεγκτη χρεοκοπία της χώρας θα είχε καταστροφικές συνέπειες στις αγορές.

    Ανακοίνωσε ακόμη ότι οι χώρες του Eurogroup αποφάσισαν να συστήσουν "ομάδα εργασίας", επιφορτισμένη με την επίτευξη συναινετικής συμφωνίας ως προς το νέο πακέτο στήριξης της Ελλάδας.

    "Για την εξεύρεση της κατάλληλης λύσης, την οποία να μπορεί να συνυπογράψει και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), αποφασίσαμε μαζί με το Eurogroup να συστήσουμε μία ομάδα εργασίας η οποία θα αναλύσει το στενό περιθώριο ελιγμών ανάμεσα στη συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών και τις αρνητικές επιπτώσεις στις αγορές", δήλωσε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη γερμανική Bουλή.

    "Είναι αναπόφευκτο ένα νέο πακέτο βοήθειας στην Ελλάδα, το ακριβές ύψος του οποίου θα εξαρτηθεί από τη συνεισφορά των ιδιωτικών τραπεζών, οι οποίες διακρατούν ελληνικό χρέος", δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

    "Είναι φανερό ότι θα υπάρξει ένα δεύτερο πρόγραμμα για την Ελλάδα", τόνισε εκφράζοντας συγχρόνως ικανοποίηση, που η Γερμανία ευθυγραμμίστηκε με την άποψη αυτήν. "Ως προεδρεύων της ευρωζώνης, διαπραγματεύομαι μία συνολική λύση για την Ελλάδα", πρόσθεσε.

    Διπλωματική πηγή, προσκείμενη στις διαπραγματεύσεις, σχολίασε ότι το νέο πακέτο μπορεί να ξεπεράσει τα 90 δισεκατομμύρια ευρώ, "καλύπτοντας τις δανειακές ανάγκες της Ελλάδας τουλάχιστον έως το μέσον του 2014".

    Καλά πληροφορημένες πηγές σχολίασαν ότι το ένα τρίτο του προγράμματος της νέας βοήθειας προς την Ελλάδα θα προέλθει απ τις αποκρατικοποιήσεις της, επιπλέον ένα τρίτο θα προέλθει απ το ΔΝΤ και την ΕΕ, ενώ το υπόλοιπο ποσό θα προέλθει απ τους ιδιώτες πιστωτές της Ελλάδας--ένα σημείο, για το οποίο γίνεται η μεγαλύτερη διαπραγμάτευση.

    Τέλος, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αντιτίθεται σε κάθε λύση, που θα μπορούσε να θεωρηθεί στάση πληρωμών για την Ελλάδα, επιλεκτική ή απόλυτη, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης των προβλημάτων χρέους που αντιμετωπίζει η χώρα, επαναβεβαίωσε ο διοικητής της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ.

    &copy; ANA-MPA SA. Intellectual rights and copyright belong to the ANA-MPA S.A.

    Reproduction of ANA-MPA content by visitors of this website is strictly forbidden.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    [03] Συνεδρίασε η Επιτροπή Διαλόγου Εκκλησίας - Κράτους

    Ευρεία γκάμα θεμάτων, από την εκκλησιαστική εκπαίδευση έως τα ζητήματα της δέσμευσης της εκκλησιαστικής περιουσίας, περιλαμβάνει η ατζέντα της Επιτροπής Διαλόγου Εκκλησίας - Κράτους, όπως δήλωσε η υπουργός Παιδείας, Αννα Διαμαντοπούλου, μετά το πέρας της σημερινής πρώτης συνεδρίασης.

    Η υπουργός Παιδείας τόνισε ότι η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε κλίμα συμφωνίας με τους εκπροσώπους της Εκκλησίας. «Συμφωνήσαμε ότι υπάρχει θετικό πνεύμα. Αυτή την εποχή έχει σημασία τι προσφέρεις εσύ στην πατρίδα σου και όχι τι προσφέρει η πατρίδα σου σε σένα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

    «Το πνεύμα της συνεδρίασης ήταν μέσα στο πνεύμα των καιρών. Όλοι οι φορείς, βεβαίως και η Εκκλησία, είναι έτοιμοι να προσφέρουν στον ελληνικό λαό αυτή τη δύσκολη στιγμή». τόνισε η κ. Διαμαντοπούλου για να προσθέσει ότι «αυτό περιμένουμε από την Εκκλησία».

    Οι εκπρόσωποι της Εκκλησίας αποχώρησαν από την συνάντηση χωρίς να κάνουν δηλώσεις.

    Η Επιτροπή Διαλόγου Εκκλησίας - Κράτους συγκροτήθηκε με απόφαση του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου έπειτα από συνάντηση που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου στις αρχές Μαΐου με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.

    &copy; ANA-MPA SA. Intellectual rights and copyright belong to the ANA-MPA S.A.

    Reproduction of ANA-MPA content by visitors of this website is strictly forbidden.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    [04] Στα τέλη καλοκαιριού θα μειωθούν οι τιμές των διοδίων

    Θετική έκβαση είχαν οι διαπραγματεύσεις του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων με τις κατασκευάστριες κοινοπραξίες των πέντε μεγάλων αυτοκινητοδρόμων παραχώρησης. Οι δύο πλευρές μονόγραψαν το κείμενο του μνημονίου συνεργασίας και συναντίληψης, που είχε προταθεί εκ μέρους του υπουργείου στις 14 Απριλίου, μνημόνιο το οποίο περιελάμβανε και τη μείωση των διοδίων.

    Θετική είναι και η στάση των τραπεζών, που χρηματοδοτούν τα έργα, εκπρόσωποι των οποίων συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις.

    Όπως δήλωσε ο υπουργός Δημήτρης Ρέππας, η τελική συμφωνία των δύο πλευρών τοποθετείται στα τέλη Ιουλίου και προς το τέλος του καλοκαιριού εκτιμάται ότι θα υλοποιηθεί η μείωση των διοδίων κατά 25-30% σε όλο το δίκτυο και κατά 50% στα υπό κατασκευήν τμήματα.

    &copy; ANA-MPA SA. Intellectual rights and copyright belong to the ANA-MPA S.A.

    Reproduction of ANA-MPA content by visitors of this website is strictly forbidden.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    [05] Φορτοεκφορτωτές απέκλεισαν την είσοδο του υπουργείου Εργασίας

    Αποκλεισμένη είναι αυτή την ώρα η είσοδος του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, στην οδό Πειραιώς, από 500 περίπου διαδηλωτές μέλη της Ομοσπονδίας Φορτοεκφορτωτών Ελλάδος ενώ το προεδρείο της Ομοσπονδίας συναντάται με τον υφυπουργό Εργασίας, Βασίλη Κεγκέρογλου.

    Στη διαμαρτυρία συμμετέχουν φορτοεκφορτωτές, από όλα τα λιμάνια της χώρας και τα σωματεία των τριών μεγάλων λαχαναγορών, των Αθηνών, της Θεσσαλονίκης και του Ηρακλείου Κρήτης.

    Οι διαδηλωτές ζητούν να σταματήσει η διαδικασία ιδιωτικοποίησης των λιμένων να μην απειληθούν οι 110 φορτωοκφορτωτές των λιμένων Ελευσίνας, Λαυρίου και Ραφήνας, από την ενοποίησή τους με τον ΟΛΠ και να εξαιρεθούν από το νόμο 3929/2011, για την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων.

    Η κυκλοφορία στην οδό Πειραιώς έχει διακοπεί, ενώ αναμένεται σε λίγη ώρα να προστεθούν στους διαδηλωτές και εργαζόμενοι από τη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη του Περάματος.

    &copy; ANA-MPA SA. Intellectual rights and copyright belong to the ANA-MPA S.A.

    Reproduction of ANA-MPA content by visitors of this website is strictly forbidden.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    [06] Φύτρα "έφεραν" το E.Coli

    Τα φύτρα ευθύνονται για την μόλυνση με το βακτήριο E.Coli που προκάλεσε τον θάνατο 30 ανθρώπων στην Ευρώπη, ανακοίνωσε σήμερα ο διευθυντής του ομοσπονδιακού υγειονομικού Ινστιτούτου Robert Koch Ράινχαρντ Μπούργκερ.

    Νωρίτερα, πηγές των αρμόδιων γερμανικών αρχών είχαν δηλώσει ότι αναμένεται να αρθεί σήμερα η προειδοποίηση κατά της κατανάλωσης αγγουριών, τοματών και πράσινων σαλατών στη Γερμανία, αλλά να διατηρηθεί για τα φρέσκα φύτρα λαχανικών και οσπρίων.

    "Χιλιάδες αναλύσεις που πραγματοποιήθηκαν στις τομάτες, τα αγγούρια και τις πράσινες σαλάτες δεν έδωσαν κανένα αποτέλεσμα. Όμως υπάρχουν όλο και περισσότερα στοιχεία που συνδέουν τους ασθενείς με μία συγκεκριμένη επιχείρηση" στην Κάτω Σαξονία, η οποία καλλιεργεί φύτρα, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων αρμόδια πηγή που δεν κατονομάζεται.

    Η επιδημία έχει προκαλέσει τον θάνατο 30 ανθρώπων στην Ευρώπη και έχει πλήξει τους ευρωπαίους αγρότες.

    &copy; ANA-MPA SA. Intellectual rights and copyright belong to the ANA-MPA S.A.

    Reproduction of ANA-MPA content by visitors of this website is strictly forbidden.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 10 June 2011 - 10:30:20 UTC