Browse through our Interesting Nodes on the United States of America Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 11-07-01

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ''Πατριωτικό μας καθήκον η διάσωση της χώρας''
  • [02] Μέτρα λιτότητας υιοθετεί η Ιταλία Video
  • [03] Ανυπολόγιστες οι ζημιές από τα επεισόδια
  • [04] Αποφασίζει η Βουλή
  • [05] Αλλαγές στην εκπαίδευση
  • [06] Αμφισβητούνται οι κατηγορίες

  • [01] ''Πατριωτικό μας καθήκον η διάσωση της χώρας''

    Ο Γ.Παπανδρέου σε ομιλία του σήμερα κατά την έναρξη των εργασιών του Συμβουλίου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, τόνισε ότι πήραμε δύσκολες αποφάσεις στην Ελλάδα, κάνοντας το πατριωτικό μας καθήκον για τη διάσωση της χώρας μας, αποφάσεις αναγκαίες, για να σωθούν οι συντάξεις και οι μισθοί.

    Ο κ. Παπανδρέου χρησιμοποίησε τον όρο "ύβρις" για να περιγράψει την κατάσταση που επικρατούσε στο παρελθόν στην Ελλάδα και τον τρόπο με τον οποίο γινόταν η διαχείριση της εξουσίας.

    Ευχαρίστησε τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και τους ευρωπαϊκούς λαούς για τη στήριξη και τη βοήθεια που παρείχαν στην Ελλάδα, καθώς και τη σοσιαλιστική οικογένεια.

    Σ΄αυτές τις δύσκολες στιγμές που περνάει η χώρα, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, χρειαζόμαστε φίλους, για να κερδίσουμε το στοίχημα και θα το κερδίσουμε. Ενώ αναφερόμενος στους διαδηλωτές που διαδηλώνουν ειρηνικά στη χώρα, τόνισε ότι ζητούν την ανανέωση της δημοκρατίας.

    Επιστολή με την οποία του γνωστοποιεί ότι το ελληνικό Κοινοβούλιο ενέκρινε το μεσοπρόθεσμο σχέδιο και τον εφαρμοστικό νόμο, ζητώντας παράλληλα από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ να κινήσουν τις διαδικασίες για τη συνέχιση της ομαλής χρηματοδότησης της χώρας μας, απέστειλε ο πρωθυπουργός προς τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

    Ο κ. Παπανδρέου προτείνει ακόμα την αναστολή, είτε προσωρινά είτε οριστικά, της εθνικής συμμετοχής στη χρηματοδότηση των ταμείων κοινοτικών πόρων για την περίοδο 2011-2013, για χώρες που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα όπως η Ελλάδα, ενώ καταθέτει και πέντε άξονες για το σχέδιο ανάκαμψης της Ελληνικής οικονομίας μέσα από την απορρόφηση κοινοτικών πόρων, το οποίο, όπως αναφέρει, θα πρέπει να στοχεύει στην ενίσχυση της αναπτυξιακής δυναμικής και της υγιούς επιχειρηματικότητας.

    Υπερψηφίστηκε την Πέμπτη στη Βουλή επί της αρχής και επί των άρθρων, έπειτα από ονομαστική ψηφοφορία που είχαν ζητήσει το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ, ο εφαρμοστικός νόμος για το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα.

    &copy; ANA-MPA SA. Intellectual rights and copyright belong to the ANA-MPA S.A.

    Reproduction of ANA-MPA content by visitors of this website is strictly forbidden.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    [02] Μέτρα λιτότητας υιοθετεί η Ιταλία Video

    Η ιταλική κυβέρνηση εγκατέλειψε τελικά την πρότασή της να θεσπιστεί ένας φόρος 0,15% στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές στο πλαίσιο του προγράμματος λιτότητας που υιοθετήθηκε χθες το βράδυ, έγινε γνωστό από κυβερνητική πηγή.

    "Η πρόταση αυτή εγκαταλείφθηκε", δήλωσε η πηγή προς το Γαλλικό Πρακτορείο, διευκρινίζοντας ότι οι τεχνικοί σύμβουλοι της κυβέρνησης εξακολουθούν να εργάζονται για να βρούν ένα μέτρο που θα την υποκαταστήσει.

    Ένας φόρος στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές υπήρξε ήδη κατά το παρελθόν στην Ιταλία, όμως καταργήθηκε οριστικά το 2007.

    Η πρόταση της κυβέρνησης είχε επικριθεί έντονα από τους ιταλικούς χρηματοπιστωτικούς κύκλους.

    O Iταλός πρωθυπουργός, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, παρουσίασε, αργά την Πέμπτη , αναλυτικά, τα έκτακτα οικονομικά μέτρα -ύψους σαράντα επτά εκατομμυρίων ευρώ- που η κυβέρνησή του πρόκειται να υιοθετήσει από εφέτος και μέχρι το 2014.

    Όπως είχε ήδη διαρρεύσει από τις προηγούμενες ημέρες, ο Καβαλιέρε, αποφάσισε να αναβάλει για μετά το 2012 τις σημαντικότερες παρεμβάσεις και περικοπές. Η αναλυτική κατανομή των βαρών, ανά έτος, προβλέπει: μείωση των δαπανών και περικοπές της τάξης του 1,5 δισεκατομμυρίου ευρώ για το 2011, 5,5 δισεκατομμυρίων ευρώ για το 2012, 20 δισεκατομμυρίων ευρώ για το 2013 και άλλων τόσων για το 2014.

    Όπως δήλωσαν, τόσο ο ιταλός πρωθυπουργός, όσο και ο υπουργός οικονομικών Τζούλιο Τρεμόντι, μέσα στην επόμενη τριετία θα εφαρμοσθεί συνολική μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος. Πρόκειται να υιοθετηθούν τρεις, συνολικά, φορολογικές κλίμακες (20%, 30%, 40%),να αποφασισθεί βαθμιαία αναπροσαρμογή του φόρου προστιθέμενης αξίας και παράλληλα να επιβληθεί φόρος της τάξης του 20% στα κέρδη από κατοχή μετοχών.

    &copy; ANA-MPA SA. Intellectual rights and copyright belong to the ANA-MPA S.A.

    Reproduction of ANA-MPA content by visitors of this website is strictly forbidden.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    [03] Ανυπολόγιστες οι ζημιές από τα επεισόδια

    Μετά το τέλος των θλιβερών επεισοδίων των τελευταίων ημερών στο κέντρο της Αθήνας, ήρθε και πάλι η ώρα να βάλουν οι Αθηναίοι το χέρι στην τσέπη και να πληρώσουν τα σπασμένα. Αλήθεια, έχει σκεφτεί κανείς σε τι ποσό ανέρχεται το κόστος όλων των επισκευών;

    Ενώ συνεχίζεται μέχρι και σήμερα η καταγραφή των ζημιών, ήδη οι πρώτες αναφορές κάνουν λόγο για 176 κατεστραμμένους κάδους ανακύκλωσης και απορριμμάτων, 200 επιδαπέδια καλαθάκια που έχουν υποστεί ολοσχερή καταστροφή, 100 μερικώς κατεστραμμένα, πλην επισκευάσιμα καλαθάκια, ένας διαφημιστικός πύργος που έχει καεί, πολλές λεηλατημένες ηλεκτρονικές πινακίδες του δήμου, κατεστραμμένες στάσεις λεωφορείων, μαζί και με τα διαφημιστικά τους πλαίσια στην Φιλελλήνων, την Αμαλίας και μπροστά από την Πανεπιστημίου. Κατεστραμμένο είναι και το γνωστό ζαχαροπλαστείο Τερκενλής, ενώ ανυπολόγιστες ζημιές έχουν υποστεί 50 και πλέον καταστήματα γύρω από το Σύνταγμα, κυρίως στην Μητροπόλεως, την Έρμου, την Κ. Σερβίας, την Κολοκοτρώνη μέχρι και την Αθηνάς.

    Αφού ολοκληρωθεί η καταγραφή των ζημιών, ο δήμος Αθηναίων αναμένεται να ανακοινώσει τις αναλυτικές ζημίες και το κόστος επισκευής τους μέσα στις επόμενες ημέρες, το αργότερο μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη. Ο δήμος Αθηναίων θα καταθέσει μήνυση κατά παντός υπευθύνου.

    Από την καταγραφή που έκαναν συνεργεία υπαλλήλων του ΕΒΕΑ, προκύπτει ότι ξεπερνούν τις 500.000 ευρώ οι υλικές ζημιές που υπέστησαν επιχειρήσεις του κέντρου από τις ταραχές αυτής της εβδομάδας, ενώ σε εκατομμύρια ευρώ εκτιμώνται τα διαφυγόντα έσοδα από εμπορικές επιχειρήσεις και ξενοδοχεία, τα οποία ανέφεραν αποχωρήσεις πελατών και ακυρώσεις κρατήσεων.

    Υλικές ζημιές έχουν υποστεί 34 επιχειρήσεις, κυρίως στις προσόψεις των καταστημάτων (τζαμαρίες, βιτρίνες, πόρτες κλπ.). Οι επιχειρηματίες κατήγγειλαν επίσης και κλοπές εμπορευμάτων.

    Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος κοινοποίησε σήμερα τα αποτελέσματα της καταγραφής με επιστολή προς τον υπουργό Οικονομικών κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, από τον οποία ζητά "ουσιαστική συμβολή της Πολιτείας με την καταβολή αποζημιώσεων για την αποκατάσταση των ζημιών που υπέστησαν επιχειρήσεις του κέντρου της Αθήνας κατά τις προχθεσινές ταραχές".

    Το πλήρες ρεπορτάζ του Λ. Γερμανού και του Κ. Βουτσαδάκη στη συνδρομητική ιστοσελίδα του ΑΠΕ - ΜΠΕ

    Εισαγγελική παρέμβαση για τα χημικά

    Την παρέμβαση της προϊσταμένης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Ελένης Ράικου, προκάλεσαν οι καταγγελίες του προέδρου του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, κ. Κ. Λουράντου, σχετικά με τη στάση της αστυνομίας κατά τη διάρκεια των επεισοδίων στο κέντρο της Αθήνας.

    Ο κ. Λουράντος, και με δηλώσεις του σε τηλεοπτικούς σταθμούς, έχει αναφερθεί στην εκτεταμένη χρήση χημικών ακόμη και στο ΜΕΤΡΟ στο Σύνταγμα, καθώς και στην δυσχέρεια που παρουσιάστηκε να παραδοθούν φάρμακα στο ιατρείο που είχε δημιουργηθεί εντός του σταθμού.

    Στον φάκελο που θα ανοίξει η εισαγγελία για την υπόθεση θα περιλαμβάνεται και οποιαδήποτε άλλη σχετική καταγγελία.

    Στο μεταξύ, κατεπείγουσα έρευνα διατάχθηκε για το βίντεο που δείχνει αστυνομικούς να συνεργάζονται με κουκουλοφόρους, κατά τα επεισόδια της Τετάρτης, έξω από τη Βουλή.

    Οι κουκουλοφόροι που εμφανίζονται στο επίμαχο βίντεο να κινούνται στον προαύλιο χώρο του Κοινοβουλίου δεν έχουν καμία σχέση με την ΕΛ.ΑΣ., διαβεβαίωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

    Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη υποστήριξε ότι τα πρώτα στοιχεία που υπάρχουν επιβεβαιώνουν τις πληροφορίες ότι ήταν συνδικαλιστές της ΕΘΕΛ οι οποίοι νωρίτερα είχαν ζητήσει την προστασία της αστυνομίας από επίθεση που δέχθηκαν σε καφετέρια.

    &copy; ANA-MPA SA. Intellectual rights and copyright belong to the ANA-MPA S.A.

    Reproduction of ANA-MPA content by visitors of this website is strictly forbidden.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    [04] Αποφασίζει η Βουλή

    Με τις τοποθετήσεις των εισηγητών των κομμάτων ξεκίνησε στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση του πορίσματος για την παραπομπή ή μη του πρώην υπουργού Άμυνας του ΠΑΣΟΚ Άκη Τσοχατζόπουλου, για την υπόθεση των γερμανικών υποβρυχίων.

    Υπενθυμίζεται ότι στο πόρισμα τους ΠΑΣΟΚ και ΝΔ είχαν προτείνει την άσκηση ποινικής δίωξης για παθητική δωροδοκία και φυσική αυτουργία για παράβαση του νόμου περί ξεπλύματος μαύρου χρήματος.

    Ο κ. Τσοχατζόπουλος αναμένεται να πάρει το λόγο λίγο πριν αρχίσει η μυστική ψηφοφορία, προκειμένου να απαντήσει στις κατηγορίες που του αποδίδονται.

    Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Άγγελος Μανωλάκης τάχθηκε υπέρ της παραπομπής του πρώην υπουργού Άμυνας, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι η καταγραφή των ενδείξεων που προέκυψαν στην Ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή, η οποία διενέργησε την προκαταρκτική εξέταση δεν αφήνουν καμία αμφιβολία και θεμελιώνουν την πρόταση για την άσκηση ποινικής δίωξης για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

    Ακόμα, ο κ Μανωλάκης τόνισε ότι η Επιτροπή θεωρεί «πως δεν αρκεί μόνο η πρόταση για άσκηση δίωξης του πρώην υπουργού, αλλά επιβάλλεται να διαβιβαστεί το πόρισμα στην εισαγγελία για να διευκολυνθεί για τον εντοπισμό και την παραδειγματική τιμωρία και των επίορκων υπαλλήλων».

    «Η Φέροσταλ» οργάνωσε ένα εκτεταμένο δίκτυο με υπαλλήλους του ελληνικού δημοσίου προκειμένου να της ανατεθεί το έργο, ενώ 80 εκατ. ευρώ δόθηκαν για δωροδοκίες στην Ελλάδα χωρίς να έχουν εντοπιστεί οι αποδέκτες τους, τους οποίους θα πρέπει να εντοπίσουν οι διωκτικές αρχές», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κ. Μανωλάκης.

    Τέλος, επεσήμανε ότι το ελληνικό δημόσιο πρέπει να ασκήσει κάθε ένδικο μέσο σε Γερμανία και Ελλάδα για τη διεκδίκηση αποζημίωσης και να ζητήσει και την ποινική καταδίκη των ενόχων.

    &copy; ANA-MPA SA. Intellectual rights and copyright belong to the ANA-MPA S.A.

    Reproduction of ANA-MPA content by visitors of this website is strictly forbidden.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    [05] Αλλαγές στην εκπαίδευση

    Οι νέες διατάξεις που θα αποτελούν τη ραχοκοκαλιά, του νομοσχεδίου για τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, συζητήθηκαν στο άτυπο υπουργικό συμβούλιο.

    Σύμφωνα με αυτές, αλλάζουν όλα στα ιδρύματα, τόσο όσον αφορά τον τρόπο διοίκησής τους, όσο και την οργάνωση σπουδών, ενώ στις διατάξεις προβλέπονται και ρυθμίσεις για τους φοιτητές και το χρόνο σπουδών. Έτσι, καθορίζεται πλέον πως αν ένας φοιτητής δεν εγγραφεί σε δύο συνεχόμενα εξάμηνα, χάνει τη φοιτητική ιδιότητα.

    Επίσης το μοντέλο διοίκησης αλλάζει αφού καθιερώνονται συμβούλια των Ιδρυμάτων που αποτελούνται από πανεπιστημιακούς (του ιδίου ιδρύματος δηλαδή) αλλά και προσωπικότητες εκτός αυτού, οι οποίες εκλέγουν τον πρύτανη μετά από πρόσκληση διεθνούς ενδιαφέροντος. Είναι σημαντικό επίσης το γεγονός ότι η χρηματοδότηση θα είναι σε συνάρτηση με τους ενεργούς φοιτητές αλλά και το παραγόμενο έργο των ιδρυμάτων.

    Εξάλλου, οι σπουδές κατανέμονται σε κύκλους, ο καθένας απ΄ αυτούς μπορεί να έχει διάρκεια από ένα έως δύο έτη. Παράλληλα θεσπίζεται επιτροπή που θα θέσει τους όρους για την νέα χωροταξική κατανομή των Ιδρυμάτων. Με δυο λόγια, θα αρχίσει η μελέτη για να επιτευχθεί και στα Πανεπιστήμια ένα σχέδιο τύπου "Καλλικράτης".

    Με υπουργική απόφαση ορίζονται οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση άτοκων δανείων σε φοιτητές (πρώτου κύκλου) ή σε ορισμένες άλλες κατηγορίες φοιτητών, από πιστωτικά ιδρύματα της χώρας, με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου και δυνατότητα τμηματικής αποπληρωμής του δανείου μετά την έναρξη απασχόλησής τους ή την απόκτηση ατομικού εισοδήματος.

    Όσον αφορά στο ακαδημαϊκό άσυλο, θα υπάρχουν διατάξεις που θα αναφέρονται στην πλήρη και πιστή εγγύηση της επιστημονικής ελευθερίας και της ελευθερίας της έκφρασης μέσα στα ΑΕΙ, ενώ απομακρυνόμαστε από το μοντέλο χωροταξικού ορισμού και επιστροφή στις ρίζες του ασύλου.

    Το πλήρες ρεπορτάζ του Β. Μούρτη, του Μ. Μιχαήλ και της Μ. Παπουτσάκη στη συνδρομητική ιστοσελίδα του ΑΠΕ - ΜΠΕ

    &copy; ANA-MPA SA. Intellectual rights and copyright belong to the ANA-MPA S.A.

    Reproduction of ANA-MPA content by visitors of this website is strictly forbidden.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    [06] Αμφισβητούνται οι κατηγορίες

    Η υπόθεση εναντίον του πρώην γενικού διευθυντή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντομινίκ Στρος-Καν, ο οποίος κατηγορείται για σεξουαλική επίθεση εναντίον καμαριέρας ξενοδοχείου του Μανχάταν είναι πιθανόν να καταρρεύσει, αποκαλύπτει δημοσίευμα της εφημερίδας New York Times.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, μέλη της εισαγγελίας της Νέας Υόρκης συναντήθηκαν με τους δικηγόρους του Στρος-Καν χθες Πέμπτη και συζήτησαν το ενδεχόμενο να αποσυρθούν οι κατηγορίες για κακούργημα που τον βαραίνουν.

    Στο δημοσίευμα αναφέρεται πως σύμφωνα με δύο αξιωματούχους της αστυνομίας, αν και τα ιατροδικαστικά στοιχεία δείχνουν ότι υπήρξε σεξουαλική επαφή ανάμεσα στον 62χρονο γάλλο πολιτικό και την καμαριέρα, η γυναίκα αυτή επανειλημμένα είπε ψέματα και οι εισαγγελείς δεν πιστεύουν πολλά από αυτά που έχει καταθέσει.

    Ο δικηγόρος του Στρος-Καν Μπέντζαμιν Μπράφμαν δήλωσε νωρίτερα πως ο πελάτης του θα επανεμφανιστεί ενώπιον του δικαστηρίου σήμερα Παρασκευή στις 11:30 (18:30 ώρα Ελλάδας).

    "Πραγματικά ο κ. Στρος-Καν μπορεί να αφεθεί ελεύθερος από τον κατ'οίκον περιορισμό που του έχει επιβληθεί, αφού υπάρχει πιθανότητα οι σοβαρές κατηγορίες εναντίον του να μην ευσταθούν", υπογραμμίζει η εφημερίδα.

    Πηγή προσκείμενη στην υπόθεση δήλωσε πριν από λίγο ότι η αξιοπιστία της γυναίκας που κατηγορεί τον Στρος-Καν για σεξουαλική επίθεση αμφισβητείται.

    Οι New York Times αποκαλύπτουν πως οι εισαγγελείς εντόπισαν ανακρίβειες στην αίτηση για παροχή ασύλου που είχε κάνει η 32χρονη γυναίκα από την Γουινέα, καθώς και πιθανή ανάμιξή της σε εγκληματικές ενέργειες όπως διακίνηση ναρκωτικών και ξέπλυμα χρήματος.

    Η γυναίκα, όπως αποκαλύφθηκε σύμφωνα με την εφημερίδα, είχε τηλεφωνική επαφή μια ημέρα μετά την επίθεση με κρατούμενο με τον οποίο συζητούσε τα πιθανά οφέλη που θα έχει αν μηνύσει τον Στρος-Καν. Η συνομιλία αυτή έχει καταγραφεί.

    Τέλος, η εφημερίδα υπογραμμίζει πως η γυναίκα είπε στους αστυνομικούς πως στην αίτηση για χορήγηση ασύλου ανέφερε ότι είχε πέσει στο παρελθόν θύμα βιασμού, αλλά κάτι τέτοιο δεν έχει καταχωρηθεί στην αίτηση.

    &copy; ANA-MPA SA. Intellectual rights and copyright belong to the ANA-MPA S.A.

    Reproduction of ANA-MPA content by visitors of this website is strictly forbidden.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 1 July 2011 - 10:30:28 UTC