Browse through our Interesting Nodes on Secondary Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 11-07-04

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Το βάρος στην εφαρμογή του Μεσοπρόθεσμου
  • [02] "Ενεση" ρευστότητας 200 εκατ. ευρώ
  • [03] Συγκέντρωση διαμαρτυρίας εργαζομένων του Εθνικού Θεάτρου
  • [04] Πλήρης απελευθέρωση του κλάδου των ταξί
  • [05] Κόντρα για τα περιστατικά βίας
  • [06] Χαιρετίζει την πρωτοβουλία
  • [07] "Διψά" η αγορά εμφιαλωμένου
  • [08] Στο Ελαιοτριβείο ο εορτασμός

  • [01] Το βάρος στην εφαρμογή του Μεσοπρόθεσμου

    Στην εφαρμογή του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος και του Εφαρμοστικού νόμου, ρίχνουν πλέον το βάρος τόσο η κυβέρνηση όσο και η Ευρωζώνη, μετά τη συμφωνία για την παροχή της πέμπτης δόσης. Η έγκριση της εκταμίευσης της δόσης, βασίστηκε σε έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στην οποία αναφέρεται ότι η επιτυχία του μεσοπρόθεσμου προγράμματος εξαρτάται από την αποφασιστική, πλήρη και έγκαιρη εφαρμογή του.

    Στο πλαίσο αυτό, ο προεδρεύων της Ευρωζώνης Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σε συνέντευξή του στο εβδομαδιαίο γερμανικό περιοδικό Focus, που κυκλοφορεί σήμερα, αναγγέλλει αποστολή ειδημόνων από την Ευρωζώνη στην Ελλάδα, που θα συνδράμουν στην εφαρμογή του προγράμματος μεταρρυθμίσεων. Ο κ. Γιούνκερ αναφέρει ότι η "κυριαρχία των Ελλήνων θα περιοριστεί δραστικά" αλλά τονίζει ότι "δεν πρέπει να προσβάλλουμε τους Έλληνες, αλλά να τους βοηθήσουμε".

    Επίσης, υποστηρίζει ότι "απαιτείται για το επικείμενο κύμα ιδιωτικοποιήσεων για παράδειγμα μία λύση κατά το πρότυπο της γερμανικής "Τρόιχαντ", της Αρχής που είχε διεκπεραιώσει την ιδιωτικοποίηση των κρατικών επιχειρήσεων της πάλαι ποτέ Ανατολικής Γερμανίας, μετά την ενοποίηση.

    Ο υπουργός Οικονομικών σχετικά με σημερινά δημοσιεύματα και σχόλια περί ''χιονοστιβάδας'' νέων μέτρων δήλωσε ότι "η συνεχής ανακύκλωση γνωστών πληροφοριών, που κάθε ημέρα εμφανίζονται ως νέες, δημιουργεί μία αίσθηση αβεβαιότητος που καθηλώνει τις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου".

    Όπως δήλωσε ο κ. Βενιζέλος, στο μνημόνιο δεν περιλαμβάνεται τίποτε που να μην έχει παρουσιαστεί αναλυτικά στη Βουλή κατά την συζήτηση και ψήφιση του Μεσοπροθέσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Προσαρμογής και του Εφαρμοστικού Νόμου. "Βασική προϋπόθεση για την ανασυγκρότηση της χώρας είναι να επικρατεί κλίμα ασφάλειας ως προς το πλαίσιο μέσα στο οποίο κινούμαστε. Οι πρωτοβουλίες που πρέπει να αναληφθούν τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες έχουν ως μόνο στόχο την ανόρθωση της οικονομίας, την ανάσχεση της ύφεσης και την επιστροφή σε ρυθμούς ανάπτυξης προς όφελος των πολιτών, κυρίως των ανέργων και των πιο αδύναμων εισοδηματικά στρωμάτων" δήλωσε ο κ. Βενιζέλος.

    Εξάλλου, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας θεωρεί βιώσιμο το πρόγραμμα βοήθειας, υπό την προϋπόθεση ότι θα υλοποιηθεί και ρίχνει βάρος στο σκέλος της ανάπτυξης, την ενίσχυση της οποίας θα συζητήσει και με τον ομόλογό του Ε. Βενιζέλο όταν επισκεφθεί το Βερολίνο.

    "Το πρόγραμμα για την Ελλάδα θα είναι βιώσιμο, αν η Ελλάδα εφαρμόσει όλα αυτά που αποφάσισε. Αυτή δεν είναι μόνο δική μου άποψη, αλλά και του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της Κομισιόν. Τρέφω μεγάλο σεβασμό για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει ο ελληνικός λαός αυτή την ασυνήθιστη πρόκληση", τονίζει ο κ. Σόιμπλε σε συνέντευξή του στο τεύχος του εβδομαδιαίου περιοδικού Der Spiegel. "Δεν θα είναι εύκολο, αλλά οι Έλληνες αποφάσισαν να ακολουθήσουν αυτόν τον δρόμο. Και είμαι πεπεισμένος ότι θα κάνουν τα πάντα, ώστε να βγουν από τη δεινή τους κατάσταση", λέει ο κ. Σόιμπλε.

    Ο Γερμανός υπ. Οικονομικών υπογραμμίζει την ανάγκη να ενισχυθεί το σκέλος της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας καλώντας και την Ευρώπη "να προθυμοποιηθεί περισσότερο απ' ό,τι μέχρι σήμερα και να στηρίξει την Ελλάδα στη δημιουργία ανάπτυξης". Προαναγγέλλει δε πως "όταν τις επόμενες ημέρες έλθει ο Έλληνας ομόλογός μου στο Βερολίνο, θα συζητήσω μαζί του πώς μπορούμε να προωθήσουμε αυτή τη διαδικασία".

    &copy; ANA-MPA SA. Intellectual rights and copyright belong to the ANA-MPA S.A.

    Reproduction of ANA-MPA content by visitors of this website is strictly forbidden.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    [02] "Ενεση" ρευστότητας 200 εκατ. ευρώ

    ''Ένεση'' ρευστότητας 200 εκατ. ευρώ σε επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από την κρίση προανήγγειλε ο υπουργός Ανάπτυξης, Μ. Χρυσοχοϊδης, υπογραμμίζοντας ότι κύριο μέλημα της κυβέρνησης είναι η στήριξη των νέων και των υγιών δυνάμεων της οικονομίας που αντιστέκονται στο γενικό κλίμα απαξίωσης της χώρας.

    Το πρόγραμμα, που παρουσίασε ο υπουργός και θα ξεκινήσει από το Σεπτέμβριο, αφορά σε επιχειρήσεις που λειτουργούν τουλάχιστον επί μία πενταετία, στους κλάδους μεταποίησης, πράσινης οικονομίας, οικοδομής, μεταφορών και υπηρεσιών υψηλής προστιθέμενης αξίας οι οποίοι, όπως εκτιμήθηκε με βάση έρευνα του υπουργείου, έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση.

    Θα χρηματοδοτηθούν επιχειρήσεις ακόμη και με αρνητικούς ισολογισμούς, που απασχολούν έστω και ένα εργαζόμενο, αρκεί να έχουν φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα με το ποσό των 10.000 ευρώ, με μοναδική προϋπόθεση ότι θα διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας τους.

    Ο υπουργός ανέφερε ακόμη ότι θα υπάρξει ειδική ενίσχυση για τις επιχειρήσεις του κλάδου τεχνολογίας και πληροφορικής που είναι εξαιρετικά ανταγωνιστικός.

    Το πλήρες ρεπορτάζ της Ε. Παπαδοσηφάκη στη συνδρομητική ιστοσελίδα του ΑΠΕ-ΜΠΕ.

    &copy; ANA-MPA SA. Intellectual rights and copyright belong to the ANA-MPA S.A.

    Reproduction of ANA-MPA content by visitors of this website is strictly forbidden.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    [03] Συγκέντρωση διαμαρτυρίας εργαζομένων του Εθνικού Θεάτρου

    Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν το πρωί οι εργαζόμενοι του Εθνικού Θεάτρου, στην είσοδο της πρώτης κρατικής σκηνής, εκφράζοντας την ανησυχία τους "για όλα όσα συμβαίνουν στον πολιτισμό και συγκεκριμένα στα κρατικά θέατρα".

    Ειδικότερα, οι εργαζόμενοι του Εθνικού ζητούν να διασφαλιστεί η απαρέγκλιτη, οπως λένε, τήρηση των όρων των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και να μην εφαρμοστούν οι περικοπές για την εκτός έδρας απασχόληση.

    Αυτήν την ώρα, το Σωματείο Εργαζομένων του Εθνικού Θεάτρου συνεδριάζει, σε συννενόηση με το Σωματείο Εργαζομένων του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος και το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ), για να αποφασίσουν για τις περεταίρω κινητοποιήσεις τους.

    Για σήμερα, το ΣΕΕΘ πραγματοποιεί 24ωρη απεργία για την επίλυση των αιτημάτων τους, ύστερα από απόφαση της γενικής συνέλευσης που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στην Κεντρική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου.

    Το πλήρες ρεπορτάζ της Ν. Μπακοπούλου στη συνδρομητική ιστοσελίδα του ΑΠΕ-ΜΠΕ.

    &copy; ANA-MPA SA. Intellectual rights and copyright belong to the ANA-MPA S.A.

    Reproduction of ANA-MPA content by visitors of this website is strictly forbidden.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    [04] Πλήρης απελευθέρωση του κλάδου των ταξί

    Με ένα απλό αίτημα στην Περιφέρεια και την καταβολή ενός χαμηλού αντιτίμου, κάθε ενδιαφερόμενος θα μπορεί από την Τρίτη 2 Ιουλίου 2011 να αποκτήσει άδεια ταξί. Αυτό ανακοίνωσε ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Γ. Ραγκούσης. Ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπογράψει το προεδρικό διάταγμα που είχε ετοιμάσει ο προκάτοχός του, Δ. Ρέππας καθώς όπως τόνισε δεν προέκυπτε η δυνατότητα έκδοσης νέων αδειών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, όπου το επάγγελμα εξακολουθούσε να είναι κλειστό. Υπογράμμισε επίσης ότι το παράβολο για την απόκτηση άδειας ταξί θα είναι "εξαιρετικά χαμηλό" ενώ το επόμενο διάστημα θα καθοριστούν και οι περιορισμοί για τη χορήγηση άδειας ταξί, όπως π.χ. το λευκό ποινικό μητρώο.

    Χαμένοι οι έχοντες άδεια

    Χαμένοι είναι, όσοι έχουν αγοράσει ήδη άδειες ταξί, πληρώνοντας έως και 200.000 ευρώ και τώρα βλέπουν να χάνονται τα χρήματά τους. Για το συγκεκριμένο θέμα, ο υπουργός ανέφερε πως αυτές είναι στρεβλώσεις, που δημιουργούνται στην αγορά, που δεν μπορούν να εμποδίσουν την πλήρη απελευθέρωση του επαγγέλματος.

    Επίσης, ο Γ. Ραγκούσης ξεκαθάρισε ότι είναι έξω από τις προθέσεις του υπουργείου να ορίζει τον αριθμό των ταξί που θα κυκλοφορούν σε μία περιοχή, αφού, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, η αγορά με αυτορρύθμιση θα κρίνει πόσα ταξί αντέχει η κάθε περιοχή.

    Wi - Fi στα Μέσα Μεταφοράς

    Μεταξύ άλλων, ο υπουργός τόνισε ότι σύντομα, τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς της πρωτεύουσας θα διαθέτουν ασύρματο δίκτυο Ιντερνετ (WI- FI) όπου οι επιβάτες θα το χρησιμοποιούν δωρεάν.

    Αρχικά το πρόγραμμα θα ξεκινήσει από το Μετρό, με την υπηρεσία να παρέχεται αρχικά σε επίπεδο οδού και σταθμού, με προοπτική μελλοντικά αυτό να γίνεται και στις σήραγγες.

    Το μικρό κόστος της εφαρμογής, σύμφωνα με τον Γ. Ραγκούση, θα το αναλάβει κάθε συγκοινωνιακός φορέας, που με διαγωνιστική διαδικασία θα μπορεί να επιλέξει τον πάροχο με τον οποίο θα συνεργαστεί.

    &copy; ANA-MPA SA. Intellectual rights and copyright belong to the ANA-MPA S.A.

    Reproduction of ANA-MPA content by visitors of this website is strictly forbidden.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    [05] Κόντρα για τα περιστατικά βίας

    Αντιδράσεις προκαλούν τα περιστατικά βίας κατά πολιτικών προσώπων. Τα φαινόμενα των επιθέσεων καταδίκασαν ΝΔ, ΛΑΟΣ, Δημοκρατική Αριστερά και Δημοκρατική Συμμαχία, με αφορμή τα επεισόδια σε βάρος του βουλευτή Λαμίας του ΠΑΣΟΚ, Ν.Τσώνη.

    Ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Καρχιμάκης, με ανακοίνωσή του κατηγόρησε την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας λόγο για "απαράδεκτη και αντιδημοκρατική πρακτική, με επικεφαλής ως συνήθως οπαδούς και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Με μείγμα και ακροδεξιών στοιχείων".

    "Κινούνται ανάμεσα στα όρια του κοινοβουλευτισμού και του μπάχαλου.Υπονομεύουν με τις πρακτικές και τις εικόνες αυτές και την οικονομία και την επιχειρηματικότητα και την κοινωνία", αναφέρει ο Μ. Καρχιμάκης.

    "Η προσπάθεια κυβερνητικών στελεχών να στοχοποιήσουν την ανανεωτική και ριζοσπαστική αριστερά πέφτει στο κενό και δεν μπορεί να παρακάμψει την πραγματική εικόνα της κοινωνίας που συντριπτικά αντιτίθεται στην κυβερνητική πολιτική", τονίζει, από την πλευρά του, ο ΣΥΡΙΖΑ.

    "Είναι επιτακτική ανάγκη να πάρουν όλα τα κόμματα ξεκάθαρη θέση απέναντι στα φαινόμενα βίας", δήλωσε ο Ηλίας Μόσιαλος. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι τα τελευταία κρούσματα βίας κατά πολιτικών δεν χαρακτηρίζουν το σύνολο του πολιτικού χώρου του ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο πάντως κάλεσε να πάρει θέση για τις ανακοινώσεις της νεολαίας και της νομαρχιακής επιτροπής Μαγνησίας.

    Μιλώντας στον ραδιοσταθμό Real τόνισε ότι η βία απαγορεύει την ελευθερία σκέψης, δεν μπορεί να γίνει ανεκτή από την κοινωνία και τους πολίτες. Παράλληλα, επισήμανε ότι στην Ελλάδα, υπάρχει απόλυτη ελευθερία έκφρασης και οποιαδήποτε μορφή ειρηνικής έκφρασης επιτρέπεται και θα επιτρέπεται, ενώ επανέλαβε πως οι βίαιες αντιδράσεις δεν μπορούν να γίνουν δεκτές για να αναρωτηθεί «Ποιος είναι ο επόμενος στόχος; Τώρα είναι οι βουλευτές».

    "Αυτά τα φαινόμενα είναι πρωτοφανή για τη χώρα μας από την μεταπολίτευση και μετά, φαινόμενα αντιδιαδηλώσεων, αντισυγκεντρώσεων και συμπεριφορών αυτής της μορφής. Γιατί όντως θεωρώ ότι είναι φασίζουσες αυτές οι συμπεριφορές και νοοτροπίες, γιατί ο φασισμός είναι η επιβολή δια της βίας της δικής μου άποψης, η απαγόρευση να εκφραστεί, να λειτουργήσει. Τέτοια φαινόμενα ζούσαμε πριν από την δικτατορία σε εποχές αλήστου μνήμης, τις οποίες όλοι θέλουμε να ξεχάσουμε», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ για τις επιθέσεις κατά βουλευτών.

    "Τα φαινόμενα προπηλακισμών πολιτικών προσώπων και η απαξίωσή τους σε συνδυασμό με τέτοιες ακραίες συμπεριφορές είναι βούτυρο στο ψωμί εκείνων που καιροφυλακτούν έναντι της πατρίδας μας" λέει ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Ο ίδιος συνιστά αυτοσυγκράτηση και ψυχραιμία, και εκφράζει φόβους ότι αυτές οι συμπεριφορές καταργούν τη δημοκρατία στην πράξη.

    &copy; ANA-MPA SA. Intellectual rights and copyright belong to the ANA-MPA S.A.

    Reproduction of ANA-MPA content by visitors of this website is strictly forbidden.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    [06] Χαιρετίζει την πρωτοβουλία

    Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι-Μουν, χαιρετίζει την "ελληνική πρωτοβουλία" για την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.

    Αυτό αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΟΗΕ, μετά την χθεσινοβραδινή τηλεφωνική επικοινωνία του επικεφαλής του διεθνούς οργανισμού με τον υπουργό Εξωτερικών, Σταύρο Λαμπρινίδη.

    Όπως επισημαίνεται, ο γενικός γραμματέας και ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας συζήτησαν τις πρόσφατες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, συμπεριλαμβανομένων των προσπαθειών του γγ για επανέναρξη των συνομιλιών στην ειρηνευτική διαδικασία της Μέσης Ανατολής.

    Σε χθεσινή τους επικοινωνία, ο πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου και ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς συζήτησαν τις εξελίξεις στο Παλαιστινιακό, τις ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες και τις κινήσεις του Κουαρτέτου στο πλαίσιο των προσπαθειών επανέναρξης της ειρηνευτικής διαδικασίας.

    Συζήτησαν, επίσης, την πρόταση της Ελληνικής Κυβέρνησης, με αφορμή τις πρωτοβουλίες Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων για μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, να αναλάβει η ίδια τη μεταφορά της ανθρωπιστικής βοήθειας, σε συνεργασία με τον ΟΗΕ, τις αρμόδιες αρχές και πάντα σε επαφή και με την Παλαιστινιακή Αρχή.

    Ο πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς θεώρησε θετική την πρόταση και εξέφρασε την υποστήριξή του.

    &copy; ANA-MPA SA. Intellectual rights and copyright belong to the ANA-MPA S.A.

    Reproduction of ANA-MPA content by visitors of this website is strictly forbidden.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    [07] "Διψά" η αγορά εμφιαλωμένου

    Με τις σημαντικές δυσκολίες που έχει επιφέρει η οικονομική κρίση στο σύνολο της αγοράς βρίσκονται αντιμέτωπες τον τελευταίο χρόνο οι επιχειρήσεις εμφιάλωσης νερού.

    Η αύξηση του ΦΠΑ από 9% σε 13% και η γενικότερη οικονομική κατάσταση έχουν οδηγήσει την αγορά εμφιαλωμένου νερού σε πτώση που φτάνει το 20%.

    Την ίδια στιγμή η επιβολή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στην κατηγορία των μη αλκοολούχων ποτών, αναμένεται να πλήξει σημαντικά την κατηγορία των ανθρακούχων νερών.

    Τα εμφιαλωμένα νερά, όπως επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εταιρειών Εμφιαλώσεως Φυσικού Μεταλλικού Νερού - ΣΕΦΥΜΕΝ Κωνσταντίνος Κούτσας, είναι προϊόντα πρώτης ανάγκης άρρηκτα συνδεδεμένα με τη διατήρηση της καλής υγείας. Και φυσικά η κατανάλωσή τους θα έπρεπε να ενθαρρύνεται μιας και η συμβολή τους στη διατήρηση της καλής υγείας έχει ως αποτέλεσμα τελικά και μικρότερες δαπάνες στον τομέα της Υγείας. Η διείσδυση των εμφιαλωμένων νερών στα ελληνικά νοικοκυριά αγγίζει το 40% ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις αποτελούν την μοναδική επιλογή για τους καταναλωτές.

    Ο κ. Κούτσας εκτιμά ότι η επιβολή ΕΦΚ θα οδηγούσε στη συρρίκνωση του κλάδου, απειλώντας τη βιωσιμότητά του με τις αντίστοιχες επιπτώσεις στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

    Το πλήρες ρεπορτάζ της Μ. Τσιβγέλη στη συνδρομητική ιστοσελίδα του ΑΠΕ-ΜΠΕ.

    &copy; ANA-MPA SA. Intellectual rights and copyright belong to the ANA-MPA S.A.

    Reproduction of ANA-MPA content by visitors of this website is strictly forbidden.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    [08] Στο Ελαιοτριβείο ο εορτασμός

    Το "Ελαιοτριβείο - Μουσείο Βρανά" αποτελεί, ένα σπάνιο αρχιτεκτονικό μνημείο και ένα ζωντανό τεκμήριο της μεγάλης βιομηχανικής ανάπτυξης της Λέσβου κατά το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα. Είναι όμως ταυτόχρονα και ένας συμβολικός χώρος, καθώς συνδέεται άμεσα με μορφή του μεγάλου νομπελίστα ποιητή Οδυσσέα Ελύτη, αφού αποτελεί δημιούργημα του παππού του και ένα από τα λίγα ζωντανά τεκμήρια της λεσβιακής καταγωγής του ποιητή.

    Για τον λόγο αυτό, η "Εταιρεία Αρχιπέλαγος", με τη φροντίδα της οποίας αναστυλώθηκε και μετατράπηκε σε μουσείο το ιστορικό ελαιοτριβείο του Παπάδου της Λέσβου, προγραμμάτισε για το φετινό καλοκαίρι - συμμετέχοντας στις εκδηλώσεις για την επέτειο των 100 χρόνων από τη γέννηση του ποιητή - μια σειρά σημαντικών πολιτιστικών εκδηλώσεων, οι οποίες θα φιλοξενηθούν στον εμβληματικό χώρο του Ελαιοτριβείου των προγόνων του και θα διοργανωθούν με τη στενή συνεργασία της συντρόφου του Ιουλίτας Ηλιοπούλου.

    Οι εκδηλώσεις έχουν προγραμματιστεί για το τελευταίο τριήμερο του Ιουλίου του 2011 και φιλοδοξούν να αναδείξουν τη σχέση του μεγάλου ποιητή με το νησί της καταγωγής του.

    Μεταξύ άλλων, θα γίνουν τα εγκαίνια της θεματικής έκθεσης με τίτλο "Η Λέσβος του Ελύτη", η οποία συγκεντρώνει και αναδεικνύει τα τεκμήρια της λεσβιακής καταγωγής του ποιητή και επιχειρεί να φωτίσει - μέσα από συγκεκριμένες αναφορές που εντοπίζονται στο έργο του - τα φυσικά στοιχεία και τις πνευματικές φυσιογνωμίες του νησιού (Σαπφώ, Κριναγόρας, Θεόφιλος) που απασχόλησαν τη σκέψη και επηρέασαν την τέχνη του.

    Επίσης, προβλέπεται η παγκόσμια πρώτη εκτέλεση ενός πρωτότυπου μουσικού έργου, βασισμένου στο ποίημα του Ελύτη "Της Σελήνης της Μυτιλήνης", το οποίο συνέθεσε ειδικά για τις επετειακές εκδηλώσεις στο Ελαιοτριβείο Βρανά ο μουσουργός Γιώργος Κουρουπός.

    Το πλήρες ρεπορτάζ του Σ. Μπαλάσκα στη συνδρομητική ιστοσελίδα του ΑΠΕ-ΜΠΕ.

    &copy; ANA-MPA SA. Intellectual rights and copyright belong to the ANA-MPA S.A.

    Reproduction of ANA-MPA content by visitors of this website is strictly forbidden.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 4 July 2011 - 12:30:31 UTC