Browse through our Interesting Nodes of Organizations in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 11-07-13

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Ταχύτερα δομικές μεταρρυθμίσεις"
  • [02] Γ. Κουτρουμάνης: "Σε καλό δρόμο τα ταμεία"
  • [03] Αυξάνεται το επίδομα ανεργίας του ΟΑΕΔ
  • [04] "Απαγορεύεται η λέξη χρεοκοπία"
  • [05] "Το λιμάνι δεν θα κλείσει"

  • [01] "Ταχύτερα δομικές μεταρρυθμίσεις"

    Στην αναγκαιότητα να προχωρήσουν με ταχύτερους ρυθμούς οι "δομικές μεταρρυθμίσεις" στην Ελλάδα αναφέρθηκε ο Πόουλ Τόμσεν, στέλεχος του ΔΝΤ.

    Μιλώντας σε τηλεδιάσκεψη, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την απόδοση του προγράμματος που εφαρμόζει η κυβέρνηση, επισημαίνοντας ότι η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας "βελτιώνεται σταδιακά".

    Το ανώτατο στέλεχος του ΔΝΤ υπογράμμισε ότι η συρρίκνωση της οικονομίας ήταν μεγαλύτερη απ' ότι αναμενόταν, εξαιτίας της "μεγάλης υποχώρηση της εγχώριας ζήτησης", προσθέτοντας όμως ότι το μέγεθος της απόκλισης είναι μικρό, με βάση το ευρύτερο μέγεθος της προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας.

    Επανέλαβε και σημεία της έκθεσης του ΔΝΤ, υπογραμμίζοντας ότι είναι "ενθαρρυντικά σημάδια" η αύξηση που καταγράφεται στις εξαγωγές της Ελλάδας και πως ο πληθωρισμός βρίσκεται κάτω από το μέσο όρο της Ευρωζώνης, χωρίς την πρόσθετη επιβάρυνση από τους φόρους.

    Τέλος, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν προκλήσεις, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα θα πρέπει να προχωρήσει με τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για να επιστρέψει η οικονομία σε ένα βιώσιμο δρόμο.

    Συνεργασία Γ. Παπανδρέου με υπουργούς

    Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου είχε συνεργασία με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο, τον υπουργό Εξωτερικών Σταύρο Λαμπρινίδη, τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Δημήτρη Ρέππα, τον αναπληρωτή υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας Χάρη Παμπούκη, και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Φ. Σαχινίδη ώστε σε περίπτωση που συγκληθεί έκτακτη σύνοδος κορυφής στις Βρυξέλλες, να υπάρξει η σχετική προετοιμασία.

    Νωρίτερα, εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης δήλωσε ότι δεν υπάρχει "συγκεκριμένο σχέδιο σύγκλησης έκτακτης συνόδου κορυφής" της ευρωζώνης για την Ελλάδα, όπως ζητούν ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ και η Γαλλία.

    Ηλ. Μόσιαλος: Ομαλή διαχείριση του χρέους

    Δυστυχώς, η Ευρώπη καθυστέρησε να ανταποκριθεί ακολουθώντας τα γεγονότα, παρά προλαβαίνοντας τις εξελίξεις, τονίζει σε γραπτή του δήλωση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος.

    Προσθέτει ότι ήρθε η ώρα των αποφάσεων και αναφέρει ότι ο πρωθυπουργός εδώ και 18 μήνες έχει διατυπώσει σειρά προτάσεων για μια βιώσιμη λύση στο πρόβλημα.

    Σημειώνει ότι οι λύσεις αυτές είναι η ομαλή διαχείριση του δημόσιου χρέους των χωρών της ευρωζώνης και η μείωση του κόστους εξυπηρέτησης αυτού του χρέους.

    Η Ελλάδα, επισημαίνει ο κ.Μόσιαλος, έχει αναλάβει συγκεκριμένες υποχρεώσεις απέναντι στους εταίρους της και είναι αποφασισμένη να ανταποκριθεί με συστηματικό και συνεπή τρόπο.

    "Δεν πρέπει να εγκαταλείψουμε την Ελλάδα"

    "Θα πρέπει να βοηθήσουμε τις ελληνικές τράπεζες, εάν η Ελλάδα προχωρήσει σε μερική στάση πληρωμών" δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών του Βελγίου, Ντιντιέ Ρέιντερς.

    Σε συνέντευξή του, στη γαλλόφωνη εφημερίδα του Βελγίου "Le Soir" τονίζει επίσης ότι "η φερεγγυότητα των βελγικών τραπεζών δεν κινδυνεύει" ενώ υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων: «Δεν θα εγκαταλείψουμε την Ελλάδα».

    &copy; ANA-MPA SA. Intellectual rights and copyright belong to the ANA-MPA S.A.

    Reproduction of ANA-MPA content by visitors of this website is strictly forbidden.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    [02] Γ. Κουτρουμάνης: "Σε καλό δρόμο τα ταμεία"

    Τα ταμεία δεν θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα και θα διασφαλίσουν τους αναγκαίους πόρους για να συνεχιστεί η απρόσκοπτη καταβολή των συντάξεων και των επιδομάτων παρά τις δυσκολίες που προκαλούνται από την κρίση. Τη διαβεβαίωση αυτή έδωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργος Κουτρουμάνης κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο Υπουργείο Εργασίας.

    Στη συνέντευξη ήταν παρόντες, ο υφυπουργός Εργασίας Γιάννης Κουτσούκος, η Γενική Γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων Αθηνά Δρέτα, ο διοικητής του ΙΚΑ Ροβέρτος Σπυρόπουλος και οι υποδιοικητές του Ιδρύματος.

    Ο κ. Κουτρουμάνης αναγνώρισε, ότι για το ΙΚΑ το 2011 είναι ο δυσκολότερος χρόνος στην ιστορία του, δεδομένου ότι αποτελεί τον φορέα στον οποίο μεταφέρονται άμεσα οι συνέπειες της κρίσης. Η αύξηση της ανεργίας, η μείωση των αποδοχών κατά 5% περίπου στον ιδιωτικό τομέα και το πρόγραμμα της επιδότησης των ασφαλιστικών εισφορών το οποίο χαρακτήρισε αναγκαία επιλογή θα κοστίσουν στο ΙΚΑ για το 2011 2,7 δισ. ευρώ και επιπλέον 500 εκατ. Ευρώ στον ΟΑΕΔ, ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Συνεχίζοντας ο Υπουργός Εργασίας, τόνισε ότι οι απώλειες αυτές έχουν ληφθεί υπόψιν και στο σχεδιασμό του μεσοπρόθεσμου προγράμματος προβλέπεται το σενάριο της μείωσης των εσόδων κατά 1,6 δισ. ευρώ, ενώ έχει ήδη εγγραφεί στον κρατικό προϋπολογισμό το ποσόν των 600 εκατ. ευρώ.

    Πρόσθεσε ότι έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί 850 εκατ. ευρώ από την αξιοποίηση των ομολόγων μέσω ρέπος ενώ καταβάλλεται προσπάθεια μέσω της μείωσης των δαπανών και της αύξησης των εσόδων να εξοικονομηθεί επιπλέον το ποσόν των 400 εκατ.ευρώ.

    &copy; ANA-MPA SA. Intellectual rights and copyright belong to the ANA-MPA S.A.

    Reproduction of ANA-MPA content by visitors of this website is strictly forbidden.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    [03] Αυξάνεται το επίδομα ανεργίας του ΟΑΕΔ

    Αυξάνεται αναδρομικά από την από την 1η Ιουλίου του 2011 το επίδομα ανεργίας, σύμφωνα με εγκύκλιο του ΟΑΕΔ.

    Η αύξηση είναι αποτέλεσμα της αύξησης των κατώτατων ορίων μισθών και ημερομισθίων, τα οποία καθορίζει η Εθνική Γενική Συλλογική σύμβαση Εργασίας 2010 - 2012.

    Η αύξηση των κατώτατων αμοιβών είναι 1,6%, διαμορφώνοντας το κατώτατο ημερομίσθιο στα 33,57 ευρώ.

    Έτσι, από την 1η Ιουλίου, το ημερήσιο επίδομα ανεργίας διαμορφώθηκε στα 18,46 ευρώ (από 18,17 ευρώ) και το μηνιαίο επίδομα στα 461,5 ευρώ (από 454,25 ευρώ).

    Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τη νομοθεσία το επίδομα ανεργίας, φθάνει στο 55% του κατώτατου ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη.

    &copy; ANA-MPA SA. Intellectual rights and copyright belong to the ANA-MPA S.A.

    Reproduction of ANA-MPA content by visitors of this website is strictly forbidden.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    [04] "Απαγορεύεται η λέξη χρεοκοπία"

    «Η λέξη χρεοκοπία απαγορεύεται στο λεξιλόγιό μας» τόνισε ο Αντ. Σαμαρά σε ομιλία του στη Σύνοδο της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ.

    Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης πρόσθεσε ότι «η εκφορά της και μόνο μπορεί να έχει καταστροφικά αποτελέσματα και να λειτουργήσει σαν αυτοεκπληρούμενη προφητεία. Και αυτό ισχύει σε όλες τις εκδοχές της, και στην αγγλική».

    Ακόμη, όπως είπε, ο κ. Παπανδρέου έλεγε ότι (η λέξη) αναφέρεται από όσους θέλουν να κερδίσουν από την καταστροφή της χώρας. «Τώρα που το λέει ο αντιπρόεδρός του, τι λέει ο κ. Παπανδρέου;», διερωτήθηκε ο πρόεδρος της ΝΔ και εξήγησε ότι «θα σταματήσει τη ρευστότητα προς τις τράπεζες της χώρας».

    «Επιλεκτική χρεοκοπία δεν έχει γίνει ποτέ σε χώρα της ΕΕ» υπογράμμισε και συνέχισε: «Η σύνεση επιβάλλει να δούμε το επόμενο βήμα και όχι να υιοθετούμε το μικρότερο κακό, που μπορεί να οδηγήσει στο μεγαλύτερο. Επιπλέον, οτιδήποτε θέτει σε κίνδυνο τον εφοδιασμό με ρευστότητα της ελληνικής οικονομίας οφείλουμε να το απορρίπτουμε».

    &copy; ANA-MPA SA. Intellectual rights and copyright belong to the ANA-MPA S.A.

    Reproduction of ANA-MPA content by visitors of this website is strictly forbidden.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    [05] "Το λιμάνι δεν θα κλείσει"

    «Δεν θα κλείσει καθόλου το λιμάνι, εμείς θα κάνουμε κάθε προσπάθεια ώστε όλα τα θέματα που υπάρχουν να επιλυθούν με κοινωνικό διάλογο, αλλά δεν είναι νοητό σε αυτή την περίοδο να κλείσει το λιμάνι και να τρωθεί η χώρα», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Χάρης Παμπούκης, αναφερόμενος στο τι θα γίνει με μια πιθανή απεργία των ναυτεργατών το τρίτο δεκαήμερο του Ιουλίου, με δεδομένη την ανησυχία του κόσμου, που θέλει να ταξιδέψει εκείνη την περίοδο προς τα νησιά.

    Ακόμη, ο υπουργός ανέφερε ότι κανένας δεν θέλει ρήξεις για διάφορα θέματα της κοινωνίας και πρόσθεσε ότι δεσμευθήκαμε να εξετάσουμε όλα τα θέματα με κοινωνικό διάλογο, μέσα στα πλαίσια του εφικτού. Δυστυχώς, ή ευτυχώς και η ναυτιλία είναι στο γενικό πλαίσιο της χώρας, είπε και πρόσθεσε: Δεν είναι η θέση της ναυτιλίας ή των Ελλήνων ναυτικών χειρότερη από αυτών που είναι στα βαρέα και ανθυγιεινά. Άρα έχουμε ένα πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινηθούμε. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο καταβάλλονται πολύ σημαντικές προσπάθειες να βρούμε ορισμένες λύσεις, τόνισε ο κ.Παμπούκης.

    &copy; ANA-MPA SA. Intellectual rights and copyright belong to the ANA-MPA S.A.

    Reproduction of ANA-MPA content by visitors of this website is strictly forbidden.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 13 July 2011 - 16:30:21 UTC