Visit our Archive of Documents from NATO Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 11-07-15

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Nέα περαίωση και περικοπές δαπανών
  • [02] "Οι επόμενες μέρες είναι ιδιαίτερα κρίσιμες"
  • [03] Αντ. Σαμαράς: "Νέο εκβιαστικό δίλημμα"
  • [04] Γ. Καρατζαφέρης: Κατά του ενδεχόμενου "επιλεκτικής χρεοκοπίας"
  • [05] Στην Κωνσταντινούπολη ο Στ. Λαμπρινίδης
  • [06] Αυτόφωρο και ποινές φυλάκισης για ληξιπρόθεσμες οφειλές
  • [07] Στους 40 βαθμούς θα "σκαρφαλώσει" ο υδράργυρος
  • [08] Θερινές εκπτώσεις με μεγάλες μειώσεις τιμών
  • [09] Όφελος 14 δισ. ευρώ
  • [10] Αντιδρούν οι πρυτάνεις
  • [11] Ανεκμετάλλευτες δεξιότητες
  • [12] Μάλερ στο Ηρώδειο
  • [13] Η ατζέντα της Χ. Κλίντον
  • [14] "Ώρα αποφάσεων"

  • [01] Nέα περαίωση και περικοπές δαπανών

    Νέα περαίωση για εκατοντάδες χιλιάδες επαγγελματίες και επιχειρήσεις που δεν είχαν υπαχθεί σβ αυτήν το 2010 για τις ανέλεγκτες φορολογικές υποθέσεις τους της προηγούμενης δεκαετίας, καθώς και για όσους είχαν εξαιρεθεί από αυτήν (δηλαδή φορολογούμενους με ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας άνω των 400.000 ευρώ και μεγάλες επιχειρήσεις). προβλέπει το πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή από το υπουργείο Οικονομικών

    Το νομοσχέδιο προβλέπει επίσης άδειες για 35.000 παιγνιομηχανήματα σε όλη τη χώρα και 15- 20 άδειες, μέσω διεθνούς πλειοδοτικού διαγωνισμού, για τη διεξαγωγή τυχερών παιγνίων και στοιχήματος μέσω διαδικτύου, θα χορηγήσει το Δημόσιο, στο πλαίσιο της ρύθμισης της αγοράς των τυχερών παιχνιδιών στην Ελλάδα.

    Για την περικοπή, των δαπανών του κράτους, ορίζεται στο ίδιο πολυνομοσχέδιο ότι τα ενοίκια που καταβάλλουν το Δημόσιο και οι φορείς του δημόσιου τομέα για κτίρια στα οποία στεγάζονται υπηρεσίες τους, μειώνονται κατά 20%, ενώ απαγορεύεται οποιαδήποτε αναπροσαρμογή τους έως τις 30 Ιουνίου 2013. Η μείωση κατά 20% θα ισχύσει από τη δημοσίευση του νόμου στο ΦΕΚ και υπολογίζεται στο ύψος του μισθώματος που καταβάλλονταν για τη χρήση Ιουλίου 2010.

    Το πολυνομοσχέδιο επιφέρει επίσης διορθωτικές ρυθμίσεις και σε ορισμένες περιπτώσεις βελτιώσεις στο συνταξιοδοτικό των υπαλλήλων του Δημοσίου και του ευρύτερου Δημοσίου Τομέα.

    Στις διατάξεις του περιλαμβάνονται ακόμη ρυθμίσεις που αφορούν την αξιοποίηση από το δημόσιο ιδιωτικών ελεγκτικών εταιριών για τους ελέγχους φορολογούμενων με χρέη στο δημόσιο.

    Στο νομοσχέδιο, μεταξύ άλλων, προβλέπεται και η παράταση ως 31-12-2012 της παραγραφής των φορολογικών υποθέσεων που θα παραγράφονταν την 31-12-2011.

    Παράταση εγγύησης τραπεζικών καταθέσεων

    Παρατείνεται για τέσσερα ακόμη χρόνια, έως τις 31 Δεκεμβρίου 2015, η εγγύηση του κράτους για τις τραπεζικές καταθέσεις. Η παράταση της εγγύησης (η προθεσμία έληγε στις 31/12/2011), η οποία αφορά καταθέσεις έως 100.000 ευρώ, δίδεται με απόφαση του γενικού γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών, Ηλία Πλασκοβίτη.

    Με βάση την απόφαση, οι καταθέσεις θα συνεχίσουν να προστατεύονται από το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων (ΤΕΚΕ). Το όριο των 100.000 ευρώ ισχύει ανά καταθέτη και ανά πιστωτικό ίδρυμα, ανεξάρτητα από τον αριθμό των λογαριασμών, το νόμισμα ή τη χώρα λειτουργίας του υποκαταστήματος του πιστωτικού ιδρύματος, στο οποίο τηρείται η κατάθεση.

    Το πλήρες κείμενο των Σ.Πολίτη, Ομ. Εμμανουηλίδη και Κ. Θεοδωρακάου στη συνδρομητική ιστοσελίδα του ΑΠΕ - ΜΠΕ.

    &copy; ANA-MPA SA. Intellectual rights and copyright belong to the ANA-MPA S.A.

    Reproduction of ANA-MPA content by visitors of this website is strictly forbidden.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    [02] "Οι επόμενες μέρες είναι ιδιαίτερα κρίσιμες"

    Βιώσιμο χρέος, σε βάθος χρόνου, μικρότερο κόστος αποπληρωμής του και εξασφάλιση της μακροχρόνιας σταθερότητας του εισοδήματος της ελληνικής οικογένειας, είναι τα χαρακτηριστικά της λύσης που επιθυμεί η ελληνική κυβέρνηση για να αντιμετωπιστεί η κρίση χρέους που απασχολεί την ευρωζώνη, τόνιζαν κυβερνητικές πηγές.

    Ταυτόχρονα οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι η ευρωπαϊκή λύση πρέπει να εξασφαλίζει ένα μακροχρόνιο πλαίσιο σταθερότητας και όχι να λειτουργεί αντανακλαστικά ή "πυροσβεστικά" στις εξάρσεις της κρίσης.

    Ο κ. Γ. Παπανδρέου, αναφερόμενος στις εξελίξεις στην Ευρώπη, σχετικά και με το ελληνικό χρέος τόνισε στη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ότι οι επόμενες μέρες είναι ιδιαίτερα κρίσιμες και παρατήρησε ότι τις τελευταίες ημέρες οι εταίροι στην Ευρώπη, "όλο και πιο πολύ μιλούν και πιέζουν για συνολικές λύσεις", καθώς πλέον "βλέπουν κατάματα την αλήθεια", ότι το πρόβλημα δεν είναι ένα ελληνικό πρόβλημα, αλλά "ένα ευρύτερο και δομικό πρόβλημα για το μέλλον των ευρωπαϊκών χωρών".

    Εξαλλου, σαφή διαβεβαίωση προς τον ελληνικό λαό ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος χρεοκοπίας της χώρας, έδωσε από το βήμα της Βουλής ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος, καλώντας τον να ακούει την κυβέρνηση "που τον ενημερώνει υπεύθυνα" και ζητώντας από τα κόμματα και ειδικά τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να μην γίνεται αυτή την κρίσιμη ώρα κανενός είδους παιχνίδι με τις λέξεις.

    Ταυτόχρονα ζήτησε από την αντιπολίτευση εθνική ενότητα γιατί - όπως είπε - "μια απλή πράξη συναίνεσης μπορεί να μειώσει το βάρος των πολιτών".

    Επίσκεψη Παπανδρέου στην Κω

    Επίσκεψη στη Κω πραγματοποιεί σήμερα ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, συνοδευόμενος από στελέχη της κυβέρνησης. Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός θα έχει συναντήσεις με τοπικούς φορείς και παράγοντες, ενώ πρόκειται να προεδρεύσει σε σύσκεψη που θα γίνει στις 11.30 π.μ. με αντικείμενο την τουριστική ανάπτυξη της χώρας και ειδικότερα ζητήματα.

    Στη σύσκεψη έχουν κληθεί να παραστούν οι εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων του νησιού και της τοπικής αυτοδιοίκησης, ενώ είναι πιθανόν ο κ. Παπανδρέου στη συνέχεια να επισκεφθεί και αρχαιολογικούς χώρους του νησιού.

    Το πλήρες κείμενο των Β.Μούρτη, Γ. Μηλιώνη και Αντ. Πανέλλη στη συνδρομητική ιστοσελίδα του ΑΠΕ - ΜΠΕ.

    &copy; ANA-MPA SA. Intellectual rights and copyright belong to the ANA-MPA S.A.

    Reproduction of ANA-MPA content by visitors of this website is strictly forbidden.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    [03] Αντ. Σαμαράς: "Νέο εκβιαστικό δίλημμα"

    «Πριν προλάβουν να ψηφίσουν το Μεσοπρόθεσμο, αυτοί που ξόρκιζαν τη χρεοκοπία έρχονται και μιλούν από τη μία για επιλεκτική χρεοκοπία και από την άλλη για στάση πληρωμών», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας σε εκδήλωση της ΟΝΝΕΔ, που αφορούσε προτάσεις της νεολαίας της ΝΔ για τη μείωση της φορολογίας.

    Πριν από ένα χρόνο «μας είχαν επιβάλει το δίλημμα μνημόνιο ή χρεοκοπία και τώρα που το μνημόνιο απέτυχε επέβαλαν νέο εκβιαστικό δίλημμα, μεσοπρόθεσμο η χρεοκοπία», σημείωσε ο πρόεδρος της ΝΔ.

    Ο Αντώνης Σαμαράς έδωσε τα συγχαρητήριά του στα μέλη της ΟΝΝΕΔ γι αυτή την πρωτοβουλία, σημειώνοντας πως «είμαστε υποχρεωμένοι ως ΝΔ, μεθαύριο ως κυβέρνηση, να τα κάνουμε πραγματικότητα». «Έχει τον πυρήνα της σκέψης μας να υπάρχει δημιουργική επανάσταση, να υπάρχει δημιουργικό σοκ, όπως το είπαμε στο Ζάππειο ΙΙ», τόνισε.

    Στο πλαίσιο πρωτοβουλίας των νέων της ΝΔ με τίτλο "πληρώνω δίκαια" (www.plironodikaia.gr), η ΟΝΝΕΔ διαμόρφωσε δεκατέσσερις προτάσεις για τη μείωση της φορολογίας, τις οποίες παρουσίασε στην εκδήλωση αναλυτικά ο πρόεδρος της Ανδρέας Παπαμινίκος.

    &copy; ANA-MPA SA. Intellectual rights and copyright belong to the ANA-MPA S.A.

    Reproduction of ANA-MPA content by visitors of this website is strictly forbidden.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    [04] Γ. Καρατζαφέρης: Κατά του ενδεχόμενου "επιλεκτικής χρεοκοπίας"

    Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης, ο οποίος υποστήριξε ότι υπάρχει συνεννόηση με την Ευρώπη, προκειμένου η χώρα μας να προχωρήσει «σε πιστωτικό επεισόδιο», ενώ τάχθηκε κατηγορηματικά κατά του ενδεχομένου «επιλεκτικής χρεοκοπίας» την οποία χαρακτήρισε «ρώσικη ρουλέτα» και όπως είπε «βλάπτει τη χώρα».

    Ο ίδιος θεωρεί ότι τα όσα ειπώθηκαν περί «επιλεκτικής χρεοκοπίας», ειπώθηκαν καθβ υπαγόρευση της ΕΕ, προκειμένου όπως υποστήριξε να προετοιμαστεί η ελληνική κοινή γνώμη «για ένα τέτοιο ενδεχόμενο που είναι πάρα πολύ πιθανό».

    Όπως υποστήριξε ο κ. Καρατζαφέρης σε δηλώσεις του (Ράδιο 9) στόχος του υπουργού Οικονομικών (τον οποίο χαρακτήρισε ως τον «ευφυέστερο του ΠΑΣΟΚ») είναι η δημιουργίας ατμόσφαιρας προσθέτοντας ότι «θέλει σιγά σιγά να μας πάει από το καυτό στο παγωμένο γιατί προφανώς η Ε.Ε. του το διεμήνυσε ότι έχει γίνει μια τυπική ή άτυπη συμφωνία με τους οίκους αξιολόγησης «πάρτε εσείς ένα πιστωτικό επεισόδιο για να βγάλετε τα CDS σας και μετά μη μας ζαλίζετε τον έρωτα για να προχωρήσει η Ευρώπη».

    Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ υποστήριξε ακόμη ότι γίνεται συμβιβασμός γιατί «δεν μπορεί ο Βενιζέλος να το έλεγε αυτό ερήμην και σε αντίθεση με τον πρωθυπουργό».

    &copy; ANA-MPA SA. Intellectual rights and copyright belong to the ANA-MPA S.A.

    Reproduction of ANA-MPA content by visitors of this website is strictly forbidden.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    [05] Στην Κωνσταντινούπολη ο Στ. Λαμπρινίδης

    Ο υπουργός Εξωτερικών Σταύρος Λαμπρινίδης συμμετέχει στην 4η συνάντηση της Ομάδας Επαφής για τη Λιβύη που λαμβάνει χώρα στην Κωνσταντινούπολη. Στα θέματα της ημερήσιας διάταξης περιλαμβάνονται η μεταβατική πολιτική διαδικασία καθώς και ο περαιτέρω συντονισμός της Διεθνούς Κοινότητας στην παροχή οικονομικής στήριξης καθώς και παροχής βοήθειας σε είδος προς το λιβυκό λαό.

    Επίσης, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Κωνσταντινούπολη, ο υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

    &copy; ANA-MPA SA. Intellectual rights and copyright belong to the ANA-MPA S.A.

    Reproduction of ANA-MPA content by visitors of this website is strictly forbidden.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    [06] Αυτόφωρο και ποινές φυλάκισης για ληξιπρόθεσμες οφειλές

    Αυτόφωρο και ποινές φυλάκισης περιμένουν από την 1 Αυγούστου 2011 όσους έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο που υπερβαίνουν τα 5.000 ευρώ. Αυτό προβλέπεται σε ερμηνευτική εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών σε ότι αφορά τα μέτρα του πρόσφατου φορολογικού νόμου με τις ποινές για φοροδιαφυγή και ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο.

    Στην εγκύκλιο επισημαίνεται ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές άνω των 5.000 ευρώ θεωρούνται διαρκές ποινικό αδίκημα που διώκεται με την διαδικασία του αυτοφώρου. Διευκρινίζεται ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές έως 31-03-2011 (όποτε και δημοσιεύτηκε ο νόμος) θεωρούνται ως στιγμιαίο ποινικό αδίκημα που θα παραγραφεί το 2016 μετά την πάροδο 5ετίας.

    &copy; ANA-MPA SA. Intellectual rights and copyright belong to the ANA-MPA S.A.

    Reproduction of ANA-MPA content by visitors of this website is strictly forbidden.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    [07] Στους 40 βαθμούς θα "σκαρφαλώσει" ο υδράργυρος

    Υψηλές θερμοκρασίες προβλέπονται έως και την ερχόμενη Τρίτη (19/7/2011), με μικρή υποχώρηση στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά από την Τετάρτη, 20 Ιουλίου, σύμφωνα με έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ.

    Στους 40 βαθμούς θα "σκαρφαλώσει" το θερμόμετρο τις επόμενες ημέρες στις περισσότερες περιοχές της χώρας.

    Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για την αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων.

    &copy; ANA-MPA SA. Intellectual rights and copyright belong to the ANA-MPA S.A.

    Reproduction of ANA-MPA content by visitors of this website is strictly forbidden.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    [08] Θερινές εκπτώσεις με μεγάλες μειώσεις τιμών

    Τις "μεγαλύτερες θερινές εκπτώσεις των τελευταίων ετών", υπόσχονται οι έμποροι και καλούν τους καταναλωτές να τις εκμεταλλευθούν για να καλύψουν τις οικιακές και οικογενειακές τους ανάγκες.

    Οι θερινές εκπτώσεις ξεκινούν επίσημα από σήμερα Παρασκευή και θα διαρκέσουν ως τις 31 Αυγούστου. Ωστόσο πολλά καταστήματα έχουν ξεκινήσει τις τελευταίες ημέρες μειώσεις τιμών και καλούν τους πελάτες τους να επωφεληθούν.

    Οι καταναλωτές τις επόμενες έξι εβδομάδες θα μπορούν να αγοράζουν περισσότερα, ποιοτικότερα και επώνυμα είδη με πολύ λιγότερα χρήματα, αναφέρει η ΕΣΕΕ και τους συνιστά να ελέγχουν την τελική τιμή αγοράς, να πραγματοποιούν έρευνα για τις αγορές τους και να εμπιστεύονται τα οργανωμένα εμπορικά καταστήματα και όχι το κάθε μορφής παρεμπόριο.

    Όταν διαπιστώνουν πλασματικές εκπτώσεις, οι καταναλωτές να το καταγγέλλουν στη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή (τηλ. 1520).

    Το πλήρες κείμενο του Κ.Βουτσαδάκη στη συνδρομητική ιστοσελίδα του ΑΠΕ - ΜΠΕ.

    &copy; ANA-MPA SA. Intellectual rights and copyright belong to the ANA-MPA S.A.

    Reproduction of ANA-MPA content by visitors of this website is strictly forbidden.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    [09] Όφελος 14 δισ. ευρώ

    Οικονομικό όφελος, που προσεγγίζει τα 14 δισ. ευρώ, για την πραγματική οικονομία, αποφέρει η συμφωνία για την αναθεώρηση και επιτάχυνση του ΕΣΠΑ, στην οποία κατέληξαν, στις Βρυξέλλες ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Μιχάλης Χρυσοχοϊδης με τον αρμόδιο επίτροπο για την Περιφερειακή Πολιτική Γιοχάνες Χαν.

    Το πακέτο μέτρων περιλαμβάνει θετική δημοσιονομική επίπτωση για το φετινό προϋπολογισμό, ύψους 770 εκ. ευρώ, και εξοικονόμηση πόρων ύψους 1,4 δισ ευρώ μέχρι το 2013, η οποία προκύπτει από την οριζόντια μείωση της εθνικής συμμετοχής στο 15%, με την αναδρομική εφαρμογή του κανόνα 85%-15%. Επιπλέον, η συμφωνία δίνει τη δυνατότητα για τον απεγκλωβισμό 11 δισ ευρώ, με την επανεκκίνηση των πέντε μεγάλων οδικών έργων που λιμνάζουν, ενώ προβλέπεται και η ενίσχυση των επιχειρήσεων με επιπρόσθετη απευθείας ρευστότητα, ύψους 500 εκ ευρώ.

    Παράλληλα, αυξάνεται η τεχνική βοήθεια του ΕΣΠΑ, ώστε να ενισχυθούν περίπου 3.000 αδύναμοι διαχειριστικά δικαιούχοι έργων, ενώ, ταυτόχρονα, επιταχύνεται η απορρόφηση των Προγραμμάτων του Περιβάλλοντος και της Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

    Ο κ. Χρυσοχοϊδης έθεσε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και το ζήτημα της αναδρομικής χρηματοδότησης του ΕΣΠΑ κατά 100% από κοινοτικούς πόρους, με στόχο τον περιορισμό της εθνικής συμμετοχής σε ένα ελάχιστο ποσοστό (5%) και την εξοικονόμηση έως και 4,8 δισ ευρώ σε εθνικούς πόρους.

    Το πλήρες κείμενο του Β.Δεμίρη στη συνδρομητική ιστοσελίδα του ΑΠΕ - ΜΠΕ.

    &copy; ANA-MPA SA. Intellectual rights and copyright belong to the ANA-MPA S.A.

    Reproduction of ANA-MPA content by visitors of this website is strictly forbidden.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    [10] Αντιδρούν οι πρυτάνεις

    Σε συνταγματολόγους απευθύνθηκαν οι πρυτάνεις προκειμένου να λάβουν τις γνωμοδοτήσεις τους αν και σε ποιά σημεία "χωλαίνει" από πλευράς συνταγματικότητας το προσχέδιο για τις αλλαγές στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ.

    Χθες, δόθηκαν οι γνωμοδοτήσεις του καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου, Κ. Χρυσόγονου, των καθηγητών της Νομικής Σχολής Αθηνών, Γ. Γεραπετρίτη και Σπ. Βλαχόπουλου, καθώς και του καθηγητή Δημοσίου Δικαίου, Χ. Ανθόπουλου. Οι πρυτάνεις προτίθενται να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη, με βάση τις γνωμοδοτήσεις αυτές, στην περίπτωση που θα ψηφισθούν οι αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

    Στο μεταξύ, εκατόν τριάντα τρεις καθηγητές πανεπιστημίων υπογράφουν κείμενο στήριξης της μεταρρύθμισης στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, ως απολύτως αναγκαία.

    Οι πανεπιστημιακοί στο κείμενο τους επισημαίνουν ότι "το καλό πανεπιστήμιο, είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να ανταπεξέλθει η χώρα στο διεθνή ανταγωνισμό" ενώ αναφερόμενοι στην σημερινή κρίση στη χώρα μας επισημαίνουν ότι "περισσότερο από ποτέ η ελληνική κοινωνία έχει ανάγκη σήμερα, από ένα πανεπιστήμιο που θα εναρμονίσει τη λειτουργία του με τα διεθνή ακαδημαϊκά πρότυπα, θα απελευθερώσει τις επιστημονικές δυνάμεις του και θα αποτελέσει κύριο μοχλό για την ανάταξη και ανάπτυξη της χώρας μας."

    &copy; ANA-MPA SA. Intellectual rights and copyright belong to the ANA-MPA S.A.

    Reproduction of ANA-MPA content by visitors of this website is strictly forbidden.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    [11] Ανεκμετάλλευτες δεξιότητες

    Κανένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα δεν λειτουργεί, στην Ελλάδα, για τα παιδιά με υψηλό δείκτη νοημοσύνης, παρότι διαθέτει σχετική νομοθεσία. Έτσι τα «χαρισματικά» παιδιά παρακολουθούν μαθήματα σε κανονικά σχολεία, αφήνοντας τις δεξιότητές τους ανεκμετάλλευτες.

    «Στην Ελλάδα παρότι υπάρχει νόμος για τα χαρισματικά παιδιά, ωστόσο δεν υπάρχει πρόγραμμα που να υλοποιείται», τονίζει, μιλώντας στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, ο καθηγητής Γιάννης Παπαδάτος και προσθέτει ότι «παρότι όλοι μιλάνε για τα χαρισματικά παιδιά δεν λένε πώς θα γίνει η εκπαίδευσή τους».

    Όπως λέει, όλες οι χώρες έχουν προγράμματα για παιδιά με υψηλή νοημοσύνη. Μάλιστα η Τουρκία διαθέτει 45 προγράμματα, για την εκπαίδευση των χαρισματικών παιδιών.

    Αντίθετα στην Ελλάδα, λειτουργούν τα Πειραματικά Σχολεία που αφορούν όμως, όπως διευκρινίζει ο κ. Παπαδάτος, τον εκπαιδευτικό τρόπο διδασκαλίας για παιδιά με κανονικό δείκτη νοημοσύνης και δεν αφορά τα παιδιά με υψηλό IQ. Όπως εξηγεί, τα Πειραματικά Σχολεία που λειτουργούν στην Ελλάδα, δέχονται παιδιά με τη διαδικασία της κλήρωσης και όχι με βάση το «χάρισμα», αυτό έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχουν τεράστιες διαφορές στους δείκτες νοημοσύνης.

    «Υπάρχει μία λανθασμένη αντίληψη ότι με την εκπαίδευση των χαρισματικών παιδιών υπάρχει κίνδυνος για τη Δημοκρατία», τονίζει και συμπληρώνει ότι μετά την μεταπολίτευση έχει επικρατήσει η άποψη στην Ελλάδα ότι αν δοθεί επιπρόσθετη διδασκαλία στα χαρισματικά παιδιά θα υπάρξει κίνδυνος για τη Δημοκρατία, καθώς αυτά θα υπερτερούν έναντι των υπολοίπων, κάτι το οποίο, σύμφωνα με τον κ. Παπαδάτο, είναι λάθος. «Τα παιδιά αυτά αντιλαμβάνονται καλύτερα τους δημοκρατικούς θεσμούς και κανόνες και τους υπηρετούν πιο πιστά», λέει.

    Το πλήρες κείμενο του Θ. Μέτσιου στη συνδρομητική ιστοσελίδα του ΑΠΕ - ΜΠΕ.

    &copy; ANA-MPA SA. Intellectual rights and copyright belong to the ANA-MPA S.A.

    Reproduction of ANA-MPA content by visitors of this website is strictly forbidden.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    [12] Μάλερ στο Ηρώδειο

    Με τη μεγαλειώδη "Δεύτερη Συμφωνία" του Γκούσταβ Μάλερ (1860-1911), συμπληρώνεται το αφιέρωμα στα 100 χρόνια από το θάνατο του αυστριακού συνθέτη. Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, το παλαιότερο ορχηστρικό μουσικό σύνολο στη νεότερη Ελλάδα, θα ερμηνεύσει σήμερα (15/7) στο Ηρώδειο το μνημειωδών διαστάσεων έργο (ώρα έναρξης 21.00).

    Γραμμένη για μεγάλη ορχήστρα, δύο σολίστ και μικτή χορωδία, η Συμφωνία "της Αναστάσεως", όπως αποκαλείται λόγω της ομότιτλης ωδής που εμπεριέχεται στο συγκλονιστικό φινάλε της, δίνει μια μουσικά συγκινητική απάντηση στην υπαρξιακή αγωνία του φθαρτού ανθρώπου που αναζητά το θείο.

    Στο πόντιουμ θα βρίσκεται ένας από τους πιο ταλαντούχους και αναγνωρισμένους αρχιμουσικούς της γενιάς του, ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, Βασίλης Χριστόπουλος.

    Στο αφιέρωμα συμμετέχουν η Κρατική Χορωδία της Λετονίας υπό τον Maris Sirmais και η Χορωδία της ΕΡΤ υπό τον Δημήτρη Μπουζάνη.

    Κατά την υπερεκατονταετή πορεία της, η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών πέρασε από διάφορα στάδια, τόσο ως προς την ονομασία, όσο και ως προς τον τρόπο οργάνωσής της. Η πρώτη συναυλία της ως Κρατική Ορχήστρα Αθηνών δόθηκε το Φεβρουάριο του 1943.

    &copy; ANA-MPA SA. Intellectual rights and copyright belong to the ANA-MPA S.A.

    Reproduction of ANA-MPA content by visitors of this website is strictly forbidden.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    [13] Η ατζέντα της Χ. Κλίντον

    Πλούσια είναι η ατζέντα της επίσκεψης της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον στην Αθήνα, στις 17 και 18 Ιουλίου.

    Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου των Εξωτερικών Γρηγόρης Δελαβέκουρας, την Κυριακή το πρωί, κατά τη διάρκεια της συνάντησης της Χ. Κλίντον με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Σταύρο Λαμπρινίδη, θα γίνει μια σε βάθος συζήτηση, η οποία θα περιλαμβάνει όλα τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής.

    Ειδικότερα, σημείωσε ότι αντικείμενα συζήτησης θα αποτελέσουν η κατάσταση στη Βόρειο Αφρική, στη Μέση Ανατολή και στη Λιβύη, οι εξελίξεις στην περιοχή των Βαλκανίων αλλά και επιμέρους θέματα, όπως το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, η πρόοδος της Αλβανίας, αλλά και το ζήτημα του Κοσόβου.

    Παράλληλα, θα εξεταστούν οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και η πορεία των διαπραγματεύσεων, οι σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία, αλλά και η ενταξιακή πορεία της γείτονος, καθώς επίσης και η κατάσταση στην ευρωζώνη.

    Σύμφωνα με τον Γρ. Δελαβέκουρα, η επίσκεψη πραγματοποιείται σε μια περίοδο "που είναι πολύ στενή η συνεργασία μεταξύ των δυο χωρών και το κλίμα στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις είναι πάρα πολύ θετικό".

    &copy; ANA-MPA SA. Intellectual rights and copyright belong to the ANA-MPA S.A.

    Reproduction of ANA-MPA content by visitors of this website is strictly forbidden.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    [14] "Ώρα αποφάσεων"

    Ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε χθες στους επικεφαλής του Κογκρέσου πως "έφτασε η ώρα των αποφάσεων" για να λυθεί το πρόβλημα του αμερικανικού χρέους, έπειτα από μια ακόμη ημέρα χωρίς συμφωνία, η οποία χαρακτηρίσθηκε από προειδοποιήσεις για σοβαρές συνέπειες σε περίπτωση αδράνειας του κοινοβουλίου.

    "Η ώρα των αποφάσεων έφτασε. Μας χρειάζονται συγκεκριμένα προγράμματα για να προωθήσουμε" αυτά τα θέματα, δήλωσε ο Ομπάμα, σύμφωνα με ένα Δημοκρατικό αξιωματούχο ενημερωμένο για τις συνομιλίες ανάμεσα στον πρόεδρο και τα μέλη του Κογκρέσου.

    Στο τέλος μιας πέμπτης χωρίς αποτέλεσμα διαδοχικής συνόδου διαπραγμάτευσης στο Λευκό Οίκο ανάμεσα στον πρόεδρο και τους υπεύθυνους του κοινοβουλίου, η οποία διήρκεσε μία ώρα και είκοσι λεπτά, πολλά μέλη του Κογκρέσου δήλωσαν πως δεν θα υπάρξει νέα σύνοδος σήμερα Παρασκευή.

    Σύμφωνα με τον Δημοκρατικό αξιωματούχο που πρόσκειται στις διαπραγματεύσεις, ο πρόεδρος εξέφρασε την επιθυμία οι υπεύθυνοι του Κογκρέσου να έχουν διαβουλεύσεις με τα μέλη των αντίστοιχων ομάδων τους για να εξετασθεί τι μπορεί να γίνει. Έδωσε στα μέλη του Κογκρέσου προθεσμία 24 ως 36 ωρών για να αποφασίσουν.

    Σύμφωνα με την ίδια πηγή, "αν δεν έχει νέα τους μ' ένα σχέδιο δράσης, μπορεί να συγκαλέσει μια νέα σύνοδο στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου".

    Ο Ομπάμα θα δώσει συνέντευξη Τύπου στις 18.00 (ώρα Ελλάδας) ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

    Το πλήρες κείμενο του Γ.Αγγελόπουλου στη συνδρομητική ιστοσελίδα του ΑΠΕ - ΜΠΕ.

    &copy; ANA-MPA SA. Intellectual rights and copyright belong to the ANA-MPA S.A.

    Reproduction of ANA-MPA content by visitors of this website is strictly forbidden.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 15 July 2011 - 6:30:33 UTC