Browse through our Interesting Nodes on Religion in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 11-08-01

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ανακαλύφθηκε μινωική λίθινη σφραγίδα στην Κρήτη
  • [02] Σε λειτουργία η νέα υπηρεσία Οικονομικής Αστυνομίας
  • [03] "Παράσιτο" που ζει στο πλαίσιο της παγκόσμιας οικονομίας, χαρακτήρισε τις ΗΠΑ Ο Β. Πούτιν
  • [04] "Ταυτότητα" σε υπεραιωνόβια δέντρα-μνημεία της Θεσσαλονίκης
  • [05] Παγκόσμια Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού από 1 έως 7 Αυγούστου
  • [06] Στη Βουλή το ν/σ για την αδειοδότηση της διαμονής αλλοδαπών στη χώρα

  • [01] Ανακαλύφθηκε μινωική λίθινη σφραγίδα στην Κρήτη

    Με ένα ιδιαίτερης αρχαιολογικής σημασίας εύρημα ολοκληρώθηκε, για φέτος, η συστηματική ανασκαφή στο μινωικό ιερό κορυφής του όρους Βρύσινα, που υψώνεται νότια της πόλης του Ρεθύμνου και διήρκεσε από τις 4 έως τις 15 Ιουλίου 2011. Το εύρημα αποτελεί τη μοναδική έως τώρα απόδειξη της παρουσίας της αρχαιότερης γραφής των μινωιτών στη δυτική Κρήτη, καθώς πρόκειται για μία λίθινη τετράπλευρη σφραγίδα από βαθυκόκκινο ίασπη, η οποία φέρει εγχάρακτα σημεία της μινωικής ιερογλυφικής γραφής και στις τέσσερις επιφάνειές της.

    Η ανασκαφή ξεκίνησε το 2004 και διεξάγεται από την ΚΕ΄Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, υπό την ευθύνη της αρχαιολόγου Ελένης Παπαδοπούλου, και το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης με την ευθύνη της καθηγήτριας Ίριδας Τζαχίλη. Σε αυτή συμμετέχουν ειδικοί ερευνητές, καθώς και σημαντικός αριθμός προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών.

    Από την προκαταρκτική μελέτη της φετινής κεραμικής προκύπτει ότι η διάρκεια λειτουργίας του ιερού εκτείνεται σε όλη την παλαιοανακτορική περίοδο (1900-1700 π.Χ) και συνεχίζεται τουλάχιστον έως την αρχή των νεοανακτορικών χρόνων. Τα ευρήματα από τις ανασκαφές του 2010 και του 2011 (περί τα 800 πήλινα ειδώλια από τη συστηματική ανασκαφή και σημαντικός αριθμός αγγείων), διευρύνουν τις γνώσεις για τη νεοανακτορική περίοδο του μινωικού ιερού, αλλά και την αρχική διαμόρφωση της κορυφής του όρους πριν τη μετακίνηση μεγάλου μέρους των τελετουργικών δραστηριοτήτων προς το χαμηλότερο τρίτο πλάτωμα, κατά την τελευταία φάση λειτουργίας του. Εύλογα λοιπόν, ο Βρύσινας θεωρείται το σημαντικότερο ιερό κορυφής για τη δυτική Κρήτη, το οποίο παρουσιάζει σαφείς αναλογίες ως προς το τελετουργικό πλαίσιο, τη μορφή της λατρείας, αλλά και τον τρόπο άσκησής της με τα ανακτορικά ιερά κορυφής -Γιούχτα, Κόφινα, Πετσοφά και Τραόσταλο- της κεντρικής και της ανατολικής Κρήτης.

    [02] Σε λειτουργία η νέα υπηρεσία Οικονομικής Αστυνομίας

    Εγκαινιάστηκε σήμερα, Δευτέρα, η νέα υπηρεσία Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της φυσικής ηγεσίας της ΕΛΑΣ, σε τελετή που πραγματοποιήθηκε στην έδρα της νέας υπηρεσίας στο κτίριο της ΓΑΔΑ.

    «Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη. Η κοινωνία είναι αποφασισμένη και απαιτεί διαφάνεια, έλεγχο, απόδοση ευθυνών και τιμωρία των υπευθύνων. Η αποστολή αυτής της νέας υπηρεσίας της Ελληνικής Αστυνομίας είναι να επιβεβαιώσει και να πιστοποιήσει αυτή την επιλογή. Ότι δεν υπάρχει πλέον περιθώριο διαφθοράς, ότι το κράτος δεν χαρίζεται σε κανέναν, ότι οι πάντες έχουν υποχρέωση να λειτουργήσουμε σε αυτή την κατεύθυνση, στην κατεύθυνση της αποκατάστασης του κύρους της χώρας μας αλλά και της δύναμης της ελληνικής οικονομίας» τόνισε μετά την τελετή αγιασμού, ο υπουργός, Χρήστος Παπουτσής.

    Σύμφωνα με το θεσμικό της πλαίσιο, αποστολή της νέας Υπηρεσίας Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού εγκλήματος είναι η πρόληψη, έρευνα και καταστολή των εγκλημάτων κατά της οικονομίας και κυρίως αυτών που τελούνται σε βάρος των οικονομικών συμφερόντων του Δημοσίου και της εθνικής οικονομίας γενικότερα ή εμφανίζουν τα χαρακτηριστικά του οργανωμένου εγκλήματος, και των εγκλημάτων που διαπράττονται μέσω της χρήσης του διαδικτύου ή άλλων μέσων ηλεκτρονικής επικοινωνίας.

    Στο τηλεφωνικό κέντρο της Υπηρεσίας, λειτουργεί όλο το 24ωρο, η ειδική τηλεφωνική γραμμή καταγγελιών 11012, όπου οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν επώνυμα ή ανώνυμα για την παροχή οποιασδήποτε πληροφορίας αφορά εγκληματικές δραστηριότητες κατά της δημόσιας περιουσίας και της Οικονομίας ευρύτερα.

    [03] "Παράσιτο" που ζει στο πλαίσιο της παγκόσμιας οικονομίας, χαρακτήρισε τις ΗΠΑ Ο Β. Πούτιν

    Ο πρωθυπουργός της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, τόνισε σήμερα ότι οι ΗΠΑ "ξεπερνώντας σαφώς τα οικονομικά μέσα τους, ζούν στο πλαίσιο της παγκόσμιας οικονομίας σαν ένα παράσιτο", υπογραμμίζοντας συγχρόνως ότι "το μονοπώλιο του δολαρίου στις συναλλαγματικές αγορές αποτελεί --αυτό καθ'εαυτό-- μιαν απειλή για τις διεθνείς χρηματαγορές".

    "Εκτελωνίζουν στη διεθνή οικονομία ένα μέρος των δικών τους προβλημάτων, οι ΗΠΑ", στηλίτευσε ο ρώσος πρωθυπουργός στην ομιλία του σε μια κατασκήνωση νεολαίας, στα βόρεια της Μόσχας, την ώρα που φανέρωσε ότι "η ρωσική κυβέρνηση διαθέτει στα αποθεματικά της πολλά αμερικανικά κρατικά ομόλογα"-- διαφόρων κατηγοριών.

    "Μία συστημική δυσλειτουργία, με αφετηρία τις ΗΠΑ θα επηρεάσει, επομένως, τον καθένα μας", συνέχισε ο πρωθυπουργός Πούτιν.

    "Τμήμα των αποθεματικών στην Κίνα και στη Ρωσία αποτελείται από τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα, ή από παράγωγα προϊόντα, αποτιμημένα σε δολάρια. Θα πρέπει, οπωσδήποτε, λοιπόν, να υπάρξουν στο μέλλον κι άλλα νομίσματα, που να παίζουν τον ρόλο του αποθεματικού νομίσματος", επισήμανε τέλος στην ίδια ομιλία ο πρωθυπουργός Πούτιν.

    [04] "Ταυτότητα" σε υπεραιωνόβια δέντρα-μνημεία της Θεσσαλονίκης

    «Ταυτότητα» θα αποκτήσουν σύντομα οι γιγάντιοι, υπεραιωνόβιοι, πλάτανοι που βρίσκονται στην πλατεία Λευκού Πύργου και στην πλατεία Ναυαρίνου καθώς και τα δέντρα της Λεωφόρου Νίκης, στη Θεσσαλονίκη. Όλα θα ενταχθούν στο μητρώο μνημειακών δέντρων που θα δημιουργήσει η διοίκηση του κεντρικού δήμου.

    Ο μεγάλος πλάτανος που βρίσκεται απέναντι από το Λευκό Πύργο συμπληρώνει έναν αιώνα ζωής, ενώ περίπου ίδιας ηλικίας είναι και αυτός με τον στραβό κορμό στην πλατεία Ναυαρίνου. Στο σύνολό τους, τα δέντρα αυτά χαρακτηρίζονται ως μνημειακά και πρόκειται να πάρουν θέση στο μητρώο που δημιουργεί ο δήμος Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τη Σχολή Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ αλλά και το Σύλλογο Γεωπόνων Μακεδονίας - Θράκης.

    Μνημειακά είναι τα δέντρα τα οποία από πλευράς μεγέθους, ηλικίας και πιθανότατα της χαρακτηριστικής τους θέσης έχουν συνδεθεί με την πόλη. Βρίσκονται διάσπαρτα σε γειτονιές της Θεσσαλονίκης και ξεχωρίζουν επίσης η υπεραιωνόβια φτελιά στην οδό Μαρτίου και τα πλατάνια της οδού Βαφοπούλου.

    Πρόσφατα συστάθηκε στο δήμο Θεσσαλονίκης ομάδα εργασίας που έχει ως στόχο την καταγραφή των δέντρων αυτών και την προστασία τους.

    [05] Παγκόσμια Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού από 1 έως 7 Αυγούστου

    "Μίλα μου! Θηλασμός - μια τρισδιάστατη εμπειρία", αυτό είναι το σύνθημα του φετινού εορτασμού της Παγκόσμιας Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού, η οποία θα εορταστεί από 1-7 Αυγούστου σε περισσότερες από 170 χώρες ανά τον κόσμο.

    Το 1990, στην Συνάντηση Κορυφής για τα Παιδιά, οι εκπρόσωποι όλων των κρατών του κόσμου δεσμεύτηκαν να δραστηριοποιηθούν ενάντια στην τάση να αποφεύγεται ο μητρικός θηλασμός και να υποκαθίσταται από το βρεφικό γάλα του εμπορίου, και η διεθνής κοινότητα καθιέρωσε το 1992 την Παγκόσμια Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού. Στις δράσεις του φετινού εορτασμού θα δοθεί έμφαση στις συλλογικές προσπάθειες σε όλο τον κόσμο για την προστασία, την υποστήριξη και την προώθηση του θηλασμού.

    Παγκοσμίως, τα ποσοστά του αποκλειστικού μητρικού θηλασμού συνεχίζουν να αυξάνονται και η δράση του φετινού εορτασμού είναι μια συνεργασία ανάμεσα σε μερικά από τα νεότερα πρόσωπα υπέρ του κινήματος του θηλασμού και σε βετεράνους.

    Το τρισδιάστατο της παγκόσμιας εβδομάδας θηλασμού μιλάει στον κάθε άνθρωπο. Αυτόν που προσφέρει φροντίδα (στο παρελθόν, το παρόν και το μέλλον), αυτόν που είναι αναπόσπαστο μέλος της κοινωνίας, αυτόν που είναι δέκτης και δωρητής της γνώσης και της υποστήριξης, αυτόν που ως νέος άνθρωπος σκέφτεται το θηλασμό για πρώτη φορά.

    Αν όλα τα βρέφη θήλαζαν αποκλειστικά για τους πρώτους 6 μήνες της ζωής τους, και μετά θήλαζαν συμπληρωματικά μέχρι τα δυο τους χρόνια ή και περισσότερο, το ποσοστό θνησιμότητας των παιδιών κάτω των 5 χρόνων θα μειώνονταν κατά 13-20% σε παγκόσμιο επίπεδο.

    [06] Στη Βουλή το ν/σ για την αδειοδότηση της διαμονής αλλοδαπών στη χώρα

    Κατατέθηκε απόψε στη Βουλή, το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για την «αδειοδότηση της διαμονής αλλοδαπών στη χώρα, υπό όρους αυξημένης ασφάλειας».

    Με το νομοσχέδιο, προβλέπεται η χορήγηση αδειών διαμονής ενιαίου τύπου, καθορίζεται η διαδικασία έκδοσης των εν λόγω αδειών, προβλέπεται η δυνατότητα επικοινωνίας των πολιτών τρίτων χωρών μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με τις αρμόδιες υπηρεσίες, η συγκρότηση κινητών ομάδων λήψης βιομετρικών δεδομένων σε περίπτωση που ο πολίτης τρίτης χώρας αδυνατεί να προσέλθει αυτοπροσώπως ενώπιον της αρμόδιας υπηρεσίας - και παραπέμπεται σε μελλοντική υπουργική απόφαση το ύψος του τέλους άδειας διαμονής.

    Επίσης, επανακαθορίζεται ο τρόπος στελέχωσης των κατά τόπους Διευθύνσεων Αλλοδαπών και Μετανάστευσης και επανακαθορίζονται τα δικαιολογητικά που υποχρεούται να υποβάλλει ο ενδιαφερόμενος εργοδότης - μεταξύ άλλων και η υποχρέωση καταβολής 150 ευρώ για κάθε πολίτη τρίτης χώρας που ενδιαφέρεται να απασχολήσει.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 1 August 2011 - 20:29:44 UTC