Read the Joint Statement of the Heads of State & Government of Southeastern European Nations (Crete, 4 November 1997) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 11-08-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σε εξέλιξη επιχείρηση διάσωσης λαθρομεταναστών
  • [02] Εγκρίθηκε από το ΚΑΣ η μελέτη ενοποίησης τμημάτων του αρχαιολογικού χώρου της Ακαδημίας Πλάτωνος
  • [03] Φωτιά στη Ζάκυνθο

  • [01] Σε εξέλιξη επιχείρηση διάσωσης λαθρομεταναστών

    Σε εξέλιξη βρίσκεται από τις 15.30 μεγάλη επιχείρηση διάσωσης δεκατριών λαθρομεταναστών, πιθανόν Αφγανών, 25 μίλια δυτικά της Κέρκυρας.

    Τους λαθρομετανάστες εντόπισε μέσα σε ακυβέρνητο σκάφος Ιταλός ψαράς και ενημέρωσε τις λιμενικές αρχές της Ιταλίας, οι οποίες έστειλαν σήμα στον θάλαμο επιχειρήσεων του Λιμενικού. Στην επιχείρηση έρευνας και διάσωσης συμμετέχουν ένα ελικόπτερο Μπελ, το οποίο έχει ήδη μεταφέρει στην Κέρκυρα τέσσερις λαθρομετανάστες, και ένα Σούπερ Πούμα.

    Λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών, που επικρατούν στο Β. Ιόνιο, το πλωτό σκάφος του Λιμεναρχείου δεν κατάφερε να προσεγγίσει στο σημείο όπου βρίσκεται το ακυβέρνητο σκάφος. Ωστόσο, έχει δοθεί σήμα σε όλα τα πλοία, που βρίσκονται στη θαλάσσια περιοχή να παρέχουν βοήθεια εάν χρειαστεί.

    [02] Εγκρίθηκε από το ΚΑΣ η μελέτη ενοποίησης τμημάτων του αρχαιολογικού χώρου της Ακαδημίας Πλάτωνος

    Εγκρίθηκε από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) η μελέτη μουσειακών αποθηκών και ενοποίησης τμημάτων του αρχαιολογικού χώρου της Ακαδημίας Πλάτωνος, έργο που εντάσσεται στον γενικότερο σχεδιασμό για την ανάπλαση και ανάδειξη της περιοχής.

    «Πρόκειται για καταπληκτικό έργο, που έχει καθυστερήσει η υλοποίησή του, ενώ έως σήμερα δεν αξιοποιήθηκε σωστά», δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλος Γερουλάνος, που βρέθηκε στη συνεδρίαση, την τελευταία για το καλοκαίρι, του ΚΑΣ, και τόνισε ότι βούληση του υπουργείου είναι να αναδειχτεί ο χώρος ως τόπος δημιουργίας και ζωντάνιας. «Είναι ένας τόπος, που διατηρεί τα χαρακτηριστικά των παλιών αθηναϊκών γειτονιών», σημείωσε.

    Η μελέτη, που εγκρίθηκε απόψε, αφορά τη μεταφορά τεσσάρων παλιών αποθηκών, που βρίσκονται στις οδούς Κρατύλου και Μοναστηρίου εντός του αρχαιολογικού χώρου και περιέχουν πληθώρα ευρημάτων από παλιότερες ανασκαφές των δεκαετιών ΄30 έως ΄60. Τα αντικείμενα αυτά θα μεταφερθούν σε νέες αποθήκες προκάτ που θα κατασκευαστούν εκτός χώρου, στις οδούς Δράκοντος και Ιφιγενείας, ενώ τα λίθινα ευρήματα θα στεγαστούν στην υπάρχουσα αποθήκη, που βρίσκεται στα όρια του αρχαιολογικού χώρου και φιλοξενεί παρόμοια αντικείμενα. Η αποθήκη θα διαμορφωθεί.

    Τα παλιά κτίρια θα κατεδαφιστούν και ο χώρος, που θα ελευθερωθεί, θα αναπλαστεί και θα αποδοθεί στο κοινό. Μεταξύ των σχεδίων είναι να τοποθετηθεί ένα στέγαστρο 50 τ.μ. με περιμετρική περίφραξη, που θα φιλοξενεί μαρμάρινες σαρκοφάγους ελληνιστικής εποχής από την Ακαδημία Πλάτωνος, καθώς και από άλλες περιοχές, όλες αρμοδιότητας της Γ΄ ΕΠΚΑ. Ο χώρος κάτω από το στέγαστρο θα προφυλάσσεται με κάγκελο και η ενημέρωση των επισκεπτών θα γίνεται με πινακίδα. Επίσης, θα γίνουν επιχωματώσεις, φυτεύσεις, διαδρομές, πλατώματα, καθιστικά και σταθμός πληροφόρησης. Εξάλλου, το μισό περίπου τμήμα του αρχαιολογικού χώρου, θα αναβαθμιστεί με περίφραξη, φυλάκιο, wc, βελτίωση διαδρομών και ενημερωτικές πινακίδες. Ο χώρος το βράδυ θα κλείνει και δεν θα υπάρχει εισιτήριο. Το κόστος του έργου υπολογίζεται περίπου σε 1 εκατομμύριο ευρώ, χρήματα που θα προέλθουν από το ΕΣΠΑ.

    Η γενική γραμματέας του υπουργείου, Λίνα Μενδώνη, διευκρίνισε ότι με τη μελέτη ενοποιείται το σύνολο των αποθηκών της Γ΄ΕΠΚΑ αποδίδοντας 4 στρέμματα ελεύθερου χώρου, στο σύνολο των περίπου 135 στρεμμάτων, που καταλαμβάνει ο αρχαιολογικός χώρος. Επιπλέον, ενοποιούνται τα σημαντικά αρχαία κατάλοιπα, όπως είναι το Γυμνάσιο, η παλαίστρα και το Περιστύλιο. Για τον αρχαιολογικό χώρο της Ακαδημίας Πλάτωνος, η κ. Μενδώνη επισήμανε ότι έχει δοθεί μεγάλη βαρύτητα στην αναβάθμισή του με προτάσεις απαλλοτριώσεων, τις οποίες θα αναλάβει κατά 50% το υπουργείου Πολιτισμού και κατά 50% το υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής.

    [03] Φωτιά στη Ζάκυνθο

    Πυρκαγιά είναι σε εξέλιξη σε δύσβατη δασική περιοχή στα Λαγκαδάκια της Ζακύνθου. Η φωτιά εκδηλώθηκε σε χαράδρα και το μέτωπό της αναπτύσσεται προς την πλαγιά του βουνού.

    Για την κατάσβεσή της επιχειρούν οκτώ πυροσβέστες με τέσσερα οχήματα και από αέρως τρία αεροσκάφη της πυροσβεστικής.

    Η ένταση του ανέμου είναι μέτρια και δεν απειλούνται κατοικημένες περιοχές.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 2 August 2011 - 18:29:45 UTC