Read the North Atlantic Treaty (4 April 1949) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 11-08-04

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Έρευνα σε βάρος της Κρ. Λαγκάρντ για την υπόθεση Ταπί
  • [02] "Πολιτικές ευθύνες στην υπόθεση των υποβρυχίων"
  • [03] Προς ένταξη στο Κτηματολόγιο, όλα τα μεγάλα αστικά συγκροτήματα της χώρας
  • [04] "Πράσινο φως" από το ΚΑΣ για εκθέσεις στο Επταπύργιο και στο Μπέη Χαμάμ

  • [01] Έρευνα σε βάρος της Κρ. Λαγκάρντ για την υπόθεση Ταπί

    Έρευνα για τον ρόλο της γενικής διευθύντριας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ στην τεράστια αποζημίωση που είχε καταβληθεί στον Μπερνάρ Ταπί, επιχειρηματία και προσωπικό φίλο του προέδρου Νικολά Σαρκοζί επί των ημερών της στο υπουργείο Οικονομίας, αποφάσισε Γαλλικό ειδικό δικαστήριο.

    Η Λαγκάρντ, η οποία διαδέχθηκε τον Ντομινίκ Στρος-Καν αναλαμβάνοντας γενική διευθύντρια του ΔΝΤ τον Ιούλιο, διαψεύδει ότι έχει προβεί σε οποιαδήποτε αδικοπραγία.

    Οι εισαγγελικές αρχές κατηγορούν τη Λαγκάρντ ότι καταχράστηκε την εξουσία της εγκρίνοντας την καταβολή αποζημίωσης ύψους 285 εκατ. ευρώ στον Ταπί το 2008. Ο επιχειρηματίας κατηγορούσε την τράπεζα Le Crεdit Lyonnais (LCL) ότι τον εξαπάτησε στην διαδικασία της πώλησης του μεριδίου των μετοχών της εταιρίας αθλητικών ειδών Adidas που κατείχε.

    Δικηγόρος τηςΚριστίν Λαγκάρντ δήλωσε ότι η απόφαση του ειδικού δικαστηρίου δεν θα την επηρεάσει στην άσκηση των καθηκόντων της στο Ταμείο.

    [02] "Πολιτικές ευθύνες στην υπόθεση των υποβρυχίων"

    Μόνο σε πολιτικές ευθύνες καταλήγει η έκθεση της Επιτροπής της Βουλής που ασχολήθηκε με τις συμβάσεις των υποβρυχίων. Μολονότι κάθε κόμμα καταλήγει στα δικά του συμπεράσματα για τις ευθύνες που διατρέχουν την περίοδο 2000-2009, κοινή είναι η διαπίστωση ότι το ελληνικό δημόσιο ζημιώθηκε και από την υπογραφή και από την υλοποίηση των συμβάσεων. Η ΝΔ είναι όμως το μοναδικό κόμμα που εξαιρεί από τις πολιτικές ευθύνες την περίοδο 2004-2009.

    "Η Επιτροπή Εξοπλισμών κατέληξε στη διαπίστωση ότι υπάρχουν βαρύτατες πολιτικές ευθύνες των υπουργών Εθνικής Άμυνας της περιόδου 2000-2009, σχετικά με τις συμβάσεις των υποβρυχίων. Οι ευθύνες αυτές αναδείχθηκαν έντονα για την περίοδο 2006-2009, δεν προέκυψαν, όμως, στο παρόν στάδιο στοιχεία για περαιτέρω έρευνα για τυχόν ποινικές ευθύνες", αναφέρει το ΠΑΣΟΚ στα συμπεράσματα του.

    Επισημαίνεται επιπλέον ότι καταγράφηκαν αδυναμίες των συμβατικών όρων, αδράνεια, σιωπηρή παράταση του συμβατικού χρόνου, διεξαγωγή αναποτελεσματικών διαπραγματεύσεων και σύγχυση ως προς την ικανότητα του υποβρυχίου "Παπανικολής" να ανταποκριθεί στις συμβατικές προδιαγραφές, που είχαν αντίκτυπο στην εξέλιξη των δύο συμβάσεων για τα υποβρύχια. Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω, αναφέρουν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ήταν να βρεθεί η ελληνική πλευρά αντιμέτωπη με την καταγγελία της σύμβασης από τους αναδόχους παρά το γεγονός ότι είχε καταβάλλει συνολικά για τις δύο συμβάσεις 2.033.100.000 ευρώ.

    Η Επιτροπή ζητά από τον Πρόεδρο της Βουλής να διαβιβαστεί αντίγραφο της έκθεσης της στον πρόεδρο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, ώστε σε συνδυασμό και με το πόρισμα της προανακριτικής επιτροπής που είχε ερευνήσει τυχόν ευθύνες του πρώην υπουργού Άκη Τσοχατζόπουλου, να διευκολυνθεί στη θεμελίωση των αστικών αξιώσεων του ελληνικού δημοσίου για την άσκηση αγωγών αποζημίωσης σε βάρος παντός υπευθύνου.

    Προτείνεται επίσης να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για τον προσδιορισμό της ζημίας του Δημοσίου και να διαβιβαστεί αντίγραφο της έκθεσης στην εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, προκειμένου να αποτελέσει μέρος της δικογραφίας, με την εκτίμηση ότι τα στοιχεία που αναδείχθηκαν από την εξέταση των συμβάσεων θα διευκολύνουν την απόδοση ευθυνών σε βάρος όλων των ενεχομένων, δεδομένου ότι "τα συμβατικά κενά και ελαττώματα, συνδέονται κατά την εκτίμηση της Επιτροπής με τον χρηματισμό προσώπων που ερευνά η Εισαγγελική Αρχή".

    Ο πρόεδρος της Επιτροπής Ευτύχης Δαμιανάκης (ΠΑΣΟΚ), μιλώντας στους δημοσιογράφους, είπε ότι υπάρχει εκτεταμένη και απροσδιόριστη ζημία του ελληνικού δημοσίου από τα "ελαττώματα" των συμβάσεων, κατά την κατάρτιση και την υλοποίησή τους. Μίλησε επίσης για κακοδαιμονία του άρθρου 86 του Συντάγματος για την ευθύνη υπουργών που πρέπει να αλλάξει.

    "Προκύπτει με σαφήνεια ευθύνη στο πρόσωπο εκείνων που ενέκριναν την υπογραφή των συμβάσεων για την προμήθεια και τον εκσυγχρονισμό των υποβρυχίων οι οποίες περιείχαν όρους ιδιαίτερα επαχθείς για το συμφέρον του ελληνικού δημοσίου", αναφέρουν οι βουλευτές της ΝΔ. Για την περίοδο 2004-2009, υποστηρίζεται ότι "η πολιτική ηγεσία ουδεμία ποινική ευθύνη φέρει, αφού κύριο μέλημα των υπουργών της παραπάνω περιόδου ήταν πάντοτε η προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος μέσα στα στενά συμβατικά όρια και υπό το βάρος της εξυπηρέτησης των αναγκών των Ενόπλων Δυνάμεων".

    "Θεωρούμε ότι ανεπιφύλακτα υπάρχει πολιτική ευθύνη των Γ. Παπαντωνίου, Σπ. Σπηλιωτόπουλου και Ευ. Μεϊμαράκη, ότι από πράξεις και παραλείψεις ζημιώθηκε το ελληνικό δημόσιο", αναφέρει στα συμπεράσματά του το ΚΚΕ.

    Βαρύτατες πολιτικές ευθύνες για όλους, κυρίως για την περίοδο Μεϊμαράκη, διαπιστώνει ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Ι. Κοραντής. "Συμφωνώ για τις βαρύτατες πολιτικές ευθύνες για την εκάστοτε ηγεσία του ΥΕΘΑ, για την ελεγχόμενη περίοδο, ειδικότερα όμως κατά το διάστημα 2006-2009", αναφέρει ο κ. Κοραντής και σημειώνει επιπλέον για την περίοδο του κ. Μεϊμαράκη ότι "τελικό αποτέλεσμα των κακών χειρισμών και της κωλυσιεργίας ήταν η καταγγελία των συμβάσεων από τη γερμανική πλευρά".

    Στην ανάγκη περαιτέρω διερεύνησης και εξειδικευμένου καταμερισμού πολιτικών ευθυνών όλων των πολιτικών προσώπων που αναφέρονται στην εισαγγελική παραγγελία, δηλαδή στα μέλη του ΚΥΣΕΑ της περιόδου 1997-2002 και όλων των υπουργών Εθνικής Άμυνας και Οικονομικών που χειρίστηκαν τις επίδικες συμβάσεις, αναφέρεται ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρής Δρίτσας.

    "Οι συμβάσεις όπως συντάχθηκαν δεν διασφάλιζαν τα συμφέροντα του δημοσίου", αναφέρει η ανεξάρτητη βουλευτής Σοφία Σακοράφα και επισημαίνει ότι οι συμβάσεις αυτές έδωσαν περιθώρια διάφορων χειρισμών που εκ του αποτελέσματος λειτούργησαν σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος.

    [03] Προς ένταξη στο Κτηματολόγιο, όλα τα μεγάλα αστικά συγκροτήματα της χώρας

    Διεθνή ανοιχτό διαγωνισμό για την ανάθεση 21 μελετών κτηματογράφησης σε 268 περιοχές της χώρας για την ένταξή τους στο Εθνικό Κτηματολόγιο συνολικού προϋπολογισμού 111,2 εκατ. ευρώ (πλέον ΦΠΑ), προκήρυξε η Κτηματολόγιο ΑΕ.

    Πρόκειται για την τρίτη γενιά κτηματογράφησης που εντάσσεται στο Ολοκληρωμένο Επιχειρησιακό Σχέδιο, που έχει εκπονήσει η εταιρεία με σκοπό την σταδιακή ένταξη των υπολοίπων περιοχών της χώρας στο Κτηματολόγιο μέχρι το 2020.

    Με την κτηματογράφηση των 268 προ-καποδιστριακών ΟΤΑ θα καταγραφούν περίπου 2,6 εκατ. δικαιώματα και θα καταχωριστούν στο Κτηματολόγιο 4,7 εκατ. στρέμματα. Με την ολοκλήρωση αυτού του προγράμματος κτηματογράφησης θα έχουν ενταχθεί στο Κτηματολόγιο όλα τα μεγάλα αστικά συγκροτήματα της χώρας, καθώς και αναπτυσσόμενες παράκτιες περιοχές.

    Οι νέες μελέτες κτηματογράφησης θα υλοποιηθούν με βελτιωμένες τεχνικές προδιαγραφές σε σχέση με τα προηγούμενα προγράμματα και συγκεκριμένες προβλέψεις για την επιτάχυνση της ανακήρυξης των αναδόχων.

    Η προκήρυξη τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση, κατά την οποία υπήρξε πολύ μεγάλη συμμετοχή φυσικών προσώπων, εταιρειών και συλλογικών φορέων και διατυπώθηκε ένας εξαιρετικά μεγάλος αριθμός αξιόλογων παρατηρήσεων-επισημάνσεων. Στη συνέχεια, αναμορφώθηκαν σημαντικά τα Τεύχη του Διαγωνισμού, τα οποία τέθηκαν και σε δεύτερη δημόσια διαβούλευση.

    Έχοντας υπόψη την εμπειρία από τον προηγούμενο διαγωνισμό της Β\' Φάσης της Κτηματογράφησης των Αστικών Κέντρων της χώρας και την αναγκαιότητα για επιτάχυνση των διαδικασιών, η οποία επιβάλλεται και από συγκεκριμένες δεσμεύσεις της χώρας για την ολοκλήρωση του προγράμματος του Εθνικού Κτηματολογίου, ο συγκεκριμένος διεθνής διαγωνισμός προκηρύσσεται με γνώμονα:

    α. Την τήρηση της νομιμότητας, της διαφάνειας, της αντικειμενικής κρίσης και της αποτελεσματικότητας

    β. Την ενίσχυση του ανταγωνισμού και την τήρηση της αρχής της ίσης μεταχείρισης

    γ. Την επιτάχυνση της διαδικασίας ανάθεσης

    [04] "Πράσινο φως" από το ΚΑΣ για εκθέσεις στο Επταπύργιο και στο Μπέη Χαμάμ

    Το \"πράσινο φως\" για την παραχώρηση χρήσης του Φρουρίου του Επταπυργίου και του μνημείου Μπέη Χαμάμ (Λουτρά Παράδεισος) στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, προκειμένου να φιλοξενηθούν εκθέσεις στο πλαίσιο της 3ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, έδωσε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Μουσείο (ΚΑΣ), κατά την πρόσφατη συνεδρίασή του.

    Το Φρούριο του Επταπυργίου, γνωστό κυρίως με την οθωμανική ονομασία του Γεντί Κουλέ, βρίσκεται εντός της Ακρόπολης, στο βορειοανατολικό άκρο των τειχών της Θεσσαλονίκης. Αποτελείται από πύργους και μεσοπύργια διαστήματα, που χρονολογούνται από παλαιοχριστινιακούς και βυζαντινούς χρόνους, καθώς και από νεότερα κτίσματα, τις φυλακές, που κτίστηκαν στο τέλος του 19ου αιώνα μέσα και έξω από το φρούριο.

    Οι χώροι που θα δοθούν για τις εκθέσεις είναι ο τριγωνικός πύργος -ο οποίος αποκαταστάθηκε πρόσφατα- κάποιοι αύλειοι χώροι, το κεντρικό φυλάκιο, καθώς και τα κελιά της απομόνωσης, τα οποία παραχωρούνται για πρώτη φορά και παρά τις αντιρρήσεις της αρμόδιας Εφορείας, που επικαλέστηκε λόγους ασφαλείας και προστασίας, κυρίως λόγω ημίφωτος και συνωστισμού. Θέμα που θα λυθεί με την ελεγχόμενη προσέλευση και με την παρουσία φυλάκων, ενώ τα μέλη δεν θεώρησαν ότι υπάρχουν λόγοι «προστασίας μνήμης», αντίθετα, αναφέρθηκε ότι οι εικαστικές παρεμβάσεις είναι καλή ευκαιρία για να αμβλυνθεί η βεβαρημένη αρνητική ενέργεια, που κυριαρχεί στα σκοτεινά έως πρότινος κελιά.

    Τα Λουτρά Παράδεισος ή Μπέη Χαμάμ είναι τα πρώτα και μεγαλύτερα οθωμανικά λουτρά στην Ελλάδα. Χτίστηκαν το 1444 από τον σουλτάνο Μουράτ Β΄, γνωστός και ως Μπέης, ο οποίος έδωσε και την ονομασία στο χαμάμ. Τα λουτρά περιελάμβαναν αντρικό και γυναικείο τμήμα, με εντυπωσιακούς θόλους και πλούσια ζωγραφική διακόσμηση. Ως χαμάμ λειτουργούσε έως το 1968, ενώ από το 1972 περιήλθε στην Αρχαιολογική Υπηρεσία. Έκτοτε αποκαταστάθηκε, ωστόσο λειτουργεί περιοδικά, λόγω έλλειψης προσωπικού. Ως προς τη χρήση του στο πλαίσιο της 3ης Μπιενάλε δεν υπήρξε καμία αντίρρηση από τα μέλη του Συμβουλίου.

    Σημειώνεται ότι με έμφαση στην περιοχή της Μεσογείου και με πολλαπλές δράσεις ξεκινά από 1η Σεπτεμβρίου η 3η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης, που θα διαρκέσει έως τις 18 Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη. Με τον πρωτότυπο τίτλο «Παλιές Διασταυρώσεις - Make it new», που ταιριάζει γάντι στο πρόγραμμα του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού «Θεσσαλονίκη Σταυροδρόμι Πολιτισμών», η διοργάνωση υπόσχεται κάτι διαφορετικό για φέτος.

    Οι καινοτομίες δεν αφορούν μόνο τον χώρο ενδιαφέροντος και τον χρόνο διεξαγωγής, αλλά και τους φορείς που συμμετέχουν στη διοργάνωση. Πρόκειται για τα γνωστά -πλέον- μέλη της «Κίνησης 5 Μουσείων Θεσσαλονίκης» (5Μ), δηλαδή το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών του ΑΠΘ, το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, που ηγείται και της ομάδας.

    Το πρόγραμμα αποτελείται από κεντρικές και παράλληλες δράσεις, εκθέσεις από τα μουσεία της «Κίνησης των 5Μ», το Διεθνές Εργαστήρι Νέων Καλλιτεχνών ?Domino?, το Φεστιβάλ Performance, καθώς και ένα συμπόσιο. Με τον πρωτότυπο τίτλο «Ο γκρεμός και το ρέμα», στο κεντρικό πρόγραμμα συμμετέχουν περισσότεροι από 50 καλλιτέχνες με έργα που θα φιλοξενηθούν στα πέντε μουσεία των διοργανωτών, καθώς και σε ιστορικά κτίρια, όπως το Φρούριο του Επταπυργίου και το μνημείο Μπέη Χαμάμ (Λουτρά Παράδεισος).

    Παράλληλα με την 3η Μπιενάλε και στο πλαίσιο του προγράμματος «Θεσσαλονίκη Σταυροδρόμι Πολιτισμών», θα πραγματοποιηθεί η έκθεση «Οι Εβραίοι στη Θεσσαλονίκη. Ανεξίτηλα σημάδια στον χρόνο», που θα παρουσιαστεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης από τις 18 Σεπτεμβρίου 2011 έως τις 3 Σεπτεμβρίου 2012. Η έκθεση σκοπεύει να αναδείξει πτυχές της μεγαλύτερης εβραϊκής κοινότητας στην Ελλάδα από την αρχαιότητα έως σήμερα, με οδηγούς τα άλλοτε απτά και άλλοτε λανθάνοντα «ανεξίτηλα σημάδια» της πολύχρονης εβραϊκής παρουσίας στην πόλη.

    Οι τέσσερις εκθεσιακές ενότητες αναφέρονται στο Εβραϊκό Νεκροταφείο, το οποίο βρισκόταν στον χώρο που σήμερα καταλαμβάνει το ΑΠΘ, στη μεγάλη πυρκαγιά του 1917 που κατέστρεψε το μεγαλύτερο μέρος της κεντρικής εβραϊκής συνοικίας, στην Αρχαία Αγορά της Θεσσαλονίκης, όπου και η εβραϊκή συνοικία Ρόγκος (Rogos), στην περιοχή της Ανατολικής Θεσσαλονίκης, όπου βρίσκονται τα εμβληματικά κτίρια - επαύλεις, στη συνοικία των φτωχών Εβραίων (συνοικισμός Χιρς), κοντά στον παλιό σιδηροδρομικό σταθμό, φυσικά και στο Ολοκαύτωμα.

    Τα αντικείμενα, το πλούσιο εποπτικό και οπτικοαουστικό υλικό με ανέκδοτα κείμενα, φωτογραφίες, χάρτες, αφηγήσεις και ηχητικά ντοκουμέντα, προέρχονται από το Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης, το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, την 9η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων κ.α. Το ΚΑΣ, εξάλλου, γνωμοδότησε υπέρ του προσωρινού δανεισμού 27 αντικειμένων, αρμοδιότητας 9ης ΕΒΑ και Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, καθώς και τη συγκρότηση τριμελούς εκτιμητικής επιτροπής για τον καθορισμό της οικονομικής αξίας τους.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 4 August 2011 - 14:29:40 UTC