Visit our archive of Documents on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 11-08-05

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Mπαράκ Ομπάμα: "Θα τα καταφέρει" η αμερικανική οικονομία
  • [02] Υπό μερικό έλεγχο οι πυρκαγιές σε Φθιώτιδα, Αλεξανδρούπολη και Βοιωτία
  • [03] "Πρέπει να υλοποιηθούν άμεσα οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής"
  • [04] Έκτακτη σύγκληση των υπουργών Οικονομικών του G7
  • [05] Το 2016 θα τεθεί σε τροχιά γύρω από τον Δία το διαστημόπλοιο Ήρα
  • [06] Πώς χρησιμοποιούνται οι υγρότοποι από τους νομούς της χώρας
  • [07] Πλαφόν στην απλή αμόλυβδη βενζίνη στα Δωδεκάνησα, τις Κυκλάδες και τη Χίο
  • [08] Πτώση κατά 39,3% στις νέες άδειες αυτοκινήτων
  • [09] Πάνω από 46 εκατ. Αμερικανοί ζουν με κουπόνια για αγορά τροφίμων
  • [10] «Φρένο» βάζει ο ΕΟΦ στη διαφήμιση για το όζον

  • [01] Mπαράκ Ομπάμα: "Θα τα καταφέρει" η αμερικανική οικονομία

    Η αμερικανική οικονομία, η οποία συνεχίζει να αντιμετωπίζει προβλήματα, \"θα τα καταφέρει\", παρά τις δυσοίωνες προβλέψεις ότι θα βυθιστεί σε μια δεύτερη κατά σειρά κρίση, εκτίμησε σήμερα ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.

    \"Εύχομαι οι Αμερικανοί και οι εταίροι μας στο εξωτερικό να συνειδητοποιήσουν το εξής: πρώτον, θα τα καταφέρουμε, και δεύτερον, τα πράγματα θα βελτιωθούν\", τόνισε ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, την ώρα που τα μεγάλα διεθνή χρηματιστήρια άφηναν να διαφανούν οι έντονες ανησυχίες των επενδυτών για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας.

    Όσον αφορά τα στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ (τη μείωση του ποσοστού των ανέργων στο 9,1% του ενεργού πληθυσμού) ο πρόεδρος Ομπάμα ζήτησε \"ακόμα ισχυρότερη ανάπτυξη, ώστε να προστεθούν νέες θέσεις εργασίας\", υποσχόμενος ότι \"στην ισχυρότερη οικονομία θα φθάσουμε όλοι μαζί\".

    [02] Υπό μερικό έλεγχο οι πυρκαγιές σε Φθιώτιδα, Αλεξανδρούπολη και Βοιωτία

    Υπό μερικό έλεγχο κατάφεραν να θέσουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις τις πυρκαγιές που ξέσπασαν νωρίτερα στην Αταλάντη Φθιώτιδας, στην περιοχή Δίκελλα Αλεξανδρούπολης, στο Παρόριο Βοιωτίας καιστην περιοχή μικρή Γότιστα στο Μέτσοβο. Οι δυνάμεις της πυροσβεστικής συνεχίζουν να επιχειρούν έως ότου θέσουν υπό πλήρη έλεγχο τις πυρκαγιές.

    [03] "Πρέπει να υλοποιηθούν άμεσα οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής"

    Η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ είχε νωρίτερα σήμερα διαδοχικές επικοινωνίες κατ'αρχάς με τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, εν συνεχεία δε με τους πρωθυπουργούς της Ιταλίας και της Βρετανίας, Σίλβιο Μπερλουσκόνι και Ντέιβιντ Κάμερον, αντίστοιχα.

    "Ολοι οι ηγέτες επιθυμούν μια ταχεία υλοποίηση των αποφάσεων της συνόδου κορυφής, που έγινε την 21η Ιουλίου στις Βρυξέλλες, με θέμα της την κατάσταση στην ευρωζώνη", σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στο Βερολίνο.

    Από την πλευρά της, η γαλλική προεδρία ανήγγειλε "επικοινωνία των προέδρων Γαλλίας και ΗΠΑ, Σαρκοζί και Ομπάμα, εντός των αμέσως προσεχών ωρών", με άξονα την παρούσα ευάλωτη οικονομική κατάσταση.

    [04] Έκτακτη σύγκληση των υπουργών Οικονομικών του G7

    Έκτακτη συνέντευξή τύπου, δόθηκε σήμερα το βράδυ στο κυβερνητικό μέγαρο Παλάτσο Κίτζι, από τον Ιταλό πρωθυπουργό.

    Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ανακοίνωσε ότι επικοινώνησε τηλεφωνικά, με τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί και ότι συμφώνησαν να συγκληθεί άμεσα, μια νέα διάσκεψη των υπουργών Οικονομικών του «G 7».

    Είναι σαφές, σύμφωνα με τους παρατηρητές, ότι η ιταλική κυβέρνηση, με τον τρόπο αυτό, προσπαθεί να αντιδράσει στην κερδοσκοπική επίθεση που συνεχίζει να δέχεται η χώρα.

    Ο υπουργός Οικονομικών, Τζούλιο Τρεμόντι, πρόσθεσε ότι την ερχόμενη εβδομάδα, η βουλή θα ξανανοίξει, για να συζητηθούν οι μεταρρυθμίσεις που ανακοινώθηκαν, στις αρμόδιες επιτροπές.

    [05] Το 2016 θα τεθεί σε τροχιά γύρω από τον Δία το διαστημόπλοιο Ήρα

    Λίγες ημέρες αφότου το διαστημικό λεωφορείο Ατλαντίς έκανε το τελευταίο ταξίδι του, εκτοξεύθηκε σήμερα --γύρω στις 19.30 ώρα Ελλάδας-- πάνω σε έναν πύραυλο "Ατλας" απ το Ακρωτήριο Κένεντι το διαστημόπλοιο "Ηρα" με προορισμό τον πλανήτη Δία, τον μεγαλύτερο πλανήτη του ηλιακού συστήματός μας.

    Το διαστημικό ταξίδι θα διαρκέσει πέντε ολόκληρα χρόνια. Το διαστημόπλοιο θα τεθεί σε τροχιά, για ένα έτος, γύρω απ τον Δία στη διάρκεια του 2016.

    Η προγραμματισμένη εκτόξευση καθυστέρησε ελαφρά, έως ότου να ελεγχθεί απ τις αρχές ασφάλειας η "ταυτότητα" ενός πλοίου, που είχε πλησιάσει στη θαλάσσια περιοχή μπροστά απ το Ακρωτήριο Κένεντι.

    Επειδή ο Δίας πιστεύεται ότι είναι ο παλαιότερος πλανήτης σε τροχιά γύρω απ τον Ήλιο, οι επιστήμονες της Nasa πιστεύουν ότι μπορούν να συλλέξουν ενδιαφέροντα στοιχεία για τη δημιουργία του ηλιακού συστήματός μας με αυτήν την χρονοβόρα αποστολή στο Διάστημα.

    Πάντως το "Ήρα" θα πλησιάσει τον Δία περισσότερο από κάθε άλλο διαστημόπλοιο προηγουμένως.

    Ετσι, θα μπορέσουν να συλλεγούν χάρη σε υπερσύγχρονους αισθητήρες, που το "'Ηρα" μεταφέρει, πολύτιμα στοιχεία για την ατμόσφαιρα αυτού του μακρινού πλανήτη, που εκτιμάται ότι περιέχει τοξικά στοιχεία. Τούτο προσδοκάται να γίνει "για πρώτη φορά στο τμήμα της ατμόσφαιρας και πέραν της νέφωσης, με τη μορφή στροβίλων, που καλύπτει ολόγυρα" τον πλανήτη Δία.

    Το κόστος της φιλόδοξης διαστημικής αποστολής προϋπολογίστηκε στο 1,1 δισεκατομμύριο δολάρια.

    Θα μελετηθούν τα όποια υδάτινης σύστασης στοιχεία στην ατμόσφαιρα του πλανήτη, ώστε να μπορέσει να τεκμηριωθεί μια θεωρία για την δημιουργία του, αναφέρει η Nasa.

    Συνολικώς, το "Ήρα" θα περιστραφεί γύρω απ τον Δία 30 φορές, χαρτογραφώντας όλα τα μαγνητικά πεδία του πλανήτη, ώστε να εξελιχθούν οι μελέτες για τα φυσικά στοιχεία, που συναποτελούν τον πυρήνα του.

    Επίσης, θα μετρηθούν περιοδικά οι αναπτυσσόμενες θερμοκρασίες, θα ερευνηθούν αναλυτικά τα συστατικά της εν λόγω νέφωσης, με τη μορφή των στροβίλων, αλλά και θα μελετηθεί "η διαδραστική σχέση των μαγνητικών πεδίων με την ατμόσφαιρα του Δία", ανακοινώσε η Nasa.

    [06] Πώς χρησιμοποιούνται οι υγρότοποι από τους νομούς της χώρας

    Στο συμπέρασμα ότι, οι υγρότοποι, με τον τρόπο που χρησιμοποιούνται από τους διάφορους νομούς της χώρας, δεν μπορούν να αποτελέσουν ένα σημαντικό παραγωγικό συντελεστή και συγκριτικό πλεονέκτημα για την περιοχή που τους κατέχει κι επομένως δεν συμβάλουν σημαντικά στην παραγωγική διαδικασία και περαιτέρω στην οικονομική ανάπτυξη, κατέληξε έρευνα των πανεπιστημιακών Αγγελικής Αναγνώστου, Άγγελου Κότιου, Παναγιώτη Πλαγερά, Μανώλη Κουτουλάκη και Γιάννη Σαράτση.

    Στόχος της εργασίας των πέντε πανεπιστημιακών ήταν να εξετάσει τη χωρική κατανομή των υγροτόπων στην Ελλάδα και τη συμβολή τους στην περιφερειακή ανάπτυξη.

    Το γενικό συμπέρασμα το οποίο προκύπτει από την έρευνα που προηγήθηκε είναι ότι η οικονομική ανάπτυξη των νομών δεν εμφανίζει θετική και στατιστικά σημαντική συσχέτιση με τις οκτώ σημαντικότερες χρήσεις των υγροτόπων στους νομούς της χώρας μας.

    Αντίθετα, σε κάποιες περιπτώσεις η συσχέτιση είναι αρνητική και δεν είναι στατιστικά σημαντική, γεγονός που οδηγεί σε δυο πιθανές εκδοχές.

    Σύμφωνα με την πρώτη εκδοχή, οι υγρότοποι δεν αξιοποιούνται από οικονομικά αδύνατους νομούς, δηλαδή οι νομοί που διαθέτουν τους υγροτόπους μπορεί να αδυνατούν να τους εκμεταλλευθούν και να βελτιώσουν το επίπεδο ανάπτυξής τους.

    Οι χρήσεις, όπως η τουριστική που παραπέμπει και σε τουριστική ανάπτυξη, δεν μπορεί να αναπτυχθεί για λόγους έλλειψης υποδομών, επομένως δεν είναι δυνατόν να

    αξιοποιηθούν αυτοί οι υγρότοποι οικονομικά από τους νομούς, γιατί δεν παρέχουν την κατάλληλη υποδομή ή τεχνογνωσία.

    Μια δεύτερη εκδοχή είναι πως ο βαθμός αξιοποίησής των υγροτόπων ως παραγωγικός συντελεστής στον πρωτογενή τομέα δεν είναι ικανοποιητικός.

    Χρήσεις

    Η χρήση των υγροτόπων στη γεωργία, την κτηνοτροφία και την αλιεία δεν είναι ικανή να μεταβάλλει το επίπεδο της ανάπτυξης. Συνοπτικά, από την εμπειρική έρευνα που έχει προηγηθεί μπορούμε να συμπεράνουμε- σύμφωνα με τους ερευνητές- ότι η συμβολή των χρήσεων υγροτόπων στο επίπεδο ανάπτυξης των νομών δεν είναι σημαντική.

    Οι σημαντικότερες χρήσεις των υγροτόπων που μελετήθηκαν στην παρούσα έρευνα είναι: η αρδευτική, η αλιευτική, η κτηνοτροφική, η θηραματική, η χρήση αναψυχής, η υδατοκαλλιέργεια, η επιστημονική και η τουριστική.

    Οι νομοί που έχουν τη μεγαλύτερη χρήση υγροτόπων για άρδευση είναι οι Φλώρινας, Κοζάνης, Καρδίτσας και Πέλλας, ενώ οι νομοί που κάνουν την μεγαλύτερη αλιευτική χρήση υγροτόπων είναι των Σερρών, Αιτωλοακαρνανίας Άρτας και Καστοριάς.

    Οι νομοί που κάνουν την μεγαλύτερη κτηνοτροφική χρήση υγροτόπων είναι της Άρτας, της Ζακύνθου, του Κιλκίς και των Σερρών, ενώ οι νομοί με την μεγαλύτερη χρήση υγροτόπων για αναψυχή είναι της Άρτας, των Κυκλάδων, της Δωδεκανήσου και του Λασιθίου. Οι δε νομοί με την μεγαλύτερη θηραματική χρήση υγροτόπων είναι: Κέρκυρας, Δωδεκανήσων, Σάμου, Ζακύνθου και Ρεθύμνου.

    Οι νομοί με τη μεγαλύτερη υδατοκαλλιέργεια υγροτόπων είναι της Κοζάνης, Καστοριάς, Ευρυτανίας και Αιτωλοακαρνανίας και οι νομοί με τη μεγαλύτερη επιστημονική χρήση υγροτόπων οι Λασιθίου, Χίου, Δωδεκανήσου, Ρεθύμνου, Κεφαλονιάς. Οι δε νομοί με τη μεγαλύτερη τουριστική χρήση υγροτόπων είναι οι Λασιθίου, Ξάνθης, Κέρκυρας, και Ημαθίας.

    Συνοπτικά, αναφέρουν οι πανεπιστημιακοί, το επίπεδο χρήσεων των υγροτόπων στο σύνολο της Ελλάδας από τους νομούς είναι σχετικά χαμηλό.

    Ο μεγαλύτερος αριθμός υγροτόπων εμφανίζεται στους νομούς: Μαγνησίας (20), Αιτωλοακαρνανίας (19), Λέσβου (14), Χαλκιδικής (12), Φλωρίνης (11), Κυκλάδων (10), Αχαΐας (10) και Αργολίδας (10). Ενώ οι νομοί που έχουν τους λιγότερους υγροτόπους είναι της Ζακύνθου, της Κεφαλληνίας και της Κοζάνης.

    Οι περισσότεροι υγρότοποι με την μορφή ποταμών βρίσκονται στους νομούς των Ιωαννίνων, του Έβρου, της Καρδίτσας, του Ηλεία, Καστοριάς και στην κορυφή της κατάταξης βρίσκεται ο νομός Αιτωλοακαρνανίας (14,805.00 χλμ).

    Επίσης, με το νομό της Αιτωλοακαρνανίας (375,300.00 Km2 ) στην κορυφή της κατάταξης, οι νομοί που έχουν τη μεγαλύτερη συνολική έκταση υγροτόπων σε εμβαδό είναι οι Άρτας, Θεσσαλονίκης, Ξάνθης, Έβρου και Φλωρίνης.

    Σημειώνεται ότι οι δείκτες χρήσεων υγροτόπων βασίζονται στη μελέτη και την καταγραφή των ελληνικών υγροτόπων, που έχει πραγματοποιηθεί από το Ελληνικό Κέντρο Βιοτόπων/Υγροτόπων (ΕΚΒΥ) με την συνεργασία του τμήματος Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΧΩΔΕ, διαφόρων περιφερειακών υπηρεσιών του υπουργείου Γεωργίας, περιβαλλοντικών οργανώσεων και ειδικών επιστημόνων.

    [07] Πλαφόν στην απλή αμόλυβδη βενζίνη στα Δωδεκάνησα, τις Κυκλάδες και τη Χίο

    Την επιβολή Ανώτατης Τιμής Καταναλωτή στην απλή αμόλυβδη βενζίνη 95 οκτανίων, στις περιφερειακές ενότητες Δωδεκανήσου, Κυκλάδων και Χίου, και ταυτόχρονα Ανώτατης Τιμής Χονδρικής πώλησης στις ενότητες Δωδεκανήσου και Χίου, αποφάσισε το υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας.

    Από τα ξημερώματα (00:00) του Σαββάτου 6 Αυγούστου 2011 και για όσο διάστημα κριθεί απαραίτητο, το υπουργείο επαναφέρει με τη σύμφωνη και αιτιολογημένη γνώμη της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ), ανώτατη τιμή χονδρικής και λιανικής πώλησης στις 3 περιοχές της χώρας όπου σημειώνονται αδικαιολόγητα υψηλές λιανικές τιμές, παρά το γεγονός ότι υπόκεινται στο καθεστώς του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ (16%).

    Με βάση την απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας Σωκράτη Ξυνίδη και του υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής Γιώργου Παπακωνσταντίνου, οι ανώτατες τιμές καταναλωτή διαμορφώνονται στους τρεις νομούς ως εξής:

    - Δωδεκάνησα: 1,704 ευρώ/λίτρο - Κυκλάδες: 1,705ευρώ/λίτρο - Χίος: 1,719ευρώ/λίτρο Ταυτόχρονα, οι ανώτατες τιμές χονδρικής στους 2 νομούς διαμορφώνονται ως εξής: - Δωδεκάνησα: 1,634ευρώ/λίτρο - Χίος: 1,649ευρώ/λίτρο Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, με την επιβολή Ανώτατης Τιμής, το όφελος για τον Καταναλωτή αναμένεται να διαμορφωθεί από 13 έως 19,60 λεπτά το λίτρο.

    [08] Πτώση κατά 39,3% στις νέες άδειες αυτοκινήτων

    Συνολικά 84.676 αυτοκίνητα (καινούρια ή μεταχειρισμένα εξωτερικού) κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά κατά το διάστημα Ιανουαρίου - Ιουλίου 2011, παρουσιάζοντας μείωση 39,3% ως προς την αντίστοιχη περίοδο του 2010.

    Επίσης, σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛ.ΣΤΑΤ), μείωση 25,2% είχε παρουσιάσει το επτάμηνο Ιανουαρίου - Ιουλίου του 2010 σε σχέση με το αντίστοιχο του 2009. Η κυκλοφορία νέων μοτοσυκλετών (άνω των 50 cc) κατά το διάστημα Ιανουαρίου - Ιουλίου 2011 ανήλθε σε 32.345, έναντι 41.714 το 2010, παρουσιάζοντας μείωση 22,5%. Μείωση 12,8% είχε παρουσιάσει το επτάμηνο Ιανουαρίου - Ιουλίου του 2010 σε σχέση με το αντίστοιχο του 2009.

    [09] Πάνω από 46 εκατ. Αμερικανοί ζουν με κουπόνια για αγορά τροφίμων

    Περισσότερα από 46 εκατομμύρια Αμερικανοί, δηλαδή το 15% του πληθυσμού των ΗΠΑ, ζούσαν τον Απρίλιο του 2011 χάρη σε κουπόνια που λάμβαναν για την αγορά τροφίμων, όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Γεωργίας.

    Πρόκειται για αριθμό ρεκόρ που μάλιστα αυξήθηκε κατά 2,5% από τον Μάιο του 2010. Οι Πολιτείες που χορηγούν τα περισσότερα επιδόματα είναι το Τέξας (3,9 εκατομμύρια), η Καλιφόρνια (3,7 εκατομμύρια), η Φλόριντα και η Νέα Υόρκη (από 3 εκατομμύρια η καθεμία).

    Τα κουπόνια αυτά, που κατά μέσο όρο φτάνουν τα 300 δολάρια, χορηγούνται υπό όρους και είναι ανάλογα με τα μέλη της κάθε οικογένειας. Τα κουπόνια ανταλλάσσονται στα σούπερ μάρκετ για τρόφιμα, όχι όμως για αλκοόλ ή έτοιμο φαγητό.

    [10] «Φρένο» βάζει ο ΕΟΦ στη διαφήμιση για το όζον

    Στην απαγόρευση διαφήμισης κάθε είδους συσκευής παραγωγής όζοντος, καθώς και κάθε σχετικού έντυπου, που συνοδεύει τα προϊόντα αυτά, προχώρησε ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκου (ΕΟΦ), στο πλαίσιο της προστασίας της Δημόσιας Υγείας.

    Ο Οργανισμός, σε ανακοίνωσή του, αναφέρει ότι «απαγορεύει κάθε είδους διαφήμιση των συσκευών παραγωγής όζοντος, που περιλαμβάνουν ισχυρισμούς οι οποίοι προσδίδουν στο παραγόμενο οζονοποιημένο νερό θεραπευτικές ή προφυλακτικές ιδιότητες έναντι των ασθενειών. Οι ισχυρισμοί αυτοί εμπίπτουν στον ορισμό του φαρμάκου (βάσει της Οδηγίας 2001/83/ΕΚ όπως ισχύει) και η διάθεση των αντίστοιχων προϊόντων στην αγορά προϋποθέτει την χορήγηση άδειας κυκλοφορίας φαρμάκου από τον ΕΟΦ».

    Ο ΕΟΦ τονίζει ότι τέτοια άδεια δεν έχει χορηγηθεί έως σήμερα και επομένως, δεν είναι γνωστές οι επιδράσεις των προϊόντων αυτών στον ανθρώπινο οργανισμό. Ο Οργανισμός, σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, η οποία έχει ήδη ξεκινήσει διαδικασία ελέγχου με βάση τη νομοθεσία για τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές, και τις συναρμόδιες αρχές εξακολουθεί να διερευνά το ενδεχόμενο λήψης και επιπλέον μέτρων.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 5 August 2011 - 20:29:43 UTC